Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Viten-TV løser ikke samfunnets problemer, men et problem for eierne Hvis forskning mangler tillit og interesse, kan forskningsmidlene ryke. Forskningsformidlingen i Norge må styrkes. Er Viten-TV måten å gjøre det på?
Viten-TV er ein del av løysinga. Svar til Veronica Kvalen Pilskog Målet vårt er å dele kunnskap fritt og tilgjengeleg for alle, skriv Viten-TV i eit svar til Veronica Kvalen Pilskog.
Ny undersøkelse: Mangler vern mot forskerhets Kun 12 prosent av Forskerforbundets tillitsvalgte mener universitetene og høgskolene har velfungerende rutiner for å ivareta ansatte som utsettes for hets.
Nye kanalar er ei lettvint løysing Denne veka vart Viten-TV opna. Å lansere ein ny kanal for forskingsformidling høyres lovande ut, men er det løysinga?
Forsker Grand Prix er tilbake: Anne Kristine og Henrik er klare for finalen Anne Kristine Aase Ugland og Henrik Brådland ved Universitetet i Agder (UiA) er de første som er klare for årets finale i Forsker Grand Prix.
Vi trenger flere akademiske podkaster Vi trenger minst én akademisk podkast innen hvert fagområde, og de kan være en suksess selv med relativt få lyttere.
Må forskernes mini-biografier være så innmari kjedelige? Hvis forskere forteller litt om hva og for hvem forskningen er godt for, blir mini-biografiene atskillig mer interessante. Og samtidig vinner du økt tillit blant folk.
Starthjelp for forskningsformidleren Kun et fåtall forskere har en iboende refleks om å heve stemmen i offentligheten når fagfeltet diskuteres. Noen må derfor fungere som starthjelp for at forskerne i det hele tatt skal våge seg ut på veien.
Opplæring i forskningsformidling: Ikke så teoretisk som det kan virke Å formidle kunnskap er en grunnleggende forskerferdighet. Vi ønsker ikke at kurset i formidling skal være en teoretisk øvelse — og det er det heller ikke, svarer kronikkforfatterne på kritikken fra Charlotte Hidle.
«Realistisk trening» i forskningsformidling? Generaliserte innføringer og «realistisk trening» i seminarrom er om lag like nyttig for praktisk formidlingsarbeid som boka «Veien til førerkortet» er for evnen til å kjøre bil.
Svein Østerhus har vore 15 gongar i Antarktis. No fortel han om det i teikneserieform — Eg tek forskinga mi seriøst, men eg tek ikkje meg sjølv så høgtideleg, seier Svein Østerhus. Møt forskarar som formidlar på ein ny måte.
Open tilgang — også til forskingsformidling? Open tilgang til forsking har vorte drøfta lenge og er no meir av ein realitet. Kvifor gjeld ikkje dette for formidlinga også, spør kronikkforfattaren.
De akademiske twitterstjernene? Nei takk, vi trenger ikke en ny rangering i akademia Det er viktig med god forskningsformidling i alle kanaler, men det trengs anerkjennelse og ressurser for å bidra, skriver Natalia Kucirkova.
Anwesha behersker ikke norsk — uaktuell for akademi for unge forskere Akademiet for yngre forskere har vedtektsfestet norsk som arbeidsspråk.— Ekskluderende, mener seniorforsker Anwesha Dutta.
Nordmenns skepsis til Dureks påstander er et sunnhetstegn Det er store forskjeller i befolkningens helsekompetanse. Dette skaper sårbare grupper, som antakelig er mer påvirkelige, skriver Marianne Molin, Kjell Sverre Pettersen og Gro Jamtvedt.
Elleville lyttertall for Sintef Hver uke tar programleder Aksel Faanes Persson med seg en forsker i studio for å lære lyttere om et nytt tema. Selv er han overrasket over hvor mange som hører på.
Slik kan forskere nå ut til flere med forskningen sin Tidligere kommunikasjonsrådgiver Mari Lund Eide er blitt forsker. Til høsten kommer hun med podcast om hvordan forskere kan bli bedre formidlere.
Økt forskningsformidling gir ikke nødvendigvis økt kvalitet «Vi støtter mange av utvalgets konklusjoner, men vi er kritiske til utvalgets prioritering av formidling som det mest sentrale tema for utredningen», skrives det i dette innlegget fra ti norske vitenskapsakademier.
Formidlingspris til Sofie Høgestøl. — Overraskende Jurist Sofie Høgestøl mener det er et samfunnsansvar å formidle.
Forskere frykter «tabloid medielogikk». Dette svarer VG, Dagbladet og NRK — Vi har samme mål som forskerne — å spre kunnskap, sier Dagbladets redaksjonssjef. Han understreker at de ikke er interesserte i å misforstå noen med vilje.
Konsekvenser av å avvikle publiseringsindikatoren Leder og sekretær i Det nasjonale publiseringsutvalget advarer mot avvikling av publiseringsindikatoren, eller de såkalte tellekantene.
Se hvem som bidro mest til Store norske leksikon i fjor 12 høyere utdanningsinstitusjoner bidrar til Store norske leksikon. Her kan du se hvem som dro inn flest lesere i 2021.
Å formidle mer er ikke bare opp til hver enkelt forsker Forskere som formidler og slik gjør seg synlige, forhandler alltid mellom hva de mener å ha belegg for å uttale seg om i en akademisk verden og en offentlighet med andre ønsker og krav.
På Borte(n)bane om forskningsformidling Forskningsformidling kan ta mange former, og vi har ikke gode registre for omfanget av formidling til allmenheten over tid.
I gammal tid var fellesspråket latin, nett no er det engelsk — Akademikarar opplyser og debatterar dagen lang, også svært mange av våre dyktige kollegaer frå andre land.
Anne Spurkland får pris for forskningsformidling Forskningsrådet formidlingspris går til Anne Spurkland. Hun har gjennom sin formidling gitt fremragende bidrag til kunnskapsbasert debatt, sier juryen.
Mer engelsk og mindre norsk når forskerne publiserer. — Ikke overrasket, sier rektor En fersk rapport fra Språkrådet viser at både humaniora og samfunnsvitenskap har en nedgang i publikasjoner på norsk.
Hva kan vi lære av pandemiens kunnskapsparadoks? Vi må lære av vår nære historie, og spørsmålet blir hva vårt møte med pandemien bør bety for videre prioriteringer også i den norske kunnskapspolitikken.
Medforfatterskapets gråsoner Det å stå som medforfatter på en artikkel gjenspeiler ikke nødvendigvis reell deltakelse i det aktuelle forskningsarbeidet, men kan snarere bære preg av urettmessig belønning.
Topper publiseringspoeng per årsverk i fire av fem år — Uten publisering er man ikke forsker, sier Iver B. Neumann. Han undres over hva deler av universitetene bruker forskningstiden sin til.
Klimaforsker blir «skygget» på nettet: — Demotiverende CICERO-forsker Bjørn Samset ønsker mer kollegial støtte til forskere som er synlige i offentligheten.
Forsker skjuler telefonnummer og stenger sosiale medie-kontoer: — Jeg har fått nok Førsteamanuensis Alexander Sandtorv opplever ubehagelige telefonsamtaler og stygge e-poster. Han ønsker en debatt om belastningen som følger av å være en forsker i offentligheten.
Forsker, bli influenser! Formidling. Rosabloggerne fikk løftet sin anerkjennelse ved å omdefinere seg til influensere, personer med stort potensial for å påvirke sine følgere i sosiale medier. Forskere kan også ta en rolle som influensere i samfunnet.
UiS-forsker Ben David Normann vant Forsker Grand Prix Konkurranse. Ben David Normann kan kalle seg Norges beste forskningsformidler. Lørdag vant han den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix med formidling om verdensrommet.
Psykolog har målt fotballstjerners «ukjente intelligens» Hjernetest. Svensk psykolog har testet hjernene til VM-aktuelle toppspillere, og forteller at de nærmest sprenger skalaen på noen viktige områder.
Kantar TNS forsvarer forskningsundersøkelse Avdelingsleder og forskningssjef i Kantar TNS svarer på kritikken mot undersøkelsen om folks holdninger til forskning. De mener den viser problemet de forsøkte å belyse.
49 forskere på scenen i årets Forsker Grand Prix Stipendiatene Karoline Osnes ved NTNU og Torbjørn Øygard Skodvin ved UiT er to av 49 deltakere som skal konkurrere om å presentere forskningen sin best på fire minutter.
Ønsker meir og betre forskingsformidling Forsking må formidlast på ein god og interessevekkande måte overfor folk flest for å oppretthalde og styrke forståinga for kor viktig kunnskapsutvikling er for samfunnet, skriv rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen.
Fleip eller alternative fakta? Rektor ved UiT - Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, oppfordrer til å ikke la «alternative fakta» styre livene våre.
Formidling under debatt 24.11.16 Nytt Norsk Tidsskrift (NNT) arrangerer debatt om formidling av forskning.
Forskere med fire minutter i Grand Prix Hun skal bruke fire minutter på å formidle hvordan trening virker på demente. Elisabeth Wiken Telenius skal på scenen i Forsker Grand Prix.
Avviser bredere tellekanter Formidling og lærebokskriving skal ikke gi tellende publikasjonspoeng, mener lederen for publiseringsutvalget, og avviser dermed forslag flere miljøer ved HiOA er opptatt av.
Forskning? På en høgskole? Prorektor for forskning, Frode Eika Sandnes, forteller om egen forskningsformidling og promoterer frokostseminar på samme tema.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024