akademisk frihet
Vil revidere tre avtaler av hensyn til akademisk frihet
NTNU ble kraftig kritisert for samarbeidsavtalen med NHO, der det het at universitetet og NHO skulle gå sammen om felles kommunikasjonstiltak. Nå endres tre samarbeidsavtaler.
Denne uka vedtok NTNU nye retningslinjer for institusjonelle samarbeidsavtaler. Samtidig er det klart at universitetet i løpet av året vil få fjernet formuleringer i avtalene med NHO, Sintef og Kongsberg som er forbundet med for tette bindinger.
Bakgrunnen er kritikken NTNUs ledelse har fått for å ha for tette bånd med næringslivet.
Diskusjonen oppsto da det ble kjent at tidligere rektor Anne Borg hadde kontakt med NHO i spørsmålet om to NTNU-forskeres syn på kjernekraft. Kontakten, og inntrykket av at hun refset to av sine forskere i et innlegg, førte til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet ved universitetet.
— Ferdigstilles revisjon til jul
Da det også kom fram at NTNU og NHO har en samarbeidsavtale der det legges opp til å utvikle felles budskap og ha koordinerte kommunikasjonstiltak, satte NTNUs styre foten ned. Det vedtok at eksisterende relevante avtaler skulle gjennomgås for å sikre akademisk frihet og NTNUs uavhengighet.
— Vi konsentrerer oss først om de tre avtalene hvor vi ser at vi må legge oss på en forsiktighetslinje i lys av akademisk frihet, sa prorektor for nyskaping Toril Nagelhus Hernes på NTNUs styremøte tirsdag.
De tre samarbeidsavtalene prorektoren listet opp, er avtalene med NHO, Sintef og Kongsberg Gruppen. Dette er overordnede institusjonelle samarbeidsavtaler hvor rektor undertegner, eller den rektor gir fullmakt.
— Vi planlegger å ferdigstille revisjonen av disse tre avtalene til jul. Det er målsettinga. Vi er i dialog med de tre partene, og med en god del andre vi har slike avtaler med. Vi foreslår for de tre aktørene at formuleringer som knyttes til felles kommunikasjonstiltak, fjernes. Vi møter forståelse for at vi gjør dette, sa Hernes.
De tre avtalene
I avtalen med NHO står det i dag, før det er gjort noen endringer:
«- å utvikle felles budskap og gjennomføre koordinerte kommunikasjonstiltak i sammenheng med viktige politiske prosesser.»
I avtalen med Kongsberg står det:
«Der det er relevant, har partene en intensjon om å fremme felles synspunkter til aktører nasjonalt og internasjonalt når kompetanse, innovasjon og forskningssatsinger skal formes».
I avtalen med forskningsinstituttet Sintef står det:
«NTNU og Sintef skal samarbeide om å gi forsknings- og innovasjonspolitiske råd til myndigheter for å få gjennomslag for politikk og rammebetingelser som fremmer teknologiutvikling, bærekraft og verdiskaping.»
— Umulig å etterleve
Det var formuleringene i avtalen med NHO som først vakte oppsikt.
— For meg er dette punktet helt umulig å etterleve og må fjernes, sa styremedlem Bjørn Skallerud til Khrono i desember i fjor.
Siden har måneder og årstider kommet og gått. I august var Skallerud skeptisk til NTNUs oppfølging. NTNU svarte at de ønsket å lage nye retningslinjer før eksisterende avtaler ble gjennomgått.
— Det tar for lang tid. Bestillingen fra styret var konkret, og det skulle ikke være så vanskelig å gå gjennom avtalene og finne ut hvor det er vi har forpliktet oss for mye, sa en oppgitt Bjørn Skallerud, professor og styremedlem ved NTNU.
— Flott med avklaring
På tirsdagens styremøte var imidlertid Skallerud såre fornøyd.
— Dette høres bra ut. Det er flott at det blir avklaring til jul.
NHO-direktør Ole Erik Almlid åpnet for å fjerne den omstridt formuleringa i avtalen med NTNU da Khrono intervjuet ham i desember.
— Det må eventuelt NTNU komme tilbake til, så ser vi gjerne på det. Men skaper den et uheldig inntrykk, så tar vi den bort, sa Almlid.
Skal ikke være tvil
I retningslinjene som NTNU-ledelsen har vedtatt, står det om akademisk frihet og NTNUs uavhengighet:
«NTNU skal sørge for at de institusjonelle samarbeidsavtalene ikke strider mot disse prinsippene og framheve at alle aktiviteter og prosjekter skal være innenfor rammene av den akademiske friheten. NTNU har et ansvar for å legge til rette for at den akademiske friheten kan utøves.»
Videre:
«Ingen institusjonelle samarbeidsavtaler skal inneholde formuleringer som skaper tvil om NTNUs uavhengighet og akademiske frihet.»
Prorektor Toril Nagelhus Hernes opplyste på tirsdagens styremøte også om at det kommer en sak på dekanmøtet om å følge opp avtaler på fakultets- og instituttnivå. Disse avtalene skal være revidert innen juni 2025. I tillegg skal NTNU også få en gjennomgang og revisjon av NTNUs etiske retningslinjer.
Hernes skriver i en e-post til Khrono at det er flere formuleringer NTNU vil gjennomgå med et kritisk blikk i lys av de vedtatte retningslinjene for samarbeidsavtaler.
— For ordens skyld er det greit å nevne at vår vurdering er at ingen av formuleringene i avtalene er i strid med loverket innen akademisk frihet, men vi vil likevel legge en forsiktighetslinje til grunn i arbeidet når vi reviderer dem.
Oppdatert 15.30 med kommentar på e-post fra Toril Nagelhus Hernes, og bekreftelse på at den oppgitte Sintef-formuleringa er en av flere som vil bli endret.