Næringslivssamarbeid

Reagerer på manglende oppfølging av styrevedtak om samarbeidsavtaler

NTNU-ledelsen mener det er mest hensiktsmessig å lage nye retningslinjer før eksisterende avtaler gås gjennom. — Byråkratisk forsinkelse, svarer styremedlem og NTNU-professor Bjørn Skallerud.

Samarbeid med næringsliv har vært tematisert og debattert i mange måneder ved NTNU. NTNU-styret ba universitetet om å komme tilbake med en styresak i løpet av våren om NTNUs samlede portefølje av relevante samarbeidsavtaler. Den har de ikke fått. Bildet er fra forskningstoppmøte i regi av NTNU og Sintef under årets Arendalsuka. Fra venstre NTNU-rektor Tor Grande, Harald Solberg i Norsk Industri, forsknings- og høgere utdanningsminister Oddmund Hoel.
Publisert Oppdatert

— Det tar for lang tid. Bestillingen fra styret var konkret, og det skulle ikke være så vanskelig å gå gjennom avtalene og finne ut hvor det er vi har forpliktet oss for mye, sier en oppgitt Bjørn Skallerud, professor og styremedlem ved NTNU.

I desember 2023 gikk daværende rektor Anne Borg av etter å ha irettesatt to NTNU-forskere i et innlegg i Dagens Næringsliv. I innlegget virket Borg til å forsvare NHO sin sak i spørsmålet om kjernekraft, noe som førte til nok en diskusjon om ytringsfriheten ved Norges største universitet.

Gjennom den påfølgende debatten ble formuleringer i to av NTNUs samarbeidsavtaler med næringslivet problematisert, og styret ba NTNU komme tilbake med en styresak i løpet av våren om NTNUs samlede portefølje av relevante samarbeidsavtaler.

— Byråkratisk forsinkelse

Men styret har så langt ikke fått noen sak om dette. Det styret har fått i stedet er en løypemelding «om status og prosess vedrørende etablering av NTNUs retningslinjer for inngåelse av samarbeidsavtaler», skriver prorektor for nyskaping, Toril Nagelhus Hernes til Khrono.

— Styret vil også bli orientert når retningslinjene er vedtatt. Når det er gjort, vil vi gå gjennom de avtalene vi har og vurdere om noen bør endres. Vi mener det er hensiktsmessig å gjøre det i denne rekkefølgen, sier hun.

Hun bekrefter at det vil komme en sak om retningslinjer og samarbeidsavtaler under NTNUs styremøte i midten av september.

Også rektor Tor Grande bekrefter at NTNU-ledelsen ønsker en mer overordnet tilnærming til dette arbeidet og at det ble orientert om saken i NTNUs styremøte i juni i år. 

— På førstkommende styremøte i september kommer vi til å lege fram hvordan vi har tenk på å arbeide med våre egne retningslinjer. Når prinsippene for dette er klart, så har vi et verktøy for videre gjennomgang av alle avtalene og for hvordan vi skal inngå nye avtaler, sier Grande. 

Det omtaler Skallerud som en «byråkratisk forsinkelse».

— I utgangspunktet har vi hatt rimelig grei peiling på hvordan avtalene med næringslivet skal se ut. I forbindelse med Borg-saken gikk kritikken fra styret konkret på formuleringer som binder NTNU til å mene ting som stemmer med industrien og næringslivets interesser, sier han.

— Det er jo noe en kan rydde opp i uten å sette i gang et svært prosjekt med nye retningslinjer. 

Bjørn Skallerud, og resten av NTNU-styret, bestilte en styresak om NTNUs samarbeidsavtale rmed industri og næringsliv. Så langt har de kun fått en orientering om arbeidet med nye retningslinjer.

To avtaler om felles kommunikasjon

Det er NTNUs samarbeidsavtaler med henholdsvis NHO og Kongsberg Gruppen som har det som er blitt pekt på som problematiske formuleringer.

Avtalene ble, sammen med alle andre samarbeidsavtaler inngått på rektornivå, lagt ut i januar i år, i kjølvannet av Borg-saken.

I avtalen med NHO står det at partene har intensjon om «å utvikle felles budskap og gjennomføre koordinerte kommunikasjonstiltak i sammenheng med viktige politiske prosesser, hvor partene har sammenfallende interesser og synspunkter.»

I avtalen med Kongsberg Gruppen står det at partene, der det er relevant, har «en intensjon om å fremme felles synspunkter til aktører nasjonalt og internasjonalt når kompetanse, innovasjon og forskningssatsinger skal formes».

— Denne formuleringen er ikke god. Den synes jeg er en kandidat til å bli fjernet. Den minner mye om NHO-avtalen. NTNU og Kongsberg Gruppen har i utgangspunktet ikke behov for å ha felles synspunkter, sa Skallerud i forbindelse med offentliggjøringen av avtalene etter NTNU-styrets vedtak om full gjennomgang.

I tillegg til NHO og Kongsberg Gruppen har NTNU også avtaler med Sparebank1 SMN, Equinor, Norsk Hydro og DNB. Disse avtalene går i stor grad ut på samarbeid om forskning og forskningssøknader, undervisning og etter- og videreutdanning med mer i bytte mot økonomiske bidrag. 

Endringslogg: Saken er oppdatert tirsdag 20.august 2024 kl. 11.26 med kommentar fra rektor Tor Grande. 

Powered by Labrador CMS