Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter 13. desember 2024 - 06:54
Ingen kvantesprang uten problemer å løse For å utnytte kvanteteknologi fullt ut, må vi identifisere de konkrete problemene den kan løse. Dette krever tett forskningssamarbeid med næringsliv og offentlig sektor.
Kritiserer regjeringen for å bruke for lite penger på næringsrettet forskning Det lave nivået på utlysninger i Forskningsrådet gjør at Sintef ikke får den veksten i forskningsvirksomhet de mener samfunnet har behov for. Penger fra EU berger økonomien, viser Sintefs resultatmelding for 2023.
Halvering av realfagspoeng er feil medisin Det er fortsatt stort behov for realfag i samfunnet. Likevel foreslår regjeringen å halvere antall realfagspoeng i videregående skole.
Ingen garantier for full uttelling for EU-prosjekter Norske universiteter, og ikke minst institutter, henter hjem mye EU-midler. Nå er det usikkert om instituttene får de tildelingene de hadde forventet.
Norske forskingsmiljø henta heim 6 milliardar kroner frå EU i 2023 — Norske forskarar markerer seg i europatoppen, seier forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
I ferd med å bomme med 700 millioner kroner. Bedt om å kutte Norsk havteknologisenter på Tyholt i Trondheim er i ferd med å overstige styringsrammen på 8,5 milliarder kroner med 700 millioner kroner.
Bitter strid om rettigheter og ansvar i avsluttet EU-prosjekt Uenighet om hvem som skal vedlikeholde nettsidene etter et EU-prosjekt har blitt en bitter strid mellom Norges største forskningsinstitutt, Sintef og den frivillige organisasjonen Tiems.
Vil vi lykkes i EU uten å satse nasjonalt? Lav støttegrad i en del EU-programmer og manglende mulighet til å bygge kompetanse og aktiviteter nasjonalt, kan gjøre at Norge på sikt taper i konkurransen med andre nasjoner. EU forventer synergier med nasjonale program — men akkurat der er vi ikke i mål.
Bortfall av oppdrag fører til nedbemanning for Sintef Grupper som opplever «betydelig bortfall av oppdrag» må kvitte seg med ansatte, men Sintef opplyser at de vil lete etter nye plasser til dem andre steder i konsernet.
Sintef: Lite løft og for lav fart i regjeringens grønne industriløft Regjeringens ambisjoner for et grønt industriløft må prioritere næringsrettet anvendt forskning i statsbudsjettet for 2024 og i årene som kommer.
Replikk til Sintef Replikk: To forskningssjefer fra Sintef forklarer hvordan rapporten de laget for Naturvernforbundet kunne inneholde så mange feil, selv om det neppe var intensjonen, skriver Øystein Sjølie.
Synsing om naturtap er lite fruktbart Debatten rundt Sintef-rapporten kjennetegnes av at de som deltar synes å ha lite innsikt i biomangfold eller modellering av økologisk fotavtrykk, skriver tre NTNU-forskere.
Sintef tilbakeviser kritikk av rapport Øystein Sjølie gjentar den samme kritikken og kommer med nye misforståelser i stadig nye kanaler, skriver Sintef.
Alvorlig datarot i Sintef-rapport Sintef har laget en rapport for Naturvernforbundet som viser at norsk forbruk ødelegger stadig mer natur. Konklusjonen i rapporten står imidlertid ikke til troende, skriver Øystein Sjølie.
«Absurd» møte med norsk utlendingsbyråkrati. Måtte mekle mellom etatane Det norsk-britiske forskarparet kom til Noreg for å jobbe på NTNU og Sintef. Først måtte dei trenge gjennom ein mur av mistru og mistenkeleggjering.
Hvordan en vanntank fra 1939 har forandret en havnasjon Med grunnsteinsnedleggelsen av Norsk havteknologisenter i Trondheim befester Norge sin posisjon som verdensledende innenfor marin og maritim teknologi.
La ned grunnstein for hav- og teknologisatsing i Trondheim Skal være startskuddet for løft innenfor maritim og marin forskning og utdanning.
Fikk nei til jobb og beskjed om at familie og venner kan utsettes for russisk press Norsk statsborger fikk nei til administrativ stilling med henvisning til sin russiske bakgrunn. Sintef sier at de ønsker å ansette fra alle land.
Norce-uro etter nei til ansettelser av personer fra «røde land» Det er uro blant ansatte i Norce etter at ledelsen varslet at de som utgangspunkt sier nei til ansettelser av personer med bakgrunn fra blant annet Kina, Russland og Iran.
Har hentet ut en milliard fra EU-program — frykter ostehøvelkutt i norsk støtte Siden 2021 har Sintef hentet ut rundt en milliard kroner fra Horisont Europa. Målet er å sikre seg dobbelt så mye som fra forrige rammeprogram.
Sintef med kraftig svekket inntjening i 2022 Overskuddet for 2022 er halvert sammenliknet med året før. Sintef oppgir regjeringens store kutt i IKT-forskning som en viktig årsak til den svekkede økonomien.
Arbeidslivet trenger flere innen data og elektro Ingeniører og it-folk er det arbeidslivet etterspør for å få til grønn omstilling, viser ny rapport. Universiteter og høgskoler bør lytte, mener utvalgsleder.
Sintef-forsker: — Det virker som om enkelte politikere vil at forskningen skal styres som en enkel butikk Sintef-forskeren mener det virker som om enkelte vil styre forskningen som en enkel butikk. — Jeg er redd for at vi skal miste det som kreves for å finne svar på verdens kompliserte problemer.
Paal Frisvold anklager NTNU-topp i Brussel for «mafialignende» oppførsel MDG-politiker og tidligere Sintef-tilknyttet, Paal Frisvold, anklager lederen for NTNUs Brussel-kontor for trakassering. — Helt absurd, mener en som har jobbet tett med NTNU-toppen.
Bærekraftig fôr er et fornuftig samfunnsoppdrag Bærekraftig fôr er et langt større og bredere tema enn kritikerne vil ha det til. Samtidig er det akkurat så konkret at det egner seg særlig godt som et samfunnsoppdrag i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, skriver Finn-Arne Weltzien, prorektor ved NMBU.
Kunstig intelligens: — Vil bli bruk for fleire kunnskapsarbeidarar Ingen grunn til at forskarar skal frykte for jobbane sine. Tvert imot, ifølgje NHH-professor Tor W. Andreassen.
Medieprofessor: — Kunstig intelligens vil ta jobben frå mange forskarar Dei som snur seg fortast vil klare seg best, trur Petter Bae Brandtzæg.
Gir full gass på EU-søknader etter budsjettavklaring Fra å være usikre på om det var verdt å søke EU-penger, gir Sintef nå forskerne beskjed om å kjøre på etter flere EU-midler. Reaksjonen kommer etter at regjeringen la 500 millioner inn i den såkalte Retur-EU-ordningen.
Elleville lyttertall for Sintef Hver uke tar programleder Aksel Faanes Persson med seg en forsker i studio for å lære lyttere om et nytt tema. Selv er han overrasket over hvor mange som hører på.
Skal kartlegge kvanteteknologi i Norge Tre departementer vil vite mer om norske fagmiljøer på kvanteteknologi. — Dette er et viktig signal og noe vi har jobbet for i lang tid, sier ekspert.
Forskningsrådets røde liste: Disse programmene skal kuttes med inntil 20 prosent Forskningsrådet har identifisert 27 «budsjettformål» med negativ avsetning. Nå kan disse forvente seg et kutt i tildelingene de kommende månedene.
Frys av EU-støtte vil mer enn doble instituttregning Dersom det blir nullvekst i støtteordningen for EU-prosjekter vil norske forskningsinstitutter få mer enn doblet sin egenandel, hevder Sintef.
Regjeringen snur om Ocean Space Centre Regjeringen har høstet kritikk for forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Nå snur de, selv om kostnadene igjen øker.
Gjørv: Vil gi Forskningsrådet og departementet litt tid til å gjenfinne den politiske tilliten Sintefs konsernsjef mener gemyttene må roes i diskusjonen om finansiering av Forskningsrådet. — Vi skjønner at det må ryddes. Men endringene må gjennomføres over tid, sier Alexandra Bech Gjørv.
Departementet vil gå gjennom Ocean Space-tall på nytt NTNU og Sintef anslår at det vil koste 900 millioner ekstra dersom Ocean Space Centre utsettes. Nå varsler Nærings- og fiskeridepartementet at de vil se på tallene på nytt.
Anslår Ocean Space-stopp vil koste 900 millioner ekstra NTNU og Sintef anslår at en utsettelse av prosjektet Ocean Space Centre vil føre til en ekstraregning på 900 millioner kroner.
Bytter fra Norce til Sintef Tore Ulstein går fra styrelederjobben i forskningskonsernet Norce til konkurrenten Sintef. — Ikke umiddelbart enkelt å si ja, sier Ulstein.
— Vi kan ikke bygge Ocean Space Centre på hvert nes Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv er bekymret for at diskusjonen om forskning og utdanning i Norge handler mer om distriktspolitikk enn sterke fagmiljøer.
Fra pandemifrykt til rekordresultat i 2021 for Sintef Forskningskonsernet Sintef fikk et rekordresultat på 268 mill i pandemiåret 2021. Konsernsjefen mener likevel det er behov for en sterkere grunnfinansiering av instituttet.
Helsesykepleiere trenger mastergrad — Om helsesykepleietjenesten fortsatt skal kunne tilby sine tjenester så trenger alle helsesykepleiere en master på 120 studiepoeng, uten mulighet til å hoppe av etter 90 studiepoeng.
Støtter batterisatsing med 312 millioner kroner Forskningsrådet har tildelt 312 millioner kroner til forskning og utvikling av batteriteknologi det siste året. Målet er å skape et nytt, norsk industrieventyr.
« … sikkerhet vil kunne veie tyngre enn akademisk frihet» Akademisk frihet og norsk sikkerhetspolitikk på kollisjonskurs i forslag til forskrift om eksport av kunnskap. – Flere dilemma, sier statssekretær.
Staten får tommel opp til å fullfinansiere Ocean Space Centre Forskningssenteret til over 8 milliarder er et steg nærmere byggestart i 2022.
Kontroll mot spionasje kan ramme norske statsborgarar. — Mykje står på spel Personar med norsk statsborgarskap kan risikere å ikkje få jobbe eller studere på universitet og høgskular når Utanriksdepartementet skjerpar kontroll med kunnskapsoverføring til ei rekke land.
Regjeringen vil gi 6,9 mrd til havsenter Regjeringen foreslår å bevilge én milliard mindre enn beregnede kostnader til Ocean Space Center i Trondheim.
Direkte fra Arendalsuka: Grønn giv på toppmøte om forskning Toppmøtet om forskning tar for seg hva som trengs av forskning for å komme fram til lavutslippssamfunnet.
—Akkurat nå tenker jeg at Norce er stort nok som det er Den nye toppsjefen utelukker ikke at forskningskonsernet Norce kan bli enda større. — Men Norce er et stort institutt og jeg går inn i denne jobben kanskje med litt skrekkblandet fryd, sier Kristin Wallevik.
— Forstemmende når norske universiteter velger engelske navn Språkrådet er kritisk til at NTNU og Sintefs prestisjeprosjekt så langt kun har et engelsk navn. Ifølge nye regler er ikke det lov.
Prosjekt til ni milliarder er ikke så nyttig for utdanning som man tror, mener professor Ocean Space Centre i Trondheim ser ut til å koste flere milliarder enn antatt. Og nå stilles det spørsmål ved det som kunne redde samfunnsnytten i prosjektet; hva bygget har å si for utdanningen ved NTNU.
Nye regler kan få fatale konsekvenser for norsk forskning: — Vi er alvorlig bekymret Forskningsinstituttet Sintef mener varsellampene blinker rødt.
Foreslår enkle grep for å få flere kvinnelige toppforskere Uformelle særtrekk i systemet for akkreditering, ansettelser og opprykk hindrer likestilling i akademia. Sintef-forskere foreslår tre grep.
15 milliarder til norske prosjekter. Disse har hentet ut mest EU-midler Universiteter og høgskoler har passert næringslivet i andel av EU-midlene.
Sintef positivt overrasket over eget resultat i 2020 Mange forskningsinstitutter fryktet for sine resultater i koronaåret 2020. Resultatene for Sintef gleder instituttets ledelse og ansatte.
Forskningsinstitutt så mørkt på 2020. Men flere gikk med overskudd Våren 2020 sendte flere forskningsinstitutt ut permitteringsvarsel til sine ansatte. Nå viser en fersk kartlegging at de fleste instituttene klarte seg godt.
Asheim: Forskning må stå opp mot ekkokamrene I langtidsplanen for forskning- og høyere utdanning vil Henrik Asheim sikre stø kurs, men trekker frem at forskningen blir viktigere også med hensyn til å stoppe undergravende krefter i ekkokamre.
Presset forskningsinstitutt blir del av Sintef Etter at Sintef-styret gikk inn for en fusjon, har eierne i hardt pressede Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) besluttet å la Sintef overta forskningsinstituttet.
NTNU og Sintef i front for nytt fremragende senter Forskningsrådet har annonsert at prosjektet Northwind med NTNU og Sintef i spissen blir utpekt som et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi og de får 120 millioner over åtte år som belønning.
Koronapandemien gir argumenter for enekontor Smittevernhensyn kan ende med flere cellekontorer og færre kontorlandskap i fremtiden. — Det er flere argumenter i retning cellekontor, sier STAMI-forsker.
Sterk vekst i norsk klimaforsking Klimaforskinga har hatt ein formidabel vekst siste ti åra, målt etter talet på publiserte artiklar.
NTNU versus Sintef Problemet er ikke at Sintef stjeler forskningsmidler fra NTNU, problemet er at NTNU i økende grad konkurrerer med Sintef på det kommersielle oppdragsmarkedet, skriver Einar N. Strømmen.
Veteran slår alarm: NTNU og Sintef blir konkurrenter Spenningene mellom NTNU og Sintef tiltar, mener NTNU-tungvekter. Han ønsker seg en ny samarbeidsmodell.
Studentene vil ikke jobbe i akademia. Se topplistene! 13.000 studenter er spurt om hvor de vil helst ønsker å jobbe. Det finnes få representanter for akademia på listen.
Trenger utvidet stimulans for å søke EU-prosjekter Fart i teknologiutvikling er blitt mye viktigere enn å eie løsningene. Da trenger Norge å delta i EU-prosjekter. — Det er avgjørende at det gjøres attraktivt å søke EU-midler, sier Sintef-direktør.
PST Tidligere dekan ved OsloMet, Egil Trømborg, er tidligere kollega med den spionsiktede og fengslede 50-åringen.
Sintef-sjefen troner alene på institutt-lønnstoppen Med over 3,9 millioner i årslønn er Sintefs Alexandra Bech Gjørv den desidert best betalte topplederen i instituttsektoren. Nestemann på listen ligger 1,5 millioner lavere.
Fekk lønnskompensasjon frå staten til 21 av 55 tilsette Møreforsking fekk kompensasjon for lønn til nær ein tredel av stillingane etter permitteringar under koronakrisa. Også Sintef og Norce fekk hjelp.
UiO-rektor: Overdrevet fokus på penger fra EU UiO-rektor Svein Stølen mener ringvirkningene er viktigere enn pengene fra Horisont Europa. Sintef står på sin side klare til å innfri Asheims ambisjoner.
Rekordtildeling blir til 22 nye sentre for innovasjon Forskningsrådet har tømt lommene i årets tildeling til forskningsdrevet innovasjon (SFI). Her får du oversikten over vinnerne.
Flest EU-millioner til Sintef, her er de som tar ut mest Norske aktører har hentet ut til sammen over elleve milliarder fra EU-program.
Krisemillioner gir jobb På Raufoss kan fem forskere glede seg over at permitteringene er slutt. SINTEF benytter krisepakkepenger til å ta fem ansatte tilbake i jobb.
Milliardtap for institutter: — Det er som en tsunami Pandemien fører til at næringslivet trekker oppdrag fra forskningsinstituttene. De beregner å tape én milliard i 2020. Neste år kan bli enda tøffere.
Nær halve SFI-potten til Trondheim 1,5 av 3,2 milliarder til sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) er havnet i Trondheim. Nå tror Forskningsrådet at resten av landet kommer etter.
Flere unge sliter: — Har ført til mye usikkerhet Den relativt hyppige bruken av internett kan ha både positive og negative effekter på dagens unge, mener sjefsforsker Petter Bae Brandtzæg.
Har sendt ut permitteringsvarsel til rundt 40 tilsette Forskingsinstituttet Norce har varsla rundt 40 tilsette om mogleg permittering frå starten av april. No ber administrerande direktør om tiltak for ein instituttsektor med store utfordringar i koronakrisa.
NTNU og UiB åpnet idag nye kontorer i Brussel EU. NTNU, Universitetet i Bergen, Sintef og Norce med nye kontorer i Brussel.
Veien til digital verdiskaping Digitalisering. Norge kan ikke bli best i all digitalisering, men bør ha høye ambisjoner innen fire sentrale teknologier som er viktige for små og store i norsk økonomi.
Regjeringen vil gi 40 millioner mer til forskningsinstitutter Budsjettlekkasje. Regjeringen vil gi 40 millioner kroner i økt basisbevilgning til teknisk-industrielle forskningsinstitutter, blant dem SINTEF.
Sør og vest kan få forskningsgigant Uni Research AS, Christian Michelsen Research AS, IRIS AS, Agderforskning AS og Teknova AS kan bli slått sammen til ett forskningsselskap.
For mange, for små og for regionale I dag legger Norges forskningsråd fram en ny rapport om de tekniske-industrielle instituttene. En kritisk merknad er at man har for mange små institutter som er for spredt og samarbeider for lite.
Nyeste artikler
KI-generert lærebok skaper bølger. — Helt absurd
Fagskolene mellom barken og veden
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Nye trusler mot akademisk frihet og solidaritet
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter
Bare 6000 av 24.000 møter opp på campus daglig. — Skulle gjerne sett flere
To studenter er Årets navn i akademia