Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Reagerer på manglende oppfølging av styrevedtak om samarbeidsavtaler NTNU-ledelsen mener det er mest hensiktsmessig å lage nye retningslinjer før eksisterende avtaler gås gjennom. — Byråkratisk forsinkelse, svarer styremedlem og NTNU-professor Bjørn Skallerud.
Mener regjeringen tenker kortsiktig om forskning For mye kortsiktig tenkning og ufullstendig utredning er kritikk som går igjen i ny innspillsrunde om stortingsmeldingen om forskningssystemet.
NHO: 6 av 10 bedrifter har behov for mer kompetanse — Situasjonen blir enda mer prekær de neste årene når bruken av kunstig intelligens eksploderer, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.
Ytringsfrihet forvitrer hvis markedskrefter rår over politikk og utdanning Rebekka Borsch i NHO etterspør en mer nyansert debatt om samarbeid mellom næringsliv og UH-sektoren. Men måten hun ordlegger seg på er en avsporing av debatten om ytringsfrihet i akademia.
Borch sier bindinger til næringslivet ikke må bety at samarbeidet tar slutt Løsninga på en konflikt eller uheldig hendelse i et samarbeid mellom næringsliv og akademia, behøver ikke å bety at samarbeidet avsluttes, svarer statsråden på et skriftlig spørsmål.
NHO: — Tor Grande er blant de ytterst få som har funnet mot til å påpeke at samarbeid med næringslivet er viktig og verdifullt Nå som mediestormen rundt NTNU-saken har lagt seg, går det kanskje an å føre en litt mer nyansert debatt om bakgrunnen for hvorfor næringslivet søker samarbeid med universiteter og høyskoler — og omvendt.
Flere tette bånd i NTNUs avtaler med næringslivet Også NTNUs samarbeidsavtale med Kongsberg Gruppen inneholder formuleringer om felles kommunikasjon.
Frykten for næringsstyrt akademia er overdrevet Etterspillet etter NTNU-saken bør ikke bare handle om hvordan vi unngår tette koblinger, men også hvordan koblingene mellom akademia, næringsliv og politikk kan bli åpnere, ryddigere og sterkere.
Anne Borg-saken: Hva har vi lært, og hva må vi gjøre? Nå er juleferien gått siden rektor Anne Borg gikk av med øyeblikkelig virkning den 14. desember, og det er tid for å reflektere over det som skjedde.
Ber Borch hindre at det blir for tette bånd mellom akademia og næringsliv SV ber statsråd Sandra Borch svare i Stortinget på hvilke grep hun vil ta for å unngå for tette bindinger mellom næringsliv og akademia.
Varsellampene lyser etter NTNU-saken Både universitetene, høgskolene og næringslivet må gå igjennom hvordan kontakten mellom forskning og næringsinteresser skal være.
«Jeg reagerer på at samarbeid med næringslivet blir sett på som noe negativt og skittent» Tor Grande skal i front for å rydde opp i NTNUs svake omdømme når det gjelder akademisk frihet og ytringsfrihet. Det er flere påstander om universitetet han ikke kjenner seg igjen i.
Åpner for å fjerne omstridt formulering i NTNU-avtale — Det må ikke herske noen tvil om at NHO forsvarer norsk forskning, sier NHOs direktør Ole Erik Almlid om debatten som har oppstått om bindinger mellom NHO og NTNU.
NHO: Vi kan takke forskningen for «alt» Det er forskning som har bragt oss hit vi er. Forskning er en forutsetning for vår rikdom, om den kommer fra olje, fisk eller gjødsel.
Styremedlem: Vil ha vekk punkt om felles budskap i politiske saker I en nylig inngått avtalen mellom NHO og NTNU slås det fast at partene skal utvikle felles budskap og gjennomføre koordinerte kommunikasjonstiltak. Andre universiteter har ikke tilsvarende avtaler.
Sandra Borch: — Klok beslutning Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch takker Anne Borg for jobben hun har gjort som rektor ved NTNU og sier det var en klok beslutning å trekke seg.
Rektor i hardt vær, men hva med Norsk Industri og NHO? Jeg savner en klar og troverdig redegjøring fra både Knut Sunde og Anniken Hauglie.
Her er all kommunikasjon mellom Anne Borg og NHO-direktørene Kommunikasjonen med Norsk Industri skjedde på NTNU-rektor Anne Borgs initiativ, viser en gjennomgang av rektorens telefonlogg.
Stadig mindre midler til næringsrettet forskning En fersk rapport slår fast at Norge sakker akterut i forhold til de andre nordiske landene. NHO-direktør Anniken Hauglie roper varsku.
Over 100 ansatte ved seks forskningsinstitutter i streik Blant de over 25.000 som er tatt ut i streik er det også over 100 ansatte ved seks ulike forskningsinstitutter. Fredag trappes streiken opp.
Statsråden bør lytte til sektoren Regjeringen underdriver betydningen av endringene de foreslår for Forskningsrådet, skriver stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes (H).
Norske bedrifter trenger 700 flere med doktorgrad Norske bedrifter melder om stor mangel på personer med riktig høyere utdanning. — Vi må dimensjonere utdanningssystemet mer etter arbeidslivets reelle behov, sier NHO-sjefen.
Skolepenger kan svekke rekruttering av arbeidskraft til Nord-Norge Innføring av skolepenger kan svekke rekruttering av internasjonale studenter. Dette kan føre til færre ettertraktede kandidater til viktige arbeidslivsområder, skriver Dag Rune Olsen og Sigrid Ina Simonsen.
Norge trenger flere fagskoleutdannede Regjeringen må nå levere på det de har lovet i Hurdalsplattformen, skriver Are Turmo og Tord Hauge i NHO.
Slik kan Vestres «VMA 2.0» rigges for omstilling Næringsministeren har bedt fem av virkemiddelaktørene å lede hvert sitt delprosjekt for forsterking av virkemiddelapparatet. Her er noen momenter som blir viktige i utviklingen av et VMA 2.0.
Gjørv: Vil gi Forskningsrådet og departementet litt tid til å gjenfinne den politiske tilliten Sintefs konsernsjef mener gemyttene må roes i diskusjonen om finansiering av Forskningsrådet. — Vi skjønner at det må ryddes. Men endringene må gjennomføres over tid, sier Alexandra Bech Gjørv.
Anker Norce-dom: —Gir arbeidsgiver for stort spillerom i nedbemanning Fagforbundet Tekna anker dommen der en Norce-forsker tapte i en oppsigelsessak. Teknas advokat mener dommen ikke tar hensyn til deres innsigelser mot prosessen der forskeren med 22 års ansiennitet ble oppsagt.
NTNU svarer eks-Google-sjef: Relevant samfunnsbidrag NTNUs samfunnsbidrag er relevant og viktig for privat og offentlig sektor.
Nå trenger vi retning og fart for grønn omstilling — Norge er i ferd med å tape terreng på et område som avgjør fremtidig konkurransekraft og verdiskaping.
Slaktet Norce sine rutiner: — Uforsvarlig prosess Tekna-advokat Jeanette Engebretsen mener Norce-konsernet gjorde subjektive vurderinger uten standarder for å velge hvem som måtte gå. — Oppsigelsesprosessen sviktet i alle ledd, sa advokaten.
Norce-sjef: — Forferdelig tøft å jobbe i forskningsinstitutt — Det er ikke alle som holder ut et helt yrkesliv i instituttsektoren, sa Norce-direktør Aina Berg i retten. En tidligere ansatt mistet jobben etter 22 år og møter nå arbeidsgiver i Sør-Rogaland tingrett.
Vil bygge broer mellom næringsliv, akademia og forskning Fredag signerte NHO og NTNU en samarbeidsavtale med formål å bygge flere broer mellom næringslivet, akademia og forskning. Avtalen er den første av sitt slag.
Stort kompetansebehov, men mindre for høyere utdanning Mellom 30 og 40 prosent av NHOs medlemsbedrifter har behov for folk med høyere utdanning, viser kompetansebarometeret som ble lagt fram fredag.
Ingen avtale, sier rektor. UiB betaler likevel 540.000 Ifølge universitetsdirektøren er UiB forpliktet av avtaler rektor Dag Rune Olsen har inngått. – Det finnes ingen avtaler, sier Olsen.
LO og NHO avviser støtte til omstridt praksisportal ved UiB Dag Rune Olsen og eks-NHO-topp Tom Knudsen skal overfor fylkespolitikere ha gitt inntrykk av at prosjektet om praksisportal var støttet av både LO og NHO. Det stemmer ikke, sier de to organisasjonene til BT.
Tidligere NHO-topp ble ansatt ved UiB og fikk millionlønn, selv om avtale med UiB ble stoppet Rektor Dag Rune Olsen jobbet for at UiB skulle inngå en avtale med eks-NHO-topp Tom Knudsen om overtakelse av et arbeidslivsportal-konsept. Men Olsen ble stoppet både av egen økonomiavdeling og Kunnskapsdepartementet. Da ble Knudsen midlertidig ansatt ved UiB – med millionlønn.
Mari Sundli Tveit er ny administrerende direktør Tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, er ansatt som John-Arne Røttingens etterfølger som toppsjef i Forskningsrådet.
Studentene trenger mer enn praksis for å lykkes i fremtidens arbeidsliv Kunnskapsdepartementet må gi mer midler, tid og tillit slik at institusjonene kan satse på økt arbeidsrelevans.
NHO og Forskningsrådet peker på Frp: Trenger en halv milliard ekstra Forskningsrådet melder om langt flere kvalifiserte søknader enn det er penger til.
— Ikkje verdig eit parti som kallar seg kunnskapsparti Forskarforbund-leiar Guro Elisabeth Lind gir forslaget om å legge ut forelesningar gratis på nett det glatte lag. NHO hyllar idéen.
Veldig ambisiøst mål fra statsråden, mener Røttingen — Veldig ambisiøst, sier John-Arne Røttingen om statsråd Asheims forventning om mer penger hjem enn vi kommer til å betale inn til EU.
NHO-direktør om arbeidslivsrelevans som insentiv: — Ikke veien å gå Heller ikke Næringslivets Hovedorganisasjon ønsker at arbeidslivsrelevans skal måles i et nytt finanseringssystem.
Krever at muligheten for å kombinere dagpenger og studier blir forlenget NHO og Tekna mener det er bra at man kan kombinere dagpenger og studier, men de krever at regjeringen forlenger ordningen, ihvertfall fram til jul.
Én av fire bedrifter samarbeider med universiteter og høgskoler Næringsliv. NHO etterlyser mer samarbeid mellom næringslivet og akademia. 25 prosent av NHO-bedriftene oppgir å ha samarbeidet med universiteter og høgskoler siste fem år.
Trøndere vil ha mer gjennomslag: NHO-sjef vil ha siste stikk om innovasjonscampus på Nord Nord struktur. Politiske tungvektere fra Trøndelag har foreløpig vunnet lobbykrigen om Nord universitet, men de er ennå ikke helt fornøyd. Nå kommer NHO-sjefen på banen.
Rektor Mari Sundli Tveit: Vil savne samarbeidet med studentene aller mest Folk. Mari Sundli Tveit forlater snart Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, hvor hun har tilbragt nesten hele sitt voksne liv.
Livslang læring: Tekna og NHO ber om at 10 millioner øremerkes til ikt-sikkerhet Ikt-sikkerhet. Tekna og NHO ber om at ti millioner etter- og videreutdanningskroner, som regjeringen har foreslått i revidert nasjonalbudsjett, brukes til å bygge avansert ikt-sikkerhetskompetanse i næringslivet.
Isaksens ryddesjau kan få store konsekvenser for Forskningsrådet Ryddeaksjon. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har satt igang en ryddeaksjon som kan få store konsekvenser for Forskningsrådet, Innovasjon Norge og flere. Forskningsrådet er ikke bekymret.
Bare NHO vil ha praksisprofessorer Professortittel. NHO og LO får liten støtte for sitt forslag om å ta praksisprofessorer uten professorkompetanse inn i akademia. NHO holder fast ved forslaget, mens LO nå dropper det.
Stor enighet: Det er behov både for flere fagarbeidere og flere med mastergrad Master. En ny OECD-rapport viser at andelen med mastergrad i Norge er lavere enn mange andre nærliggende land. Akademikerne tok masterdebatten.
Hvordan lykkes vi med rådene for samarbeid med arbeidslivet? Arbeidsliv. LO og NHO spør seg om hvordan man skal klare å lykkes bedre med det formaliserte samarbeidet mellom lærestedene og arbeidslivet.
Utvider satsing på jenter og teknologi Jenter og teknologi. Næringslivets hovedorgansiasjon inngår samarbeid med ingeniørorganisasjonen NITO i en utvidet satsing på jenter og teknologi.
En investering i praksistilbud er en investering i Norges fremtid Praksis. NHO og Tekna student krever mer handling fra regjeringen. De etterlyser ressurser til en større satsing på bedre praksis og studentaktive læringsformer.
God NHO-invitasjon til innovasjonssamarbeid Universitetene er ikke gode nok til å omsette kunnskapsutviklingen til samfunnsverdier, skriver prorektor for forskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Morten Irgens.
NHO svarer NIFU: Vi kunne vært mer presise Dette bildet er sammensatt, men vi ser at vi kunne vært mer presise på begrepsbruken, skriver administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund.
UiT-Husebekk: Nysgjerrighet og nytte er ikke noen motsetninger Vi håper å kunne legge til grunn for det videre arbeidet en gjensidig respekt for arbeidslivets behov og universitetenes viktige rolle som autonome samfunnsinsitusjoner, skriver rektor ved UiT, Anne Husebekk i innlegg i NHO-debatten.
UiO-Ottersen: Synd alt er svart-hvitt i NHOs verden Det er synd at alt er så svart-hvitt i NHOs verden når virkeligheten er så komplisert og nyansert, skriver rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.
Humanister gjør bedrifter konkurransedyktige Kristin Skogen Lund og NHO har klart å terge på seg så godt som en samlet universitets- og høgskolesektor før dagens årskonferanse.
Skogen Lund: Stor misforståelse at NHO ikke anerkjenner humaniora Direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, mener det er en stor misforståelse at NHO ikke anerkjenner betydningen av samfunnsfag og humaniora, og svarer her på kritikken fra UiB-rektor Dag Rune Olsen.
UiB-rektor: Skogen Lund provoserer Om vi som nasjon velger å gå for en løsning der vi bare utdanner skreddersydde kandidater for å løse dagens problemer vil vi gjøre oss selv en bjørnetjeneste, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen ,i dette innlegget.
Røe Isaksen mener NHO bommer NHO-direktør Kristin Skogen Lund vil ha færre tilbud og studenter på humanistiske fag og samfunnsfag. Hun bommer, svarer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Hva vil vi med rådene for samarbeid med arbeidslivet? LO og NHO ønsker å utvikle rådene for samarbeid mellom universiteter og høgskoler og arbeidslivet, og vil utsette en varslet evaluering.
God utdanning er viktig, gode rangeringer hyggelig En god utdanning i realfag og teknologi handler om mye mer enn næringslivets behov, skriver ledelsen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO i et svarinnlegg til NHOs Nina Solli.
Nei, Universitetet i Oslo rangeres ikke høyt nok Tettere samarbeid med næringslivet ville gjort utdanningene bedre og kunne ført Universitetet i Oslo høyere opp på internasjonale rangeringer, skriver regiondirektør Nina Solli i NHO Oslo og Akershus.
Rangeres ikke Universitetet i Oslo høyt nok? Prodekan ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, tar til motmæle mot NHO og Oslo Business Region som mener at UiO ikke kommer høyt nok på internasjonale rangeringer, og etterlyser mer edruelighet.
Arbeidslivets bidrag til bedre utdanning Tidvis lave faglige ambisjoner og stor variasjon i studiekvaliteten ved norske universiteter og høgskoler er uholdbart, mener kompetansedirektør i NHO, Are Turmo, som mener næringslivet kan hjelpe.
HiOA styrker yrkesfagene Norske bedrifter roper etter folk med fagbrev eller fagskole. Vi må jobbe med holdninger til yrkesfag, og kvaliteten, skriver prorektor på høgskolen i Oslo og Akershus, Nina Waaler.
Fagskolestudenter vil ha like rettigheter Studentene i fagskolen er ettertraktet arbeidskraft, men har færre rettigheter enn studenter i annen høyere utdanning, skriver studentleder Silje Kjørholt.
Bedrifter melder stort behov for flere fagfolk Bedriftene melder til NHO at de trenger ingeniører og fagarbeidere viser årets kompteansebarometer.
5000 bedrifter gir råd om kompetanse 5000 bedrifter har svart på hvilken kompetanse de trenger. Presentasjonen kan du se onsdag 17. februar direkte fra klokken 9.00.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024