Debatt ● Åsil Bøthun
Veien videre for kuratorpraksis ved KMD
Fakultetet er fortsatt positivt innstilt til å opprettholde kuratorpraksis som en del av Kunstakademiets studietilbud i en eller annen form, svarer prodekan ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD).
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
I et debattinnlegg fra 26/9 kommer professor Anne Szefer Karlsen, som underviser ved masterstudiet i kuratorpraksis ved Fakultetet for kunst, musikk og design (KMD) UiB, med kritikk av fakultetet. Bakgrunnen er beslutningen om å søke om nedleggelse av programmet i dets nåværende form.
KMD har tilbudt et erfaringsbasert masterstudium i kuratorpraksis siden 2015. Studiet har mange alumner som har markert seg i kunstfeltet både internasjonalt og i Norge. Fakultetet anerkjenner verdien av et studietilbud i kuratorpraksis, og også at argumentene for et slikt studium er omtalt i fakultetets strategiplan slik Szefer Karlsen er inne på.
Samtidig må fakultetet sikre at alle studieprogrammene våre oppfyller bestemte nasjonale kvalitetskrav. Ettersom instituttet så langt ikke har funnet tilfredsstillende løsninger for at programmet kan reakkrediteres, har fakultetsstyret ved KMD vedtatt at programmet i sin nåværende form bør legges ned. I det samme vedtaket besluttet styret også at det skal nedsettes et utvalg som skal vurdere hvordan KMD skal kunne imøtekomme kunstfeltets behov for et godt og gjennomførbart utdanningstilbud for kuratorer.
Fakultetsstyret er med andre ord enig med Szefer Karlsen om at fakultetet bør ha et utdanningstilbud i kuratorpraksis. Både fakultetsstyret og instituttet må likevel forholde seg til at manglene ved det eksisterende studiet ikke er blitt svart ut.
Masterprogrammet i kuratorpraksis er tilordnet ett av KMDs tre institutter; Kunstakademiet — Institutt for samtidskunst. I nåværende form er programmet en erfaringsbasert master med 90 studiepoeng over to år. Denne varianten av studiet ble opprettet av tidligere Kunst- og designhøgskolen i Bergen, men uten tilført grunnfinansiering fra KD.
I klartekst betyr dette at studiet henter ressurser fra de to andre programmene ved instituttet.
Åsil Bøthun
Det innebærer i realiteten at kostnadene for studiet er langt større enn hva som dekkes inn gjennom studiepoeng — og kandidatproduksjon. I klartekst betyr dette at studiet henter ressurser fra de to andre programmene ved instituttet.
Da programmet, iht. UiBs kvalitetssystem, periodisk skulle evalueres og reakkrediteres i 2022, ble det avdekket konkrete mangler i studiet. En reakkrediteringsprosess er lagt til Studiekvalitetskomiteen, som består av faglig ansatte med kunstnerisk og/eller vitenskapelig kompetanse.
Med utgangspunkt i de avdekkede manglene, ble det vedtatt i fakultetsstyret at det måtte gjøres nødvendige justeringer i programmet. Det ble også presisert at gjeldende studieplan skulle fases ut, etter et siste opptak høsten 2023. Arbeidet med justeringene skulle forankres i instituttrådet, hvor fagmiljøet har den relevante kunstfaglige kompetansen. Instituttrådet har så langt ikke fremmet forslag til nødvendige justeringer i programmet.
KMD må, i likhet med andre fakulteter ved UiB, planlegge for innstramminger i budsjettene, og kanskje også redusere bemanningen i årene som kommer. Kunstakademiet ved KMD må derfor gjøre nødvendige prioriteringer hvis kuratorstudiet skal kunne videreføres som eget program.
Jeg vil understreke at vurderinger og avgjørelser om studiet har blitt tatt i fakultetets og instituttets organer, hvor fagmiljøet med kunstnerisk kompetanse selv har anbefalt og besluttet gjennom demokratiske prosesser som vi alle må respektere. Kritikken fra Szefer Karlsen om at fakultetet har «motarbeidet instituttet» eller «ikke lenger trekker beslutninger på faglig eller strategisk grunnlag» kjenner jeg meg ikke igjen i.
Vi ønsker alle et godt studietilbud for fremtidige kuratorer i Norge. Fakultetet er fortsatt positivt innstilt til å opprettholde kuratorpraksis som en del av Kunstakademiets studietilbud i en eller annen form. Derfor tildelte også UiB og KMD prosjektmidler i år til Szefer Karlsen, med den hensikt å støtte opp om videre utvikling av fagfeltet.
Instituttleder ved Kunstakademiet Katrine Hjelde er innforstått med den beklagelige situasjonen, og ønsker å arbeide sammen med fakultetet for å finne løsninger på hvordan kuratorpraksis skal være en del av instituttets studietilbud i fremtiden.