PR-byrå

Universitetet i Oslo vurderer PR-avtale etter Saudi-Arabia-jobb

Flere professorer reagerer på kontrakten Universitetet i Oslo har med Gambit H+K etter at det ble kjent at PR-byrået har gjort flere oppdrag for Saudi-Arabia. UiO-rektoren skal selv delta på møte om saken.

PR-byrået Gambit H+K har blitt kritisert for å ta flere oppdrag for Saudi-Arabia. Her ved kronprins Mohammed bin Salman.
Publisert Oppdatert

(Saken er oppdatert)

Dagens Næringsliv (DN) kunne før helgen fortelle at PR-byrået Gambit H+K den siste tiden har gjort flere jobber for det autoritære regimet i Saudi-Arabia, og flere av de ansatte skryter av utviklingen i landet.

Saken fikk flere professorer ved Universitetet i Oslo (UiO) til å reagere.

UiO har nemlig også en rammeavtale med PR-byrået som innebærer blant annet markedsføring og merkevarebygging.

Den forrige avtalen fra 2016 hadde en verdi på 20-25 millioner kroner.

Flere professorer ber nå UiO om å avslutte kontrakten. Det skriver Dagens Næringsliv.

— Kriminell organisasjon

Professor Tore Wig sier til DN at en institusjon som UiO ikke bør kjøpe tjenester av et byrå som driver med PR for et så autoritært regime som Saudi Arabia.

— Dette PR-byrået jobber etter min mening for en kriminell organisasjon med liv på samvittigheten, sier Wig til avisa.

Også professor Carl Henrik Knutsen mener at universitetet ikke bør finansiere et selskap som bidrar til å legitimere et slikt regime.


Stiller spørsmål

Kommunikasjonssjef Berit Kolberg Rossiné ved UiO sier til DN at de vil snakke med Gambit H+K om saken.

— Noen av uttalelsene som er gjengitt i mediene gir grunn til å stille noen spørsmål, og det vil vi ta opp med vår kontakt i Gambit, sier Rossiné.

Hun legger til at UiO deler Amnestys bekymring for menneskerettighetene i Saudi-Arabia.

Amnesty-sjef John Peder Egenæs har tidligere uttalt at konsulenter som tar slike oppdrag for de saudiske myndighetene er med på å bidra til at mennesker som beordrer drap, mishandling og fengsling av uskyldige, fremstår som statsmenn verdt respekt.

Lojalitetsplikt

Rossiné legger til at heving av en slik avtale normalt krever vesentlig mislighold.

Hun sier at UiO krever av sine samarbeidspartnere at ILO-konvensjonen følges og at det ligger en gjensidig lojalitetsplikt i avtaleforholdet.

Administrerende direktør i Gambit H+K, Henrik Halvorsen, sier til DN at de har vært i kontakt med Universitetet i Oslo om oppdraget i Saudi-Arabia.

— Vi kan forstå at det reises spørsmål til hva vi gjør. Vi er trygge på at de konkrete prosjektene er i en kategori som vi kan jobbe med.

UiO-rektor Svein Stølen tvitret mandag kveld følgende presisering: «UiO krever av sine samarbeidspartnere at ILO-konvensjonen følges og at det ligger en gjensidig lojalitetsplikt i avtaleforholdet. Vi har bedt om redegjørelse og bedt om et møte der jeg personlig skal være med.»

Endringslogg: Saken er oppdatert 1.november kl. 21.52 med twittermeldingen fra rektor Svein Stølen.

Powered by Labrador CMS