Debatt ● åse Gornitzka og svein stølen
Unge internasjonale forskertalenter må prioriteres i trinn 2
For hver dag internasjonale forskertalenter stenges ute ved grensen, svekkes vår forskning, skriver forfatterne.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen sa fredag ja til norsk deltakelse i verdens største forskningsprogram, Horisont Europa. Det er viktig og riktig. At vi samtidig har stengt grensene for de unge internasjonale talentene universiteter og forskningsinstitutter er så avhengig av for å lykkes er krevende og paradoksalt.
Bli varslet om debatt og nyheter
Last ned Khrono-appen og få varsel om den viktigste debatt og de viktigste nyhetssakene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-

Dette er forskere tidlig sin karriere som står klare med kontrakten i hånd – bare norskegrensen stopper dem. Vi ber regjeringen innlemme unge forskertalenter som prioritert gruppe «arbeidsreisende» i trinn 2 av den nasjonale gjenåpningplanen.
Norge har møtt den ødeleggende og dødelige korona-pandemien med kunnskap og kunnskaps-baserte beslutninger. Fra uke til uke har vi fått innblikk i hvor viktig det er å ha en forskningsberedskap i møte med kriser. Kunnskap er likevel ikke bare viktig for å løse problemene pandemien bringer med seg. Kunnskap er også viktig for den energien og kreativiteten vi vil trenge etter krisen er over.
Tusenvis av mennesker har mistet arbeid eller er permittert. Næringslivet er svekket, og mange områder vil trenge nytenkning og energi. Etter Covid-19 gjelder det å utnytte energien mange trenger å få utløp for.
Norge må være forberedt. Forskningsbasert kunnskap er en viktig kilde til den nytenkningen og verdiskapingen vi må utløse.
Åse Gornitzka og Svein Stølen
Norge må være forberedt. Forskningsbasert kunnskap er en viktig kilde til den nytenkningen og verdiskapingen vi må utløse. Dermed er det påkrevd at vi sikrer konkurranseevnen til norsk forskning. Denne forskningen skjer ikke i nasjonal isolasjon, men i et globalt kunnskapsfellesskap.
Internasjonalt ledende forskningsmiljøer er avhengig av de beste unge forskerne og konkurransen om disse talentene er hard og global. Nå venter flere hundre internasjonale talenter, som for lengst skulle vært i arbeid som forskere, «ved grensen». For hver dag de stenges ute svekkes vår forskning, Norge svekkes som kunnskapsnasjon og vi hemmer unge talenters karriereutvikling.
Når beslutningen skal tas, er det viktig å huske at denne gruppen arbeidstagere i liten grad bidrar til inn- og utreise. Mange stipendiater og postdoktorer er knapt hjemom eget land i løpet av den 3-4 års perioden de tilbringer f. eks. hos oss på Universitetet i Oslo.
Vi trenger dem tilstede i Norge for ikke å svekke kunnskapsutviklingen som er med å legge grunnlaget for framtidens arbeidsplasser og verdiskapning.
Nyeste artikler
Navnet mitt på en artikkel jeg aldri skrev — med data som aldri fantes
Columbia utviser studentar etter pro-palestinsk demonstrasjon
Nerdenes hevn: Ble landets raskeste akademikere
Aasland vil ikke reversere kutt i scenekunst
Studentinvolvering er helt nødvendig
Mest lest
Gransking: Norges mest publiserende forsker opptrådte vitenskapelig uredelig
Da de nektet å forlate rektors kontor ringte NTNU politiet. — En skamplett
Slår knallhardt tilbake: — Verre enn under den mørkeste middelalderens inkvisisjon
Mange hundre ansatte melder om uakseptabel oppførsel på universiteter
Frykter utpressing: Må utlevere navn på ansatte til alle som spør