Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Studentene jobber for harde livet for å slippe å ta opp forbrukslån Nesten halvparten av studentene har måttet skaffe seg kredittkort eller tatt opp forbrukslån for å dekke såkalte basisbehov, viser ny undersøkelse.
Skal bare rikinger bli flygere? Norske flyskoler strupes, og flygerutdannelse skal forbeholdes de som kommer fra rike familier. Ambulansefly og flyselskaper kommer til å mangle flygere — om regjeringen gjør som de foreslår.
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak Både Høyres Kari-Anne Jønnes og lærerutdannere reagerer på det de mener er upresis tallbruk fra regjeringen om læreropptaket.
Kunnskapsdepartementet var på utredningstoppen. Nå er det på fjerdeplass Kunnskapsdepartementet har brukt 144 millioner kroner på utredninger siden 2017. Under Erna Solberg brukte det mer penger enn noe annet departement.
Regjeringens politikk: Høyere utdanning for halve landet Regjeringens politikk er ikke by og land, hand i hand. Det er en systematisk omfordelingspolitikk som ikke bare prioriterer kompetanse i distriktene over byområdene, men også har en nokså tvilsom sosial profil.
Regjeringen snur: Det blir enklere å ansette forskere uten utlysning Kunnskapsdepartementet snur. Nå skal styrene kunne delegere ansvaret for ansettelser uten utlysning.
Penger til sletting av studiegjeld kommer først i 2026 Regjeringen løfter fram sletting av studielån i pressemelding om statsbudsjettet for 2025, men først i 2026 kommer pengene til ordningen.
Studentene fornøyd med strategi for digitalisering Regjeringen har lagt frem en ny nasjonal strategi for digitaliseringen av Norge. Strategien inneholder flere viktige tiltak rettet mot høyere utdanning, mener Norsk studentorganisasjon.
Nytt språkkrav - vi må ta oss tiden vi trenger Ledelsen ved Universitetet i Oslo mener det er mange uklarheter rundt de nye språkkravene for stipendiater.
Mer til studenttiltak, Saminor og Samisk høgskole SV og regjeringen har kommet til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Studentene jubler og kaller enigheten et stort gjennomslag.
Hoel til Khrono etter kyssehendelse: — Det er pinlig Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) legger seg flat etter at det ble kjent at han har kysset med en av ekspedisjonssjefene i departementet.
Få barnehagelærere med master jobber i barnehagen. — Sløsing Ved utgangen av 2023 var bare 28 prosent av barnehagelærerutdannede med mastergrad ansatt i en barnehage. Utdanningsforbundet ber om konkrete tiltak.
Regjeringen vil lempe på masterkrav i barnevernet. — Jeg er skuffet Akademikerforbundet reagerer sterkt på at barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) vil lempe på kompetansekrav i barnevernet kort tid etter at de ble innført.
Her ga de et løfte. Nå begynner tiden å renne ut Interesseorganisasjonen HØY kritiserer regjeringen for treghet. Statssekretær Ivar B. Prestbakmo (Sp) slår fast at regjeringen fortsatt satser på fagskolene.
Ber næringslivet om å trø til: — Norge trenger dette På sikt er målet at tre prosent av Norges brutto nasjonalprodukt gå til forskning og utvikling. To av disse prosentene skal komme fra næringslivet. Nå lanserer regjeringen en strategi for å få dette til.
Vil endre opptaksreglene og etablere nasjonal satsing for å rekruttere flere menn Mannsutvalget overleverte onsdag sin sluttrapport til regjeringen. Spesielt to momenter er verdt å merke seg for den høyere utdanningssektoren.
Reagerer på at regjeringen åpner «bakdøra inn i lærerutdanning» Politikere og lærerutdannere reagerer på at regjeringen vil ta bort masterkrav for praktisk-pedagogisk utdanning.
Skal bruke 1,3 milliarder kroner på å etablere nye forskningssentre Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier at en viktig oppgave for de nye sentrene blir å utdanne flere med doktorgrad.
Flyttar studiebarometeret vekk frå Nokut Frå 1. januar 2025 skal Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) overta ansvaret for dei nasjonale spørjeundersøkingane om studiekvalitet.
Oddmund Hoel: — Et tydelig linjeskift med tidligere års profesjonspolitikk Regjeringen har flertall på Stortinget for å fjerne karakterkrav på sykepleierutdanningene. Statsråd Oddmund Hoel er også nysgjerrig på responsen på tiltak overfor profesjonsfagene.
Får mest kritikk for at karakterkrav fjernes Noe ros, men også tøff kritikk mot opptaksmeldingen og profesjonsmeldingen. — Når regjeringen omtaler lærer- og sykepleierutdanningen som for akademiske, er det i beste fall flåsete retorikk, mener Kari Anne Jønnes (H).
Varsler storstilt satsing på utdanning i Forsvaret Betydelig økning i befals- og offisersutdanningen trekkes fram som et sentralt tiltak i Forsvarets nye langtidsplan.
Gjør Norge til verdens best utdannede befolkning Er vi ikke klare for litt større vyer og ambisjoner? Universitetene har tross alt en avgjørende rolle å spille i utviklingen av samfunnet.
Vi jobber for studentombud — også for fagskolestudentene I februar 2018, for rundt seks år siden, fikk vi flertall for forslaget om studentombud for alle studenter på universiteter og høyskoler. Nå er tiden inne for et ombud også for fagskolestudentene.
Gir pengar til 1650 nye studentbustader. Sjekk kven som får kva I 2024 gir regjeringa pengar til 1650 studentbustader. Målet er at enda fleire studentar skal ha ein trygg og rimeleg plass å bu.
Svar til Eirik Holmøyvik Holmøyvik, som ellers er både klok og etterrettelig, fremmer både misforståelser og faktafeil i sin tekst.
Nedlatande og feilslått statsrådskritikk Kritikken til Øyvind Brandtsegg fell på steingrunn all den tid han sjølv avslører at han manglar elementær kunnskap om korleis ei regjering fungerer.
Hoel med marsjordre til universitet og høgskular: — Har ein jobb å gjere Landets universitet og høgskular har fått brev frå Kunnskapsdepartementet med føringar om korleis dei skal følgje opp den nye universitets- og høgskulelova.
Krever kunnskapsløft i statsbudsjettet: — Kuttene rammer handlingsrommet Tirsdag samles regjeringen på Klækken hotell for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2025. Forventningene i universitets- og høgskolesektoren er store.
Påstand om at Støre har mastergrad fra Harvard. Det stemmer ikke Flere aviser brukte en video fra et innholdsbyrå som inneholdt faktafeil.
Konklusjonen er klar: Svært alvorlige habilitetsbrudd Stortingets kontrollkomité gir uttrykk for at habilitetsregelbruddene til Ola Borten Moe er alvorlige. Men den tidligere statsråden slipper å få kritikk i vedtaksform.
Dette diskuterte den «hemmelige» Forskningsrådet-gruppa Utenriksminister Espen Barth Eide, klimaminister Andreas Bjelland Eriksen og fire statssekretærer var blant de som i høst var med på diskusjonene om Forskningsrådets framtid.
Dette står øverst på listen over det statsråd Hoel ser veldig kritisk på Oddmund Hoel (Sp) peker på at alderspoengene er de av tilleggspoengene som direkte stimulerer mest til en utsatt studiestart.
Her presenteres HVL-professoren som ny statsråd Jonas Gahr Støre (Ap) viste frem regjeringens ferskeste minister, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), på Slottsplassen.
Hoel ble ny forsknings- og høyere utdanningsminister: — Helt strålende Oddmund Løkensgard Hoel (55) har vært statssekretær for Ola Borten Moe og Sandra Borch. Tirsdag ble han presentert som ny statsråd.
Studentene vet ikke hvem dette er — Jeg har ikke peiling, sier lektorstudent Idar Bang når han får se et bilde av statsråd Sandra Borch (Sp). Åtte av ti studenter kan ikke navnet på forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Eksportkontrolletat skal flytte inn hos NSM Den nye etaten for eksportkontroll skal samlokaliseres med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
Vil kreve lærerutdanning for fast ansettelse i skolen Regjeringen vil lovfeste at det kreves lærerutdanning for fast ansettelse i skolen.
Hun blir ny kunnskapsminister. Og nå har Norge også fått en egen «KI-minister» Den avtroppende Stavanger-ordføreren fra Arbeiderpartiet tar plass ved siden av Sandra Borch som en av to statsråder i Kunnskapsdepartementet. Karianne Tung blir «KI-minister».
NRK: Ingunn Trosholmen (Ap) blir ikke kunnskapsminister NRK meldte først at den avtroppende Lillehammer-ordføreren skulle overta etter Tonje Brenna (Ap). Så kom kontrabeskjeden.
NTNU-professor: — Pinlig, dårlig og flaut for Norge NTNU-professor Mats Ehrnstrøm er svært kritisk til det lave utdanningsnivået til norske topp-politikere. Forsker og jurist Cecilie Hellestveit mener det tvert imot er bra at det er slik.
Ekspertgruppe skal se på lærerutdanningen: — Unødvendig komplisert Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
— Underlig at det skal lages en kompetansereform uten at vår sektor er representert Kompetanseutfordringene i arbeidslivet må løses i et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og utdanningsinstitusjonene, skrev departementet i en pressemelding og presenterte et utvalg uten representater for utdanningsinstitusjonene.
Stadig mindre midler til næringsrettet forskning En fersk rapport slår fast at Norge sakker akterut i forhold til de andre nordiske landene. NHO-direktør Anniken Hauglie roper varsku.
Budsjett-bekymring i sektoren: — Vi trenger SFU-ordningen Sentrene for fremragende utdanning (SFU) er viktige i arbeidet med å bedre kvaliteten i høyere utdanning, og hjelper med å tette prestisjegapet mellom forskning og utdanning i akademia, skriver fem prorektorer.
Milliardsatsing på kunstig intelligens Regjeringen setter av én milliard kroner som skal gå til forskning på kunstig intelligens og digital teknologi.
Må bruke ekstra årsverk for å administrere ny studieavgift Går ut over andre oppgåver, meiner Nord universitet, som har rekna på utgiftene etter innføring av ny studieavgift.
Vil styrke politiberedskapen i nord med ny utdanning Regjeringen vil etablere forsøk med politiutdanning i Alta.
Ola Borten Moe går av. Brudd på habilitetsregler og regler om aksjehandel På en pressekonferanse fredag ettermiddag annonserte Ola Borten Moe går av som forsknings- og høyere utdanningsminister.
Vil legge til rette for akkreditering av Forsvarets fagutdanning Akkreditering av utdanninger i Forsvaret vil kunne være et viktig tiltak for å beholde personellet lenger i Forsvaret, mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Seier nei til språkkrav for utlendingar. — Kan skremme talent og svekke norsk forsking Regjeringa inviterer til «krafttak for norsk fagspråk». Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, fryktar byråkrati og regelrytteri.
Krever at utenlandske ansatte lærer seg norsk innen tre år Regjeringen foreslår 21 tiltak for å redusere andelen engelsk i akademia. I en handlingsplan for norsk fagspråk foreslås det blant annet å gjeninnføre en regel fra 2002.
Ansatte i disse fire bransjene får tilbud om videreutdanning Regjeringen deler ut over 80 millioner kroner til fire bransjeprogram for å møte behovene i arbeidslivet.
Kunstfagene fikk et lite halmstrå fra Stortinget Stortinget har vedtatt færre finansieringskategorier og fjernet EU-indikatoren. Kunstfagene er lovet at tilleggsbevilgninger skal vurderes.
Gir 200 millioner kroner til utdanning «nært folk». Denne landsdelen får mest Regjeringen styrker tilgangen til utdanning over hele landet gjennom to søknadsbaserte ordninger.
Gir over 50 millioner kroner til fagskolene 40 prosjekter ved 20 fagskoler over hele landet får utviklingsmidler av regjeringen. Sjekk hvem som får hva.
Sykepleierne vil også ha slettet studielån — krever samme ordning som lærerne Norsk Sykepleierforbund ber om å bli behandlet likt som lærerne. Kunnskapsdepartementet svarer at de tar med seg innspillet.
Avvikler styret i Lånekassen. Studentleder er kritisk Etter 75 år med et eget styre avvikles ordningen i Lånekassen. NSO-leder Maika Godal Dam er usikker på om studentene vil få like god innflytelse fremover.
Disse fem stedene får besøk av Kunnskapsdepartementet Seks innspillsmøter på fem ulike steder i landet er planlagt.
Byråkratane får sitt eige akademi. Samarbeid med NHH og UiB om masterprogram Departementsakademiet skal bli felles arena for utdanning og styrking av kompetanse.
EU øker forskningsinvesteringene, Norge reduserer. Bør vi være bekymret? Investeringer i fremtiden gjennom kunnskap og forskning blir avgjørende for hvilket samfunn vi overleverer til våre barn og barnebarn, skriver Agnes Landstad og Carina Hundhammer.
Stopp innføring av skolepenger og gi studentøkonomien et reelt løft Prioritér å lytte til kravene fra landets 300.000 studenter, skriver Maika Godal Dam i et åpent brev til forhandlingspartene i Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.
Stortinget må sikre trygge rammebetingelser til forskning Forskning krever langsiktighet og forutsigbarhet, men nå er forskningsmiljøene preget av usikkerhet. Når Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning skal behandles på nyåret, bør partiene på Stortinget inngå et forskningsforlik, skriver Guro Elisabeth Lund.
Studentenes bønner er lagt nederst i skuffen til Ola Borten Moe I dag er studentenes internasjonale dag, og situasjonen er prekær. Regjeringen nekter å øke studiestøtten, skriver Oscar Husebye.
Får 94 millioner kroner for å jobbe med etterutdanning Ansatte blant annet i avfall- og gjenvinningsbransjen, industrien og reiselivet er blant de som får penger til å skaffe seg oppdatert kunnskap.
Vi trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre Universitet i Oslo mener at forslaget om studieavgifter for studenter fra land utenfor EØS/Sveits ikke bør innføres, skriver viserektor for utdanning Bjørn Stensaker og rektor Svein Stølen.
Advarer mot å kutte i Forskningsrådets budsjett Det kan få store konsekvenser for forskningsmiljøene og norske virksomheter å kutte i Forskningsrådets budsjett, skriver hovedtillitsvalgte i Forskningsrådet.
SV: Nei til skolepenger for studenter utenfra EU/EØS Regjeringens forslag om studieavgift for studenter som kommer utenfra EU/EØS får tommelen ned fra SV. Men de stiller ikke ultimatum i saken.
Ulogisk at regjeringen vil kutte IKT-studieplasser Det stort behov for IKT-kompetanse, skriver Elena Rosnes og Lise Eastgate.
Økt kjøpekraft til studentene står som et uthulet løfte Nok en gang er det studentene som kastes under bussen, skriver Marius Torsvoll.
Jeg er bekymret for studentbarnehagene Ola Borten Moe har et uttalt mål om å satse mer på studenter med barn. Den nye barnehageloven vil aktivt motarbeide den målsettingen, skriver Hans Erik Stormoen.
Føler forskningskutt er sololøp fra Ola Borten Moe Han synes det er vanskelig å få tak på hva regjeringens prosjekt for kunnskapssektoren er. — De famler i vei, uten å vite hvor de skal, sier Jonas Stein.
Har du en plan, Borten Moe? Det er snart ett år siden Ola Borten Moes løfte om å få midlertidigheten ved universiteter- og høyskoler på nivå med arbeidslivet for øvrig. Har han en plan?
Oppdrag: Gjøre fastlegeordningen mer populær for medisinstudenter Et nytt ekspertutvalg skal se på hvordan man kan gjøre jobben som fastlege mer populær for medisinstudenter. Det er Norsk medisinstudentforening glade for.
Hva skjer med forskning i Norge fremover? Det bør nå tas grep for å formidle positive signaler til Forsknings-Norge om at hovedlinjene i forskningspolitikken ligger fast, skriver fem vitenskapelig ansatte ved Universitetet i Oslo.
Fagfolka vet best, til og med bedre enn Høyre Tre mål med tillitsreformen: Mer tid til hovedoppgavene. Mindre byråkrati. Mer tillit til utdanningssektoren.
Regjeringens sparetiltak er et angrep på den frie grunnforskningen Å kutte Forskningsrådets støtte til den frie grunnforskningen, innebærer en reell svekkelse av den akademiske friheten i Norge og vil ramme humaniora hardest, mener Frode Helland.
Regjeringen satser på studentene Prioriterer utbygging av studentboliger og støtte til studenter med barn, skriver stortingsrepresentant Maren Grøte (Sp).
Regjeringen har glemt studentene på holdeplassen Norske studenter bruker mest tid på jobb ved siden av studenter i hele Skandinavia. At dette går ut over studiene sier seg nesten selv, skriver leder i Høyres studenter Erlend Eikeland Uthaug.
Vi trengte en opprydning i Forskningsrådet Forskningsrådet har hatt kontroll på detaljene, men ikke helheten, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.
Heggen tar en omvei om regioner Det er ingen automatikk i at mer desentralisert høyere utdanning gir bedre lokal rekruttering av kompetanse, ifølge Torberg Falch.
Ikke tull med fremtiden vår! Regjeringens kutt i forskningsfinansiering gjør samfunnet mindre robust i møte med fremtidens utfordringer. Det har vi ikke råd til.
KPMG seier at NFR har mangla kontroll over tildelingsnivået Rapporten frå KPMG underbyggjer behovet for nytt styre i Forskingsrådet, skriv statssekretæren i Kunnskapsdepartementet.
Krisen i Forskningsrådet svekker kunnskapsberedskapen Vi risikerer at mange yngre unike forskere faller av, og at sterke, aktuelle ideer og prosjekter går tapt, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.
Problemløseren: best å skylde på andre? Med mer fakta i hånd, virker det mer og mer besynderlig at forsknings- og høyere utdanningsministeren kastet styret i Forskningsrådet med brask og bram og la hele skylden på den underliggende etaten, skriver Carina Hundhammer.
68 millioner til sju fagskoler De neste tre årene skal 23 millioner kroner fordeles årlig til sju fagskoler fra Agder til Tøndelag. Pengene skal gå til flere studieplasser.
Regjeringen vil endre loven: — Fjerner makt fra de som styrer Vetorett mot nedlegging av campus og vanskeligere å ansette midlertidige er to av punktene regjeringen vil endre på i universitets- og høyskoleloven.
Appell til regjeringen: — Ikke utsett anleggsarbeidene Ledelsen ved Universitet i Oslo og Kulturhistorisk Museum har sendt en appell til regjeringen der de ber innstendig om at arbeidet med Vikingtidsmuseet ikke stopper opp.
Fire universitet får millionstøtte til det grønne energiskiftet Regjeringen bevilger over en halv milliard kroner til 48 forsknings- og innovasjonsprosjekter. Blant dem som får penger er fire norske universitet.
Hva bør kreves for å være et universitet? Nokut forutsetter at det fremdeles skal stilles strenge krav for å opprettholde og videreutvikle høy kvalitet i utdanning, forskning og formidling.
50 millioner kroner mer i forskningsmidler Forskingsrådet får 50 millioner ekstra i revidert nasjonalbudsjett til RES-EU.
Lite å vinne, alt å tape med kutt i Vikingtidsmuseet Vårt budskap til regjering og storting er klinkende klart: Hold dere til planen, realiser det bygget som det er besluttet å reise – og gjør det nå!
Digital amputasjon av lærarstudentar Landets om lag 20 000 lærarstudentane har ikkje god, lovleg tilgang til læremidla dei skal bruke ute i praksis og i studiane.
Forslag for å løse krisen i Forskningsrådet fram til 2024 Ola Borten Moe og regjeringen ber Stortinget om å gi Forskningsrådet fullmakt til å flytte penger på tvers av poster i budsjettet sitt - fram til 2024.
Vi treng fleire legar utdanna i Noreg, ikkje fleire medisinske fakultet Det stemmer ikkje at vi seier nei til medisinutdanning ved Universitetet i Stavanger (UiS), basert på eit misvisande og villeiande faktagrunnlag, slik Rune Dahl Fitjar hevdar i eit innlegg.
Krisen i Forskningsrådet er en arv fra Solbergregjeringen Den nye regjeringen må ta den politiske belastningen med å gjennomføre kutt som den tidligere regjeringen egentlig foretok, men på finurlig vis unngikk å gjennomføre selv, skriver Egil Kallerud.
Autoritær styring av samlebåndsforskning «En regjering med Senterpartiet er tilhengere av at forskning først og fremst skal være nyttig. Og nyttig for denne regjeringen handler tydeligvis i stor grad om Nordsjøen», skriver førsteamanuensis Jan Frode Haugseth.
En utsettelse er ingen katastrofe Direktør ved NTNU Havrom har nylig advart mot ukritisk tro på Ocean Space Centre som løsning på klima- og naturmangfoldskrisen, og mange forskere ved dagens Marintek har tidligere kritisert konseptet, skriver Karin Dyrstad.
En oppkonstruert krise i Forskningsrådet Situasjonen bidrar bare til uro og usikkerhet for miljøene som skal skape kunnskapsgrunnlaget for fremtidens Norge, skriver Forskningsrådets avgåtte styre.
Norsk forskning blir nedskalert «Styret kastes med umiddelbar virkning. Et interimsstyre overtar kommandoen». For meg som forsker i autoritære stater, er slike meldinger et vanlig syn. Nettopp derfor blir jeg ekstra på vakt når jeg ser slikt hjemme i Norge.
Endelig blåmandag. Forskningsfiendtlig budsjett og en sektor i krise Signalene fra revidert nasjonalbudsjett peker mot en en fremtid hvor forskning høvles ned og formidling nedprioriteres med utslag i Zoom-forelesninger fra stua, skriver Tony Sandset.
Regjeringen forstår ikke alvoret Ocean Space Center utsatt. Kutt i campusutvikling. Et svekket Forskningsråd. Regjeringen forstår ikke alvoret, skriver NTNU-rektor Anne Borg.
Opposisjonens budsjettdom: Dette varsler de kamp om Forhandlingene om budsjettkronene blir krevende, spår SV. I opposisjonen uttrykker flere misnøye for forhandlingene.
Hva ønsker Borten Moe å oppnå med å kaste Forskningsrådets styre? Dersom årets tildelinger blir skadelidende, innebærer det en alvorlig knekk for veldig mange norske forskere og institusjoner, og utallige arbeidstimer i søpla, skriver klimaforsker Bjørn H. Samset.
Nå går det på tilliten løs Mens regjeringen har varslet tillitsreform, nærmer det seg gjensidig mistillit i kunnskapssektoren.
Ber om flere studieplasser til «den nye oljen» Øyvind Gregersen fra NTNU møtte statsministeren og fire statsråder i toppmøte om Norges batteriframtid.
Norsk middelmådighet er helt perfekt! Alle heier på norsk suksess, bortsett fra når budsjettet for forskning skal vedtas, da er det beste om vi ikke lykkes for godt i EUs rammeprogram.
Fra pandemifrykt til rekordresultat i 2021 for Sintef Forskningskonsernet Sintef fikk et rekordresultat på 268 mill i pandemiåret 2021. Konsernsjefen mener likevel det er behov for en sterkere grunnfinansiering av instituttet.
Eksportkontroll med dreining av internasjonalt forskningssamarbeid Rammevilkårene for den åpne, frie og grenseløse forskningen er utfordret, mener rektoratet ved UiT - Norges arktiske universitet.
Peker på Ola Borten Moe som ny forsvarsminister Ola Borten Moe (Sp) er en mulig kandidat til forsvarsministerposten, men da må Støre og Vedum gjøre omrokeringer i regjeringa.
Borten Moe om byggeprosjekt: — Festen er over Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe varslet i spørretimen at «det er slutt med å hive penger på ting som ikke virker, helt til det før eller siden blir ferdig». Adressen var byggeprosjekter i hans egen sektor.
En ting er sikkert: Studenter er tydeligvis ikke vanlige folk «Nå er det vanlige folks tur», lød slagordet for den nye regjeringen. Jeg venter fortsatt spent på at det skal bli studentene sin tur.
To ekspertutvalg skal forberede oss på nye kriser Økonomiprofessor Mari Rege og seniorforsker Simen Markussen skal lede hver sin ekspertgruppe som skal bidra til å gjøre landet bedre forberedt på neste krise.
Betre budd til neste krise «Me må sikre eit godt kunnskapssystem i ein normalsituasjon som kan skalerast opp og tilpassast behov for raske avgjerder og nye tiltak når situasjonen krev det», skriv statssekretær Oddmund Løkensgaard Hoel.
På god vei til tillitsbasert styring En fantastisk mulighet til å gjennomføre et nødvendig oppgjør med markedsstyringen av sektoren, skriver Ellen Dalen i NTL om finansieringsutvalgets forslag.
Norge trenger et sterkere forskningsbudsjett Norge har ikke råd til å nedprioritere forskning i nok et statsbudsjett. Denne høsten må forskningen være budsjettvinner.
Ny forskerskole for kunstig intelligens kan gi oss det samfunnet trenger For at kunstig intelligens skal komme samfunnet til gode, trenger vi et studietilbud som ikke bare gir avansert, men også nyansert kompetanse.
Regjeringen byr på politisk pynt, men vi trenger langsiktig plan Politikerne har tildelt 500 nye studieplasser til sykepleierutdanningene. Tildelingen fremstår som ad hoc-preget.
UiT satser på alle talenter For at vi skal få forsprang på de gode ideene til den grønne omstillingen trengs det et krafttak for forskningen.
En lite fornuftig utsettelse Utsettelse av tosensor-ordningen virker å være fundert på en lite konstruktiv og problemløsende debatt, mener studentleder Tuva Todnem Lund.
Studenter er også vanlige folk — Studentene bør inkluderes i dagpengeordningen, slik at de får kompensert bortfall av inntekt. I tillegg bør de få kompensasjon for de høye strømprisene, i stedet for en krisepakke som gir studentene mer lån.
To år med nasjonal strategi for kunstig intelligens, hva nå? Vi anbefaler at det opprettes et tydelig og langsiktig program for KI hvor konkrete punkter for styrking av forskning og utdanning bør inngå.
«Høl i huet» at studentene ikke får dagpenger, mener studentleder Dagpenger er ett av punktene studentorganisasjonene vil ha i statsbudsjettet for 2023. Her kan du se alle prioriteringene.
Fem tiltak for å løse sykepleiermangelen — Vi håper regjeringen i tiden fremover vil se utover studenttallet på enkeltutdanninger, og heller møte utfordringene i helsetjenestene med en bred vifte av tiltak, skriver Nina Waaler og Gro Jamtvedt ved OsloMet.
Studentene fortjener et godt semester For universitetene haster det med å få lettelser i tiltak, skriver Margareth Hagen.
Det er ingen skam å droppe kravet om to sensorer Studentene risikerer nå å få et antall undervisningstimer som ligger langt under minstemålet for det som er forsvarlig, mener Tor Egil Førland, instituttleder ved Humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo.
Norge må ikke havne i skyggen av Horisont Europa Uten å opprettholde RES-EU støtten blir norske forskningsinstitutter, bedrifter og offentlige virksomheter stående på gangen, med jakka på og lua i handa.
Vår sektors fremtid endres dramatisk — Det er urovekkende at regjeringen velger å nedprioritere høyere utdanning og forskning, skriver styreleder i Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker i sitt nyttårsinnlegg.
Jeg ønsker frie studenter og en grundig debatt om akademisk frihet — Når regjeringen gjør sine prioriteringer, håper jeg at den ser hen til en hel generasjon unge mennesker som har fått studietiden sin amputert, skriver Nokut-direktør, Kristin Vinje, i sitt ønske for det nye året.
Om høvelen, mangfoldet og forskningsfriheten — Jeg håper vi i 2022 kan se tydelige tegn på en respektfull og kunnskapsbasert anerkjennelse av arbeidsdelingsprinsippet i sektoren vår.
Regjeringen lovte mer støtte til studenter med barn. Det kom ikke Studentforeldrene Anders og Annette sier økonomien ikke går rundt, selv med dagens støtteordninger.
Sammen skal vi lykkes på Nesna — En forutsetning for å lykkes, er at Regjeringen følger opp signalene de har gitt om å tilføre de økonomiske ressursene som trengs, skriver Nord-rektor Hanne Solheim Hansen.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år