Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Vi er bekymret for at begrepet sensitive områder defineres for vidt og at vi prioriterer for hardt. Svar til Kenneth Ruud Vi må unngå isolasjon og marginalisering, og bidra til Europas konkurranseevne.
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor Vi må være uhyre forsiktige med å flytte makt fra universiteter og forskere med akademisk frihet til statlige myndighetsorganer. Det er en oppskrift vi kjenner fra land vi ikke ønsker sammenlikne oss med.
Draghi-rapporten: Fremragende forskning for europeisk konkurransekraft Europa henger etter i den globale konkurransen. Det trengs mer innovasjon, mer økonomisk vekst, og en større, bedre og mer moderne europeisk industri. Og Norge deler utfordringene.
Korttenkte kutt og skadelig retorikk fra statsråd Hoel Forskning og utvikling er den viktigste drivkraften bak langsiktig vekst. Det er en investering, ikke en utgiftspost.
Nytt språkkrav - vi må ta oss tiden vi trenger Ledelsen ved Universitetet i Oslo mener det er mange uklarheter rundt de nye språkkravene for stipendiater.
Kunnskapsfiendtlig argumentasjon i Aftenposten skremmer Et forslag om å kutte blindt i utdanningers lengde er usedvanlig uklokt, og argumentasjonen er overraskende unyansert.
UiO-delegasjon hamna midt i spent situasjon på Taiwan Universitetet i Oslo trappar opp samarbeid og har sendt delegasjon same veke som Taiwans «separatistiske president» blir tatt i eid.
Roller, ansvar og myndighet i rekruttering For å sikre rekrutteringen av de best mulig kvalifiserte søkerne er det avgjørende at innstillende myndighet foretar en helhetlig vurdering. Derfor er det ikke overraskende at rangeringen kan avvike fra sakkyndig komites rangering.
Press på akademisk frihet Den akademiske friheten utfordres i en rekke sammenhenger, også i Europa og i Norge. Vi står i fare for å sette betydelige begrensninger på den enkelte forsker.
Forskningsrådets nye strategi — her er fem råd Vi håper Forskningsrådet får en strategi som er ambisiøs, gir tydelig retning, og bidrar til å løfte norsk forskning internasjonalt.
Vi må unngå et todelt globalt akademia Utviklingen i EU indikerer at forskningen kan ende opp med å få en betydelig grad av «vikeplikt» for andre hensyn. Mange ønsker å sette begrensninger på forskningen. Det gir grunn til uro.
Sivilbefolkningens lidelser er uakseptable De overgrep og angrep som sivile i krigen mellom Israel og Hamas utsettes for er uakseptable, uforståelige og umenneskelige.
Vi må snakke opp forskning og kunnskap Vi er på en måte i ferd med å snakke ned vår egen sektor selv. Det er ikke klokt.
UiO: Vi er klare for samfunnsoppdraget Inkludering av barn og unge UiO er klare til å bidra med ny forskning og forslag til hvordan selve designen for et slikt samfunnsoppdrag bør se ut.
Demenskoret hedres av Universitetet i Oslo Programleder Ingrid Gjessing Linhave og Demenskoret ved dirigent Kim Wigaard tildeles UiOs menneskerettighetspris.
Forskningsbasert utdanning påkrevd for norsk konkurransekraft — Det er overraskende at utdanning og kompetanse diskuteres isolert som om det skulle vært uavhengig av forskning og forskningskvalitet, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka i dette innlegget om Utsynsmeldinga.
Forskningssystemene i Danmark, Norge og Sverige — en sammenlikning Forskningssystemet i Norge er under vurdering. Vi mener det er klokt også å se utover landets grenser og vi bidrar her med en liten overordna sammenlikning med forskningssystemet i Sverige og Danmark; sterke industrinasjoner og sterke forskningsnasjoner, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Grunnleggende forskning er ikke vinneren Rapporten fra Forskningsrådet om Norsk pengebruk på FoU de siste ti årene, referert til i Khrono mandag, gir et uriktig bilde av utviklingen av balansen mellom grunnleggende og anvendt forskning, skriver UiO-rektor Svein Stølen og prorektor Åse Gornitzka.
Presser på for flere milliarder til forskning og mer til fremragende forskning Forskningsaktørene har servert sine krav til EUs rammeprogram for forskning og innovasjon. Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen ber om at grunnforskningen styrkes.
Forskningsrådet har flere alternativer Gode Fripro-prosjekter bør kunne få tildeling fra relevante tematiske utlysninger, skriver ledelsen ved Universitetet i Oslo.
Internasjonalt forskningssamarbeid er under press Vi står midt i store kriser som mer enn noen gang tydeliggjør behovet for internasjonalt forskningssamarbeid, skriver ni forskere tilknyttet Peder Sather Center.
Feirer fremragende forskning Norsk forskning har i betydelig grad hevet seg de seneste årene. SFF-ordningen har vært sentral, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Enige om nytt evalueringsregime. UiO advarer mot ekstern kontroll Europeisk avtale skal bane vei for en reform av evalueringen av forskning. Kvantitative mål skal telle mindre. Må være basert på tillit, ikke kontroll, mener Universitetet i Oslo.
Regjering og opposisjon må ta ansvar for forskningen Det tar tid å bygge forskning i verdenstoppen. Det er fort gjort å rasere tiår med hardt og målrettet arbeid, skriver rektoratet ved Universitetet i Oslo.
Norsk forskning svekkes betydelig Det bør tas initiativ for å fremme flere private former for forskningsfinansiering.
Kampen for ytringsrommet kjempes hver dag Vi må ha en rettesnor for hvordan vi opptrer i ytringsrommet: være saklige, lytte, ikke feiltolke bevisst, ta sak og ikke person, skriver UiO-ledelsen.
Instituttene sakker akterut i kampen om FoU-midler Siden 1991 har instituttsektorens andel av norske FoU-utgifter sunket fra 35 til under 20 prosent. — Universiteter og høgskoler spiser mer av kaken, det er ikke bærekraftig, sier Lars Holden.
Prestisjetungt stipend til ni forskere i Norge, disse får millioner fra ERC 397 forskere får millioner. Ni av dem er ved Universitetet i Oslo, NTNU, Handelshøyskolen BI og Chr. Michelsens Institutt.
Debattklima i akademia ligner mer og mer på en skyttergrav — At vi ikke har et miljø der alle kan delta i en hvilken som helst debatt er et onde akademia må til livs så snart som mulig, skriver forsker Tony Sandset.
Utenlandske forskere jobber og formidler mer enn norske forskere For første gang tar Tidsbrukundersøkelsen til Nifu for seg forskjellen på ansatte med norsk og utenlandsk statsborgerskap. Utenlandske kvinner jobber aller mest.
Bryt forskningens vikeplikt — Vi savner en forpliktende fortøyning av finansiering for grunnleggende forskning, skriver rektor Svein Stølen og prorektor Åse Gorntizka ved Universitetet i Oslo foran inngangen til år 2022.
Det handler om forandringen Når 80 prosent av søkerne på faste stillinger ved norske universiteter er utenlandske, er det klart at en må sette noen intelligente grenser av gode, samfunnsmessige grunner, mener Jostein Gripsrud.
Nye normer for autonomi Å hevde at det er en inngripen i universitetenes selvstendighet at lokaliseringsspørsmål ligger hos Stortinget, har et visst preg av å rope ‘ulv, ulv’ – og det bør man være varsom med når Senterpartiet er i regjeringsposisjon.
Samfunnet trenger fri forskning og uavhengige universiteter En åpning for at enkeltbeslutninger om campusnedleggelse og profesjonsstudier behandles og avgjøres i Stortinget, vil kunne gi en sterkt politisert styring av en sektor som trenger autonomi.
Hvem er vår tids Mulan? Hvem skal vi sende ut i kampen for å løse klimakrisen? Trondheim og Oslo samler sine team.
Vanskeligere vei for forskningspolitisk samarbeid med Kina — Selv om ingen snakker om akademisk boikott, er det blitt tydeligere enn noensinne at ethvert initiativ til norsk-kinesisk FOU-samarbeid må vurderes nøye.
Internasjonaliseringen har ikke gått for langt Frontene er steilere enn nødvendig, mener rektor og prorektor ved UiO om debatten om andelen av utenlandske forskere i akademia.
Nasjonal styringsiver er en utfordring for kunnskapssektoren Et målrettet arbeid med å forenkle styringen og kontrollen av kunnskapssektoren kan bygge på tilliten som allerede ligger til grunn.
Internasjonalisering i gal retning Endringer i eksportkontrollforskriften kan fort gi en betydelig nasjonalisering og svekkelse av norsk forskning og høyere utdanning, skriver rektor og prorektor ved UiO.
En langtidsplan for bærekraftig omstilling Omfattende endringer på klima, miljø og energi er nødvendig for å oppfylle bærekraftsmålene.
En særnorsk definisjon av postdoktorstillingen vil svekke forskningssystemet Å innføre et regelverk som utelukker norsk forskning fra de vanlige internasjonale konkurransearenaene vil skade det norske forskningssystemet, og redusere karrieremulighetene for den enkelte kandidat.
Seks punkt om havforskinga i Langtidsplanen For ei norsk prioritering av havet som forskingsfelt meiner vi den nye Langtidsplanen må leggje særleg vekt på seks punkt.
Grunnforskning må prioriteres plass i Langtidsplanen Kampen for å sikre gode rammer for grunnleggende forskning og for sterke, uavhengige akademiske institusjoner har vi ikke råd til å tape.
Langtidsplanen er et vern for demokratiet Når regjeringen nå skal revidere gjeldende «Langtidsplan for forskning og høyere utdanning» (LTP), mener Universitetet i Oslo at demokrati og ulikhet bør utgjøre en av planens fem langsiktige prioriteringer.
Prioriteringene i Langtidsplanen må revideres Grunnleggende forskning, demokrati og ulikhet, livsvitenskap og helse, klima, miljø og fornybar energi samt hav bør utgjør den reviderte langstidsplanens fem prioriteringer.
Unge internasjonale forskertalenter må prioriteres i trinn 2 For hver dag internasjonale forskertalenter stenges ute ved grensen, svekkes vår forskning, skriver forfatterne.
Akademisk frihet er et viktig tema når ny UH-lov skal debatteres Vi er glade for at det nye forslaget til universitets- og høgskolelov som legges fram fredag høyst trolig presiserer at institusjonene har ansvar for å verne om de ansattes utøvelse av den akademiske frihet.
Nå er han gjenvalgt som rektor Svein Stølen og Åse Gornitzka blir UiOs nye rektorat de neste fire årene.
Asheim: Forskning må stå opp mot ekkokamrene I langtidsplanen for forskning- og høyere utdanning vil Henrik Asheim sikre stø kurs, men trekker frem at forskningen blir viktigere også med hensyn til å stoppe undergravende krefter i ekkokamre.
Fagfelleinstitusjonen under press og lupe Debatten om Forskningsrådets fagfelleordninger fortjener respons. Vi foreslår to tiltak.
Regjeringen må satse på kunnskapsberedskap Kunnskapsutvikling innen teknologi og helse er åpenbare prioriteringer for enhver regjering. Temaer knyttet til demokrati og samfunnets ulikhet bør være på samme «hotlist», skriver UiOs Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Hva kan vi lære av pandemiens kunnskapsparadoks? Vi må lære av vår nære historie, og spørsmålet blir hva vårt møte med pandemien bør bety for videre prioriteringer også i den norske kunnskapspolitikken.
UiO-Stølen stiller med litt nytt lag til rektorvalget Prorektor Gro Bjørnerud Mo ønsker ikke en ny periode. Åse Gornitzka stiller i par med Stølen til nytt rektorvalg 2021.
Europa må bidra til å sikre sterke og uavhengige universiteter i Afrika Tiden er inne for å styrke Afrikas kunnskapskapasitet på nye mer strukturelle og langsiktige måter. Afrika må settes i stand til selv å kunne møte framtidens utfordringer. Kunnskap og hjernekraft er nøkkelene.
Flere sliter med å holde forskningen gående Siden universitetene og høgskolene stengte ned, har alt fokus vært på å få god nok digital undervisning. Flere er nå bekymret for hvordan det skal gå med forskningen.
Samarbeid og deling må prege kunnskapssektoren Vi lever i en tid for å la kniving, nasjonal og personlig prestisje ligge, skriver rektor og viserektor ved Universitetet i Oslo.
13 år med ERC og 9500 tildelinger — Norge henger fremdeles betydelig etter Det er simpelthen ikke nok å snakke om forskning og innovasjon i samme åndedrag, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Over 350 sitter i «prosjektlederkarantene» Forskningsrådet håper på færre søknader med nytt grep. Det faller ikke i god jord hos flere.
De fem «vise» har levert sin dom over dagens styringspolitikk: Overstyring og direktoratisering Styring. For mye kontroll og detaljert styring. Gunnar Bovim poengterer: Norge kommer ikke til å utvikle breddeuniversiteter på internasjonalt toppnivå med dagens finansierings- og styringssystem.
Ny forskning: Byråkrater «googler» heller enn å lese forskningsartikler Forskning. Aldri før er det gjort en så stor studie i Norge av hvordan statlige organisasjoner henter inn og bruker forskning.
Høyere utdanning må lenger opp på utviklingsagendaen FN-toppmøte. Den brede samfunnsbærende rollen til høyere utdanning gjenspeiles ikke klart nok i den internasjonale utviklingsagendaen, skriver Åse Gornitzka og Sidsel Roalkvam, samme uke som FN-toppmøte diskuterer bærekraftmålene og status i New York.
Vil gjerne ha samarbeid rundt eventuelle nye stipendordninger for studenter fra det globale sør Kvoteordningen. Nedgang i studenter fra det globale sør oppleves som reell på Universitetet i Oslo. Nå vil de gjerne samarbeide med myndighetene rundt en eventuell reinnføring av kvoteordningen.
UiO har et reflektert forhold til samarbeid i Kina Kina. Også ledelsen ved Universitetet i Oslo reagerer på Raftostifelsen som i et innlegg spør om akademia aksepterer undertrykkelse.
Nyeste artikler
Forskningens avgjørende rolle i en urolig verden
Kvifor treng vi eit så hierarkisk system i akademia?
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vi trenger fyrtårn av kunnskap og fornuft
Hva er rimelige mattekrav i grunnskolelærerutdanningen?
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»