Debatt ● Oline Sæther
Tre store spørsmål til to rektorkandidater
Dette er motbakkene UiO-kandidatene må forsere for å vinne studentenes gunst.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Forrige uke meldte både jussdekanen og medisindekanen at de vil bli den neste UiO-rektoren. Det lover godt for en reell valgkamp. Likevel er det nok av motbakker de må forsere før de kan være sikre på studentenes stemme i valget.
Det er 31 år siden UiO fikk sin første kvinnelige rektor. Så langt er Lucy Smith også den eneste kvinnelige rektoren vi har hatt. At de to første kandidatene til rektorvalget ved UiO er kvinner er derfor på sett og vis sensasjonelt.
Samtidig er kandidatene så mye mer enn sitt kjønn. De er begge dyktige ledere med driv, et blikk for det strategiske og med god kjennskap til UiO — riktignok fra ulike vinkler. Hennum som tidligere prorektor og viserektor og nå leder ved Det juridiske fakultet. Harbo som nestleder ved Institutt for klinisk medisin, avdelingsleder ved Oslo universitetssykehus og dekan ved Det medisinske fakultet.
Imponerende CV-er til tross: De entrer nå en ny scene. De skal være både innenriksministre for alle studenter og ansatte ved UiO, og utenriksministre nasjonalt som ledere for en tungvekter blant høyere utdanningsinstitusjoner i Norge. Hva de har med seg i sekken er viktig. Samtidig er det mye som kan endre seg i valgkampen — iallfall om de vil vinne studentenes gunst.
Her er tre saker jeg er sikker på vil ha betydning for hvilken kandidat studentene gir sin stemme:
1. Skal studentlederen med i dekanmøtet?
2. Studentenes psykiske helse
3. KI og studentenes rettssikkerhet
Det første først. Her skal jeg ikke legge skjul på hva jeg mener en blivende UiO-rektor skal mene: Leder av Studentparlamentet bør være fast deltaker på alle dekanmøter. At UiO, som ett av to universiteter jeg kjenner til, velger å samle topplederne ved fakultetene uten å fast invitere lederen av Studentparlamentet, syns jeg er bakstreversk.
Skal vi være et reelt demokratisk felleskap ved UiO, må alle stemmer være representert når topplederne møtes til diskusjon om interne anliggender.
Oline Sæther
Jeg har møtt flust av andre rektorer som ikke kan skjønne hvorfor tidligere UiO-rektorer ikke har hatt nok tillit til studentene til å også invitere studentlederen. For ja, det handler om tillit. Skal vi være et reelt demokratisk fellesskap ved UiO, må alle stemmer være representert når topplederne møtes til diskusjon om interne anliggender.
Videre, til det evinnelige spørsmålet: hvordan går det egentlig med studentene og hva skal til for at vi trives? Som potensiell toppleder også for studentene, bør rektorkandidatene stille seg spørsmålet om hva UiO-ledelsen kan gjøre for å bygge robusthet og trivsel blant oss studenter. Hint: færre panelsamtaler og større investeringer i det første semesteret vi er studenter.
Jeg tror Bernt Hagtvet har et poeng i at ex.phil. som inngangsport til universitetsstudier er skamfert. Mer fokus på hvordan vi som studenter skal mestre en hverdag der vi står i en spagat mellom lesesalen og deltidsjobben, der lønnstrinnet på deltidsjobben er avgjørende for om vi klarer en D eller A på eksamen og der en turbulent økonomi gjør at studenter flest klør seg i hodet når vi tenker på framtidsutsiktene våre etter studier.
Til slutt: Det er på ingen måte bare vi studenter som kan kjenne på ekstrem usikkerhet i møte med KI, teknologi og spørsmål om forsvarlig bruk. Men det er bare studenter som kan miste retten til både studiestøtte og studieprogresjon dersom vi mistolker uklare regler og går i fuskefella. Etter at to statsråder måtte gå av våren 2024 på grunn av fusk, er heldigvis sektoren langt på vei med en samordning av fuskereglene.
Likevel er vi bare på starten av KI-revolusjonen. Selv elsker jeg å bruke ChatGPT som sparringpartner på lesesalen, men jeg er usikker på om underviserne mine er enige. I løpet av de neste fire årene vil KI-revolusjonen utfolde seg i uante dimensjoner. Hennum og Harbo kan bare begynne å forberede seg på spørsmålet: hvordan skal UiO sikre at vi studenter både opplever læring, teknologiforståelse og møter klare regler om bruk av KI de neste fire årene?
Tre store spørsmål er stilt. Mye kan skje før rektorvalget starter om drøye fem måneder. Kanskje får vi også en rektorkandidat av det motsatte kjønn? Det er iallfall ingen tvil om at valgkampen blir spennende, og at studentene skal følge tett med.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år