rektorvalg

Hanne Flinstad Harbo vil bli rektor ved Universitetet i Oslo

Dekanen ved Det medisinske fakultet ønsker å bli Svein Stølens etterfølger i rektorstolen. 

Dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, stiller til valg som rektorkandidat. Med i teamet er instituttleder ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Christine Meklenborg Nilsen (nummer to fra venstre), dagens viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker (til v.) og tidligere dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen (til h.).

Den 1. august 2025 skal en ny ledelse ta over ved Universitetet i Oslo (UiO) etter åtte år med Svein Stølen som rektor. 

Nå er det klart at dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, ønsker å overta som øverste leder ved landets eldste universitet. 

Det forteller Flinstad Harbo til Uniforum

Hun stiller til valg med instituttleder ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, Christine Meklenborg Nilsen, dagens viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker og tidligere dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Morten Dæhlen. 

Hvis de vinner valget, er tanken at Nilsen skal være prorektor for samhandling, Stensaker skal fremdeles være viserektor for utdanning, mens Dæhlen skal være viserektor forskning og innovasjon.

FAKTA

20 år med kandidater fra medisin eller matnat

  • Siden 2002 har rektor ved Universitetet i Oslo enten kommet fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet eller Det medisinske fakultet.
  • 31. juli 2025 går Svein Stølen av etter to perioder som rektor, og sjefsstolen ved landets eldste universitet blir ledig. Flere spør seg om en snart 20 år lang tradisjon blir brutt ved valget av ny rektor våren 2025.
  • Andre peker på at det er på tide med en kvinnelig rektor, og at det er lenge siden Lucy Smith som første kvinne var rektor ved universitetet fra 1993—1998.
  • Det er åtte år siden det forrige rektorvalget, da kjemiprofessor Stølen danket ut jussprofessor Hans Petter Graver. 
  • For fire år siden stilte ingen motkandidater mot sittende rektor Stølen, og derfor ble det ikke gjennomført noe valg, kun en godkjenning av fire nye år for Stølen med prorektor Åse Gornitzka i universitetsstyret. Før Stølen satt medisinprofessor Ole Petter Ottersen i åtte år og i tre år før det igjen, matematikkprofessor Geir Ellingsrud.

Ble kontaktet

— Hvorfor ønsker du å stille til valg? 

— På vårparten var det flere som sa til meg at det burde jeg vurdere. Det var noe jeg ikke hadde tenkt på fordi jeg er veldig fornøyd med jobben som dekan. Det er en kjempeviktig og morsom jobb. Men da ble tanken sådd og jeg tok kontakt med Bjørn Stensaker og Morten Dæhlen, som umiddelbart sa at de var interessert i å være med i et team. Så fikk vi med oss Christine Meklenborg Nilsen, som gjør at vi har en god balanse med ulike faglige bakgrunner og ulike ledererfaringer fra flere nivåer på universitetet, sier Flinstad Harbo til Khrono.

— Hva ønsker dere å oppnå? 

— Blant hovedpunktene er å styrke UiO som et ledende europeisk forskningsintensivt breddeuniversitet. Vi ønsker også å utvikle et bærekraftig og samhandlende UiO, arbeide for gode vilkår for våre forskere, skape gode og inkluderende læringsmiljøer og utvikle videre en studieportefølje av ypperste kvalitet.

Teamet lanserte i dag en egen LinkedIn-side der de forteller mer om hva de ønsker å oppnå som et rektorteam ved universitetet. 

Hennum stiller til valg

Flinstad Harbos kandidatur er det andre på kort tid. Torsdag ble det klart at dekan ved Det juridiske fakultet, Ragnhild Hennum, også stiller til valg. 

Hennum satt i mange år som prorektor da Ole Petter Ottersen var rektor ved UiO fram til 2017.

— Jeg vet jo gjennom mitt arbeid som prorektor hvor krevende det er å være rektor, så dette er en beslutning jeg har brukt litt tid på å komme fram til. På den andre siden: Jeg kjenner mye av UiOs virksomhet godt gjennom mine ulike lederstillinger her. Det er en god plattform å stille til valg på, sa Hennum til Khrono torsdag ettermiddag.

Med seg i sitt rektorteam har Hennum valgt å ta med seg Bjørn Jamtvedt, nåværende prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, medisinprofessor Jens Petter Berg, prodekan Mathilde Skoie på Det humanistiske fakultet og professor Berit Karseth fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Flinstad Harbo ser fram til en god valgkamp med Hennum og eventuelle andre kandidater. 

— Jeg synes det er kjempefint at flere team stiller. Jeg er tilhenger av universitetsdemokratiet og det er blant annet derfor vi stiller opp. Hennum er en god dekan-kollega og jeg ser fram til diskusjonene valgkampen, sier Flinstad Harbo. 

Fremskynder valgkampen

Søkekomiteen har fått valgstyret ved UiO til å foreslå overfor styret at det blir en lengre valgkamp enn man har vært vant til. Det betyr at kandidatene får litt kortere frist til å melde seg.

Får forslaget flertall i UiO-styret til uka, blir ny frist for å foreslå kandidater 8. januar 2025, og kandidatene vil bli presentert 13. januar. Selve valget skal skje i perioden 24. mars til 4. april.

— Dette handler om å holde universitetsdemokratiet levende. Den avsatte perioden følte vi ble for snau. Vi var av den oppfatning at den avsatte tid ikke var tilstrekkelig til å gjennomføre en valgkamp som gir universitetsdemokratiet rom til å utfolde seg, sa leder av søkekomiteen, Dag Michalsen til Khrono tidligere denne uka. 

Powered by Labrador CMS