rektorvalg

Foreslår utvidet valgkamp­periode i rektor­valget

Styret ved Universitetet i Oslo skal bestemme frister for kandidater og dato for rektorvalget.

Den avsatte perioden for rektorvalget er for snau, mener Dag Michalsen.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 22. oktober skal styret ved Universitetet i Oslo (UiO) ta stilling til et forslag fra valgstyret om utvidet periode for valgkamp for aktuelle kandidater til å overta etter Svein Stølen som rektor fra 1. august 2025.

Får forslaget flertall i UiO-styret, blir ny frist for å foreslå kandidater 8. januar 2025, og kandidatene vil bli presentert 13. januar. Selve valget skal skje i perioden 24. mars til 4. april.

FAKTA

Dette er søkekomiteen for UiOs rektor- og prorektorvalg

  • Professor Dag Michalsen, Det juridiske fakultet, leder, tidligere dekan
  • Professor Berit Karseth, Det utdanningsvitenskapelige fakultet (UV), tidligere dekan.
  • Professor Marit Veierød, Det medisinske fakultet (MED).
  • Professor Steven Ray Haakon Wilson, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MN).
  • Postdoktor Ane Sydnes Egeland, Det juridiske fakultet (JU).
  • Seniorkonsulent Axel Hjelme, ansattrepresentant.
  • Student Solveig Martha Tynkkynen, oppnevnt av Studentparlamentet.
  • Karianne Bjellås Gilje, daglig leder i Bergesenstiftelsen.
  • Svein Richard Brandtzæg, tidligere konsernsjef i Hydro og tidligere styreleder i NTNU
  • Kilde: UiO / Uniforum

Initiativ fra søkekomiteen

Søkekomiteen for rektorvalget, ledet av Dag Michalsen, har hatt møte med valgstyrets leder og sekretær for å drøfte varigheten av valgkampperioden i den vedtatte tidsplanen, går det fram av styrepapirene.

— Dette handler om å holde universitetsdemokratiet levende. Den avsatte perioden følte vi ble for snau. Vi var av den oppfatning at den avsatte tid ikke var tilstrekkelig til å gjennomføre en valgkamp som gir universitetsdemokratiet rom til å utfolde seg, sier Michalsen til Khrono. 

I sakspapirene heter det at lederen av valgstyret har bestemt at valgstyret skulle behandle spørsmål om tidsplan på nytt i lys av søkekomiteens argumenter. Det sentrale valgstyret sluttet seg på møte 10. september 2024 enstemmig til et forslag om både å fremskynde tidspunkt for å godkjenne forslag til kandidater, samt både å forskyve tidspunkt for valget og å forlenge valgperioden. 

Dette gir en valgkampperiode på 10 uker. Datoene for gjennomføring av styrevalget er uendret.

Flere kandidater

Søkekomiteens leder Dag Michalsen har ellers ikke noe nytt om kandidater enda, men han bekrefter at det er bevegelse ved UiO med tanke på valget.

Prodekan ved Det humanistiske fakultet, Mathilde Skoie, sa i starten av september at det er langt fram, men bekreftet overfor Khrono at hun vurderer å stille som rektor.

Khrono er også kjent med at det er andre rektorteam som er i gang med å samle seg for å stille til valg. Ett av teamene det snakkes om, er dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, og Morten Dæhlen, tidligere dekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet.

På spørsmål om de er aktuelle i det kommende rektorvalget, svarer begge to «Ingen kommentar». 

Det skal også være et tredje rektorteam på gang. Der har Khrono så langt ikke fått bekreftet noen navn, men det jobbes i kulissene. 

Andre navn som nevnes som mulige rektorkandidater, er Ragnhild Hennum, Kristin Asdal, Bjørn Stensaker og Helge Jordheim.

20 år med kandidater fra medisin eller matnat

Siden 2002 har rektor ved Universitetet i Oslo enten kommet fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet eller Det medisinske fakultet.

31. juli 2025 går Svein Stølen av etter to perioder som rektor, og sjefsstolen ved landets eldste universitet blir ledig. Flere spør seg om en snart 20 år lang tradisjon blir brutt ved valget av ny rektor våren 2025.

Andre peker på at det er på tide med en kvinnelig rektor, og at det er lenge siden Lucy Smith som første kvinne var rektor ved universitetet fra 1993—1998.

Det er åtte år siden det forrige rektorvalget, da kjemiprofessor Stølen danket ut jussprofessor Hans Petter Graver. 

For fire år siden stilte ingen motkandidater mot sittende rektor Stølen, og derfor ble det ikke gjennomført noe valg, kun en godkjenning av fire nye år for Stølen med prorektor Åse Gornitzka i universitetsstyret. Før Stølen satt medisinprofessor Ole Petter Ottersen i åtte år og i tre år før det igjen, matematikkprofessor Geir Ellingsrud.

Powered by Labrador CMS