rektorvalg
Ragnhild Hennum vil bli rektor ved Universitetet i Oslo
Flere kandidater begynner å røre på seg med tanke på hvem som skal bli neste rektor ved landets eldste universitet, og dermed Svein Stølens etterfølger.
Universitetet i Oslo (UiO) skal velge rektor til våren. Svein Stølen har 31. juli 2025 sittet i åtte år. Snart skal landets eldste universitet velge hans etterfølger.
Tidlig i september gikk professor Mathilde Skoie langt i å si til Khrono at hun ville stille som kandidat. En mulig motkandidat som ble nevnt da, var Ragnhild Hennum, men Hennum ville verken bekrefte eller avkrefte sitt kandidatur den gang.
Men nå sier Ragnhild Hennum at hun bestemte seg sist helg. Jussdekanen vil stille til valg som UiOs rektor.
Uniforum skrev om saken først.
Skoie en del av Hennums rektorteam
Og Hennum kan avsløre at Mathilde Skoie ikke stiller som rektorkandidat, men som en del av hennes rektorteam.
Hennum satt i mange år som prorektor da Ole Petter Ottersen var rektor ved UiO fram til 2017. Hennum tiltrådte som dekan ved Det juridiske fakultet i kjølvannet av sin prorektorjobb i 2019.
— Jeg vet jo gjennom mitt arbeid som prorektor hvor krevende det er å være rektor, så dette er en beslutning jeg har brukt litt tid på å komme fram til. På den andre siden: Jeg kjenner mye av UiOs virksomhet godt gjennom mine ulike lederstillinger her. Det er en god plattform å stille til valg på, sier Hennum til Khrono. Hun legger til:
— Samtidig har det vært veldig viktig for meg å ha et godt team rundt meg. Og at vi vil til sammen har en god bredde og mye ledererfaring fra ulike fagfelt ved universitetet.
Med seg i sitt rektorteam har Hennum valgt å ta med seg Bjørn Jamtvedt, nåværende prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, medisinprofessor Jens Petter Berg, prodekan Mathilde Skoie på Det humanistiske fakultet og professor Berit Karseth fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.
Andre team på gang
Khrono er også kjent med at det er andre rektorteam som er i gang med å samle seg for å stille til valg.
Ett av teamene det snakkes om, er dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, og Morten Dæhlen, tidligere dekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet. På spørsmål om de er aktuelle i det kommende rektorvalget, svarte begge to i september «ingen kommentar».
Det skal også være et tredje rektorteam på gang. Der har Khrono så langt ikke fått bekreftet noen navn, men det jobbes i kulissene. Andre navn som nevnes som mulige rektorkandidater, er Kristin Asdal, Bjørn Stensaker og Helge Jordheim.
— Du vil vel gjerne ha motkandidater, Hennum?
— Ja, jeg håper virkelig på at flere team stiller og at vi får flere motkandidater, sier Hennum.
— En god og reell valgkamp er svært viktig for å hegne om universitetsdemokratiet, sier hun.
— Så kommer vi nærmere tilbake til hvilket program og saker vi vil løfte, når valgkampen nærmer seg. Det er jo enda god tid til selve valget.
Lengre valgkamp
Søkekomiteen har fått valgstyret ved UiO til å foreslå overfor styret at det blir en lengre valgkamp enn man har vært vant til. Det betyr at kandidatene får litt kortere frist til å melde seg.
Får forslaget flertall i UiO-styret til uka, blir ny frist for å foreslå kandidater 8. januar 2025, og kandidatene vil bli presentert 13. januar. Selve valget skal skje i perioden 24. mars til 4. april.
— Dette handler om å holde universitetsdemokratiet levende. Den avsatte perioden følte vi ble for snau. Vi var av den oppfatning at den avsatte tid ikke var tilstrekkelig til å gjennomføre en valgkamp som gir universitetsdemokratiet rom til å utfolde seg, sa leder av søkekomiteen, Dag Michalsen til Khrono denne uka.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år