rektorvalg

Ragnhild Hennum vil bli rektor ved Universitetet i Oslo

Flere kandidater begynner å røre på seg med tanke på hvem som skal bli neste rektor ved landets eldste universitet, og dermed Svein Stølens etterfølger.

Ragnhid Hennum ble jussdekan og flyttet inn i nytt bygg for Det juridiske fakultet i 2019. Nå vil hun bli rektor.
Publisert

Universitetet i Oslo (UiO) skal velge rektor til våren. Svein Stølen har 31. juli 2025 sittet i åtte år. Snart skal landets eldste universitet velge hans etterfølger.

FAKTA

20 år med kandidater fra medisin eller matnat

  • Siden 2002 har rektor ved Universitetet i Oslo enten kommet fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet eller Det medisinske fakultet.
  • 31. juli 2025 går Svein Stølen av etter to perioder som rektor, og sjefsstolen ved landets eldste universitet blir ledig. Flere spør seg om en snart 20 år lang tradisjon blir brutt ved valget av ny rektor våren 2025.
  • Andre peker på at det er på tide med en kvinnelig rektor, og at det er lenge siden Lucy Smith som første kvinne var rektor ved universitetet fra 1993—1998.
  • Det er åtte år siden det forrige rektorvalget, da kjemiprofessor Stølen danket ut jussprofessor Hans Petter Graver. 
  • For fire år siden stilte ingen motkandidater mot sittende rektor Stølen, og derfor ble det ikke gjennomført noe valg, kun en godkjenning av fire nye år for Stølen med prorektor Åse Gornitzka i universitetsstyret. Før Stølen satt medisinprofessor Ole Petter Ottersen i åtte år og i tre år før det igjen, matematikkprofessor Geir Ellingsrud.

Tidlig i september gikk professor Mathilde Skoie langt i å si til Khrono at hun ville stille som kandidat. En mulig motkandidat som ble nevnt da, var Ragnhild Hennum, men Hennum ville verken bekrefte eller avkrefte sitt kandidatur den gang.

Men nå sier Ragnhild Hennum at hun bestemte seg sist helg. Jussdekanen vil stille til valg som UiOs rektor.

Uniforum skrev om saken først.

Skoie en del av Hennums rektorteam

Og Hennum kan avsløre at Mathilde Skoie ikke stiller som rektorkandidat, men som en del av hennes rektorteam.

Hennum satt i mange år som prorektor da Ole Petter Ottersen var rektor ved UiO  fram til 2017. Hennum tiltrådte som dekan ved Det juridiske fakultet i kjølvannet av sin prorektorjobb i 2019.

— Jeg vet jo gjennom mitt arbeid som prorektor hvor krevende det er å være rektor, så dette er en beslutning jeg har brukt litt tid på å komme fram til. På den andre siden: Jeg kjenner mye av UiOs virksomhet godt gjennom mine ulike lederstillinger her. Det er en god plattform å stille til valg på, sier Hennum til Khrono. Hun legger til:

— Samtidig har det vært veldig viktig for meg å ha et godt team rundt meg. Og at vi vil til sammen har en god bredde og mye ledererfaring fra ulike fagfelt ved universitetet.

Med seg i sitt rektorteam har Hennum valgt å ta med seg Bjørn Jamtvedt, nåværende prodekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet, medisinprofessor Jens Petter Berg, prodekan Mathilde Skoie på Det humanistiske fakultet og professor Berit Karseth fra Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Andre team på gang

Khrono er også kjent med at det er andre rektorteam som er i gang med å samle seg for å stille til valg. 

Ett av teamene det snakkes om, er dekan ved Det medisinske fakultet, Hanne Flinstad Harbo, og Morten Dæhlen, tidligere dekan ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultet. På spørsmål om de er aktuelle i det kommende rektorvalget, svarte begge to i september «ingen kommentar». 

Det skal også være et tredje rektorteam på gang. Der har Khrono så langt ikke fått bekreftet noen navn, men det jobbes i kulissene. Andre navn som nevnes som mulige rektorkandidater, er Kristin Asdal, Bjørn Stensaker og Helge Jordheim.

— Du vil vel gjerne ha motkandidater, Hennum?

— Ja, jeg håper virkelig på at flere team stiller og at vi får flere motkandidater, sier Hennum.

— En god og reell valgkamp er svært viktig for å hegne om universitetsdemokratiet, sier hun. 

— Så kommer vi nærmere tilbake til hvilket program og saker vi vil løfte, når valgkampen nærmer seg. Det er jo enda god tid til selve valget.

Lengre valgkamp

Søkekomiteen har fått valgstyret ved UiO til å foreslå overfor styret at det blir en lengre valgkamp enn man har vært vant til. Det betyr at kandidatene får litt kortere frist til å melde seg.

Får forslaget flertall i UiO-styret til uka, blir ny frist for å foreslå kandidater 8. januar 2025, og kandidatene vil bli presentert 13. januar. Selve valget skal skje i perioden 24. mars til 4. april.

— Dette handler om å holde universitetsdemokratiet levende. Den avsatte perioden følte vi ble for snau. Vi var av den oppfatning at den avsatte tid ikke var tilstrekkelig til å gjennomføre en valgkamp som gir universitetsdemokratiet rom til å utfolde seg, sa leder av søkekomiteen, Dag Michalsen til Khrono denne uka. 

Powered by Labrador CMS