demonstrasjon

Teltleirer ved seks studie­steder: — Vi sitter her så lenge det er nødvendig

Palestina-demonstrantene regner med økt oppslutning når eksamensperioden er over og er innstilt på å bli værende i teltene hele sommeren.  

Ånund Berger er blant studentene som har demonstrert mot den israelske krigføringen i Gaza.
Publisert Sist oppdatert

Ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) har studenter satt opp en teltleir i solidaritet med Palestina. 

Mandag ettermiddag er elleve studenter i leiren når Khrono er på besøk. Til tross for fossregnet utenfor leiren, er stemningen god i gapahuken. I tillegg til gapahuk har studentene åtte telt.

— Vi sitter her så lenge det er nødvendig, hele sommeren om vi må, sier Ånund Berger.

Berger er førsteårsstudent på bachelor på Kunstakademiet og en av medarrangørene for teltleiren, som er oppe på 17. dagen.

— Har dere fått noen reaksjoner fra KHiO?

— Ja, vi har fått tommel opp fra rektor, styret, gårdeier og politiet til å være her. De har ikke møtt kravene våre enda, derfor sitter vi her fremdeles. Vi venter på neste styremøte og håper at vi får gjennomslag da. Hvis ikke blir vi her over sommeren.

Demonstrerer seks steder

Studentene ved Kunsthøgskolen er ikke de eneste som har dannet teltleir. En ringerunde til mange av landets studiesteder avdekker at det er teltleirer ved seks utdanningsinstitusjoner i dag:

  • NTNU
  • Universitetet i Oslo
  • Universitetet i Bergen
  • Universitetet i Stavanger
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
  • Kunsthøgskolen i Oslo

Venter økt engasjement

Landets kanskje største teltleir har holdt det gående siden 1. mai på plenen utenfor Villa Eika på Blindern, huset der studentparlamentet ved Universitetet i Oslo (UiO) holder til. 

FAKTA

Dette krever aksjonistene ved UiO

  • At alt institusjonelt samarbeid med israelske høyere utdanningsinstitusjoner avsluttes
  • At formelle bånd med israelske selskaper som har forbindelser med det israelske militæret eller i palestinske okkuperte områder suspenderes
  • At det gis ressurser til å bygge opp relasjoner med palestinske høyere utdanningsinstitusjoner 
  • At det tilbys stipender til palestinske studenter og fakultetsmedlemmer ved bombede universiteter på Gaza
  • Støtte til digitale ressurser for ansatte og studenter ved palestinske universiteter

Talsperson Jihad Ammar Al-Mahdi (26) var med på å starte leiren og har snart tilbrakt en hel måned der. Han opplever at engasjementet blir stadig større. 

— Vi er flere telt nå enn i starten. Nå er det cirka 45 telt her, og folk kommer og går. Det varierer fra 50 til opp mot 100 personer fra en dag til en annen.

Dialogen med UiO har vært fin, forteller Al-Mahdi, og opplyser at de har fått innvilget tillatelse til å ha teltleir til 11. juni. Men han legger til at de blir værende med eller uten tillatelse. 

— Det nærmer seg slutten på studieåret og det er snart sommerferie. Hvordan vil det påvirke dere? 

— Vi forventer at vi blir flere når eksamensperioden er over. Rent personlig vil jeg bli her så lenge det trengs. Vi opplever også at det er bred støtte i studentmassen og blant ansatte. 

Demonstrantene led et nederlag i forrige uke da universitetsstyret ikke gikk inn for en akademisk boikott av Israel. 

— Stemmen vår ble ikke hørt, og eksterne representanter fikk mye innflytelse uten at de vet hva studentene og ansatte ved universitetet ønsker seg, sier Al-Mahdi. 

En ung mann, Jihad Al-Mahdi, sammen med en kvinne, Kirsti Bergstø, står i prat. I bakgrunnen ser man telt på gressplen.
Jihad Al-Mahdi, en av koordinatorene for aksjonen ved UiO, sammen med partileder Kirsti Bergstø i SV tidligere i mai,

Tre telt i Stavanger

I Stavanger består teltleiren av tre telt, som har fått tillatelse i perioden 16. til 29. mai. 

— For Universitetet i Stavanger er det viktig at studenter engasjerer seg i samfunnsdebatten, og vi legger til rette for frie ytringer. Universitetet har vært tydelig på at protestaksjonen ikke skal gå utover gjennomføring av undervisning, eksamen eller andre aktiviteter på campus, sier kommunikasjonsdirektør Vibecke Lykke Olsen. 

Ekho Halvorsen (til v.) og Karim El Dardiry er en del av teltleiren ved Universitetet i Stavanger.

Ved NMBU har på det meste 20 studenter oppholdt seg i leiren de siste 14 dagene, fordelt på fem-seks telt. Ifølge kommunikasjonssjef Kenneth Vikse har studentene, som i utgangspunktet hadde fått innvilget tillatelse til å ha leir til og med mandag, fått lov til å demonstrere videre i 14 nye dager.

I Bergen har studentene samlet seg i ett større telt og 8-10 telt utenfor Muséplass 1, som er rektoratets tilholdssted. Demonstrantene har i utgangspunktet tillatelse til å ha teltleir fram til 30. mai. 

I Trondheim består leiren av 17 telt og fire lavvoer på vestsiden av Hovedbygningen vedP NTNUs største campus, Gløshaugen. Aksjonistene har i utgangspunktet tillatelse til å ha leir til 1. juni, forteller seniorrådgiver Jan Erik Kaarø.  

Kortvarig leir

Ett annet sted har det også vært en teltleir i en kort periode. I forbindelse med en markering til støtte for Palestina i Drammen, satte 25 studenter ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) opp et telt ved Campus Drammen 2. mai. Teltet ble tatt ned samme dag klokka 18. 

— USN leier lokaler i Drammen, og studentene hadde fått tillatelse av huseier til å sette opp telt og tillatelse fra politiet til demonstrasjonen. Markeringen gikk fredelig for seg. Rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson besøkte studentene og lyttet til kravene deres, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Reidun Mangrud.

Klare krav

Tilbake på leiren til kunststudentene, er kravene klare: Kunsthøgskolen må fjerne investeringer fra selskap som har penger investert i Israel, oppdatere skolens kunngjøring om Gaza og Israel som studentene mener er veldig vag, og ta inn minst fem studenter fra Gaza til akademiet og gi dem stipend.

— Vi har forberedt sak til vårt kommende styremøte, og styrepapirene sendes ut på fredag. Som rektor ser jeg det som positivt at det frie ytringsrommet tas i bruk, sier rektor Marianne Skjulhaug.

På det meste har de vært 17 stykker sovende i teltene.

Ånund Berger er på campen døgnet rundt og har kun vært hjemme to netter siden starten. Oppfordringen til høgskolen er klar:

— Møt kravene våre. Stå på den riktige siden av historien. Jeg godtar ikke at KHiO om fem eller ti år er med på boikott. Da er det for sent. Du kan ikke si at det ikke skjer et folkemord nå og om ti år si du fordømmer folkemordet. Det skal vi holde dem ansvarlige for, avslutter Berger.

Powered by Labrador CMS