GAZA

Studievenner fra OsloMet har startet spleis for å hjelpe Majed ut av Gaza

OsloMet-alumner ønsker å støtte vennen Majed Abuawad og familien til et nytt liv i Canada, der han har fått opptak til doktorgrad.

Majed Abuawad sammen med sin kone og deres tre barn. har flyktet flere ganger og befinner seg nå i Rafah

OsloMet-alumner ønsker å hjelpe sin tidligere medstudent Majed Abuawad ut av Gaza så han kan starte på sin doktorgrad i sykepleievitenskap i Canada. 

De har opprettet en spleis for å dekke kostnadene for å krysse grensen fra Gaza til Egypt. 

— Majed har fått innvilget doktorgrad i Canada, hvor University of British Columbia skal gi stipend, og har sagt de dekker reisen fra Egypt. Så da må han komme seg til Egypt, forteller Vladan Rovcanin, som studerte med Abuawad på OsloMet i 2011.

Rovcanin møtte Abuawad i 2011 da de studerte sammen på OsloMet på mastergraden International Social Welfare and Health Policy. 

Rovcanin står bak spleisen sammen med studiekameratene Ida Engen, Leah Johnstone, Rhaula Araceli Durano og Siv-Hege Madsø.

Kostnaden for å sikre en trygg grenseovergang for Majed og hans familie fra Gaza til Egypt er estimert til 18 000 dollar.

— Vårt eneste alternativ 

Denne uken har det kommet rapporter om bombing i Rafah, etter at Hamas sa ja til en våpenhvile og Israel sa nei

I tillegg stengte Israel tirsdag alle grenseoverganger inn til Rafah, men onsdag morgen ble det åpnet for humanitær hjelp ved overgangen Kerem Shalom, skriver NRK

Abuawad og familien har flyktet flere ganger før de kom til Rafah. Vi spør hvordan det går, og han er optimist. Det går bra så langt. Men han er redd. 

Her er Abuawad i 2019 da han jobbet som foreleser og klinisk instruktør på Al Alzhar University. I november ble universitetet bombet flere ganger.

— Vi vet ikke hva vi skal gjøre eller hvor vi skal dra. Vi har ikke noen andre valg enn å flytte for barna våre, sier Abuawad på telefon fra Rafah. 

— Hva syns du om spleisen som studievennene dine har opprettet?

— Det er vårt eneste alternativ. Jeg har ingen andre muligheter igjen. Det bombes her, og familien min er i fare. Vi er ikke trygge her. Med doktorgraden har jeg en sjanse til å redde familien min og starte et nytt liv. Så jeg er utrolig takknemlig overfor vennene mine i Norge. 

— Vet du når dere kan dra fra Rafah?

— Når pengene er samlet inn. Det er hjerteskjærende, men vi kommer ikke over grensen til Egypt uten å betale mye penger. Når vi er i Egypt, så skal universitetet i Canada hjelpe oss videre. Utfordringen er å komme seg dit, sier Abuawad.

Ingen luksus

Abuawad vil gjerne hjem til Gaza i fremtiden. Utdanningen i Canada gir han den beste muligheten til å være med og gjenoppbygge alt som er ødelagt i Gaza, og å bruke kompetansen sin for folket sitt. 

Tidligere har han vært foreleser på sykepleierutdanning i Gaza, men bygningene til Al Alzhar University er hardt skadet av krigen.

Ifølge Al-Jazeera har alle høyere utdanningsinstitusjoner i Gaza blitt truffet av bomber. 

Abuawad har studert i Norge og i Storbritannia, og han har elsket alle stedene han har bodd. Men det er ingenting som slår hjemlandet, sier han. 

— De trenger ekspertisen og kvalifikasjonene jeg får i Canada til å bygge opp og forbedre helsevesenet, å bygge opp skoler igjen … alt jeg vil er å tjene folket mitt. Å snakke om å forlate folket sitt, det er hjerteskjærende, og jeg reiser ikke for godt. 

Abuawad studerte i Norge fra 2011 til 2012.

Men først og fremst, sier Abuawad, er han far:

— Jeg har et ansvar overfor barna mine og kona mi. Å redde livene deres er det minste jeg kan gjøre. Jeg ber ikke om luksus eller gjenstander, jeg ønsker ingenting annet enn å redde livene deres. 

Abuawad har sammen med sin kone tre barn som er 12, 7 og 5 år gamle. 

— Vi vet det vil gå over, men vi vet ikke når. Vi vet ikke om vi kommer til å overleve. Men vi må ikke miste håpet. Vi holder fast ved håpet, avslutter Abuawad. 

— Kritisk 

— Det er kritisk i Rafah der Majed og familien er. De prøver å holde seg trygge, og vi forsøker snakke med han hver dag. Vi vil vise at vi bryr oss og prøver hjelpe han å holde motet oppe, men det er vanskelig nå. Vi gjør alt vi kan for å hjelpe, sier Vladan  Rovcanin.

For reisen ut av Gaza har andre studievenner lagd en internasjonal innsamling, og de norske studievennene har satt målet på sin Spleis til 150.000 kroner. 

— Vi kan ikke hjelpe alle, men hvis vi kan hjelpe én familie, er det viktig. Særlig med den muligheten han har fått i Canada til å få et liv der og etter hvert reise hjem til Gaza og få opp og stå helsevesenet deres, sier Rovcanin.

Studiekullet fra 2011 er et tydelig sammensveiset miljø fremdeles. Da hjemmet til Abuawad og familien ble bombet på starten av året og de måtte flykte, stilte studiekameratene opp og samlet inn nesten 25.000 kroner til telt og andre nødvendigheter på to dager. 

Powered by Labrador CMS