gaza
Setter opp telt for å presse NTNU til å diskutere Israel
— Vi gjør ikke dette for gøy. Vi skulle aller helst ha jobbet med eksamen, men når NTNU svikter oss, må vi reagere, sier student Shams Jabari.
Ved NTNUs hovedbygning ser det ut som at en speiderleir er i ferd med å ta form. Flere telt er under oppføring, luftmadrasser ligger på bakken og hengekøyer er plassert mellom trærne.
Palestinaflagg og palestinaskjerf avslører at teltleiren er noe helt annet enn en sammenkomst av speidere: Studenter for Palestina i Trondheim og Akademisk nettverk for Palestina ved NTNU protesterer mot det de mener et svik fra NTNU. Cirka 50 studenter og akademikere var i full sving da Khrono var innom fredag formiddag.
— Vi synes at universitetet vårt burde ha reagert på folkemordet som skjer i Gaza. Vi mener NTNU er medskyldige i det som skjer når de ikke boikotter Israel og holder Israel ansvarlig, sier Shams Jabari.
Tidligere har også studenter ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen satt opp teltleirer på campus og krevd at universitetene boikotter eller innfører sanksjoner mot israelske samarbeids- eller avtalepartnere.
— Hykleriet
Jabari er styremedlem i Studenter for Palestina i Trondheim, studerer sosiologi, kommer fra Syria, men har palestinere i familien.
Professor Bassam Hussein er født i Gaza og aktiv i det akademiske nettverket for Palestina ved NTNU. Han er krass i sin kritikk mot eget universitet, og forstår ikke hvorfor Russland kan boikottes, men ikke Israel.
— Det er betenkelig at NTNU, Norges største universitet, har vært stille i 7 måneder. Vi er forbannet på dette hykleriet, og at NTNU nekter å diskutere boikott i universitetsstyret, sier Hussein.
Krever boikott
De to organisasjonene har sendt et brev til rektor og NTNUs styre. Der krever de at NTNU fryser samarbeidet med Kongsberg Gruppen fram til konsernet slutter å selge våpen og våpendeler til Israel, enten direkte eller via tredjeland.
Videre vil de at NTNU ikke inngår nye forskningsprosjekter via Horisont Europa med israelske statlige universiteter og bedrifter «som bidrar til okkupasjonen av Palestina». De vil også at NTNU skal komme med en uttalelse som fordømmer Israels angrep på sivile og på utdanningsinstitusjonene i Gaza.
Det siste kravet er at NTNU bidrar til å gjenoppbygge Gazas utdanningsinstitusjoner.
Styret ville ikke boikotte
Styremedlem Aksel Tjora tok opp Gaza-krigen under et eventuelt-punkt på NTNUs styremøte i november. Da ville han understreke at NTNU har institusjonell autonomi til selv å vurdere hvordan de skal ta hensyn til konflikten og de berørte.
På styremøtet ble det slått fast at universitetet ikke vil boikotte Israel, uten at det ble fattet et vedtak.
— NTNU svikter oss
Shams Jabari og Bassam Hussein er forberedt på at teltleiren kan bli stående ei stund framover. De har fått tillatelse fra NTNU til å slå opp telt.
— Nå må NTNU komme på banen og begynne å diskutere Gaza på styremøtene og ikke late som at ingenting skjer, sier Hussein.
Ønsket fra Palestina-aktivistene er at NTNU tar opp kravene på neste styremøte 15. mai, eller seinest 1. juni.
193 studenter har sagt seg villige til å ta vakter i teltleiren.
— Vi gjør ikke dette for gøy. Vi gjør dette midt i eksamensperioden. Aller helst vil vi sitte og jobbe med eksamen, men når NTNU svikter oss, må vi reagere. Vi må droppe eksamen, sitte i teltleiren og vente på å få svar og en holdning fra NTNU.
— Positivt
Konstituert rektor Tor Grande setter pris på dialogen NTNU har hatt med Palestina-aktivistene på forhånd. Universitetet har vært behjelpelig med finne en egnet og synlig plass for teltleiren.
— Det er positivt at de tar et standpunkt og stiller kritiske spørsmål. Dette er en del av universitetsdemokratiet.
— Kan det bli aktuelt for NTNU-styret å diskutere boikott av Israel på nytt, som aksjonistene krever?
— Jeg kan ikke si så mye om det nå. Jeg kommer til å orientere om denne saken under rektors orienteringer på styremøtet på onsdag. Da blir det opp til styret å diskutere veien videre. Men denne problemstillinga har vært med oss så lenge krigen har pågått.
— Gir sterke inntrykk
Grande sier det ikke er vanskelig for universitetet å gi uttrykk for at det som skjer i Gaza, er en humanitær katastrofe.
— Krigen har også rammet utdanningssystemet i Gaza, universitetsbygninger er lagt i ruiner og studenter og forskere er drept som følge av krigføringa. Det gir sterke inntrykk.
Styret skal diskutere hva NTNU kan gjøre på kort og på lang sikt, blant annet hva de kan gjøre hvis freden forhåpentligvis kommer.
— Ett eksempel vi har hatt i tankene lenge, er å bruke Scholars at Risk-ordninga for å ivareta enkeltmennesker.
— Hva sier du til kritikken om at NTNU har sveket palestinerne ved ikke å gjøre noe?
— Vi har vært helt tydelige på at vi ser på krigen som en humanitær katastrofe. Mange har sagt at det som skjer, er brudd på folkeretten. Det er det ikke opp til oss å avgjøre, men det er helt betimelig at det stilles spørsmål om det.
Nyeste artikler
Tove Magnæs Bolstad (1944 — 2024)
Mener lovforslag er et utilbørlig maktovergrep mot barn og unge
Vi må løse utfordringene sammen
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge
Hoel: Fritt fram for innspill om læring i arbeidslivet
Mest lest
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data