Khronos sjølmelding

Takker for det gamle mens vi gyver løs på et nytt Khrono-år

Redaktør Tove Lie gjør opp status for Khrono 2020.

Bildene representerer noen av de mest leste sakene i Khrono i 2020.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se oversikt over mest leste saker 2020 nederst i saken).

Årsskiftet er også tid for å se tilbake og gjøre opp status. For Khronos del lager vi redaksjonelt regnskap, studere lesertallene våre og ser tilbake på hva som har engasjert leserne våre i 2020. Hva vi har fått til og hva som kan bli bedre.

På lik linje med resten av verden måtte også Khrono kaste om på planer og tenke nytt og annerledes når pandemien rammet og landets universiteter og høgskoler ble stengt ned.

Stor avstand

«Hold avstand», har vært mantraet fra landets myndigheter - og er det fortsatt. Da de fleste forsvant inn i koronaboblene sine på hjemmekontor og studenthybler i mars kjente vi brått på avstanden. Den ble veldig stor.

Avisen har gjennom store deler av året har vært preget av dette. Vi har - som sikkert mange av dere andre - savnet reisene, de fysiske møtene med kilder og kontakter. De tilfeldige og ikke planlagte møtene er også et savn - og det å være tilstede hvor ting skjer og ikke minst å kunne treffe folk som kan fortelle oss hva som skjer er etterlengtet.

Telefon-, e-post- og skrivebordsjournalistikk er ikke førstevalget for journalister. Og digitale pressekonferanser, møter eller arrangementer er slett ikke det samme som å treffes fysisk. Ikke minst bildene i avisen, der et er mange skjermdumper, bærer preg av dette.

Vi ser virkelig fram til å treffe dere alle igjen så fort vaksinen har gjort sitt om noen måneder.

Avsløring

Da nedstengingen kom var vi også midt inni et større prosjekt med undersøkende journalistikk og avsløring om de falske universitetene i Norge med forgreninger til øvrige Norden, deler av Europa og Midtøsten ikke minst. Vi rakk en tur til Storbritannia, men resten ble gjort hjemmefra. Jeg er stolt over hva vi fikk til. Norske myndigheter har ikke like mye å være stolte av. Det viste seg at alarmen i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) hadde gått for fem år siden uten at Kunnskapsdepartementet eller andre hadde reagert.

Utenrikssatsing

2020 har vært det hele første året i Khrono med et eget Brussel-kontor. Via nysatsingen har vi bygd opp og utviklet en utenriksjournalistikk på kunnskapssektoren. Jeg er også stolt av den satsingen, som har bragt oss nærmere europeisk akademia og internasjonale perspektiver. Vi merker at leserne våre også setter pris på dette og at sakene både er godt og grundig lest. Det være seg reportasje fra et vingklippet vitenskapsakademi i Budapest, intervju med framtredende stemmer i internasjonal akademia eller dragkamp om forskningsmidlene i EU.

Khrono har en ambisjon om å være kunnskapsavisen som skal bringe nyheter, aktualiteter og debatt for alle som er interessert i det som skjer ved landets universiteter og høgskoler og deres omland.

Universitets- og høgskolesektoren er et underdekket område journalistisk. Her har Khrono funnet sin nisje - og vi har høye ambisjoner om fortsatt vekst og kvalitet.

Vi har valgt å jobbe etter slagordet «Ny innsikt. Hver dag.» Målet er å være først og best på nyheter fra kunnskapssektoren, sette dagsorden og skape debatt.

Ti millioner!

Vi kan atter en gang se tilbake på et «tidenes år. Khrono vokser for åttende år på rad, men har likevel aldri tidligere hatt tilsvarende vekst som fra i fjor til i år. 100,89 prosent - fra vel 5 millioner sidevisninger i fjor til vel 10 millioner (10.380.456) i 2020 er «all time high».

Vi gleder oss over at stadig flere leser Khrono i helgene også, selv om vi i stor grad fortsatt er en avis som folk leser på jobb - i arbeidstida. Etter koronanedstengingen i mars så ble studiesituasjonen til mange av leserne våre og jobbene både til lesere og for oss redaktører og journalister noe annerledes når det meste måtte foregå på hjemmekontor og med stort sett digitale kontaktpunkter.

Årets navn i akademia

Prisen går til nesnastudentene ved Kathrine Dishington Johnsen, Wanja Skog Hermansen, Aurora Hoff-Blyseth og Fay-Renée Olsen

I år har vi også innstiftet en ny pris - Årets navn i akademia. Vi ser for oss at prisen skal deles ut årlig - og skal gå til «en eller flere personer som i kraft av sine meninger eller handlinger har reist eller formet viktige debatter i og utenfor akademia, eller på annet vis har hatt betydning for akademia som en del av storsamfunnet».

I 2020 var det Nesna-studentene som vant, i tett konkurranse med finalistene pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund ved OsloMet og jussduoen Ikdahl/Eriksen ved Universitetet i Oslo.

Khrono selv fikk tildelt en oppmuntrende pris og hederlig omtale under utdeling av fagpresseprisene i 2020.

Inviterer inn

Så lenge det er begrenset reiseaktivitet og anledninger til å møtes kommer vi til å fortsette å invitere leserne våre inn i avisen. På tampen av året investerte vi i utstyr som gjør dette mulig i større grad enn tidligere. Blant annet gjennom adventskalenderen vår, inviterte inn 24 ulike stemmer på besøk. I en eller annen variant kommer vi å fortsette med dette. Inntil vi møtes i det virkelige livet igjen - muligens en gang utpå høsten.

Jeg vil takke alle nye og gamle lesere for at dere leser Khrono, og jeg håper dere vil finne mye å glede seg over, ergre seg over eller at dere bidrar selv med debatt og meningsutspill i spaltene våre, også i det nye året. Vi har allerede over 13.000 som mottar gratis nyhetsbrev fra oss daglig. Skulle du ikke ha meldt deg på nyhetsbrevet ennå, kan du gjøre det her.

Khrono hviler ikke. Verken på laurbær eller rekordhøye sidevisninger. Vi gleder oss til å gyve løs på 2021. Godt nytt år år til dere alle. Vi sees!

Under her får du et gjensyn med noen av de mest leste sakene våre gjennom 2020.

Powered by Labrador CMS