De falske universitetene

Nokut varslet om falskt universitet for fem år siden - ingenting ble gjort

Et hittil ukjent brev avslører at Nokut varslet Kunnskapsdepartementet i detalj om virksomheten til en av mennene bak de falske universitetene i Norge alt i 2015. Departementet innrømmer manglende oppfølging.

Kunnskapsdepartementet, her ved forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), kan ikke se i sine arkiver at brevet fra Nokut ble fulgt opp.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono kunne tidligere i år avsløre hvordan to norske statsborgere har opprettet hvert sitt falske universitet i Norge med forgreninger til blant annet flere land i Midtøsten.

En omfattende runde med innsynsbegjæringer viste at flere etater ble gjort oppmerksom på virksomheten til de to statsborgerne, Aihan Jaf og Tarek Ibrahim, uten å gripe inn.

I etterkant av avsløringen ble det satt i gang en undersøkelse for å kartlegge omfanget av falske universiteter, som endte med at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) avskiltet flere ulovlig «universiteter».

Nå viser et hittil ukjent brev at virksomheten til Jaf kunne vært håndtert fem år tidligere.

  • Les alt om de falske universitetene her.

«Ulovlig virksomhet»

I sommermånedene mai, juni og juli 2015 skjer flere hendelser omtrent samtidig.

Den 28. mai får Nokut en henvendelse fra den egyptiske ambassaden i Norge. Ambassaden ønsker å informere om en person som har levert dokumentasjon på en fullført doktorgrad fra Euro-Mediterranean Academy for Studies and Humanities. Ambassaden kjenner ikke til organisasjonen og ønsker å vite om den var akkreditert. Khrono har tidligere forklart hvordan denne typen legalisering foregår.

Like før denne henvendelsen blir sendt, aksjonerer Økokrim mot en mann ved navn Loai Deeb og sikter ham for hvitvasking. Noen uker senere, i juni 2015, publiserer Dagens Næringsliv en omfattende reportasje om Deeb, der det kommer fram at han har ledet en global menneskerettighets­organisasjon med over 100 ansatte fra Stavanger. Deeb oppgir å ha en doktorgrad i «International law», og har havnet i Kunnskapsdepartementets søkelys etter at de ble gjort kjent med at han driver et falskt universitet, kalt «The Scandinavian University».

Tre år senere skriver også Stavanger Aftenblad en omfattende reportasje om Deeb.

Noen uker senere, i starten av juli 2015, tar Nokut kontakt med Kunnskapsdepartementet. Med bakgrunn i opplysningene de sitter med om Euro-Mediterranean Academy mener Nokut at det er klare tegn på at dette «universitetet» er en diplommølle. De mener også at det er mulig at virksomheten utfører straffbare handlinger, men det har ikke latt seg dokumentere. Derfor ønsker Nokut at Kunnskapsdepartementet tar saken videre.

Bak organisasjonen Euro-Mediterranean Academy står Aihan Jaf, samme mann som drev Oslo International University fra sin bolig i Lier. I brevet skriver Nokut at de er av den oppfatning at Jaf driver en ulovlig virksomhet.

«Dette fordi han gir uttrykk for at dette «lærestedet» er godkjent av norske myndigheter og fordi de tildeler grader opptil doktorgradsnivå som de ikke har lov til i henhold til universitets- og høyskoleloven.»

Vil sette pris på en tilbakemelding

Avslutningsvis i brevet signert av daværende Nokut-direktør Terje Mørland og avdelingsdirektør Stig Arne Skjerven skriver duoen at de ser klare likhetstrekk mellom saken den egyptiske ambassaden har sendt til Nokut og saken som da pågikk hos Økokrim.

«Vi sender dermed denne forespørselen slik at dere eventuelt kan undersøke hvorvidt Aihan Fatah Jah som driver Euro-Mediterranean Academy for Studies and Humanities kan være innblandet i noe ulovlig ut over det å tilby ikke-akkreditert utdanning. Nokut har ikke tilstrekkelig med dokumentasjon til å anmelde forholdet selv, men hvis dere mener at dette er noe som faller inn under straffelovens bestemmelser hadde vi satt pris på en tilbakemelding.»

Men hva skjedde etter Nokuts brev til Kunnskapsdepartementet? Kunne organisasjonene Khrono skrev om i august vært stengt ned fem år tidligere?

På oppfordring fra Khrono har Kunnskapsdepartementet sjekket sine arkiver.

— Vi har ikke funnet noen ytterligere dokumenter på denne saken. Men vi kan ikke utelukke at det for eksempel har vært møter eller annen kontakt med andre aktører om de problemstillinger som er tatt opp i varselet, skriver avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet, Lars Vasbotten, i en e-post.

— Dette kan imidlertid tyde på at vi burde ha fulgt opp bedre, skriver Vasbotten.

Han påpeker at de som behandlet saken ikke lenger jobber i departementet.

— Et økende problem

Khrono har vært i kontakt med tidligere Nokut-sjef Terje Mørland, som i juni i år begynte i sin nye jobb som avdelingsleder for utdanningstjenester i Unit. Han henviser videre til Stig Arne Skjerven for en kommentar.

Også Skjerven har byttet jobb siden 2015, og jobber i dag i Utenriksdepartementet som Norges delegat i Unesco. Han ønsker heller ikke å uttale seg, og viser til Nokuts kommunikasjonsavdeling.

Ledelsen i Nokut ønsker ikke å bli intervjuet om saken, men direktør i Nokut, Kristin Vinje, skriver i en e-post at «falske universiteter er et økende problem og et globalt fenomen. For oss er det viktig å gjøre det vi kan for å bidra til at vi kan ha tillit til ulike utdanninger, både nasjonalt og internasjonalt».

Hun skriver videre at oppgaven med å slå ned på uriktig bruk av universitetsbetegnelsen har hatt høy prioritet etter at Nokut fikk ansvaret delegert av Kunnskapsdepartementet tidligere i år.

Både Kunnskapsdepartementet og Nokut bemerker at ulovlig bruk av universitetsbetegnelsen vil være tema for et møte i starten av 2021.

Aihan Jaf har ikke besvart Khronos henvendelse om denne saken. Han har heller ikke tidligere ønsket å uttale seg om sakene der han er omtalt. Khrono kontaktet Jaf om sakskomplekset for første gang i januar i år - og en rekke ganger etter det. Khronos reportere besøkte Jaf hjemme i Lier i august og han sa da at han kunne svare skriftlig på Khronos spørsmål om aktiviteten og universitetet og organisasjonene sine. Men heller ikke etter det har han svart.

Jaf har vært lokallagsleder for SV, men trakk seg i høst fra alle verv.

Ifølge Nettavisen i august avviste han alt som kom fram i Khronos sak og sa at han ville politianmelde Khrono etter avsløringene.

Powered by Labrador CMS