Debatt ● Sondre Matthias Klungland og Carl William W. Nordby

Studiestøtten må knyttes til folketrygden

Gjør vi studenttilværelsen for nådeløs, blir det færre studenter som fullfører studiene. Dette vil minke tilførselen av kvalifiserte arbeidstakere til et arbeidsmarked i vekst. Nå er tiden inne for å knytte studiestøtten til folketrygden.

Enige: — Mens BI Studentorganisasjon og Studentparlamentet UiO ikke enes om alt i den studentpolitiske verden, så vi enige om at studiestøtten må knyttes til grunnbeløpet i folketrygden, skriver kronikkforfatterne.
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Nylig erklærte Arbeiderpartiet at de vil knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden. Dette gjør dem til det første styringspartiet som har dette på partiprogrammet, og en virkelighet hvor studenters økonomiske situasjon blir grundigere sikret virker nærmere enn noen gang før. 

I den anledning har vi som på vegne av UiO og BIs studenter gått sammen for å forfatte vårt standpunkt — et ønske om at dette må gjennomføres.

Studentindeksen, som er utarbeidet av NSO, Finn.no, Utleiermegleren og Eiendom Norge, viser at studenter ikke kan leve på stipend og lån fra Lånekassen alene for å dekke boutgifter. Vi har altså kommet hit, hvor leiemarkedet ikke er tilgjengelig for fulltidsstudenter uten ekstra inntekt. 

I gjennomsnitt bruker dagens norske studenter 12,2 timer på deltidsarbeid per uke. Medregnet inntektene fra deltidsarbeid blir 51,1 prosent av utleieboliger og soverom for en person tilgjengelig for studenter i Norge. Oslo ligger dårligst til, hvor studenter kun har tilgang til 33,6 prosent av disse leieboligene, med gjennomsnittlig pris per soverom på 12 505 kr måneden. 

Fulltidsstudier pluss gjennomsnittlig deltidsjobb utgjør en 133-prosentstilling for studenter, og vi har kommet i en situasjon hvor dette er standarden vi har lagt for studenter i Norge. I tillegg opplever studentene en stor mangel på studentboliger som gjør det svært vanskelig for mange å finne tak over hodet.

Når vi velger å nedprioritere studenters økonomi, blir et sentralt spørsmål hva vi egentlig ønsker å utvikle det utdanningsrelaterte arbeidsmarkedet i Norge til. Hvis vi ønsker at den jevne arbeidstaker skal ha en relevant bachelorgrad for å kunne søke på en stilling, må vi akkommodere studenttilværelsen slik at den jevne innbygger kan være student og fullføre studiene sine. Virksomhetene rapporterer gjennom NAV at de mangler 43 600 personer anno 2024. NAVs omverdensanalyse viser at behovet for kvalifisert arbeidskraft vil fortsette å øke i årene framover. 

Vi har altså kommet hit, hvor leiemarkedet ikke er tilgjengelig for fulltidsstudenter uten ekstra inntekt.

Klungland og Nordby

Gjør vi studenttilværelsen for nådeløs, blir det færre studenter som fullfører studiene. Dette vil minke tilførselen av kvalifiserte arbeidstakere til et arbeidsmarked i vekst.

Mens BI Studentorganisasjon og Studentparlamentet UiO ikke enes om alt i den studentpolitiske verden, så er fortsatt institusjonene på tvers av meningsmangfoldet enige om at studiestøtten må knyttes til grunnbeløpet i folketrygden. Det har gjennomgående vært den mest sentrale saken for den norske studentbevegelsen i flere tiår. Det er studenters foreslåtte løsning på den svært relative økonomiske situasjonen vår, hvor kjøpekraft fra kull til kull varierer, ofte i en nedgående trend, fordi studiestøtten holdes på-stedet-hvil til politisk handling fattes. 

Når det ligger på is for lenge, havner vi i fattigdomskriser. Nå får dagens studenter 20 prosent mindre for studiestøtten enn det de gjorde for 20 år siden. Dette ville aldri skjedd om studiestøtten var knyttet til grunnbeløpet i folketrygden.

Nå som et styringsparti i Norge endelig er på ballen, er tiden klar for handling. Nå må vi knytte studiestøtten. Slik vil studiestøtten øke årlig med de samfunnsøkonomiske omstillingene. Dette er noe av det viktigste vi kan gjøre for å verne studenter fra særstillinger i samfunnet vårt, hvor de regelmessig kommer dårlig ut.

Powered by Labrador CMS