studiestøtte
Arbeiderpartiet vil knytte studiestøtten til grunnbeløpet
Leder i Norsk studentorganisasjon, Kaja Ingdal Hovdenak, sier hun er veldig glad for meldingen fra Arbeiderpartiet.
— Dette er studentbevegelsens viktigste sak, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak, til Khrono.
Søndag kunne NRK melde at Arbeiderpartiet ønsker å knytte studiestøtten til grunnbeløpet (G) i folketrygden. Tiltaket er en del av partiets programforslag, som i sin helhet skal presenteres i høst.
Ikke 1,5 G
I grove trekk vil en kobling mellom grunnbeløpet og studiestøtten føre til at studiestøtten følger lønnsutviklingen i resten av samfunnet.
Én G er i dag på cirka 124.000 kroner. Norsk studentorganisasjon har i flere år kjempet for at studiestøtten skal knyttes til 1,5 G, som i dag vil utgjøre rundt 186.000 kroner. Dagens studiestøtte ligger på like over 150.000 kroner.
Slik det fremstår i dag, og som også er slik NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak har forstått det, er forslaget fra Arbeiderpartiet at studiestøtten skal knyttes til et grunnbeløp som tilsvarer dagens studiestøttenivå, og ikke 1,5.
Når Khrono kontaktet Arbeiderpartiet om dette, fikk vi i svar at det foreløpig ikke er bestemt hvor mange G studiestøtten skal knyttes til, og at dette først vil bli avgjort på landsmøtet.
— Vil følge lønnsutviklingen
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sier til NRK at tiltaket vil bli en viktig investering for at flere kan ta høyere utdanning.
— Studentene vil følge det som er lønnsutviklingen ellers, og samtidig gjøre finansieringen mer forutsigbar, sier Brenna til statskanalen.
AUF-leder Astrid Hoem, som siter i Aps programkomité sammen med Brenna, sier at koblingen mellom studiestøtten og grunnbeløpet vil føre til at studiestøtten ikke står på stedet hvil over flere år.
— Utrolig glad
Kaja Ingdal Hovdenak sier til Khrono at dersom Arbeiderpartiet vedtar forslaget om koblingen på sitt landsmøte i høst, er det kun Høyre og Senterpartiet som ikke vil knytte studiestøtten til grunnbeløpet i partiprogrammene sine.
— Jeg er utrolig glad for at Arbeiderpartiet som det største regjeringspartiet nå vil gå inn for det i partiprogrammet sitt og vil prioritere oss studenter, sier studentlederen som tok over NSO-roret etter Oline Sæther i sommer.
— Når vi knytter studiestøtta til G, vil vi studenter få en økonomisk forutsigbarhet ved at støtten øker i tråd med lønnsutviklingen som ellers i samfunnet, fortsetter hun.
Hovdenak poengterer videre at slik situasjonen er i dag, må studentene hvert år kjempe for bare å stå på stedt hvil.
— Selv hvis vi kun ønsker lik kjøpekraft som året før, må vi kjempe, siden studiestøtta ikke justeres automatisk, sier hun.
Nyeste artikler
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Vil hjem til Gaza når de har fullført medisinutdanningen.— Vi gir aldri opp
Bli din egen chatbot
Dette kan universiteter og høgskoler vente seg i 2025
Anklager universiteter og høgskoler for brudd på opphavsretten og ulovlige retningslinjer
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
Har hatt 24 styremøte i løpet av eitt år: — Dei kjem seg ikkje opp av grøfta