Debatt ● elise waagen

Nå får studentene bedre råd

For oss er det en selvfølge at studenter også skal ha nok penger til å ha det gøy utenfor lesesalen, skriver Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Elise Waagen.

Strindens Promenade Orchester under studiestart i Trondheim. At studiestøtten øker, gjør at flere studenter får mulighet til å være med på fellesskapet studietiden tilbyr, skriver Elise Waagen (Ap).
Publisert Sist oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Arbeiderpartiet er opptatt av å sikre at alle har lik rett til utdanning i hele landet, uavhengig av foreldrenes lommebok. En trygg økonomi og et rimelig sted å bo er svært viktig for studentenes læring og livskvalitet. Etter budsjettenigheten mellom regjeringspartiene og SV øker studiestøtten med nesten 14.000 kroner for en fulltidsstudent fra studieåret 2024—25. Denne styrkingen kommer i tillegg til de 9000 kronene vi økte med i fjor.

Selv om de norske utdanningsstøtteordningene er gode, har den høye prisveksten hatt tydelig innvirkning på studentøkonomien, i likhet med økonomien til andre grupper i samfunnet. Derfor hadde vi en rekordsatsing på studentene i fjorårets budsjett, med den største økningen i utdanningsstøtte over et enkelt budsjett på 15 år. Og nå øker vi den enda mer.

Det at studentene får 23.000 kroner ekstra til å rutte med under Arbeiderparti-regjeringen vil gi dem mer trygghet og mindre stress i hverdagen til å kunne betale utgiftene sine. Men like viktig er det at studentene får muligheten til å delta i det fantastiske fellesskapet som studietiden tilbyr. For oss er det en selvfølge at studenter også skal ha nok penger til å ha det gøy utenfor lesesalen.

Den klart største enkeltutgiften for de fleste studenter er husleie, så ett av de viktigste grepene vi kan gjøre for å bedre studentenes økonomi er å bygge flere rimelige studentboliger av god kvalitet. Her skal vi få opp byggetempoet, hvor målet er 3000 nye boliger i året.

Et viktig grep for å sørge for flere studentboliger er å fjerne flaskehalser, for å sikre raskere utbygging. Derfor har vi forslått at studentboliger skal bli et eget arealformål i plan- og bygningsloven.

I regjering har vi økt kostnadsrammen, altså prisen det kan koste å bygge studentbolig. Økning av kostnadsrammen har hatt god effekt på søknader om tilskudd i 2023. Det forventes at det vil bli satt i gang bygging av til sammen nesten 3500 nye boliger i 2023 og 2024.

I tillegg øker vi lånerammen i Husbanken med 5 milliarder kroner i 2024 til 29 milliard kroner, og hvor 2,1 milliarder blir prioritert til studentboliger.

Lik rett til utdanning er noe av det fineste vi har i den norske velferdsmodellen. Derfor er Arbeiderpartiet opptatt av at vi fortsatt skal sikre våre studenter en trygg økonomi.

Lykke til med studiestart!

Powered by Labrador CMS