intervju
Den nye NSO-lederen: — Det skjer alltid uventede ting
Kaja Ingdal Hovdenak kan sitere en kjent, amerikansk TV-serie på rams, hun levde tre år i Gaza, og ble overrasket over én ting da hun flyttet til Oslo. Mandag overtar hun stafettpinnen som landets mektigste student.
— Jeg er veldig spent, og gleder meg til å se hva det neste året byr på. Vi setter vår agenda og skisserer ut hva vi ønsker å prioritere det neste året, men vi aner ikke hva som dukker opp. Vi ante ikke at vi kom til å jobbe med skolepenger, fusk eller statsråder som gikk av. Det skjer alltid uventede ting, sier påtroppende leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Kaja Ingdal Hovdenak.
De siste tre ukene har hun vært travelt opptatt med opplæring og overlapping med gjengen som har styrt NSO-skuta det siste året.
24-åringen ble på landsmøtet i april valgt til ny leder for 2024-25, selv om hun på forhånd ikke var innstilt av valgkomiteen. Det hører til sjeldenhetene. Sist gang en leder av NSO ble valgt uten å være innstilt av valgkomiteen, var i 2017 da Hans Christian Paulsen ble innstilt, mens Mats Johansen Beldo vant.
Hovdenak har ingen hemmelig suksessoppskrift hun kan dele om hvordan hun fikk landsmøtet med seg, utover å ha god kontakt og være lydhør overfor medlemslagene.
Selve øyeblikket da hun ble ropt opp som vinneren, beskriver hun som stressende.
— Som person tar jeg ingenting for gitt. Så jeg hadde tenkt aller mest på hvordan jeg skulle reagere hvis det går dårlig. Mamma sa til meg etterpå at jeg reagerte så lite da jeg vant, men det var fordi jeg ikke hadde forberedt meg på hvordan jeg skulle reagere hvis jeg vant, sier Hovdenak.
Mistet barndomsvenninne
Den nye NSO-lederen er opprinnelig fra Ås, men tilbrakte sine tre første leveår i Gaza. Moren, som jobbet i Norsk Folkehjelp, og faren som er journalist, jobbet der til 2002. I forbindelse med en konferanse om Gaza ved Universitetet i Bergen (UiB) i mars, valgte Hovdenak å fortelle om barndomsvenninnen Amira som ble drept i november.
Til Bergens Tidende fortalte Hovdenak at hun gjennom flere måneder hadde forsøkt å få tak i barndomsvenninnen, etter at krigen brøt ut mellom Israel og Hamas 7. oktober i fjor.
— Det kjennes så utrolig urettferdig at jeg er her og at hun ikke lever lenger. Jeg har ikke gjort noe for å fortjene å vokse opp i Norge, på samme måte som hun ikke har gjort noe for å fortjene å vokse opp i Gaza og bli tatt livet av, sier Hovdenak til Khrono.
Hun var usikker på om det var riktig å være så personlig på konferansen, men falt ned på at det muligens kan hjelpe andre med å få en forståelse for urettferdigheten som utspiller seg i Gaza.
— Familien til Amira spiser løv og dyrefôr for å overleve. Hun ble drept da hun skulle hente madrasser til familien etter at de hadde bodd flere uker på en FN-skole og sovet på et hardt steingulv. Det er en personlig sak for meg, sier Hovdenak.
Redd for å gjøre feil
Etter at familien flyttet hjem fra Gaza, bodde Hovdenak et par år i Oslo før turen gikk videre til Ås. Da hun skulle begynne å studere høsten 2020, falt valget på sammenlignede politikk ved Universitetet i Bergen, der hun senere ble leder for studentparlamentet.
Blant temaene som har preget året hennes som studentleder, er fusk og selvplagiat.
På samme landsmøte som Hovdenak ble valgt til leder, vedtok NSO ny politikk for fusk og selvplagiat. Sistnevnte bør ikke straffes, mener NSO. NSO mener også at straff skal utføres med varsomhet, og var sterkt i mot den økte maksstraffen på to års utestengelse for fusk fra høyere utdanningsinstitusjoner.
Studentorganisasjonen vedtok at maksstraffen bør være på ett år, og at utestengelse kun bør brukes i de aller groveste tilfellene. Førstegangsfusk bør normalt ikke føre til utestengelse, og studenter skal ikke bli utestengt før endelig vedtak er fattet.
Hovdenak har opplevd at studenter har blitt reddere for å gjøre uforskyldte feil.
— Studenter har tatt kontakt med oss fordi de er usikre på hva som er lov. Jeg tror det er mange studenter som er usikre på regelverket. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang fikk en opplæring i hvordan man skriver en eksamensoppgave og hvordan man siterer riktig. Jeg mener institusjonene må ta et større ansvar for å gi studentene opplæring.
Stive priser
En av de første sakene en ny NSO-leder må takle hvert år, er boligsituasjonen for nye studenter som ankommer sin studieby. Mange tusen studenter står årlig i kø for å få seg en studentbolig, og flesteparten havner på det private leiemarkedet.
Foreløpig er det ingenting som tyder på at det blir annerledes i år. En fersk oversikt fra Eiendom Norge viser at leieprisene har hatt en rekordvekst i andre kvartal, og i de fire største byene har leieprisene økt med 7,7 prosent det siste året.
Som nyinnflyttet i Oslo har Hovdenak lykkes med å komme seg inn på leiemarkedet, men hun har allerede kjent på at det er prisforskjeller.
— Jeg ble ganske overrasket over å se så markante forskjeller over leieprisene i Bergen og Oslo. Selv om det også har steget i Bergen, så er det markant høyere priser i Oslo.
Hvert år lages det midlertidige sovesaler for studenter som ikke har lykkes med å finne seg et sted å bo.
— Mange studenter opplever en kaotisk og stressende start på studielivet. Jeg vil si det også en ganske uverdig start å måtte sove på sovesal. Og så sies det at det løser seg til slutt og at det er ingen som går hjemløse over tid, men langtidseffekten er uheldig. Det er mange studenter som må betale dyr leie og vi vet at flere studenter tvinges til å ta opp forbrukslån. Andelen av budsjettet som studenter bruker på bolig, er langt høyere i dag enn det har vært tidligere.
Bedre økonomi
I statsbudsjettet for 2024 ble Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti enige om å øke studiestøtten med 10 prosent. Men NSO fikk ikke gjennomslag for kravet som har stått i mange år — å knytte studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.
— Kan du bli studentlederen som endelig får gjennomslag for dette kravet?
— Hehe, det er absolutt målet vårt. Vi skal fortsette å ha fokus på det, fordi jeg kommer ikke på noen andre statlige ordninger som ikke er knyttet til statlige lønnstrinn eller grunnbeløpet i folketrygden. I hvert eneste statsbudsjett må vi kjempe for å beholde den samme kjøpekraften vi har hatt. Se for deg at man må gå inn i lønnsforhandlinger med arbeidsgiveren din for å kjempe for den lønnen du har hatt. Det gir ikke mening.
Med en travel opplæringsperiode i NSO og overlapp med nytt arbeidsutvalg i studentparlamentet ved UiB, er det ikke mye tid til ferieplanlegging for den påtroppende studentlederen. Foreløpig er det kun satt av én uke til avslapning.
— Jeg har fortsatt mange esker å pakke ut i den nye leiligheten, så det er fare for at ferien går med til det. Ellers skal jeg nyte litt Oslosommer!
Nyeste artikler
Norli Akademisk åpnet på Blindern. — Universitet og bok hører sammen
Det finnes ikke én måte å «ruste» studentene for «det de vil møte i skolen»
Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet
Krise, utviklingsarbeid og KI
Holder åpent, men oppfordrer studenter og ansatte til å være forsiktige
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst