Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland
I Finland kjemper studentene om en plass ved lærerutdanningene. I Norge sto 878 plasser ledige i høst. — Norsk skole har blitt så kjedelig, mener professor.
Kun de beste studentene kommer inn på lærerutdanningen ved Helsingfors universitet. Her fra klasseundervisningen til Markus Talvio på universitetet. Her skal studentene presentere en podkast de selv har laget om læringsprosesser.Foto: Kristin Jonassen Nordby
Helsingfors (Khrono): — I Finland er læreryrket et av yrkene med høyest status. Når jeg forteller folk hva jeg studerer, så får jeg alltid positive tilbakemeldinger, forteller Jan Laakso, lærerstudent innen utdanningspsykologi .
I motsetning til i de fleste andre europeiske land, så er lærerutdanningen i Finland et av de vanskeligste studiene å komme inn på. Blant 1583 søkere til den finske lærerutdanningen ved Helsingfors universitet, var det kun 127 som ble tilbudt plass. Det utgjør bare åtte prosent.
FAKTA
Finsk lærerutdanning
Harde opptakskrav. Rundt ti prosent av de som søker på grunnskolelærerutdanningen kommer inn.
Krav om mastergrad. Alle lærere, unntatt barnehagelærere, må ha en mastergrad.
Forskningsorientert. Studentene lærer hvordan de kan bruke forskningsmetoder for å forbedre undervisningen sin
Obligatorisk masteroppgave. Alle lærerstudentene må skrive en masteroppgave.
Praksis. Studentene har praksis på egne praksisskoler under utdannelsen.
Mye teori. Studiet har mye teoretisk kunnskap, inkludert utdanningspsykologi, læreplanstudier og samfunnsperspektiver på utdanning.
Fokus på autonomi. Finske lærere har mye autonomi. Studiet forbereder dem på dette.
Tre hovedfelt. Lærerutdanningen er opptatt av at studentene skal lære om individuell opplæring av hver elev. Elevens trivsel og velvære. Samt fenomenbasert læring der man knytter læringen til virkeligheten.
Praksis. Det er som regel 20-25 uker praksis i løpet av de fem årene. Ved Helsingfors universitet utgjør praksisen 20 studiepoeng av graden som totalt er 300 studiepoeng.
— Jeg tror at denne utdannelsen gjør oss klare til å møte utfordringene i skolen enten det handler om barn med ulike behov eller foreldre og hvordan vi kan samarbeide og kommunisere, sier Lucas Sene. Fra venstre: Dosent i utdanningspsykologi Markus Talvio, student Jan Laakso og student Lucas Sene.Kristin Jonassen Nordby
Det er en trend Norge ikke er alene om. I svært mange land i EU er søkertallene til lærerutdanningen dårlige og lærermangelen et problem, ifølge Europaparlamentet.
— Norge og de fleste andre land i Vest-Europa bør lære av finsk skole og lærerutdanning, mener professor Tomas Dahl ved
NTNUs Institutt for lærerutdanning.
Han har forsket på forskjellene mellom lærerutdanningene i Finland og Norge.
Søkere til lærerstudiet testes i egnethet
— Jeg ser det nå som mitt kall å bli lærer og lære bort. Jeg ønsker å gi barna den samme opplevelsen som jeg hadde på skolen. Jeg hadde noen skikkelig flinke lærere, som har formet meg til den jeg er i dag, sier student Lucas Sene.
Førsteårsstudenten innen utdanningspsykologi ved lærerutdanningen i Helsingfors legger til:
— Det er ikke sikkert jeg vil klare det, men jeg vil prøve. Jeg kan ikke gi barna kunnskap på et sølvfat, men jeg kan guide dem. Jeg ser på meg selv om deres fyrtårn.
Opptaksprosessen til den finske lærerutdanningen er både basert på karakterer og på nasjonale opptaksprøver, som måler teoretisk kunnskap, analytiske ferdigheter og tekstforståelse. I 2024 var det totalt 9780 søkere til lærerutdanningene i Finland, hvorav 4994 tok den nasjonale opptaksprøven.
Professor Thomas Dahl påpeker at de høye søkertallene til finsk lærerutdanningen er en stor fordel.
— Det gjør at de i større grad kan velge hvilke studenter de vil ha og sette sammen studentgruppen slik at den bedre representerer mangfoldet i samfunnet. I Norge er det så få søkere at vi må ta det vi får.
Alle, både søkerne som er valgt ut via karakterer og søkerne som har gjort det best på opptaksprøven i Finland, må gjennom en egnethetsprøve. Denne prøven foregår som regel fysisk eller som et videointervju og tester følgende:
Kommunikasjonsferdigheter: Evne til å uttrykke seg tydelig og lytte aktivt.
Samarbeidsevner: Evne til å jobbe i gruppe, noe som er essensielt i lærerrollen.
Motivasjon og holdninger: Hvor motivert søkeren er for å bli lærer, og holdninger til undervisning og pedagogikk.
Pedagogisk refleksjon: Evne til å forstå læring og undervisningssituasjoner.
Finland sliter ikke med lærermangelen som gjør seg gjeldende i mange andre europeiske land, med unntak av mangel på barnehagelærere og mangel på spesialpedagoger i Sør-Finland og Nord-Finland, ifølge EUs Education and training monitor. På grunn av økt innvandring er det også en voksende etterspørsel etter lærere i finsk og svensk som fremmedspråk.
Hva er det med den finske lærerutdanningen som gjør den så attraktiv? Studentene har sine teorier:
— Universitetsutdannelsen er lang og går i dybden. Mye handler om interaksjonen med barn. Hvordan kan vi hjelpe de med lærevansker? Hvordan kan vi snakke med foreldrene, sier Jan Laakso, som også påpeker at det er en stor motivasjon at de som lærere vil kunne påvirke barna til å bli gode samfunnsborgere.
Lærerstudentene Jan Laakso og Lucas Sene prater med sine medstudenter før timen er i gang ved lærerutdanningen ved Helsingfors universitet.Kristin Jonassen Nordby
— Jeg tror at denne utdannelsen gjør oss klare til å møte utfordringene i skolen enten det handler om barn med ulike behov, eller foreldre og hvordan vi kan samarbeide og kommunisere, sier Lucas Sene.
Begge de to førsteårsstudentene har begynt på en femårig lærerutdanning innen utdanningspsykologi ved Universitetet i Helsingfors. Lærerutdanningen gjør at de kan undervise i alle fag på barneskolen, men de kan også spesialisere seg i noen fag etter hvert, dersom de ønsker det. På ungdomsskolen i Finland er de fleste lærerne spesialiserte.
Professor Thomas Dahl ved institutt for lærerutdanning ved NTNU mener Norge har mye å lære av Finlands skolesystem og lærerutdanning.NTNU
«De norske lærerutdannerne vektlegger i langt større grad det faglige innholdet i lærerutdanningen, mens de finske er mye mer rettet inn mot det å gi studentene evne til å møte den enkelte elev. For de finske lærerutdannerne er det derimot det å kunne tilpasse undervisningen som er viktig for å lykkes som lærer i skolen.»
— Finsk skole bredt orientert og verdsetter ulik kompetanse,
der blant annet det kunstneriske og estetiske spiller en mye større rolle. Skolen
er rett og slett mer variert og interessant. Finnene har unngått å hoppe på den bølgen som gjør at man tenker på skolen som en kunnskapsbedrift, som skal lære bort grunnleggende ferdigheter, sier Dahl og legger til:
— Norsk skole har blitt så kjedelig. En produksjonsbedrift.
Hvem vil være lærer eller rektor for å skulle gi elever grunnleggende
ferdigheter for å bli produktive arbeidere?
Dahl mener den norske skolen handler for mye om akademiske fag og
hva vi trenger av kompetanse i kunnskapssamfunnet.
— Norge bør lære av Finland når det gjelder hva som er
formålet med utdanningen. Vår forskning viser at de finske underviserne på
lærerutdanningen ser på læreryrket som en nasjonal oppgave, der målet er å få med
alle barn. Det er en helt annen holdning enn det vi ser i lærerutdanningen i
Norge, der det er mer kunnskapsproduksjonstankegang.
Professor i pedagogikk ved Universitetet i Stavanger Elaine Munthe tror at noe av den finske suksessen skyldes stor grad av tillit til lærerutdanningene.Asbjørn Jensen
Professor i pedagogikk ved Universitetet i Stavanger, Elaine Munthe, mener også at norsk lærerutdanning har noe å lære av den finske.
— I Finland har lærerutdanningen vært en universitetetsutdanning siden 1970-tallet. Universitetets oppgave å videreutvikle utdanningen slik de mener er best, i samarbeid med andre universiteteter. Det mener jeg er en av hovedforskjellene mellom norsk og finsk lærerutdanning.
Munthe mener dette er noe Norge gjerne kunne latt seg inspirere av.
— I Norge reguleres og reformeres lærerutdanningen fra sentralt hold.
Omvendt læring
Professor ved Universitetet i Helsingfors, Kirsti Lonka, er ekspert innen utdanningspsykologi, fenomenbasert læring, digital læring og det finske skolesystemet. Hun er direktør for forskningsgruppen innen utdanningspsykologi og direktør for innovasjons- og kompetansesenteret Helsinki education hub ved universitetet.
Hun har skrevet boka Phenomenal learning from Finland, som er oversatt til mange språk, deriblant russisk og spansk.
Lonka tror at noe av grunnen til at det finske utdanningssystemet har hatt så stor suksess, er at det har vært i konstant forandring.
— I vår lærerutdanning er studenten i sentrum. Vi benytter oss ofte av omvendt læring, sier hun.
Flipped learning (omvendt læring) er en pedagogisk tilnærming der tradisjonell undervisning snus på hodet. I stedet for å bruke klasseromstiden til gjennomgang av nytt stoff, flyttes denne delen til hjemmearbeid ved hjelp av ressurser som videoer, podkaster eller lesestoff.
Selve klasseromstiden brukes til praktiske aktiviteter, diskusjoner og problemløsning, som krever samarbeid og veiledning fra læreren.
— I starten da vi innførte dette, skjønte studentene ingenting, ler Lonka.
Professor og direktør for forskergruppen for utdanningspsykologi Kirsti Lonka mener lærerutdanningen hele tiden må endre seg for å være relevant.Kristin Jonassen Nordby
Digital utfordring
FAKTA
Helsingfors universitet
Universitetet ble grunnlagt i 1640.
I dag har universitetet mer enn 31.000 studenter og 8500 ansatte.
Det er 11 fakulteter fordelt på fire ulike campus.
Universitetets strategi vektlegger spesielt fire forskningstemaer: trivsel for mennesker og miljøet vårt, en human og rettferdig verden, en bærekraftig fremtid for planeten vår, og mulighetene som grenseløs nysgjerrighet åpner opp for.
Lærerutdanningen tilbyr mange ulike linjer: Spesialpedagogikk, Økonomi, Ungdomsskolelærerutdanning, Håndverkslærerutdanning, Barnehagelærerutdanning, Barneskolelærerutdanning, Voksenopplæingsutdanning. Tre av disse tilbys også på svensk
Kilde: Helsinki.fi
Finske elever ligger fortsatt i toppen av Pisa-resultatene, men også for finske elever har resultatene dalt de siste årene. Finske barn rapporterer i større grad enn andre at de har høy kvalitet på sine lærere og i tillegg har de svært høy pliktfølelse, forteller Lonka. Noe man ellers for det meste ser i Asia.
— Barna rapporterer selv at de mener det er viktig å gå på skolen for deres fremtid, legger hun til.
Til tross for at finske barn klarer seg svært godt internasjonalt vil ikke professoren slå seg til ro med det.
— Mange mener vi ikke bør endre et vinnerlag, men husker du Nokia? Vår tids største utfordring i skolen er at altfor mange er redde for å bruke teknologi. Teknologi har kommet for å bli. Om du ikke kan slå dem, må du bli en del av dem.
En annen utfordring er at kjønnsgapet i den finske skolen øker.
— Jentene ligger helt på topp, men guttene er på en tiende plass, forteller Lonka.
Professor og direktør for forskergruppen for utdanningspsykologi Kirsti Lonka viser fram boken hun har skrevet om fenomenal læring i Finland. I bokhyllen bak henne står blant annet flere av doktorgradene hun har vært veileder for.Kristin Jonassen Nordby
Den finske skolesuksessen kan ikke forklares ved å bare se på økonomi. Norge bruker en høyere andel av bruttonasjonalproduktet (BNP) på grunnskolen og videregående enn noen andre OECD-land, ifølge Utdanningsdirektoratet.
I Norge ble 4,6 prosent av BNP brukt på grunnskolen og videregående opplæring i 2019. Finland brukte til sammenligning 3,8 prosent, ifølge OECD.
Forskjellene mellom rekrutteringen av lærere mellom Norge og Finland handler ikke om lønn, mener professor Thomas Dahl.
— Finske lærere tjener ikke bedre enn norske, men de har en mye større grad av tillit fra samfunnet og hjemmene.
Når Khrono møter dem, skal studentene Lucas Sene og Jan Laakso ha faget «Gruppeprosesser og sosial interaksjon» med dosent Markus Talvio. Her lærer de både sosiale- og emosjonelle ferdigheter som de vil trenge i læreryrket.
Gjennom gruppearbeid har alle studentene forberedt en podkast om en artikkel om læring og hvorfor denne artikkelen er relevant for dem. De er 17 studenter totalt som tar dette faget. Poenget med øvelsen er at de skal få innsikt i hverandres læringsprosesser.
Talvio mener den finske lærerutdanningen gir bred kunnskap.
— Vi har også mye estetiske fag som kunst, håndverk og musikk. Dette er en viktig del av den finske skolen. Jeg tror på at det viktigste man kan gjøre for at et barn skal lære, er å skape et positivt læringsmiljø, da vil læringen komme automatisk, sier han.
På instituttet for lærerutdanning ved Universitetet i Helsingfors har de flere rom som er dedikert håndarbeid, sløyd og estetiske fag. Her er rommet hvor de vordende lærerstudentene lærer seg å sy.Kristin Jonassen Nordby
Markus Talvio har selv erfaring fra flere år som lærer i barneskolen, etter å ha blitt utdannet som lærer ved Universitetet i Helsingfors. Deretter begynte han å gi kurs i kommunikasjonsferdigheter.
Dette førte deretter til at han startet sin doktorgrad for å undersøke hvordan man kan motivere for læring med tittelen: Hvordan får lærere utbytte av opplæring i interaksjonsferdigheter? Ved siden av jobben på universitetet tilbyr han fortsatt kurs til lærere og til helt andre yrkesgrupper som broingeniører og skuespillere.
Talvio forklarer videre at finske lærere har mye autonomi.
— Vi stoler på at lærere er profesjonelle og tar gode valg for undervisningen. Hva som er pensum er selvfølgelig lagt, men hvordan de lærer bort styrer de helt selv. Rektor kan selvfølgelig ha en mening, men lærerne har mye frihet.
Både han og studentene tror at denne autonomien gjør det ekstra attraktivt å bli lærer.
— Med utdannelsen får vi basiskunnskapen vi trenger. Skolen gir oss tilliten til å forme hverdagen. Det er motiverende, sier Sene.
Dosent Markus Talvio har selv erfaring fra flere år som lærer i barneskolen, etter å ha blitt utdannet som lærer ved Universitetet i Helsingfors. I dag skal studentene presentere en podcast de har laget selv i faget «Gruppeprosesser og sosial interaksjon».Kristin Jonassen Nordby
I tillegg trekker Talvio fram at det er en del veldig kjente folk i den finske offentligheten, som tidligere har vært lærere. Det mest kjente eksempelet er Nobels fredsprisvinner og tidligere president i Finland Martti Ahtisaari.
— Det gjør også noe med statusen til yrket at mennesker som han også har vært lærere, sier Talvio.
Både Jan Laakso og Lucas Sene hadde erfaring fra arbeidslivet før de begynte på studiet. Sene innen filmbransjen og Laakso innen markedsføring og HR.
— Etter hvert fant jeg ut at det jeg likte best med jobben var i situasjonene der jeg skulle lære bort og tenkte at dette er noe jeg ønsker å ha som jobb. Jeg gleder meg til å lære bort til barn som er så formative. For voksne er begeistringen for læring ofte mer skjult, sier Laakso og legger til at han ser for seg å undervise for voksne også etter hvert.
— Det er et ordtak i som sier at «Gamle hunder lærer ikke nye triks», men jeg har tro på livslang læring.
Det er funksjonelle og trendy lokaler ved lærerutdanningen i Helsingfors. Her sitter de i et av oppholdsrommene. Vinduet går ut mot atriumet. Fra venstre: student Jan Laakso, dosent i utdanningspsykologi Markus Talvio, og student Lucas Sene.Kristin Jonassen Nordby
Praksisskolene påvirker læreplanene
Professor Thomas Dahl mener en annen viktig forskjell på lærerutdanningene i Norge og Finland er hvordan utdanningen er mer koblet opp mot praksis i Finland
— Øvingsskolene har innflytelse på pensum på lærerutdanningen. Praksisskolene er direkte involvert i utformingen av læreplanene. Det er ingen sentralt styrte læreplaner. Universitetene og øvingsskolene bestemmer selv hvordan de ønsker å gjennomføre undervisningen, sier han.
— De har et nasjonalt rammeverk, men læreplanene lages lokalt. Dette er med på å gi læreren høyere status og mer innflytelse, sier han.
De finske lærerne har også langt færre møter enn de norske.
— Læreren jobber mye mer selvstendig, men tar tak i problemer i felleskap når det trengs. I den finske skolen er spesiallærerne en integrert del av skolen. Vurderingen av behovet av ekstra oppfølging av enkeltelever gjøres av læreren, ikke en ekstern instans slik som i Norge, forklarer han.
Grunnskolelærerutdanningene i Norge ble i 2017 omgjort til femårige masterutdanninger. Norsk organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har de siste to årene evaluert den nye lærermasteren.
I rapporten, som er omtalt i Khrono, kommer det fram at lærerutdanningene ved 13 ulike universiteter og høgskoler får betydelig kritikk fra studentene. Det handler om praksis, masteroppgaver og om å ikke bli godt nok forberedt til skolehverdagen.
Mange studenter trekker også fram at de føler at de forberedes til å jobbe med «idealeleven», mens de erfarer at mange elever krever noe helt annet. Flere har uttrykt et ønske om å være bedre forberedt på mangfoldet av ulike elever og deres ulike forutsetninger for læring og utvikling.
Thomas Dahl tror at noe av grunnen til at finnene tenker annerledes
om skole enn andre land også handler om deres geopolitiske situasjon.
— Politikken har i stor grad handlet om å være klar dersom de skulle bli invadert fra øst igjen. Det var grunnen til at de like etter andre verdenskrig innførte en offentlig skolematordning, for å holde elevene sunne og friske som en beredskap, sier han.
Dahl mener omleggingen av lærerutdanningen til en femårig universitetsutdanning på 1970-tallet også var et ledd i å bygge beredskap.
— Målet var å sikre kunnskap og ferdigheter i befolkningen. Dette gjenspeiles også i holdningen om at alle skal med, som preger lærerutdanningen. Finnene har ikke råd til å miste noen.
Ingrid Marie Aarre ble valgt til leder i Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF) da de hadde landsmøte i helgen, skriver ONF i en pressemelding.
Hun har vært nestleder i ONF de siste 2,5 årene.
— ONF spiller en avgjørende rolle for fagskolestudentene, og jeg ser frem til å fortsette arbeidet med å styrke sektoren og fremme studentenes interesser, sier Aarre.
På landsmøtet ble det også valgt nye tillitsvalgte.
Hovedstyret:
Ingrid Marie Aare, leder
Kristoffer Myklebust Egseth, nestleder
Joakim Gjerde
Malin Sivertsen
Vetle Morales Ree
Landsstyret:
Daniel Windt
Sara Floa Grindhaug
Tom Børge Belsaas
Paul Hardy
Adrian Lorentzen Meyer
Remi Mannerud
Jenny Furevik Riise (1. vara)
Kelong Xue (2. vara)
Ingrid Marie Aarre er valgt til ny leder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter.Organisasjon for Norske Fagskolestudenter
I september skrev Khrono at Norges neste superdatamaskin hadde fått sitt offisielle navn — nemlig Olivia.
I en fersk pressemelding skriver det statlige selskapet Sigma2 AS at Olivia har ankommet Nordfjordeid, der den er overlevert til datasenteret som holder hus i den gamle Lefdal-gruven.
Olivia er Norges kraftigste superdatamaskin noensinne, og Sigma2 har nå startet på installeringen av maskinen, står det i pressemeldingen.
Olivia vil bidra til et betydelig løft for nasjonal forskning og innovasjon innen kunstig intelligens (KI) og maskinlæring. Med 304 av de mest avanserte GPU-ene på markedet, tilbyr Olivia en beregningskapasitet som er hele 17 ganger større enn dagens nasjonale tilbud, står det videre.
Tjenesteleder for beregningstjenester i Sigma2, Jenny Amundsen Ask, uttaler at den nye superdatamaskinen representerer et betydelig løft for norsk forskning.
— Med denne teknologien kan vi tilby forskere verktøyene de trenger for å gjøre viktige vitenskapelige gjennombrudd innen helse, hav og klima. Olivia vil også være viktig for utviklingen av kunstig intelligens og forbedringen av norske språkmodeller, sier Ask.
Her pakkes Olivias ut av lastebilen som har fraktet den på den siste etappen på ferden fra Chippewa Falls i USA til Nordfjordeid på Vestlandet.Sigma2 AS
Rikke Gürgens Gjærum tar midlertidig over ansvaret som prorektor for utdanning ved UiT Norges arktiske universitet, i påvente av en permanent erstatter for Kathrine Tveiterås.
— Jeg er bedt av rektor om å ta over utdanningsfeltet fra 1. april midlertidig. Stillingen lyses ut med søknadsfrist 22. april, så det er for kort tid for å få noen helt nye inn i universitetsledelsen, sier Gürgens Gjærum til Harstad Tidende, som omtalte saken først.
Fra før er Gürgens Gjærum viserektor. Hun skal nå også være rektors stedfortreder når han er borte.
Gürgens Gjærum har ikke bestemt seg om hun skal søke på prorektorstillingen eller ikke, men sier hun er i tenkeboksen.
Rikke Gürgens Gjærum har midlertidig trådt inn i rollen som prorektor ved UiT.Tommy Hansen
For andre gang søker professor Marius Emberland embete som dommer i Høyesterett, melder Rett24.
Til vanlig jobber Emberland ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI. Han har tidligere vært advokat hos Regjeringsadvokaten. Han søkte sist å bli høyesterettsdommer i oktober 2024.
Det er fem søkere til stillingen.
Blant disse er Torunn Elise Kvisberg, som er lagdommer i Eidsivating, men tidligere har vært professor ved Høgskolen i Innlandet. Også på listen er Gjermund Mathisen, Anja Jonassen, og Therese Steen.
Marius Emberland, professor ved BI, søker jobb som høyesterettsdommer.Jakob Hov/Handelshøyskolen BI
Storbritannia har lansert et nytt sikkerhetsoperasjonssenter, som har som formål å hjelpe britiske høyere utdanningsinstitusjoner med å bekjempe cyberangrep.
I 2024 rapporterte institusjonene om flere hundre hendelser, inkludert elleve store angrep, som fikk en rekke negative følger for datasystemene til de aktuelle institusjonene.
Det nye sikkerhetsoperasjonssenteret består av flere team med eksperter innenfor IT og data, som skal oppdage og beskytte institusjonene mot trusler, samt å gripe inn hvis det skjer angrep.
— Det vi gjør nå handler mye om å forhindre store hendelser, så vi stopper dem før de blir et problem, uttaler David Batho, sikkerhetsdirektør i selskapet Jisc, som har hovedansvaret for det nye senteret.
Torsdag forrige uke var det duket for åpning av Oslo Nye Høyskoles (ONH) campus på Adamstuen i Oslo.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) ledet den offisielle åpningen.
— Her ligger det godt til rette for studentaktivitet, læring og trivsel, og jeg gleder meg til å følge med på utviklingen, uttaler statsråden i en pressemelding fr ONH.
Nesten 4000 studenter studerer ved ONH, og åpningen av den nye campusen på Adamstuen trekkes fram som en viktig milepæl i satsingen på moderne og fleksibel utfanning i et området som utvikles av Oslo kommune og Linstow.
— Dagens studenter har ulike behov. Mange ønsker mer frihet i hverdagen, og vi vil imøtekomme dette ved å tilby en blanding av nettstudier og fysisk undervisning. På den måten skaper vi et alternativ til det mer tradisjonelle studieløpet, sier administrerende direktør i ONH, Morten Danielsen.
Blikstad-Balas er til daglig professor ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO).
Blikstad-Balas tar over som styreleder etter forfatter Aage Borchgrevink, som nå har rundt 20 år bak seg i organisasjonen.
Under helgens styremøte ble ellers Anders Vaa gjenvalgt som styreleder for Det faglitterære fond.
Fysikkprofessor Morten Hjorth-Jensen ved UiO er valgt til fellow (æresmedlem) i American Association for the Advancement of Science (AAAS), melder Titan.
Han er den tredje nordmannen som får en slik ærestittel noensinne. Organisasjonen står bak tidsskriftet Science.
– Jeg ble virkelig overrasket og ikke så rent lite stolt da jeg fikk beskjeden. Det er ekstremt tilfredsstillende å bli anerkjent av det bredere vitenskapelige samfunnet, sier Hjorth-Jensen til Titan.
Hjort-Jensen er fra før medlem i AAAS, og han sier det er blant annet fordi de er en tydelig stemme for vitenskap og vitenskapelig dialog.
I begrunnelsen for ærestittelen trekker AAAS fram professorens bidrag til sitt forskningsfelt, kvantemekanikk for mangepartikkel-systemer. I tillegg hans enestående innsats for utdanning av unge forskere. Hjort-Jensen har fra før mottatt flere undervisningspriser.
– Jeg ekstremt takknemlig overfor alle studentene jeg har hatt det privilegiet å følge gjennom årene. Det er en vedvarende inspirasjonskilde.
Morten Hjort-Jensen ble stolt da han fikk vite om sitt nye æresmedlemskap i AAAS.Hilde Lynnebakken
Nyeste artikler
Klart for andre runde i rektorvalget ved NMBU
Uten utdanning svekkes arbeidslinja
9 av 10 studenter er på mobilen etter at de har lagt seg. Slik påvirker det søvnen
Nature-undersøkelse: 3 av 4 amerikanske forskere vurderer å forlate USA
Krever at studenter i praksis skal få mer økonomisk hjelp
Mest lest
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Frykter at de ikke har råd til å bruke milliardbygg
Diesen vil bli australsk statsborger. — Eskalering av sverting og hets