lærerutdanning i Norden
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Som nyslått utdanningsminister vil Johan Pehrson ha endringer i lærerutdanningen for å sikre bedre søkere og mindre frafall. Han vil også åpne for at flere yrkesgrupper kan bli lærere.
— Jeg tror vi trenger å gjøre det mer attraktivt å bli lærer, sier den ferske utdanningsministeren Johan Pehrson til SVT.
Nå vil han ha høyere krav til lærerutdanningen i Sverige. I tillegg vil han gjøre det lettere å få pedagogisk utdanning for en rekke nye yrkesgrupper som fra før har høyere utdanning, deriblant arkitekter, leger, brann- og skipsingeniører og sykehusfysikere.
I september byttet daværende utdanningsminister Mats Persson og arbeids- og inkluderingsminister Johan Pehrson plass i den svenske regjeringen. Begge politikerne tilhører partiet Liberalerna, der Pehrson også er leder.
Pehrson har begynt sin nye ministerpost med å ta fatt i Sveriges lærerutdanning. På utdanningsdepartementets nettside er han oppført med følgende sitat:
«Skolen er sentral for Sveriges framtid. For at vi fortsatt skal være et ingeniørs- og forskningsland i verdensklasse må utdanningssystemet fungere fra dag én.»
Vil øke status med høyere forkunnskaper
SVT Nyheter har avdekket at det er lettere å komme inn på lærerutdanningen i Sverige i år enn for 20 år siden. Gjennomsnittskarakteren på studentene som tas opp har sunket fra 15,6 til 14,6 der det er karakterkrav.
I tillegg er det mange lærerutdanninger som tar inn alle søkere som har generell studiekompetanse, slik det nylig også er åpnet for å gjøre i Norge. 28 av studentene som kom inn på studiet i Sverige denne høsten hadde lavest mulig karakter for å få bestått generell studiekompetanse.
Pehrson mener det er stort problem for engasjerte lærerstudenter at det har blitt lettere å komme inn på studiene.
— Da må man studere sammen med personer som har veldig lave forkunnskaper og kanskje ikke interesse for Sveriges kanskje viktigste oppdrag. Da høyner man statusen ved å være tydeligere på at det finnes litt høyere krav til forkunnskaper, sier Pehrson til SVT.
I løpet av november vil den svenske regjeringen komme med en ny utredning om lærerutdanningen.
Norge går motsatt vei og har senket kravene
Norge har nylig valgt å gå motsatt vei av det Pehrson foreslår ved å fjerne karakterkravet for å komme inn på lærerutdanningen på grunn av svært lave søkertall. Til tross for frislipp av karakterkrav står fortsatt 30 prosent av studieplassene tomme. Verst er det på studieplassene for å bli lærer i ungdomsskolen.
NTNU har valgt å gå mot strømmen og har ikke senket sine krav til lærerutdanningen.
— Vi gir et prinsipielt og tydelig signal til samfunnet og våre nåværende og blivende studenter om at vi stiller høye krav, og at lærerutdanning er en så viktig profesjon at den ikke uten videre er oppnåelig for alle, sa NTNUs prorektor Marit Reitan nylig til Khrono.
Flere yrkesgrupper kan ta lærerutdanning
Den svenske regjeringen tar også et annet grep for å få tak i flere kvalifiserte lærere ved å gjøre det enklere for personer som allerede har høyere utdanning innen visse studieretninger å ta en kortere pedagogisk utdannelse.
76 utdannelser blir nå godkjent for kortere pedagogisk utdannelse. Det er en utvidelse fra dagens 60 godkjente utdannelser, skriver den svenske regjeringen i en pressemelding.
— Vi behøver flere skikkelige lærere i den svenske skolen. Samtidig vil vi åpne for at flere kan bytte spor midt i livet, sier Pehrson i pressemeldingen.
I Norge har regjeringen midlertidig fjernet masterkravet for å komme inn på praktisk pedagogisk utdanning. Ordningen skal gjelde fram til 2030 for søkere som har en bachelorgrad og minst to års arbeidserfaring fra skolen. Flere er kritiske, men grepet har imidlertid ført til svært mange søkere og hard konkurranse om plassene.