Milliongaver fra sparebankstiftelser til forskning på utenforskap og verdiskaping 4. oktober 2023 - 10:07
De hadde aldri sett en student bruke en så avansert metode. Hun ble utestengt for fusk 29. september 2023 - 06:52
Ny periode for lærerdekan ved Universitetet i Stavanger Styret ved Universitetet i Stavanger har ansatt Odd Magne Bakke i en ny periode som dekan ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora. Han var eneste søker.
Bygg opp en samarbeidskultur på tvers av profesjoner i skolen Utfordringer løses ikke alene ved å ansette en ekstra helsesykepleier eller en miljøterapeut på en skole — det må utvikles en samhandlingskultur mellom ulike yrkesgrupper for at tilbudet til elevene skal bli godt.
Birk (21) er en av 1000 studenter som får ha mer fravær enn andre Birk Finnstø Refsaas har et sterkt ønske om å bli lærer. For å kombinere det med det han elsker å gjøre aller mest, er han avhengig av en spesialordning.
Vi utdanner bare halvparten av lærerbehovet i nord Rekrutteringsmøter med pizza til tross: vi klarer ikke utdanne nok lærere i Nord-Norge, skriver Karl Øyvind Jordell. Nå mener han at karakterkravet i lærerutdanningen må skrotes.
— På høg tid med satsing på samisk forsking og utdanning Drastisk opptrapping av samiskspråklege utdanningar må til for å unngå langvarig krise, meiner sametingsrådsmedlem, Mikkel Eskil Mikkelsen.
Dette trur professoren er grunnen til at unge ikkje vel læraryrket Eg undrast over om det er mogleg for eitt menneske å fylla alle rollene ein lærar skal ha i dag, seier pedagogikkprofessor Lars Petter Storm Torjussen.
Utelukker ikke en endring i karakterkravene til lærerstudiet Det skal lages ny strategi for å tiltrekke flere til læreryrket. Kunnskapsminister Tonje Brenna utelukker ikke at et omstridt karakterkrav kan bli endret på grunn av den svake lærerrekrutteringen.
Hvorfor dør lærerutdanningene? Studentene velger andre studier som de opplever som mer interessante, meningsfulle og relevante. Hvorfor snur vi oss ikke hurtig og lager interessante lærerutdanninger som søkerne strømmer til?
Sandra Borch til lærerstudentene: — Et yrke som fortjener mye mer skryt — Jeg er veldig glad for det valget dere har tatt, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) da hun kom på overraskelsesbesøk til ferske lærerstudenter.
Gylne øyeblikk — Inni alt dette store, så tror jeg at vi har mistet det viktigste: det lille, det skjøre, det som gjør at lærerstudenter begynner på lærerutdanningen, skriver Simon Malkenes.
— Jeg skulle ønske at man bare kunne vedta at flere ble lærere — Den største utfordringene vi står overfor er å få utdannet nok folk, sier den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren Sandra Borch (Sp).
Praksis er nøkkelen til gode lærerutdanninger I lærerutdanningene er praksis viktig, men det er store utfordringer med hvordan praksis håndteres i dag, skriver Pedagogstudentene.
Lærerkrisa må løses i fellesskap Hovedansvaret for rekrutteringskrisa til læreryrket ligger først og fremst hos arbeidsgiver, mener Utdanningsforbundet.
Sanna Sarromaa: Kunnskapen har forsvunnet ut av klasserommet Vil vi at kunnskapssamfunnet skal være noe annet enn en floskel, så er det nettopp kunnskap, ikke integrering, inkludering, distriktspolitikk og sosialt arbeid, som skal styre utdanningspolitikken.
Lærere søkes i skolen, men de søker seg ikke inn Det haster med regjeringens strategi for rekruttering av lærere, mener Høyre.
Lærerutdanningens status og paradokser Lærerutdanningen er spesiell, men ikke mer spesiell enn andre utdanninger, skriver Torberg Falch, som mener at tettere koblinger til andre deler av høyere utdanning vil kunne bidra til å øke studiets status.
Lærerutdanning – et vanskelig valg? Lærerutdanningen fremstår som et vanskelig valg for nye studenter, med fastlåst studieforløp og liten fleksibilitet i fremtidig yrkesvalg, mener tidligere lærerstudent som i dag jobber utenfor skolen.
Lærerdekningen rakner Vi enten er i en situasjon, eller ligger nær en situasjon, der vi ikke klarer å vedlikeholde lærerbestanden, skriver Karl Øyvind Jordell. I dette innlegget regner han nærmere på søkertallene til lærerutdanningen.
Læreropptaket: — Svært alvorlige tall Både studentledere og stortingspolitikere er svært bekymret for læreropptaket og nedgangen.
Nær 400 ledige studieplasser for grunnskolelærere 18,2 prosent nedgang i utsendte tilbud til alle lærerutdanninger samlet.
Dei er pionerar i norsk utdanningshistorie Han skulle eigentleg bli psykolog. I staden er Viktor Båssa blitt ein av verdas tre første grunnskulelærarar i lulesamisk.
Herman (22) dropper lærerutdanningen. Nå skal han studere dette I høst starter «khronostudenten» Herman Snilsberg på bachelorgrad i digital markedsføring ved BI i Bergen. Det var ikke det som var planen.
Ledige studieplasser på 63 av 70 tilbud. Oppfordrer alle til å takke ja til lærerutdanningen På 63 av 70 utdanningstilbud for grunnskolelærere er det ledige studieplasser allerede før søkerne har begynt å takke nei.
Skulane meiner at utdanninga til lærar ikkje dekkjer behova deira Kommunar sender relativt nyutdanna rett til vidareutdanning for å dekka behova i norske grunnskular, syner KS-rapport.
Redd politisk styring berre vil verta debatt om lokalisering Styresmaktene skubbar frå seg ansvaret, seier professor emeritus Jan Fridthjof Bernt. Styra i det store, ikkje i det små, er svaret frå politikarane.
Ber departementet om pengar til lærarprosjekt — Me har ikkje råd til å ikkje halda fram, seier prosjektleiaren om LæreriNord-satsinga. Men no håpar Nord universitet på pengestøtte frå sentralt hald.
Ser rekruttering til lærarutdanningane som ei av dei største utfordringane Framtida er meir skiftande og usikker enn før. Det gjer at statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel ser (minst) tre store utfordringar som må møtast i tida som kjem.
Lærerutdanningen trenger verken utopiske fantasier eller forhastede reformer Vi har nettopp uteksaminert det andre kullet med lærerstudenter som har fulgt det femårige masterprogrammet, skriver lærerutdanner. Kanskje vi skal gi det litt mer tid før vi legger opp til en ny reform?
Hev kravene i lærerutdanningen Eventuelle omstruktureringer av lærerutdanningene kan ikke basere seg på senkede, men hevede krav til lærerstudentene, mener lærerutdanner. Her foreslår han å skrote grunnskolelærerutdanningen til fordel for en toårig PPU-master.
Den nye rektoren hevar regnbogeflagget: — I Volda skal det vera trygt for alle Odd Helge Mjellem Tonheim er ny rektor ved Høgskulen i Volda frå august. — Det er ei tidsrekning før og etter Bygdepride, seier han.
Skisse til ny grunnskulelærarutdanning Den obligatoriske femårige masterutdanninga bør erstattast av ei obligatorisk utdanning på fire år med påbygging til master, foreslår Sigmund Sunnanå, som her legg fram ei skisse til ny lærarutdanning.
Bedre rekruttering skjer gjennom bedre utdanninger I debatten rundt lærerstudiets fremtid må det snakkes mer om utdanningens innhold og kvalitet. For det er tross alt studiene folk søker seg til, skriver Pedagogstudentenes leder Lars Strande Syrrist.
Kom i mål etter tre månaders strafferunde Sommarferien rauk, og heilt uførebudd på ein ekstrarunde etter innlevering var ikkje Ingeborg Katrin Lid Berget.
Det er ikke behov for nok en ny reform i norsk lærerutdanning Vi trenger ro og tid til å evaluere, videreutvikle og foredle den femårige lærerutdanningen, og ingen ny reform.
Innførte masterkrav. Halvparten av søkerne forsvant Myndighetene ville likestille all lærerutdanning. Fasiten er katastrofal for praktisk-estetiske fag.
For få studenter velger det arbeidslivet trenger.— Et strukturelt problem I alle deler av landet er søkertallene til lærer- og sykepleierutdanninger i kraftig nedgang, til tross for udekket behov i arbeidslivet. Et strukturelt problem, sier statssekretæren.
Hvordan rekruttere lærere til fremtidens barnehager og skoler? På kort sikt er det viktig å få frem et mer nyansert ordskifte rundt læreryrket og lærerutdanningene, skriver dekan Morten Ørbeck ved Høgskolen i Innlandet.
Kvifor søkjer altfor få opptak til lærarutdanning? Tidlegare var det lærarane som stod for all «makt» i skolen. Nå har ein hamna i den andre grøfta, skriv Sigmund Sunnanå.
Er det plass til en masteroppgave i lærerutdanningen? Forfatterne av innlegget skisserer opp en ny lærerutdanning, en med og en uten masteroppgaver
Fikk råd om lærerutdanningene: — Vi har et stort arbeid foran oss Kunnskapsminister Tonje Brenna og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe fikk råd fra sektoren om hvordan få flere til å bli lærere. — Det kom mange gode ideer, sier Brenna.
Skole og lærerutdanning: Hva må gjøres? Æsøy, Helsvig, Aas og Bjarnø kommer i innlegget med konkrete tiltak for å forbedre den statlige styringen av skolen.
Borten Moe ble grillet om lærerutdanning: — Hva er statsrådens konkrete plan? — Hvis vi ikke klarer å snu dette de neste årene, er det et ganske mørkt bilde som tegner seg, sa statsråd Ola Borten Moe (Sp) fra Stortingets talerstol.
Vil ha forsøksordning for å rekruttere lærerstudenter En forsøksordning med endrede opptakskrav, er blant sakene styret ved Nord universitet skal ta stilling til.
Jeg sitter på det synkende lærerskipet Vi må legge bort tanken om at lærere er supermennesker som brenner så mye mer for jobben sin enn andre yrkesgrupper, skriver lærerstudent Vilde Alstad.
«Gi meg det jeg vil ha - respekt!» I læreryrket får vi bare mer og mer ansvar, men mindre og mindre rettigheter. Og dette er elevene klar over, og det er foreldrene klar over. Det er det som gjør jobben så vanskelig, skriver masterstudent og lærervikar Sigrid Marie Nilssen.
Størst søkersvikt for de som utdanner lærere til ungdomsskolen Både lektorutdanningen og lærerutdanning for de øverste klassetrinnene sliter med rekruttering. 24 av 33 lærerutdanninger for 5. til 10. trinn har mindre enn én søker per studieplass.
– Den økonomiske stimuleringen for å få søkere til lærerstillinger i nord må dobles eller tredobles Lærerutdanningen i Nord-Norge er i krise. I sitt innlegg foreslår Karl Øyvind Jordell drastiske tiltak for å øke søkermassen til lærerutdanning i Nord-Norge.
De skal bli lærere og synes nedgangen er skremmende For fjerde året på rad er det nedgang i søkertallene til lærerutdanningene. — Bekymringsfullt og skremmende, sier lærerstudenter ved NTNU.
Lærerutdanning som førstevalg: Tre råd til Tonje Brenna og Ola Borten Moe Søkertallene viser at det kan bli krise i rekruttering til lærerutdanningene. Dette er først og fremst et politisk ansvar, skriver innleggsforfatterne, som legger fram en liste med råd til politisk ledelse.
Søkning til lærerutdanning stuper: — Svært bekymringsfullt Antallet søkere til lærerutdanninger stuper. Nedgang på 21,9 prosent. Både i Oslo og Trondheim sliter de med å fylle opp studieplassene sine.
I dette faget er lærar med formell kompetansen ein nesten utdøyande rase Musikklærarar og lærar i mat- og helsefaget er nesten ein utdøyande rase. No er fleire forslag på bordet for korleis ein kan få fleire lærarstudentar til å ta praktisk-estetiske fag.
Ein stille revolusjon i matematikkfaget i skulen Spørsmålet om kor matematikkfaget er på veg har nok for mange ukjente i seg til at det enkelt lar seg rekne ut. Det skriv fem tilsette ved lærarutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet.
Her er de mest og minst fornøyde lærerstudentene Lærerstudentene er de minst fornøyde studentene, og noen steder er de litt mer eller litt mindre fornøyd. Sjekk hele lista her.
Ingen enkle svar på bedre rekruttering for lærere Norske lærerutdanninger opplever svikt i rekrutteringen. Hvordan kan vi rekruttere og utdanne de gode lærerne som morgendagens barnekull trenger?
No er ho invitert til Stortinget for å fortelja om lærar-rekruttering Nord universitet reiser land og strand rundt for å rekruttera lærarstudentar. No er dei invitert til Arbeiderpartiet si stortingsgruppe for å fortelja om prosjektet.
— Potensielle søkere har vært tett på lærere i 13 år. Det kan slå begge veier Det er 600 færre lærerstudenter i dag enn for tre år siden, ifølge Innlandet-dekan Morten Ørbeck. Tirsdag stiller han og flere til debatt på Hamar for å svare på hvordan utdanne morgendagens lærere.
Kommunane vil ha desentral lærarutdanning. Men høgskulen seier nei Eit prosjekt om desentral lærarutdanning i Ryfylke, Indre Hardanger og Vest-Telemark får tommelen ned. Instituttleiar er redd for at institusjonane kannibaliserer seg sjølve om dei gir for mange tilbod i distrikta.
En time mer naturfag er den beste realfagsatsingen vi kan få Høyres skolepolitiske talsmann Jan Tore Sanner tar i Khrono til orde for en ny realfagsatsing i norsk skole. Vi bifaller initiativet, skriver Merethe Frøyland.
Allrounder og draumelærar? Han kan undervisa i fire fag Han har kompetanse i fire undervisningsfag, og er med det temmeleg unik som lærar. For kor godt fungerer eigentleg lærarutdanninga for skuleverket?
SSB: Norge vil mangle 13 000 barnehagelærere i 2030 Regjeringen har som mål at seks av ti barnehageansatte skal ha utdanning som barnehagelærere i 2030. Det skal holde hardt, skal vi tro Statistisk sentralbyrå.
Nord-Noreg går tom for lærarar. Skal Gabrikke ha ein skule å gå til i morgon? Studieplassane står tomme. No håper universitetet å finne lærarstudentar der ingen skulle tru.
Forbundsleder: Noe må gjøres for å få flere til å fullføre utdanningsløpet Langt ifra alle som starter på lærerutdanningen, fullfører hele utdanningsløpet. Noe må gjøres, mener forbundsleder Steffen Handal.
Litt flere som skal bli lærer for de minste barna fullfører på normert tid Jeg tror ikke kan regne med at fullføringsprosenten vil nå 70 prosent for femårig lærerutdanning, skriver professor emeritus Karl Øyvind Jordell.
Dette vil Ola Borten Moe med profesjonsmeldinga Regjeringen vil ha grep om kjerneprofesjonene i Norge. Lærer-, helse og sosial- samt ingeniørutdanningene er tema for en egen stortingsmelding.
Er det lærerenes skyld at ingen vil bli lærere? Streik, klagemål og studenter som velger seg vekk: Omdømmet til læreryrket faller, men er det jobben, lønna eller nedsnakkingen som er problemet?
Lærerutdanning: Usikkerhet rundt nytten av bachelor- og masteroppgavene Forsker Marte Lorentzen har undersøkt hvorvidt det gjøres nok for å utnytte oppgavene som lærerstudentene skriver.
Rike barn leser best En god skole virker utjevnende på sosiale og økonomiske forskjeller. Dessverre gjorde pandemien og bruken av hjemmeskole forskjellene mellom barna større, skriver Lise Lyngsnes Randberg, leder for Akademikerne.
Manglar 30 medarbeidarar på Nesna. Rektor er optimist Ei av tre stillingar til lærarutdanninga står framleis ledige .
Ville bidra med kunnskap til praksisfeltet Dag Ove Granås Hovdal har sjølv jobba som kroppsøvingslærar. Då han skulle skriva avhandling ville han utforska om det fanst betre måtar å undervisa på.
Studentene synes tverrfaglig undervisning er viktig, men de lærer for lite om det Etter innføringen av læreplanverket Kunnskapsløftet 2020 (LK20) måtte lærere innstille seg på å undervise mer tverrfaglig. Det går det så som så med.
Disse leverer dårligst på departementets bestilling 13 av 18 universiteter og høgskoler leverer ikke det som er krevd av dem innen praktisk-pedagogisk utdanning.
Hvordan lærer man fag når man ikke kan ordene? Pauline Book har forsket på flerspråklige elever, og på hva som skal til for at de skal bli involvert og involvere seg i naturfagsundervisning. — Å ta doktorgrad har vært et privilegium, sier hun.
Utdanner langt færre pedagoger enn de skal. Nå sjekkes kvaliteten Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) sliter med færre søkere, færre frammøtte og færre uteksaminerte kandidater. En av tre jobber ikke i skolen etter endt utdanning.
Legger trolig om flere utdanninger etter fusjon og utvidet lærerutdanning — Vi har nå utviklet nye mastertilbud tilpasset lærere i jobb som ikke har mastergrad fra før av, sier dekan Asle Holthe ved Høgskulen på Vestlandet.
— Eg blei sjokkert. Vi er nesten fleire lærarar enn studentar her Studentane sviktar lærarutdanningane. Men for dei som er igjen, er det i alle fall ikkje mangel på undervisningskrefter.
Frykter streikeutfall vil gi enda dårligere rekruttering til lærerutdanningene — Etter min forståelse vil det KS og regjeringen nå har gjort medføre et veldig ras i rekrutteringen til læreryrket, og i gjennomføringen av lærerutdannelsen, sier professor.
Kvalifiserte lærarar er naudsynt for å sikre god opplæring Det hjelper lite at KS sine leiarar uttrykkjer at lærarutdanna lærarar ikkje er så viktige, skriv Renate Nordnes og Jan Morten Loftesnes, som begge er tillitsvalde.
Lærerutdanning bør bli en forutsetning for fast undervisningsstilling Det kreves politisk handling for å rydde opp i lovverket slik at lærerutdanning blir en forutsetning for tilsetting i fast undervisningsstilling i skolen, skriver dekan Asle Holthe.
14.000 med utdanning som grunnskolelærer jobber ikke i skolen 3 av 4 med grunnskolelærerutdanning jobber i skolen, mens 16 prosent av de med grunnskolelærerutdanning jobber med helt andre ting.
Dette mener ekspertene må til for å få flere til å ta lærerutdanning Arbeidsuke i barnehager, flere karrieremuligheter i skolen og lavere karakterkrav er blant forslagene for å få flere til å utdanne seg til lærer.
Halvparten av lærerstudieplassene står ledige 36 av 70 studieplasser på lærerutdanningen på Nesna er ledige. – Vi er veldig fornøyd med at vi under ett år etter regjeringsskifte har et opptak av nytt kull her, sier Ola Borten Moe.
Brukte 84 millioner for å rekruttere til lærerutdanningene. Det har ikke hatt noen synlig effekt. Ekspert på lærerutdanning Elaine Munthe tror ikke at rekrutteringskampanjene virker.
Asheim på billigsalg? Distriktsopprøret handler om mer enn høyere utdanning og lave søkertall, skriver Renate K. Nordnes i Utdanningsforbundet Nesna.
Læreryrket må gjøres mer attraktivt For å forstå rekrutteringsutfordringene til lærerutdanningene trenger vi en kunnskapsbasert tilnærming og mer forsking om temaet, skriver dekan Asle Holthe.
Opptak til lærerutdanning mens lærere streiker – lærerne taper likevel ‘markedsandel’ i søkermassen Lærermangelen skyldes et misforhold mellom den lønn KS er villig til å gi lærerne, og de opptakskrav regjeringen fastsetter, skriver Karl Øyvind Jordell.
Mange stod på lærermaster De første lærerstudentene som tok femårig master, kan vise til svært gode resultater. Ved OsloMet bestod 98 prosent av studentene eksamen.
Kom gjennom nåløyet på noen av de mest ettertraktede studiene Disse seks ferske studentene ved OsloMet skal til høsten starte sin høyere utdanning.
Slik jobber de for å få flere til å velge lærerutdanning Høgskulen på Vestlandet leder et nasjonalt prosjekt for å få flere til å velge læreryrket. Men to år etter oppstarten har pandemien ført til at de ikke har fått kjørt opplegget fullt ut enda.
Ferdig med sitt første år som student. Nå gjør han en stor endring «Khronostudenten» Herman Snilsberg forlater Stord og setter kursen mot Bergen. Forteller om plusser og minuser ved det å være student.
— På tide at regjeringen følger opp Lars Strande Syrrist er Pedagogstudentenes nye leder. Sammen med den nye nestlederen Sonja Tan Nguyen skal han blant annet kjempe for bedre finansiering av lærerutdanningene.
Vil ha eit eige fakultet for lærarutdanning ved NTNU Det står ein del arbeid att før NTNU er éin einskapleg institusjon, meiner professor Jørgen Klein.
Heggen tar en omvei om regioner Det er ingen automatikk i at mer desentralisert høyere utdanning gir bedre lokal rekruttering av kompetanse, ifølge Torberg Falch.
Studie sår tvil om de-sentralisert utdanning En studie fra NTNU om desentralisert lærerutdanning viser at det har liten eller ingen betydning for om man blir værende i regionen man utdanner seg.
Farmen-deltaker skal vlogge om livet som nyutdannet lærer Sammen med Nord universitet skal tre nyutdannede filme hverdagen som lærer. Det håper de skal få flere til å velge lærerutdanning i framtiden.
Vi må finne en god balanse mellom autonomi og styring i lærerutdanningen Kunnskapsdepartementet ønsker mer autonomi i lærerutdanningen, men for hvem? Ikke nødvendigvis lærerutdanningsmiljøene, mener innleggsforfatterne.
Ny ledelse vil jobbe for bedre praksis for lærerstudenter Pedagogstudentene har valgt ny ledelse og samtidig bestemt hva de skal prioritere det neste året.
Lærerutdanningene har økt sin markedsandel, men flere sliter To kvinneyrker, sykepleie og barnehagelærerutdanning, har en dobbelt så stor nedgang som den generelle nedgangen. Kvinner er altså blitt enda mindre villige til å trøste og bære.
«Jeg er dessverre ikke overrasket, men veldig bekymret» Pedagogstudentene opplever søkertalla til lærerutdanningene som dramatiske.
Nesna i søkertoppen ved Nord universitet Studiested Nesna gjør det totalt sett best ved lærerutdanningene ved Nord universitet når man ser på antall førstevalgssøkere per studieplass.
Mangelen på kvalifiserte lærere er en kjempeutfordring «Vi som er tett på skole og barnehage må bli flinkere til å vise fram den sammensatte lærerrolla, og vi må fortelle om hva en lærerutdanning er, og hvilke muligheter den gir», skriver to utdanningsledere.
Fire svake punkt i lærarutdanninga «Vi må kunne tenkje nytt når det gjeld den femårige lærarutdanninga», skriv professor Kåre Fuglseth.
Vil finansieringsutvalgets forslag knekke de 5-årige lærerutdanningene? Større institusjonell frihet og favorisering av korte modulbaserte utdanninger med høy gjennomstrømming kan bli kritisk for de lengre utdanningsprogrammene, mener Vibeke Bjarnø.
Intern dragkamp om toppjobb på OsloMet Fakultetet som huser landets største lærerutdanning skal ha ny toppleder. Sittende dekan og prodekan er blant søkerne.
Vi skal være uunnværlige og må tas på alvor Tallene fra Nokuts studiebarometer viser at grunnskolelærerstudentene og sykepleierstudentene er de aller minst fornøyde studentene i hele landet.
Studenter i sykepleie er blitt markant mindre tilfredse Studenter i sykepleie og studentene som vil bli grunnskolelærere er samlet sett minst fornøyd med utdanningene sine, viser Studiebarometeret.
Pornografi og seksuelle krenkelser må på pensum i høyere utdanning Barn og unge har i dag lett tilgang til grenseoverskridende og voldelig pornografi, som kan skape inntrykk som de ikke skal trenge å håndtere på egen hånd.
Nye opptakskrav for lærerstudenter, men bare 5,2 prosent flere blir kvalifserte Lettelse i mattekravet for å bli lærer er ikke nok til å bedre rekrutteringen til lærerutdanningene, mener Universitets- og høgskolerådets eksperter.
Førebur omikronkrise i undervisninga. Foreslår utveksling av lærekrefter Omikron kan setje heile semesteret på spel, meiner UiT-rektor Dag Rune Olsen. Han inviterer til utveksling av undervisarar på tvers av institusjonar.
Gammelt system kan hindre nye opptaksregler for lærerstudenter Regjeringen skroter 4-kravet for å komme inn på lærerutdanningene fra 2022, men det sås tvil om det er teknisk mulig å få endringen gjennomført så raskt.
Jubel hos Nord: — Unikt tilbud Ved Nord universitet skal musikere få bli lærere. Det er i hvert fall planen med deres nye musikklærerutdanning.
Fremmøtet til Norsk lærerakademi har falt dramatisk Professor emeritus Karl Øyvind Jordell mener nedgangen skyldes at studentene er skremt bort av usanne påstander om diskriminering fra NLA-rektor Sigbjørn Sødal.
Tett på lærarutdanning i distriktet: Utfordringar og løysingar Ei aukande urbanisering av lærarutdanning vil forsterka lærarmangelen i distrikta, skriv ti vitskapleg tilsette ved Høgskulen på Vestlandet, campus Stord.
Havbruk kan bli neste utdanningstilbud på Nesna Det meste har handlet om lærerutdanning. Nå jobber sterke krefter for havbruksutdanning . — En interessant tematikk å se på for våre miljøer tilknyttet Fiskerihøgskolen, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen
Fjerner 4-krav, men øker kravet om skolepoeng Regjeringen endrer opptaket til lærerutdanningen fra våren 2022.
Ber Nord universitet om å vidareføre drift på Nesna Oppseiingar er gjennomført og flytteplanar lagt. No må Nord universitet hjelpe med å bygge opp utdanninga dei har lagt ned.
Hvem skal utdanne fagfornyelsens lærere? Det hjelper ikke å sette nye krav til undervisningen i grunnskolen hvis ikke de som skal utdanne nye lærere har den nødvendige kompetansen.
Gjenreising av Høgskolen i Nesna: Ingen trussel mot universitetenes autonomi Regjeringen og Stortinget kan vedta å gjenreise Høgskolen i Nesna som en selvstendig høgskole, uten at det truer autonomien til andre høgskoler eller universiteter.
Herman (20): — Et svært dannende steg i livet Khrono skal følge studieløpet til Herman Snilsberg fra start til slutt. 20-åringen mener at det er i årene som student man har best forutsetninger for å utvikle seg positivt som menneske.
Om skulenedlegging, lærarutdanning og sentralisering At store skular har eit betre fagleg og sosialt miljø enn mindre skular er ei sanning med modifikasjonar.
Skal følgja lærarstudentar frå lesesalen og ut i jobb — Lærarane har ikkje kome ut i arbeidslivet endå, men reforma vert allereie diskutert, seier professor Eva Bjerkholt. Ho skal følgja studentane over i arbeidslivet.
Lærermangel tema under siste partilederdebatt Testing, skolemat og nok og kvalifiserte lærere var det som ble løftet under den siste partilederdebatten før stortingsvalget.
Dette mener partiene om dagens lærerutdanning Dårlig rekruttering, problemer med småskolen, 4-krav og masterutdanning. Hvis lærerutdanning er viktig for deg når du skal velge parti, her får du drahjelp.
Klart politisk flertall for fortsatt lærer-master Et stort flertall i det nye Stortinget vil ikke reversere den masterbaserte lærerutdanningen.
Politiske tomler ned for endret lærerutdanning Forskere er bekymret for at de nye masterutdannede lærerstudentene ikke er tilpassa jobb i distriktsbaserte småskoler. Men politikerne vil ikke endre utdanningen.
Kan ein fylle distrikta sine behov via nettet? Mange snakkar varmt om desentralisert utdanning, men kan ein fylle distrikta sine behov for lærarar via kurs på nett? Og korleis skal distrikta få ungdommane til å flytte heim?
Varslet en rekke offentlige instanser om NLA. Sjokkert over at ingen vil ta saken Etter Nokuts tilsyn ved NLA Høgskolen mener førsteamanuensis Gunn Vedøy at det viktigste spørsmålet fortsatt står ubesvart.
Lærerutdanningens visjoner og virkeligheter i valgkampens hete Bruken av ukvalifiserte lærere i grunnskolen burde bekymre oss alle, skriver innleggsforfatterne.
Klart flertall mot krav om karakteren 4 i matte for lærerstudenter Seks av ni landsdekkende partier er i mot firerkravet i matematikk som lærerstudentene blir avkrevd. De vil utgjøre et solid flertall i det nye Stortinget.
Trur auka sentralisering vert konsekvens av masterkrav for lærarar Masteroppgåve i lærarutdanninga burde vore frivillig, meiner professor emeritus Peder Haug.
Sentralisering og lærerstandens A-og B-lag — Konsentrasjon i store bycampuser har en støvsugereffekt på lærerrekruttering, spesielt med tanke på unge lærerstudenter i etableringsfasen.
«Dagens lærerutdanning passer ikke for distriktene» Dagens lærerutdanning passer for byskolene, ikke i distriktene, mener initiativtakerne bak Framtidens distriktsskole. Statsråd Asheim mener to ulike utdanninger er en svært dårlig idé.
Fiksjon og fakta om Nesna Nesna ble lagt ned på tross av at man leverte, og på tross av behovet. Dette er det på tide å rette på.
Om villedende tall for lærermangel og reserver utenfor skolen I et oppslag på Khrono med tittelen «Nå er vi tett på en krise» er det flere feil som bør korrigeres.
Nyeste artikler
Milliongaver fra sparebankstiftelser til forskning på utenforskap og verdiskaping
Når skal Forskningsrådet satse på klimatilpasning og naturfare?
Universitetet i Oslos campusplaner i Innlandet satt på vent
Gjør helomvending. Gir kritikere rett om Eilert Sundts tater-rasisme
Universiteter og høgskoler venter spent på pakken for finansiering
Mest lest
Norske ministre er de lavest utdannete i verden
De hadde aldri sett en student bruke en så avansert metode. Hun ble utestengt for fusk
Anbefaler ingen å bli stipendiat. — Tøft valg
Bergens-forsker fikk trukket ni artikler på to dager
Endte med 19 knivstikk etter møte med student. — Føler ikke sinne