Fulbright-stipendet Fulbright-stipend i limbo: Paret frykter USA-planene for familien ikke blir noe av
Russland Over 90 professorer er oppsagt for «umoralsk oppførsel» i Russland De siste årene er minst 92 professorer sagt opp og 86 studenter er utvist fra russiske universiteter av politiske grunner, viser The Insiders gjennomgang.
Hun er postdoktor ved Sciences Po. — Tjener mindre enn som stipendiat i Norge Én av fem som har disputert i Norge reiser deretter utenlands. Oda Nedregård er postdoktor ved prestisjeuniversitetet Sciences Po i Paris. — Det er ikke lønn som driver meg, sier hun.
Forventer forskerflukt fra USA. Rektorer vil lokke toppforskere til Norge og Europa — Det er trange tider, men det er alltid mulig å investere i toppfolk, sier UiO-rektor Svein Stølen om muligheten for å rekruttere ledende forskere fra USA til Norge.
Budsjettkutt i britisk akademia: 10.000 kan miste jobben Over 80 britiske universiteter har meldt at de må nedbemanne for å håndtere store budsjettkutt. Universitetet i Cardiff skal kutte 400 stillinger.
Vil ha retur-EU-ordning for universiteter: — Kan risikere å si nei til prosjekter NTNU-rektor Tor Grande og prorektor for forskning og innovasjon Toril Nagelhus Hernes ber Arbeiderpartiet satse på mer EU-orientert kunnskapspolitikk fremover.
Guri Melby inviterer Ap til samarbeid: — Vi kan få til endringer raskt — Vi forventer en mer internasjonalt orientert politikk for forskning og høyere utdanning fra regjeringen, sier Venstres leder Guri Melby. Hun oppfordrer Arbeiderpartiet til å søke samarbeid med Venstre og Høyre for å få gjennomslag på Stortinget.
Donald Trump forbereder nedleggelse av Utdanningsdepartementet Elon Musk og hans antibyråkratiserings-team har fått tilgang til departementets systemer. 50 ansatte har allerede blitt permittert eller fått sparken.
Rektor anklaget for plagiat. — Svertekampanje, mener universitetet Doktorgraden til rektor for Indiana universitet, Pamela S. Whitten, inneholder flere mistenkelige tekstlikheter, mener eksperter The Chronicle har snakket med. — Forsøk på å motarbeide rektoren, mener universitetet.
Den svenske regjeringen vurderer om universitetene skal skilles fra staten I Sverige kan universiteter og høgskoler bli skilt fra staten om utdanningsministeren får det som han vil. Kristin Clemet mener tilknytningsformen for høyere utdanningsinstitusjoner bør utredes også i Norge.
Millionødeleggelser og politisk jordskjelv har gitt Amsterdam-rektoren søvnløse netter, men også mer motivasjon. Millionødeleggelser og politisk jordskjelv har gitt Peter-Paul Verbekk, rektor ved Universitetet i Amsterdam, søvnløse netter, men også mer motivasjon.
Tiltalt for å ha laget denne falske boken for å bevise plagiat Den tidligere legen laget en falsk bok som «bevis» for instituttlederens plagiat, ifølge påtalemyndigheten. Nå er 70-åringen tiltalt for bedrageri, dokumentforfalskning og ærekrenkelse.
Donald Trump:— Vi har et utdanningssystem som lærer barna våre å hate landet vårt Flere av Donald Trumps første uttalelser og presidentordrer vil også påvirke høyere utdanning. — Det er viktig at universitetene ikke handler ut av frykt, sier Curt Rice.
Akademia holder pusten: Professor fikk sparken etter e-post om Trump Da Trump vant valget, avlyste professor James Bowley undervisningen og skrev at USA var et «fascistisk land». Med det mistet han jobben. Mandag blir Donald Trump innsatt som USAs 47. president.
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket Etter rundt 20 år som forsker ved Aalborg universitet fikk Helene Pristed Nielsen sparken. — Akademia har et fryktelig umoderne arbeidsliv, mener hun.
Danske anti-sjikaneregler for universiteter innskrenker ytringsfriheten Den danske regjeringen har vedtatt ny «anti-sjikane»-politikk for universitetene. Det er uheldig å skape uklarhet om hva som er lovlige ytringer, mener Anine Kierulf. — Problematisk, mener SAIH.
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge Danske universiteter har vært utsatt for mer enn 30 politiske store og små reformer på drøye 20 år. I disse dager rulles en ny reform ut.
Studentene strømmer til det finske lærerstudiet. — Norge må lære av Finland I Finland kjemper studentene om en plass ved lærerutdanningene. I Norge sto 878 plasser ledige i høst. — Norsk skole har blitt så kjedelig, mener professor.
Sveriges forskningssatsing vekker oppsikt: — Vi skal ikke være det «passe bra» landet — Vi skal konkurrere med de beste i verden, sier Sveriges minister for forskning og høyere utdanning, som øker forskningsbudsjettet med 6,5 milliarder svenske kroner.
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut Flere oppfinnelser har blitt til ved Aalto Design Factory. Skal du være en del av dette studiet, så forplikter det, mener grunnlegger Kalevi Ekman.
Rekordmange norske Erasmus-studenter og elever. Sigrid og Stella dro til Brussel Norske studenter, elever og ansatte drar på utenlandsopphold med Erasmus+ som aldri før. På seks år er antallet som drar ut doblet. Disse to Erasmus-studentene får godkjent praksisopphold i Brussel som en del av studiene.
Måtte flykte fra Syria i 2013: — Studentutvalgets kontor ble brukt som torturrom På Universitetet i Damaskus var det regimetro studenter som torturerte andre studenter. — Nå må hele universitetssektoren reformeres, mener syriske Osama Shaheen, som selv måtte flykte.
Norske kvinner leser bedre enn menn, men høyt utdannede menn er fortsatt best I 2012 hadde menn bedre leseforståelse enn kvinner. Nå er rollene snudd. Men blant høyt utdannede har menn fortsatt best leseforståelse.
Studenter sto bak halvparten av trakasseringen mot vitenskapelige ansatte — Jeg tror enkelte studenter noen ganger ikke tenker gjennom hva de sier, sier Lise Randeberg, professor og leder i Akademikerne.
Finsk rektor: — Sjikane av forskere er et angrep på ytringsfriheten, den akademiske friheten og tankefriheten vår Geopolitikken har inntatt forelesningssalene, mener Sari Lindblom, rektor ved Helsingfors universitet.
Pionersamarbeid om deling av data gir raskere utvikling av medisin Norge står i bresjen for nordisk-baltisk samarbeid om deling av helsedata innen kreftforskning. — Deling av helsedata gir økt konkurransekraft, sier kreftforsker Kjetil Taskén.
Studenter kalte forelesere islamofober og fascister. Innafor, mener retten «Fascister i våre forelesningssaler. Islamofobi dreper.» Setningen ble skrevet sammen med navnene på to forelesere og hengt på veggen på universitetet. Uakseptabelt, mener utdanningsdirektør. Innenfor ytringsfriheten, slår domstol fast.
Mener Europa bør lære av Norge for å tiltrekke seg unge forskere Professoren og den tidligere utdanningsministeren Manuel Heitor roser Norge for gode arbeidsbetingelser for unge forskere: — Det forhindrer hjerneflukt.
20.000 protesterte mot massive utdanningskutt i Nederland: — Ikke gjør det! — Stopp apokalypsen! Folkemengden som har møtt opp i Haag, roper i kor. Igjen og igjen. Regjeringens forslag om massive kutt for høyere utdanning har satt sinnene i kok i Nederland.
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli Vanligvis får én til tre kommissærkandidater fyken etter parlamentshøringene, men et kompromiss mellom de politiske partiene i EU-parlamentet gjør at alle denne gangen består testen, ifølge flere medier.
Universitetsallianse: Det trengs bedre og sikrere KI-verktøy for forskning Dagens verktøy for kunstig intelligens er for dårlig på andre språk enn engelsk, er ikke tilpasset europeiske lover og praksis og er ikke tverrfaglige nok for forskningsformål, slår et nytt notat fra universitetsalliansen The Guild fast.
Hun leder prestisjetunge College of Europa: — Det er ikke bakgrunnen som teller, men hvor du vil Federica Mogherini (51) er en pioner. Hun var yngste utenriksminister i Italia, yngst blant kommissærene i EU og nå første kvinnelige rektor ved College of Europe.
Grilles i EU-parlamentet. Blir hun EUs nye sjef for forskning og innovasjon? Ekaterina Zaharieva legger vekt på radikale endringer og forenklinger i Horisont Europa-programmet og bedre ordninger for kvinnelige og unge forskere under grillingen i EU-parlamentet.
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs Stadig flere britiske universiteter forventer å gå med underskudd. Mange studenter er bekymret, ifølge britisk tenketank.
Skandale i spansk akademia. Rektor anklages for forskningsjuks Tidsskriftet Springer Nature har trukket tilbake 75 artikler der rektor Juan Manuel Corchado Rodríguez ved det spanske universitetet Salamanca står som forfatter.
Tidligere barnegeni har ni æresdoktorater. Nå er hun valgt til universitetskansler Tech-gründeren Anne-Marie Imafidon var kun 11 år da hun fullførte videregående. Som 34-åring fortsetter hun å briljere.
Budsjett på 35 milliarder kroner. — Vi har ikke for mange primadonnaer — Å håndtere kriser er blitt en nøkkelkompetanse, sier rektor Luc Sels ved prestisjeuniversitetet KU Leuven etter sju år på toppen.
Ut med engelsk: Vil at to tredjedeler av undervisningen skal være på nederlandsk Utdanningsministeren i Nederland vil innføre strengere språkkrav. Slik kan man spare 3,4 milliarder kroner, mener han. Universitetene raser.
Norge går milliarder i pluss i Horisont Europa: — Dette er særdeles gode resultater Hva koster det å konkurrere med de ypperste forskerne i Europa? Norge betaler milliarder inn til Horisont Europa, men får enda mer igjen.
Evalueringen av Horisont Europa: En euro gir fem tilbake til samfunnet Ekspertgruppe foreslår ny struktur for Horisont Europa med to nye europeiske råd: et for industri og teknologi og et for samfunnsproblemer, samt en ny eksperimentell enhet for innovasjon.
Rektorens reform vil gjøre 280 årsverk overflødige Det stormer rundt rektor Henrik C. Wegener som har valgt å gjøre store endringer i strukturen ved Danmarks største universitet. Mange ansatte må finne noe annet å gjøre.
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter Norge kommer på jumboplass i Norden i ny rangering, men én norsk rektor har grunn til å juble.
Historieprofessor fikk 11.300 om dagen for EU-rapport Totalt betalte Ursula von der Leyen 1,7 millioner kroner til professor Peter Strohschneider for landbruksrapport.
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia Det høyreekstreme Frihetspartiet stakk av med valgseieren i Østerrike. Lederen Herbert Kickl er kjent for sin naziretorikk. Hva mener partiet om akademia?
Europeisk undersøkelse: Politikk påvirker norsk høyere utdanning i stor grad Norge troner øverst på listen sammen med Storbritannia og Danmark når det gjelder land der flest utdanningsinstitusjoner mener at politisk utvikling påvirker deres strategier.
Kvinnen er fruktbarhet og omsorg, sa paven. Reaksjonene er sterke Rektoren og universitetsansatte ved UCLouvain i Belgia fordømmer pavens beskrivelse av kvinnens plass i samfunnet.
Rektor er sitert 113.000 ganger. Slik dyrker han fram nye superforskere — Jeg kom så langt jeg aldri kunne drømt om. Å bli rektor var et nytt eventyr, sier Anders Hagfeldt, rektor ved Nordens beste universitet.
Her er de viktigste akademiatrendene i Europa Universitetene er mer opptatt av samfunnsnytte. Det er økt bruk av hjemmekontor og mer blanding av fysisk og digital undervisning. Dette er noen av trendene i europeisk akademia de siste fem årene.
EU-sjefens bestilling: Forskningsråd for KI. Lov om fri flyt av forskere. Felles europeisk grad. EU-presidenten gir alle de nye kommissærene et oppdragsbrev. Dette er noe av det de nye kommissærene for forskning og utdanning må levere på.
Se hvem som er foreslått som ny EU-sjef for forskning EU-president Ursula von der Leyen har valgt sine nye kommissærer. Kontroversielle Ekaterina Zaharieva fra Bulgaria er foreslått som ny kommissær for forskning.
Hemmeligholdt rapport: Universitet får sterk kritikk etter at student døde Stupfull gikk medisinstudenten Simon(19) fra innvielsesfesten og ble påkjørt av en lastebil og drept. Tre studenter er tiltalt. Det franske universitetet blir sterkt kritisert i en rapport myndighetene ønsket å skjule.
Foreslår EU-ansatte forskere og stipend til de beste universitetene Mario «Super Mario» Draghi kommer med både krass kritikk og forslag om en storsatsing på forskning i en ny rapport om europeisk konkurransekraft.
Agder vil jakte på forskningsmidler i Brussel Universitetet i Agder er en av initiativtagerne til Agders nye europakontor i Brussel. Det er kommet inn 37 søknader til jobben som daglig leder for kontoret.
Filosofen er den første som får ERC-stipend ved Høgskolen i Innlandet Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Stavanger mottar for aller første gang talentstipend fra ERC. Universitetet i Oslo gjør storeslem med sju tildelte stipender.
En av disse kan bli ny EU-kommissær for forskning og utdanning EU-landene har sendt inn sine forslag til nye kommissærer. Universitetsnettverk peker på finske Henna Virkkunen som en god kandidat som kommissær for forskning og utdanning.
Anklager forlagene for etikkvasking Forskningsetikken kommer ofte i siste rekke, mener professorer og forskningsetisk komité. De mener det trengs tydeligere retningslinjer og sjekklister for forlagene.
Her konkurrerer mer enn 5000 om studieplass Karakterene fra videregående har ingenting å si. Her vil de som presterer best på prøven bli tatt opp.
Professorens avsløringer har ført til 33 avpubliseringer De avpubliserte vitenskapelige artiklene omhandler genetiske studier av forfulgte grupper. Flere utført av forskere i samarbeid med justisdepartementet i Kina.
EUs nye regler for KI vil påvirke akademia og forskning EU har vedtatt verdens første juridiske rammeverk som regulerer kunstig intelligens (KI). I Norge jobber Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse med tolkning og veileder for norsk akademia.
Professoren googlet seg selv. Fant falske artikler Ingeniørprofessor i maskinteknikk Laura Schaefer sto som forfatter av fire vitenskapelige artikler hun aldri har skrevet, i tidsskrift hun aldri hadde hørt om.
Rektor ved Columbia University går på dagen Rektor Minouche Shafik har blitt grillet om antisemittisme og senere blitt hardt kritisert for å sende politiet for å rydde unna Gaza-demonstranter fra universitetet. Nå gir hun seg.
Antall språksøknader falt med over en tredjedel Danmark ser et betydelig fall i antall studenter som vil studere fremmedspråk.
Kommentarer som inneholdt «ape» og «eksperiment» ble slettet USAs nasjonale helseinstitutt filtrerte bort kritiske kommentarer i sosiale medier. Nå er det dømt for brudd på ytringsfriheten.
Khronos nye Europa-journalist er på plass Kristin Jonassen Nordby (42) er Khronos nye Europa-korrespondent og er nå på plass i Brussel.
Her uteksamineres 105-åringen 83 år etter at hun startet på graden, fullførte Virginia Hislop masterstudiene ved Stanford Graduate School of Education (GSE).
Kristin blir Khronos nye journalist i Brussel Kristin Jonassen Nordby er ansatt som Khronos nye Europa-reporter.
Nyeste artikler
Helga (88) og Audun (73) produserer studiepoeng som berre det
Sp åpner for treåring lærerutdanning og øker studiestøtten
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden
Han er studentenes nye leder
Deler ut 112 millioner til forskerskoler. Se hvem som får penger
Mest lest
Diesen vil bli australsk statsborger. — Eskalering av sverting og hets
116 studenter felt for KI-fusk i fjor. Særlig én ting avslørte dem
Forfølgelsen av professor Glenn Diesen må opphøre
To uker før masteren skulle leveres, fikk hun tilbud om å ta doktorgrad
Frykter at de ikke har råd til å bruke milliardbygg