Norge, en kunnskaps- og fredsnasjon? Noen refleksjoner etter et statsbudsjett 30. oktober 2024 - 10:09
Tidligere barnegeni har ni æresdoktorater. Nå er hun valgt til universitetskansler 24. oktober 2024 - 15:07
Er dagens realister selv skyld i realfagskrisen? Den største utfordringen til realfagene er en rekke forestillinger blant folk flest, som går på at realfagene oppfattes som vanskelig, «ferdige» og ikke minst at personer innen fagområdene oppfattes som kjedelig flinke og i noen fag for maskuline, skriver Harald Åge Sæthre.
Skole og lærerutdanning: Hva må gjøres? Æsøy, Helsvig, Aas og Bjarnø kommer i innlegget med konkrete tiltak for å forbedre den statlige styringen av skolen.
Voldsom vekst i unge med høyere utdanning — både i Norge og resten av verden Andelen med høyere utdanning i aldersgruppen 24-34 år har økt fra 35 prosent i 2000 til 55 prosent i 2021 i Norge. Høyere utdanning gir høyere lønn, men i mindre grad i Norge enn andre land.
Fem globale trender innen høyere utdanning Ettersom fremtiden ikke er enkel å forutse, kan det være nyttig å se på store globale trender og diskutere forskjellige internasjonale scenarioer, skriver Nicoline Frølich.
Mellom sikkerhet og akademisk frihet Utenriksdepartementet kan hindre Norge fra å nå sine mål om åpenhet og samarbeid i forskning og legge lokk på viktig kunnskapsutvikling, skriver Helene Ingierd.
Dristige og store «missions» kan være løsningen Norge har gode forutsetninger for å ta i bruk «missions» som et nytt grep for å løse store samfunnsutfordringer, mener forskere. Regjeringen har ikke bestemt seg.
OECD ber regjeringen ta missions inn i langtidsplanen OECD mener at Norge bør satse på sine egne «missions» for å løse norske utfordringer. Regjeringen har ikke bestemt seg.
Norge trenger en mer mangfoldig universitetssektor — Manglende strukturelt mangfold svekker evnen til fleksibilitet når prioriteringer endres og utfordringer eller muligheter dukker opp.
Nå trenger vi retning og fart for grønn omstilling — Norge er i ferd med å tape terreng på et område som avgjør fremtidig konkurransekraft og verdiskaping.
Slår alarm om «eksplosjon» i bruk av postdoktorer. Mer enn seksdoblet på 20 år Vi har bemannet opp forskningsnorge med et forskerprekariat, mener Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.
Forskerprekariatets hverdag: Overarbeidet og underbetalt Det er ikke overraskende at en forskerkarriere ikke lenger er attraktiv for mange talentfulle unge forskere, slår en fersk rapport fast.
Brukte nesten 45 milliarder på fem måneder: — Nesten uhørt mye Pandemien utløste milliarder til forskning, men OECD-rapport advarer mot kutt i møte med økonomisk nedtur.
213 milliarder til utdanning Utdanningsregnskapet til Statistisk sentralbyrå viser at Norge bruker drøyt 40.000 kroner per innbygger på utdanning. Norge ligger på OECD-toppen.
OECD-topp: Meiner universitet og høgskular er konservative og lite fleksible Livslang læring. Direktøren for utdanning i OECD meiner ein må utvide forståinga av både universitetsautonomi og akademisk fridom for å vere rusta for framtida.
Høyre vil at studenter skal betale når de takker ja til studieplass Opptak. Høyres Marianne Synnes Emblemsvåg foreslår at det bør koste penger når studenter takker ja til en studieplass. Dagens løsning fungerer dårlig, mener hun.
En av tre som får tilbud om studieplass bruker den ikke Opptak. Iselin Nybø er ikke fornøyd med nye OECD-tall. En ny rapport framhever at mange norske studenter enten ikke takker ja eller ikke møter til den studieplassen de blir tilbudt.
OECD: Norge er selvtilfredse og middelmådige Relevans. Norge lider av en selvtilfredshet som kan være farlig for troverdigheten til høyere utdanning i samfunnet, mener OECD. De ber norske myndigheter sørge for at høyere utdanning blir mer relevant for arbeidslivet.
OECD forventer mer av norsk høyere utdanning Kvaliteten på norsk forskning og høyere utdanning burde vært bedre, tatt i betraktning hvor mye penger som brukes, sier OECD i ny rapport.
Norske studentar gjer det bra i ny måling Studentar i Noreg gjer det femte best i verda i ei ny måling frå OECD. Dei som gjer det aller best kjem frå Japan, Finland og Nederland.
Altfor mange unge faller utenfor Mer enn 35 millioner unge voksne i OECD-landene er verken under utdanning eller søker arbeid, viser en fersk rapport.
Nyeste artikler
Kan vi stole på sannheten?
Høyere utdanning for halve landet
Fjerning av karakterkrav ga 1700 flere studenter
Vil revidere tre avtaler av hensyn til akademisk frihet
Norge, en kunnskaps- og fredsnasjon? Noen refleksjoner etter et statsbudsjett
Mest lest
Fekk ikkje jobben: — Vert straffa for å vera introvert vestlending
Da forskeren fikk den dødelige sykdommen ALS, ble jobben ekstra viktig
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Tidligere barnegeni har ni æresdoktorater. Nå er hun valgt til universitetskansler
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips