Debatt ● Hossein Baharmand

Store akademiske forlag hindrer vitenskapelig fremgang

Publisering har lenge vært sett på som et viktig kriterium for å avansere i en akademisk karriere. Men akademiske forlag har stor kontroll over publiseringsprosessen. Dette påvirker hvem som får sine arbeider publisert.

Jeg mener at vitenskapelig forskning bør være drevet av et ønske om å fremme kunnskap og løse globale utfordringer, skriver forfatteren. — Akademiske forlag må sikre at forskere får den støtten og kompensasjonen de fortjener, og at kunnskapen de skaper kommer alle til gode..
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Tenk deg at du prøver å designe et hus uten å ha tilgang til gode byggeplaner. Dette er situasjonen for mange forskere som ikke har tilgang til den kunnskapen de trenger for å drive god forskning, på grunn av høye kostnader for vitenskapelige publikasjoner.

Et nylig søksmål mot seks store forlag reiser viktige spørsmål om hvordan vitenskapelig kunnskap blir kontrollert og distribuert. Som ung forsker er jeg bekymret for hvordan disse praksisene påvirker vitenskapelig fremgang og tilgjengeligheten av forskning. Dette søksmålet, anført av professor Lucina Uddin ved University of California, Los Angeles, hevder at forlagene har engasjert seg i en praksis som hemmer vitenskapelig utvikling og utnytter forskere.

Problemet er at akademiske forlag har stor kontroll over publiseringsprosessen, noe som kan påvirke hvem som får sine arbeider publisert. I mange av disse tidsskriftene er det ofte slik at en gruppe seniorforskere publiserer hyppig, mens artikler fra yngre forskere ikke alltid blir behandlet like rettferdig. Dette kan skape en ubalanse i hvem som får anerkjennelse og muligheter til å avansere innenfor akademia. Dette gjør det vanskeligere for nye ideer å blomstre.

Når forlagene i tillegg krever at forskere kun sender inn manuskriptene sine til ett tidsskrift om gangen, reduserer de konkurransen. Dette begrenser forskernes muligheter og forsinker publiseringen av viktig forskning. I en tid hvor vitenskapelig fremgang er avgjørende for å løse globale utfordringer som klimaendringer, er slike forsinkelser uakseptable.

Ved å kontrollere tilgangen til vitenskapelig informasjon og forby forskere fra å dele sin forskning fritt mens manuskriptene er under fagfellevurdering, hindrer forlagene spredningen av kunnskap. Vitenskapelig forskning bør være tilgjengelig for alle, ikke bare de som kan betale for tilgang. 

Denne praksisen forsinker vitenskapelig fremgang og hindrer samarbeid på tvers av fagområder. Dette er spesielt problematisk for forskere utenfor EU og i det globale sør, samt flere asiatiske land, som ikke nødvendigvis har tilgang til alle gode tidsskriftene.

Vitenskapelig forskning bør være tilgjengelig for alle, ikke bare de som kan betale for tilgang. 

Hossein Baharmand

Når forlagene krever at forskere gir fra seg alle rettigheter til forskningen sin uten kompensasjon, blir forskernes arbeid deres eiendom. Dette er urettferdig og skadelig for forskningsmiljøet. Forskere bør ha rett til å beholde eierskapet til sitt eget arbeid og få anerkjennelse for deres bidrag til vitenskapen. 

Jeg mener at vitenskapelig forskning bør være drevet av et ønske om å fremme kunnskap og løse globale utfordringer. Forskning skal handle om å finne svar på viktige spørsmål. Akademiske forlag må sikre at forskere får den støtten og kompensasjonen de fortjener, og at kunnskapen de skaper kommer alle til gode.

Powered by Labrador CMS