Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Betalar ut fleire hundre tusen for publisering i «riktig» tidsskrift NHH betalar ut bonus til 18 forskarar som har publisert i tidsskrift med høg prestisje. — Bra for den akademiske karrieren, seier førsteamanuensis Darya Yuferova.
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk — Presset om å publisere internasjonalt gjør at vi ikke klarer å få inn nok manuskripter til å holde det gående, sier redaktør. Språkdirektør Åse Wetås tror flere norske tidsskrifter sitter med samme vurderinger.
Disse universitetslederne publiserer minst og mest Vi har gått gjennom registreringene i Cristin til alle i landets elleve universitetsrektorater.
I fravær av en akademisk styringsrente Den ekstreme veksten i publisering skyldes ikke bare forlagene. Preprint-servere fungerer også som en slags vitenskapens TikTok — og akkurat slik flere unge i dag får nyhetene sine gjennom korte videosnutter, får en stadig større del av forskerstanden fagnytt fra selvpubliserte artikler.
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell Det publiseres for mange vitenskapelige artikler, mener forskerne bak en ny studie. Det er umulig å holde oversikt, istemmer professor Dag O. Hessen.
Forskerens navn ble misbrukt i 30 falske fagfellevurderinger — Det er ikke en god følelse å få sin profesjonelle identitet misbrukt, sier førsteamanuensis Michael Bertram.
Tidsskrift tar opp kampen mot «talljaget»: — Sier lite om kvaliteten Topptidsskriftet eLife har mistet såkalt impaktfaktor på grunn av sin radikale publiseringsmodell. Men forskerne snur ikke ryggen til tidsskriftet av den grunn.
Norge betalte 14,6 millioner til utskjelt forlag Det går sjelden en uke uten at forsker Anne-Kristin Løes får e-poster fra storforlaget MDPI. I fjor betalte Norge minst 14 millioner kroner til det omstridte forlaget.
Denne formuleringen kom på trykk: — Ikke gjort jobben sin Forfatterne kom med et stikk til fagfellene. Det ble ikke fanget opp, og endte med å bli publisert i artikkelen.
Topptidsskrift tok et radikalt grep. Det likte ikke forskningsgiganten Tidsskriftet eLife begynte i fjor å publisere alle artikler de sender til fagfellevurdering. Nå tar selskapet Clarivate affære.
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat» Noe av arbeidet som har blitt publisert er så alvorlig mangelfullt at det ikke er troverdig at det har gjennomgått noen meningsfull form for fagfellevurdering, skriver 23 «vitenskapelige detektiver» i et åpent brev til forlaget.
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler Tidsskriftet regnes blant de beste innen sitt fagfelt, og mange norske forskere har publisert her. Nå risikerer det å bli svartelistet.
KI var bedre på å forklare forskningen enn forskerne selv Når sammendraget ble laget av kunstig intelligens, fikk folk med seg mer av forskningen. De vurderte forskerne som mer troverdige enn når forskerne skrev sammendraget selv.
Skandale i spansk akademia. Rektor anklages for forskningsjuks Tidsskriftet Springer Nature har trukket tilbake 75 artikler der rektor Juan Manuel Corchado Rodríguez ved det spanske universitetet Salamanca står som forfatter.
Debatt om publisering på norsk: Tidsskriftet duger Det kan se ut til at fakultetet setter likhetstegn mellom utenlandsk og internasjonalt, mens innenlandsk dessverre bare kan være nasjonalt, skriver ni professorer ved Avdeling for allmennmedisin.
Hva kjennetegner forskerne som på kort tid klarer å bli svært mye sitert? Studie viser at noen trolig er uredelige Hva kjennetegner forskerne som på kort tid klarer å bli svært mye sitert? — Noen er utvilsomt fremragende. Men andre kan være manipulerende eller uredelige, skriver professor i ny studie.
Menn med barn publiserer mer, mens mødrene sakker akterut Ni år etter at forskere får sitt første barn, publiserer far 80 prosent mer enn mor, viser ny svensk studie. Norske akademikere kjenner seg godt igjen.
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket Professor Gregg L. Semenza har vært medforfatter på 13 artikler som er blitt trukket, korrigert eller flagget på grunn av mistanke blant annet om manipulasjon av bilder og feilmerking av data.
Vil kurse seniorforskere i forfatterskapsregler Hvem har faktisk ansvar for at alle som skal, står på forfatterlisten til en vitenskapelig artikkel? Universitetet i Bergen vil gjøre seniorforskere bedre rustet til dette.
Store akademiske forlag hindrer vitenskapelig fremgang Publisering har lenge vært sett på som et viktig kriterium for å avansere i en akademisk karriere. Men akademiske forlag har stor kontroll over publiseringsprosessen. Dette påvirker hvem som får sine arbeider publisert.
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker Granskingsrapporten skal være klar januar neste år.
Rektor er sitert 113.000 ganger. Slik dyrker han fram nye superforskere — Jeg kom så langt jeg aldri kunne drømt om. Å bli rektor var et nytt eventyr, sier Anders Hagfeldt, rektor ved Nordens beste universitet.
Forlag trakk 467 artikler fra tidsskrift. Nå blir det svartelistet i Norge Da tidsskriftet fikk ny eier, ble 467 artikler trukket tilbake. Tidsskriftet har vært godkjent som tellende vitenskapelig publiseringskanal i Norge siden 2004.
Dette krangler forskere oftest om I sakene der forskere anklager hverandre for uredelighet, handler konflikten oftest om forfatterskap.
Laget KI-verktøy for å avsløre KI-juks Forskere har laget en algoritme for å avsløre falske KI-genererte forskningsartikler. I inntil 94 prosent av tilfellene avslørte algoritmen de falske artiklene, ifølge studie.
Anklager forlagene for etikkvasking Forskningsetikken kommer ofte i siste rekke, mener professorer og forskningsetisk komité. De mener det trengs tydeligere retningslinjer og sjekklister for forlagene.
Bruken av disse ordene har eksplodert etter ChatGPT Ti prosent av forskningsartiklene publisert i år, vil være skrevet ved hjelp av ChatGPT, viser studie. Professor tror det reelle tallet er mye høyere.
Professorens avsløringer har ført til 33 avpubliseringer De avpubliserte vitenskapelige artiklene omhandler genetiske studier av forfulgte grupper. Flere utført av forskere i samarbeid med justisdepartementet i Kina.
Forskarar kjøper falske siteringar. Fryktar svart marknad Sitering av forskingsartiklar er hard valuta. Nokre forskarar kjøper falske siteringar på «svartebørsen».
Professoren googlet seg selv. Fant falske artikler Ingeniørprofessor i maskinteknikk Laura Schaefer sto som forfatter av fire vitenskapelige artikler hun aldri har skrevet, i tidsskrift hun aldri hadde hørt om.
Doktorandens dilemma: Hvordan publiseringssystemet truer karrieren Sett fra stipendiatenes perspektiv er det gode grunner til å anta at tiden etter disputas ikke kommer til å gå så bra. Hovedårsaken ligger i et tregt og urettferdig publiseringssystem kombinert med en kort og midlertidig arbeidskontrakt.
Forenklet framstilling om norsk fagspråk fra publiseringsutvalget Norsk fagspråk er under sterkt press fra engelsk i akademia. Språkrådet mener det er tvilsomt om forskningen kan fritas helt fra å stå bak dette presset, slik Publiseringsutvalget ser ut til å mene.
170 årsverk går med til publiseringsbyråkrati Norge bruker trolig over 150 millioner i året på registrering og rapportering av forskning. Bare ved Universitetet i Oslo jobber rundt 70 personer med dette.
Kutt i Helsebiblioteket er en motsatt demokratiseringsprosess I snart 20 år har Helsebiblioteket vist at felles avtaler innebærer store økonomiske og administrative besparelser. Nå er biblioteket kuttet til et minimum. Det taper AS Norge på.
Det nasjonale publiseringsutvalget har utredet fremtidig innretning av publiseringsindikatoren, publiseringsstatistikken og kanalregisteret. Her er utvalgets anbefalinger Fortsatt behov for forskerinvolvering og kvalitetsorientering
Ja, doktorgradsavhandlinger bør inneholde artikler av høy internasjonal standard Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo svarer Are Brean og Trygve Holmøy.
Doktorgradsavhandlinger bør inneholde artikler av høy internasjonal standard Det medisinske fakultet godkjenner ph.d.-artikler på norsk, men bare dersom de ikke publiseres i et medisinsk tidsskrift. Brean og Holmøy svarer fakultetsledelsen.
Publisering i realfag har gått i været To fagområder har hatt en spesielt stor vekst, viser ny kartlegging av hvor mye norske forskere publiserer.
Rekordår for publisering ved Høgskolen i Molde Høgskolen i Molde fikk i 2023 det beste resultatet noen gang for antallet vitenskapelige publikasjoner.
Krav til doktorgradsavhandlinger skal bidra til utdanningen av forskere i et internasjonalt miljø Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo svarer på debattinnlegg om at UiO ikke godkjenner artikler i norsk tidsskrift som del av doktorgradsavhandlinger.
De leverte nok en gang flest poeng per faglig ansatt Rektor Vidar Haanes ved MF vitenskapelig høyskole kan nok en gang skryte av å være best i klassen på publisering per faglig ansatt. Universitetet i Oslo leverer flest poeng totalt.
Publiserte to artikler i uken i snitt. Nå undersøkes han for forskningsetiske brudd Salamisering og dobbeltpublisering er blant anklagene mot Filippo Berto, mannen som en periode fikk publisert to artikler i uken som NTNU-ansatt.
UiO undergraver medisinsk forskning på norsk Regjeringen ønsker at norske forskere skal ha tilgang til gode norskspråklige vitenskapelige publiseringskanaler. Universitetet i Oslo ønsker det tydeligvis ikke.
Her får ansatte lønnsbonus for å publisere: — En god anerkjennelse Førsteamanuensis Ingar Haaland ved Norges Handelshøyskole fikk 64.000 kroner i publiseringsbonus for å publisere to artikler i topptidsskrifter. Flere andre høgskoler og forskningsinstitutter har lignende ordninger.
Publiseringens hamsterhjul Akademia kan føles som en endeløs maraton etter publikasjoner. Men hva med forskningens dypere formål?
Ansatte som publiserer for lite, får mindre forskningstid I kampen om å bli universitet, skjerper VID vitenskapelige høgskole forskningskravene. Flere universiteter og høgskoler har lignende ordninger.
— Overraskende fra Publiseringsutvalget Morten Oksvold og Per S. Refseth svarer Publiseringsutvalget.
Nivå 2 for tidsskrifter kan stå for fall: — Betyr lite for den enkelte forsker Nils Christian Stenseth husker godt da han fikk sin første artikkel publisert i Nature. Nå vil flere universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter fjerne det øverste nivået for slike prestisjetidsskrifter.
Artikler som selv sier at KI-verktøy har laget dem, blir publisert Guillaume Cabanac avslører ChatGPT-genererte artikler. Selv artikler som rett ut sier at de er laget av KI-verktøy, ender opp med å bli publisert.
Vår metode er å lytte til forskere med spesialkompetanse Det nasjonale publiseringsutvalget tar alle bekymringsmeldinger på stort alvor. Vi lytter da til forskere med spesialkompetanse. Kommer det nye opplysninger kan vi vurdere på nytt.
Publiseringsutvalget anbefaler å melde inn bekymringer. Vi forsøkte. Vi hadde lenge hatt våre mistanker om megatidsskriftet. Så da ansvarlig redaktør bekreftet at det hadde publisert falske forskningsartikler fra artikkelfabrikker var vel saken klar? Ikke for Publiseringsutvalget.
Tre råd i et uoversiktlig publiseringslandsskap Publiseringslandsskapet er i endring. Det kan være vanskelig å finne ut hva som er gode tidsskrifter, hva som er åpne tidsskrifter, og hvilke tidsskrifter som er røvertidsskrifter. Vi har tre råd.
Over 170 norske artikler er blitt publisert i tidsskrift som blir svartelistet Ida Vaa Johnsen mistenkte ikke at det var noe galt med tidsskriftet hun publiserte i. Nå mister det godkjenningen i Norge og blir i praksis svartelistet. De siste årene har 46 tidsskrifter blitt degradert til nivå null.
Han avslører forskningsfusk: — Skremmende omfang — Forskningen må komme på rett kjøl igjen, sier Morten Oksvold. Han er del av et internasjonalt nettverk som har avslørt mange hundre falske vitenskapelige artikler.
Russiske forskere vender seg mot Kina Før samarbeidet russiske forskere mest med kolleger i Tyskland og USA, men nå har Kina overtatt plassen. Russiske forskere har også sluttet å dra på internasjonale konferanser.
Falsk forskning truer demokratiet Hva skjer med samfunnsdebatten og demokratiet vårt hvis vi ikke lenger kan stole på forskning? Fabrikkerte «forskningspublikasjoner» kan true med å rive bort selve grunnmuren i samfunnsstrukturen vår.
Åpen tilgang er svaret, men hva er problemet? Budskapet i den nye nasjonale strategien for vitenskapelig publisering er at det viktigste tiltaket for fremtiden er å forbedre systemet for åpen publisering. Hvordan kan det ha seg at en nasjonal strategi er blitt så enøyd?
Regjeringen refser forskere: Forskning skal publiseres 12.000 pasienter har blitt forsket på, uten at sykehusene og universitetene har publisert resultatene. Dette er ikke i tråd med forskningsetisk praksis, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap).
Har forsket på 12.000 pasienter uten å publisere resultatene — Det er et svik mot pasientene, sier Jan-Ole Hesselberg i Stiftelsen Dam.
Mer åpenhet om forskningssvindel Det er en økende tendens til at alle steg i forskningsprosessen skal være tilgjengelige for leserne. Bør også behandlingen av forskningsfusk bli mer transparent?
Et oppgjør med språklig ukultur Det er ingen fornuftig grunn til at akademikere skal sende fra seg artikler til fagfellevurdering som minner mer om en kladd enn et ærlig førsteutkast.
Norge holder på tredjeplassen Kina troner på publiseringstoppen, men også norske forskere gjør det bra sett med internasjonale øyne.
Publiseringsindikatoren utredes, innspill ønskes! Hvordan bør publiseringsindikatoren utformes for best å ivareta behovene til nasjonal statistikk, til forvaltninga, institusjonene, og forskningsmiljøene? Dette er viktige spørsmål når publiseringsindikatoren nå utredes.
Forskarar publiserer ein gong i veka — mistenker fusk Langt fleire forskarar enn før er tilsynelatande ekstremt produktive. Ekspertar trur ikkje alle har reint mjøl i posen.
Hvordan blir fremtidens strategi for vitenskapelig publisering? Her er hovedpunktene i rapporten fra arbeidsgruppen for fremtidig nasjonal publiseringsstrategi, som lanseres torsdag.
NFFO: — Forståelsen for det litterære kretsløpet i UH-sektoren er for svak Bragepriser kommer ikke av seg selv.
Forskningskultur på avveie: om toppforskning og publiseringsjag Hvordan kan vi være bekjent med en forskningskultur som stilltiende aksepterer intellektuell trakassering av blivende forskere, av en kultur som legger opp til overdrevne medforfatterskap og slurvete utført forskning?
Italias helseminister i søkelyset etter mulig forskningsfusk Avis fant dupliserte bilder i åtte artikler med den italienske helseministeren som medforfatter. Selv avviser han noe ansvar.
Stadig flere artikler trekkes på grunn av manipulert fagfellevurdering Det har vært en voldsom økning i artikler som trekkes på grunn av falsk eller tvilsom fagfellevurdering.
Vil møte tvilsom forfatterpraksis med grep fra filmindustrien Noen settes opp som forfattere uten å fortjene det, andre får ingen ære for jobben de har gjort. Er det på tide å erstatte forfatterskap i forskningsartikler med kreditering som om de var filmer?
Utvalg: Publisering skal fortsatt telles – vi skal utrede hvordan Mange tror at rapporteringen og det faglige arbeidet rundt publiseringsindikatoren legges ned når den ikke lenger skal påvirke budsjettene i like stor grad. Dette er på ingen måte riktig, skriver utvalg.
Redaktørprotestene Det har vært masseflukt på masseflukt fra tidsskrifter de siste månedene. Møt en av redaktørene som har trukket seg.
Forskere er mer skråsikre og skrytete om forskningsfunn En analyse av 2600 forskningsartikler viser at forskerne tar færre forbehold enn før når de publiserer sine forskningsresultater. De skryter mer.
Masseflukt av redaktører fra flere tidsskrifter Redaktører forlater tidsskrifter i protest mot blant annet høye publiseringsavgifter.
Få kvinner på publiseringstoppen: — Det er jo ikke helt likestilling i dette landet Kun 11 av de 100 forskerne som publiserer mest, er kvinner. Toppforsker Sigrun Halvorsen tror blant annet det handler om at menn har mulighet til å jobbe mer enn kvinner.
Disse forskerne publiserer mest i Norge Norges mest publiserende forsker har i snitt fått publisert to artikler i uka.
Roser fra Rice til Halvorsen og Hoel Interessant sammenheng mellom selvplagiat og open access-publisering, mener Curt Rice, som også har to roser og en kaktus å dele ut i årets sommerintervju.
Planen etter Plan S Fire år etter at Norge sluttet seg til Plan S, er det på tide med en sterkere politisk innsats for å sikre en god overgang til åpen publisering, mener Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet.
Truer med å flykte fra tidsskrift etter at redaktøren ble kastet Utgiveren ville sjudoble antallet publiserte artikler. Sjefredaktøren sa nei, og ble erstattet.
Nei er utsatt ja Kan presset om å publisere bli mer håndterbart om vi feirer alle prosessene, er åpne om avslag og innfører holdningen «nei er utsatt ja»?
Hvordan ønsker vi at et fremtidig publiseringslandskap skal se ut? Større åpenhet i forskningen vil kunne gi store samfunnsmessig gevinster og samtidig bidra til en sunnere forskningskultur, skriver representanter fra en arbeidsgruppe som i vår har arbeidet med en ny strategi for norsk vitenskapelig publisering i fremtiden. Her legger de frem noen av sine anbefalinger.
EU: Vil ha mer åpen publisering uten betaling for forfattere og lesere EU-rådet ber om strategier for nye publiseringsmodeller, uten forfatterbetaling.
Over 300 artikler om covid-19 er blitt trukket tilbake — Det er en del under pandemien som har kompromisset på de etiske standardene, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland.
Naiv satsing på åpen tilgang ødelegger vitenskapelig publisering Det vil trenge modig, åpen debatt og selvgransking å snu en utvikling som utilsiktet har ført vitenskapelig publisering i et alvorlig uføre, skriver Bretthauer og Hem.
Masseflukt fra tidsskrift i protest mot «uetisk» høye publiseringspriser Over 40 redaktører i to tidsskrifter utgitt av forlagsgiganten Elsevier har sluttet i protest og starter nytt tidsskrift.
Vil ha mer publisering uten betaling for forfattere og lesere Utkast til felles EU-uttalelse om framtida for forskningspublisering peker på modeller uten forfatterbetaling. Avgjørende, mener universitetsallianse.
Er Utsynsmeldingen et «angrep» på forskningen? Den må sees i lys av at UH-sektoren ikke er det den en gang var, skriver Per Arne Bjørkum.
Fjerner over femti tidsskrifter fra database, hele 19 fra samme forlag Nesten 20 tidsskrifter fra forlaget Hindawi fjernes fra Web of Science.
Regjeringen vil fjerne belønning for publisering. Ekspert frykter forskning blir skadelidende — Litt ugjennomtenkt, sier forskningsleder Espen Solberg om regjeringens forslag om å fjerne tellekantene.
Flukt fra tidsskrift: Redaktører og flertall i redaksjonsråd trekker seg De fryktet anklager om hykleri. Nå har både redaktører og store deler av redaksjonsrådet trukket seg.
Vi har forlatt redaksjonsrådet i Publications Redaktør, viseredaktør og to tredeler av redaksjonsrådet gikk av. Her er begrunnelsen, signert Craig Aaen-Stockdale, Oscar Westlund og Jan Erik Frantsvåg.
Høgskole fortviler: Eks-stipendiat fortsetter å publisere i deres navn Høgskulen på Vestlandet (HVL) ber forlag trekke tilbake artikler eller endre tilknytning for eks-stipendiat som fortsetter å publisere som HVL-ansatt. To artikler er trukket, men nye dukker opp.
Akademia sett innenfra – hvorfor prioriterer vi ikke deltakelse i offentligheten? Vi har mange flinke formidlere i Norge. Men det er verken institusjonene eller ledernes fortjeneste, skriver Espen Gamlund.
«Relativt stor avstand» i forhandlingene over to måneder på overtid «Det er vanskelig å si når, eller om, vi kan få til en ny avtale» skriver Sikt i oppdateringen til deltakerne i forlagsavtalen.
Professor fikk kritikk for å «sette ut» CV-skriving til postdoktor Da professoren ble anklaget for plagiat, nektet han for å ha bidratt på artikkelen. Men han hadde den likevel på CV-en sin, som han ikke hadde skrevet selv.
Norske forskere publiserte mer under pandemien: — For noen forskere var det positivt Mange spådde at forskningen ville få seg en knekk under pandemien. Men færre møter og reiser kan ha gitt bedre tid til å forske.
Akademias kontroll med vitenskapelig publisering - slik kan det gjøres En ny utvikling kan bidra til å føre kontrollen med vitenskapelig publisering tilbake til akademia, skriver Leif Longva og Bård Smedsrød i denne kronikken.
ChatGPT ført opp som medforfatter av forskningsartikler. Storforlag sier nei Et par måneder etter lansering har ChatGPT dukket opp som medforfatter. Springer Nature sier nei til forfatterkreditering, men ja til bruk.
Et forsvar for kvalitetsvurderinger og fagfellevurderinger Det er forunderlig at lederen av en av Norges fremste utdanningsinstitusjoner ikke er mer opptatt av den rollen de vitenskapelige tidsskriftene spiller med hensyn til å bidra til og sikre kvalitet.
Redaktører i vitenskaplige tidsskrifter publiserer seg selv Selvpublisering er utbredt blant redaktører, men studien av vitenskapelige tidsskrifter avdekker også at bare åtte prosent av sjefredaktørene er kvinner.
Vitenskapsakademier med skarp kritikk av høye forfatterbetalinger Opphavsrett og flere felleskapsdrevne tidsskrifter som ikke krever betaling av forfattere og leser. Slik vil europeiske vitenskapsakademier presse store forlag.
Ble trukket for 17 år siden, nå skal skandaleartiklene merkes Artikler som ble trukket for årevis siden er fortsatt ikke merket med at de er trukket i informasjonssystemet Cristin. Det skal skje nå, varsles det fra UiO.
Hvorfor jeg ikke vil bruke lisensen CC BY 4.0 [...] et resultat av en uvitenhet som er pinlig for institusjoner som vil være sentrale i kunnskapsutvikling og formidling, skriver Olav Torvund.
Rektor med hard dom over tidsskriftene: — Vi kan bare dumpe dem Norge hadde forlagsavtaler med en prislapp på nær 215 millioner kroner i 2022. — Noen har kommet inn i prosessen for å melke oss, vi skal bare sparke dem ut, sier NMBU-rektor Curt Rice.
Tidsskrift publiserte artikkel som kun består av et spørsmål — Fascinerende at dette regnes som en artikkel, sier instituttleder.
Avviser betaling av fagfeller, mener det truer den akademiske dugnaden Å betale fagfeller er å starte i feil ende, mener Aksel Tjora. — Problemet er at det publiseres for mange artikler, sier han.
Utfordrer forlagsgigantene – tilbyr betaling for fagfellevurdering Det anslås at forskere globalt brukte over 100 millioner timer på fagfellevurderinger i 2020. Det er på tide de får betalt for arbeidet, mener UiO-professor Jonas R. Kunst.
Fire universiteter har vedtatt en strategi som fratar forskerne rettigheter til sine arbeider Dette må bare droppes, skriver professor ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund.
Ingen enighet med storforlag — kan miste tilgang til flere tusen tidsskrifter Norske institusjoner kan fra nyttår bli stående uten forlagsavtaler som omfatter rundt 6800 tidsskrifter.
Storforlag trakk artikkel av høgskole-stipendiat. Mistenker «papirmølle» I løpet av et drøyt år var stipendiaten ved Høgskulen på Vestlandet medforfatter på over 30 vitenskapelige artikler. Nå har Springer Nature trukket tilbake en av dem.
Bronse til Norge i forskning per innbygger Norge har tatt steget opp på pallen og er nummer tre i verden målt i forskningsproduksjon i forhold til innbyggertall, viser ny rapport.
Skandaleartiklene siteres årevis etter at de ble trukket I forskningslitteraturen finnes det et liv for artikler etter at det er oppdaget feil eller fusk og de er trukket tilbake. Det kan ha konsekvenser for liv og helse, advarer rektor.
Avdekker «kjendisfaktor»: Det lønner seg å være kjent for å bli publisert Fagfeller anbefaler oftere artikler skrevet av kjente forskere, viser studie.
Seksten år etter forskingsskandalen ligger artiklene fortsatt i den nasjonale databasen Til tross for at forskningsartiklene er blitt trukket tilbake på grunn av feil eller juks, ligger de fortsatt i den nasjonale forskningsdatabasen Cristin. Det gjelder blant annet artiklene til Jon Sudbø.
Fra penislengde til løgn: Nesten 80 artikler med norske forfattere er trukket tilbake I en database med tusener av forskningsartikler som er trukket finner vi også norske signaturer.
Nå har Kina klatret forbi USA på siteringstoppen Kina har gått forbi USA på listen over de mest siterte forskningsartiklene, ifølge ny analyse.
Vil kaste om på evalueringsregime og søknadssystem Forskningsrådet signerte sist uke en europeisk avtale som skal bygge ned tellekanter. Samtidig varsler direktør Mari Sundli Tveit flere endringer i systemet for søknader og tildeling av forskningsmidler.
Da de startet, ble 45 artikler trukket tilbake hver måned. Så økte det til 300 Antallet forskningsartikler som blir trukket tilbake, har økt betydelig siden Ivan Oransky startet Retraction Watch. Men enda flere artikler burde blitt trukket, mener han.
Avdekker kjønnsgap: Kvinner anerkjennes sjeldnere som forfattere Det er lettere å komme med som forfatter om du er mann, ifølge studie.
Forlagenes markedsmakt truer den akademiske friheten Kierulf-rapporten unnlater å berøre den trusselen mot akademisk frihet som utviklingen i markedet for akademisk publisering representerer.
Sustainability er ute av listen over godkjente tidsskrifter Kritisert topptidsskrift med 1600 norske bidrag i 2021 rykker inn i gråsonen.
Publisering, formidling og rettsbeskyttelse: Er akademikere fritt vilt? Skal akademikerkompetanse kunne brukes fritt og uten krav til navn på bidragsyter? Skal vi bruke tid på å skrive artikler som aldri blir publisert, og uten at det får konsekvenser for utgiverens status på UHRs liste?
NTNU-artikkel stjålet av kinesere og piratpublisert NTNU-forskerne fikk refusert en artikkel i et forskningstidsskrift. Etter en stund dukket den opp i et «røvertidsskrift» med kinesiske forskere som forfattere.
Publiseringsindikatoren og hva vi kan lære av Finland I motsetning til Norge finner ikke finnene at publiseringsindikatoren er i strid med ambisjonene om mer åpen forskning, skriver Vidar Røeggen.
Kjønnsforskjellene i publisering er mindre enn antatt Kvinner har ikke et «publiseringsproblem», men vår forståelse av publiseringsadferd er for lite nyansert, skriver innleggsforfatterne.
For enkelt fra Hatlen-utvalget Hatlen-utvalgets anbefalinger synes å ha to grunnleggende svakheter, nemlig en resultatdel som bare er knyttet til utdanning, samt manglende konsekvensanalyse ved å gå bort fra den eksisterende modellen, mener Tor Eldevik.
Etter tellekantene «Av og til er det mulig å samle støtte for å få fjernet eller endret et system fordi det er sterkt mislikt, men så viser det seg at mange ikke har tenkt tilstrekkelig gjennom alternativene», skriver Arve Hjelseth.
Farvel til tellekantene «Avviklingen av tellekantssystemet vil være et steg i riktig retning for universitets- og høgskolesektoren», skriver Emil Øversveen.
Avvikling av publiseringsindikatoren er avbyråkratisering på sitt beste Før vi diskuterer om publiseringsindikatoren skal avvikles, må vi bli enige om hva den er.
Dom over nytt vitenarkiv: Leverer ikke det sektoren trenger Forstår ikke sektorens behov og gjør det unødvendig komplisert, er noen av tilbakemeldingene om Nasjonalt vitenarkiv.
Ber departementet vurdere full stopp i nytt forskningssystem Sentrale organisasjoner i kunnskapssektoren roper alarm om ny løsning for registrering av forskning og vitenskap. De ønsker at Kunnskapsdepartementet vurderer full stopp av ny løsning.
— Vi må bli kvitt besettelsen rundt «publiser eller forsvinn» Han langer ut mot «skandaløse» publiseringspriser og ber forskere publisere mindre. Han er arkitekten bak Plan S. Og det er en ting han angrer på.
Finansieringssystemet må belønne forskningen – Mange er fornøyde med at tellekantene forsvinner. Jeg mener vi skal tenke oss om før vi jubler.
Tellekanter kan være bra, særlig for damer — Kan vi komme tilbake til det som burde være kjernen i diskusjonen som handler om hvordan vi vurderer akademisk arbeid?
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år