publisering 

Forlag trakk 467 artikler fra tidsskrift. Nå blir det svartelistet i Norge

Da tidsskriftet fikk ny eier, ble 467 artikler trukket tilbake. Tidsskriftet har vært godkjent som tellende vitenskapelig publiseringskanal i Norge siden 2004. 

Veksten innen fagfeltet kunstig intelligens har ført til en stor vekst i antall innsendte artikler til tidsskriftet Journal of Intelligent and Fuzzy Systems. I fjor mottok de hele 10.000 artikler, ifølge den tidligere redaktøren. Totalt har 14 artikler fra norske forfattere blitt publisert i tidsskriftet.
Publisert Sist oppdatert

I fjor overtok Sage, et av verdens største forlag, tidsskriftet Journal of Intelligent and Fuzzy Systems, da det kjøpte forlaget IOS Press.

Alt var tydeligvis ikke helt på stell i tidsskriftet, som dekker intelligente systemer, ingeniørteknologi og såkalt «fuzzy logikk», for etter oppkjøpet er et stort antall artikler blitt trukket tilbake.

Tidsskriftet er har vært godkjent på nivå 1 i Norge siden 2004, som innebærer at norske institusjoner får penger hvis deres ansatte publiserer der.

Det er det fortsatt, men det nasjonale publiseringsutvalget har besluttet å fjerne godkjenningen fra 2025.

Fikk bekymringsmelding

Det er Retraction Watch, et nettsted som holder oversikt over tilbaketrukne artikler, som forteller om den store opprydningen i tidsskriftet. 

Nettstedet siterer en talsperson i Sage som sier at forlaget satte i gang en «grundig undersøkelse» i april. 

Det skjedde etter at indekseringsselskapet Clarivate, som har databasen Web of Science, kom med en bekymringsmelding. 

Undersøkelsen avdekket at «fagfellevurderingsprosessen for noen artikler var utilstrekkelig, noe som førte til tilbaketrekking av disse artiklene», sier talspersonen ifølge Retraction Watch. 

467 artikler ble trukket tilbake i august. 

I begrunnelsen fra IOS Press står det at de ikke har «bevis som antyder at forfatterne var involvert». 

Med andre ord er det selve prosessen med å vurdere artiklene som har vært for dårlig, ikke artiklene i seg selv.

Mistenkte «siteringskarteller»

Men det har vært flere bekymringsmeldinger mot tidsskriftet.

Allerede i år 2020 besluttet Clarivate å slutte å gi tidsskriftet «impact factor», som er et mål på hvor mye det siteres.

Dette på grunn av mistanker om såkalte «siteringskarteller». Dette er siteringsfusk der forskere siterer hverandre systematisk for å få opp siteringsfrekvensen på artikler.

Og i 2021 trakk forlaget IOS Press 49 artikler fra tidsskriftet. Ifølge forlaget siterte disse artiklene andre artikler som ikke var relevante.

Forlaget opplyste videre at alle forfatterne ble bedt om å forklare seg, men enten svarte de ikke, eller de kunne ikke gi en rimelig forklaring.

Få norske forskere har publisert her

I alt har norske forskere, siden 2008, vært medforfattere på 13 artikler publisert i tidsskriftet, ifølge databasen Cristin.

Khrono kjenner ikke til at artikler med norske forfattere er blant de som er trukket tilbake. Ingen er merket som tilbaketrukket i Cristin.

Blant forskerne som har publisert i tidsskriftet, er en av Norges mest publiserende forskere de siste årene. Han er for tiden under gransking for vitenskapelig uredelighet, blant annet for å ha publisert artikler med irrelevante referanser.

Khrono har imidlertid ingen informasjon om at det er noe galt med artiklene han har fått publisert i dette tidsskriftet.

 — Versting gjennom flere år

Måten tidsskrifter blir degradert på i Norge, er at de blir «flagget» av noen i forskersamfunnet. Da havner de på det som kalles «nivå x». Hvis det står på nivå x i seks måneder, uten at det kommer kommentarer til forsvar for tidsskriftet, degraderes det.

Og det er det som har skjedd her. 

Den tidligere kreftforskeren Morten Oksvold, som gransker artikler og tidsskrifter på fritiden, skrev blant annet til direktoratet HK-dir at «tidsskriftet har vært regnet som en versting gjennom flere år».

«Jeg er overrasket over at dette tidsskriftet fortsatt gir publiseringspoeng. Fint om HK-dir kan utdype hvorfor totalt useriøse tidsskrifter som dette gir publiseringspoeng. Jeg vil oppfordre HK-dir til å ta en rask titt på pre-press til tidsskriftet, og se hva de serverer av meningsløse artikler», skrev han i sin bekymringsmelding.

Det nasjonale publiseringsutvalget besluttet i august at tidsskriftet fra 2025 ikke lenger skal være godkjent. De plasserte det på «nivå 0», som innebærer at man ikke lenger får uttelling for å publisere her. 

Skal holde oversikt over 1600 tidsskrifter

Egne publiseringskomiteer skal holde oversikt og røkte listene over godkjente tidsskrifter i Norge. Dette tidsskriftet hører under ansvarsområdet til Nasjonalt fagorgan for IKT.

Nestlederen der, NTNU-professor Snorre Aunet, husker ikke dette tidsskriftet når Khrono ringer. 

Men han understreker at hans fagfelt, elektronikk og kyberteknikk, nylig ble innlemmet i IKT-komiteen.

Han sier det er vanskelig å følge nøye med på alle tidsskriftene.

— Det kan være vanskelig å følge med, for det er veldig mange tidsskrifter, og det er litt tilfeldig hvilke tidsskrifter som tiltrekker seg uheldig oppmerksomhet. Noen ganger er skjer det i medier langt utenfor Norges grenser.

Komiteen hans har ansvaret for over 1600 publiseringskanaler, ifølge lista til HK-dir.

 — Hva tenker du om at over 460 artikler er trukket?

 — Det er betenkelig. Det er vel ingen røyk uten ild, så da er det vel en del problemer knyttet til det tidsskriftet.

Dette sier redaktøren 

Ifølge Retraction Watch trakk tidsskriftets redaktør Reza Langari seg etter uenigheter med eieren Sage.

Langari uttaler til nettsiden at antall artikler de får tilsendt, har økt betydelig de siste årene, på grunn av veksten innen feltet kunstig intelligens (KI). I fjor fikk de tilsendt hele 10.000 artikkelutkast.

Tidsskriftet innførte forhåndssortering, som førte til at 80 prosent av artiklene ble avvist, hvorav noen «åpenbart var produsert av artikkelfabrikker eller ved hjelp av KI-verktøy».

Langari kaller tilbaketrekkingene «et ganske drastisk tiltak». Han mener det «kanskje ikke var helt berettiget». 

Tidsskriftet hadde også en svarteliste med nesten 1000 forfatternavn. 

Redaktøren spekulerer på om klager fra misfornøyde forfattere, eller det store antallet innsendte artikler, kan ha bidratt til at tidsskriftet ble flagget av Clarivate.

Web of Science har stoppet indekseringen av tidsskriftets artikler inntil videre.

Powered by Labrador CMS