griegakademiet
Slik kan det nye musikkbygget i Bergen bli
De har kjempet i flere tiår for nytt bygg. Nå har politikerne sagt ja, og de første skissene for hvordan nye Griegakademiet kan bli, er klare.
I slutten av november kom gladmeldingen: Arbeidet med forprosjekt for nytt bygg til Griegakademiet i Bergen kan fortsette.
Da hadde Universitetet i Bergen (UiB) først i mai fått muntlig beskjed fra statsråd Ola Borten Moe om at penger til et nybygg ikke var prioritert, og da forslaget til statsbudsjett kom i oktober var det ikke lagt inn penger til bygg for musikkutdanningen i byen. Men i budsjettforliket lå det altså en melding om at ikke alt arbeid med prosjektet trenger å stoppe opp.
Nå er det klart at Statsbygg, som skal eie bygget, vil inngå en kontrakt med Constructa Entreprenør AS om å bygge nybygget. Nordic Office of Architecture er arkitekten og Norconsult er rådgiver, skriver Bergens Tidende.
Lydisolerte rom
Dekan for Fakultet for kunst, musikk og design, Frode Thorsen, har jobbet for bedre forhold for studenter og ansatte ved Griegakademiet siden slutten av 1990-tallet. Musikkutdanningen har i dag lokaler i gamle Nygård skole i Bergen sentrum, i et bygg som på ingen måte var bygget for utøvende musikk.
I de første skissene for et nybygg er det Thorsen ønsker seg på plass: Konsertsal, fleksibel blackbox, lydisolerte øvingsrom for utøvende undervisning og forskning, lydstudio og kontorer.
— Det ser veldig lovende ut, sier han til BT.
Skulle vært ferdig i år
Kunst- og designhøgskolen i Bergen fusjonerte med UiB i 2017, og utgjør kunst- og designdelene av fakultetet Thorsen leder. Denne delen av fakultetet flyttet inn i et nytt bygg på Møllendal i Bergen samme høst. Allerede den gang var ideen om et nybygg på nabotomten løftet. Å bygge om Nygård skole ville nemlig koste minst en halv milliard 2017-kroner, og på Møllendal kunne man få sambruk med fakultets andre bygg.
Tomten der musikkbygget er tenkt plassert, har i flere år vært brukt av Bybanen i Bergen, under byggeperioden.
— Man kan komme i gang med bygging høsten 2021, og i beste fall være ferdige i 2023, sa daværende universitetsdirektør Kjell Bernstrøm til På Høyden i 2017.
Men bybanens linje 2 åpnet høsten 2022, og går nå rett forbi tomten der det kan komme et nytt bygg.