samordna opptak

Samordna opptak beregnet feil karaktersnitt

En feil i opptaket kan ha påvirket søknadene til mellom 100-200 søkere. 

Studenten ville inn på medisinutdanningen ved NTNU, mens slapp først ikke inn. Hun oppdaget selv at Samordna opptak hadde gjort feil i sine beregninger.
Publisert Oppdatert

Denne uka har spente søkere fått svar om studieplass. Av de over 100.000 som får svar gjennom Samordna opptak viser det seg at mellom 100-200 har fått beregnet feil karaktersnitt, noe som kan ha påvirket hvilke studier de kom inn på, skriver VG.

Fakta

Samordna opptak 2024

 Fra 17—19. juli får alle søkere som har søkt opptak gjennom samordna opptak beskjed om hvor de har kommet inn.

19. juli kan du se hvor det er ledige studieplasser. de kan du søke på fra 20. juli klokken 09.00. Her er det førstemann til mølla med tanke på å søke.

Nytt av året er at opptaket til lærer og sykepleie er todelt. De som ikke har de nødvendige karakterene på plass kan søke opptak på ledige studieplasser ved alle sykepleierutdanninger, samt ved de lærerutdanningers om har søkt unntak fra kravene. Det er 35 tilbud som har fått ulike unntak.

Studentene har ellers frist til 24. juli med å takke ja eller nei til de plassene de er tilbudt.

25. juli offentliggjøres tall og fakta fra årets opptak.

ca. 29. juli starter det som blir kalt suppleringsopptaket.

Kilde: Samordna opptak

— Jeg har fått sinnssykt mange kommentarer og reaksjoner fra folk som har opplevd det samme, både nå og mange tidligere år, sier Denise Aune Elvestad til VG. Hun ble rammet av feilen. 

 Jørgen Ofstad i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, som har ansvaret for Samordna opptak, sier at feilen i opptakssystemet har blitt funnet og håndtert. 

— Omkring 150 søkere kan være rammet. Det beklager vi. Vi har identifisert søkerne det gjelder. Alle som har søkt og har rett på studieplass, vil få plassen de har krav på,  sier Ofstad til Khrono. 

Noen søkere har dermed også fått studieplass på feil grunnlag, men Ofstad sier til Aftenposten at ingen tilbud vil bli trukket. 

– Vi gjør ingen tilbaketrekk av tilbud. De som har fått tilbud, får tilbud, sier Ofstad. 

Elvestad har tatt opp karakterer i flere år for å komme inn på medisinstudiet, og ble overrasket da hun kun fikk opptak på et studiested. Da hun så nærmere etter, var snittet hennes beregnet til 67,2 hos Samordna opptak. Selv hadde hun regnet ut at hun hadde 70 poeng. 

Hun kontaktet Samordna opptak, som bekreftet mistanken hennes om feil poengsum.

— Jeg fikk ikke en utdypende begrunnelse, men de hadde tatt med en karakter som de ikke skulle ha med, som hadde senket snittet mitt, sier Elvestad til VG. Hun får dermed komme inn på medisinstudiet på NTNU, som hun helst ønsket. 

Beregnes automatisk

Kommunikasjonssjef i Sikt Åshild Berg-Tesdal sier til VG at de fleste søkere får beregnet snittet sitt automatisk. I tilfellet med ekstrapoeng er det en oppdatering i systemet som beregner karaktersnitt som ikke kjørte som planlagt. 

— Dette gjaldt et sted mellom 100 og 200 søkere til tre av lærestedene, som hadde tatt opp fag etter fullført videregående skole, sier Berg-Tesdal.

Sikt har full oversikt over hvem det gjelder og har sendt oversikt over søkerne det gjelder til lærestedene som behandler søknadene deres, samt Direktoratet for høyere utdanning. 

Systemet utdatert 

I 2022 anbefalte konsulentselskapet Agenda Kaupang at man byttet ut dagens opptakssystem. Det kunne nemlig kollapse.

— Flere av IT-systemene som støtter det samordnede opptaket er i dag utdaterte og trenger store oppgraderinger for å tilfredsstille dagens krav til sikkerhet, kapasitet, tilgjengelighet og brukervennlighet. Å videreføre dagens systemportefølje uten større utviklingsløft øker risikoen for systemkollaps for hvert år, sto det i vurderingene til Sikt, kunnskapssektorens tjenesteleverandør.

I revidert statsbudsjett for 2023 ble nåværende systemer beskrevet som «utdaterte, har høy driftsrisiko, er lite brukervennlige og oppfyller ikke lovkrav til datasystemer.» I fjor ble det kjent at det nye systemet ligger an til å bli 60 prosent dyrere enn planlagt

Saken har blitt oppdatert 19. juli kl. 10:55 med kommentar fra Direktoratet for høyere utdanning. Kl. 11:49 er det oppdatert med tilleggsinformasjon om tilbud av studieplass. 

Powered by Labrador CMS