Nasjonalt vitenarkiv
I juni settes Nasjonalt vitenarkiv i gang, hvis alt går etter planen
122 millioner har prosjektet kostet så langt. Nasjonalt vitenarkiv rulles ut til alle universiteter og høgskoler før sommeren, men med noen forbehold.

Sikt, kunnskapssektorens tjenesteleverandør, har bestemt at overgangen til Nasjonalt Vitenarkiv (NVA) fra dagens løsninger for registrering og publisering av åpen forskning skal starte etter planen i 3. juni 2025.
I en nyhetsmelding fra Sikt heter det at da vil Cristin bli lukket for registrering og redigering, og migrering av data, og vitenarkivene til NVA starter.
Sikt legger til at deres ambisjon er at alle institusjoner skal ha tilgang til Nasjonalt vitenarkiv innen utgangen av juni.
Startet opp i 2019
Sentrale organisasjoner innen universiteter og høgskoler og institutter, Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA), har flere ganger bedt om at arbeidet med det nye Nasjonalt vitenarkiv rett og slett stoppes og avsluttes.
Senest skjedde dette i brevs form i februar 2022. Innføringen av systemer er utsatt gang på gang, senest denne uka. I desember 2024 forventet man oppstart av innføring før sommeren 2025.
Denne uka hadde styringsgruppa møte, og denne gang kom beskjeden om at det ikke blir en ny utsettelse, men at utrullingen til alle skal skje fra 3. juni.
I dag blir informasjon om resultater av offentlig finansiert forskning publisert ett sted (Cristin), mens selve resultatet gjerne blir publisert et annet sted, for eksempel i et tidsskrift og/eller et lokalt vitenarkiv.
Prosjektet Nasjonalt vitenarkiv som utvikles av Sikt, Kunnskapssektorens tjenesteleverandør, skal bli en nasjonal løsning som samler dette i én felles tjeneste. Løsningen vil erstatte dagens Cristin (Current Research Information System in Norway) og dagens lokale vitenarkiver.
Dette systemet skulle altså etter opprinnelig plan vært ferdig i 2021, deretter har det blitt utsatt hvert halvår siden den gang. Nå, fire år etter at det skulle vært på lufta, skal systemet komme i gang.
Prislapp på 122 millioner kroner
Sikt opplyser til Khrono at de ved utløpet av 2024 har brukt 122 millioner kroner på å utvikle Nasjonalt vitenarkiv.
30 millioner av disse stammer fra den direkte bevilgningen fra Kunnskapsdepartementet til Nasjonalt vitenarkiv.
Av de resterende midlene er deler fra Sikts ordinære bevilgningsramme som var planlagt brukt til drift og videreutvikling av Cristin og vitenarkivene, mens andre deler er finansiert av tidligere opptjent virksomhetskapital.
Satt på vent for flere utbedringer
I nyhetsmeldingen som sikt har publisert, heter det at før jul ble overgangen til det nye Nasjonalt vitenarkiv satt på vent til etter rapporteringen av forskningsresultater for 2024 var ferdig, både for å gjøre flere utbedringer og for å sikre at systemet kjører stabilt.
Fra 3. til 21. mars var det klart for en ny utprøvingsperiode, hvor alle brukerinstitusjoner var invitert til å delta. Det var jevnt med besøk og god aktivitet i testsystemet under hele perioden.
Prosjektet utarbeidet en rapport fra utprøvingsperioden i mars i samråd med testgruppen som er oppnevnt av UHR og FFA, og rapporten ble behandlet i styringsgruppen for prosjektet i møte 7. april. Anbefalingen til sikt fra styringsgruppen var ås etter i gang, og det blir nå gjort.
Det er likevel noen forutsetninger som ligger til grunn for beslutningen.
Planlegger å lukke Cristin 3. juni
Etter møtet er det klart at styringsgruppen anbefaler at prosjektet lukker Cristin for registrering og redigering den 3. juni, før migrering av data til Nasjonalt vitenarkiv.
Anbefalingen forutsetter at funksjonalitet for studentoppgaver er ferdigstilt og testet, samt at det foreligger enighet om avtaleverk. Styringsgruppen møtes den 26. mai for å avstemme om prosjektet fortsatt er i rute frem mot oppsatt dato for overgangen, skriver Sikt.
Ambisjonen er at alle institusjoner skal ha tilgang til NVA innen utgangen av juni. Opplæring vil skje senest i august, og dette vil brukerinstitusjonene få mer informasjon om så snart mer er klart.
— Nå som vi har gjennomført to relativt omfattende utprøvingsperioder, og har fått bekreftet at funksjonaliteten fungerer bra, føler vi oss trygge på at systemet er klart for overgangen. Vi er også svært glade for at testgruppen vil jobbe videre med oss i arbeidet med å teste funksjonaliteten for studentoppgaver, og med veikart for Nasjonalt vitenarkiv, sier Vigdis Namtvedt Kvalheim, direktør for forsknings- og kunnskapsressurser i Sikt.
Status etter utprøving
Det gjenstår fortsatt å rette noen feil og å gjøre utbedringer på noen områder. Blant annet må altså den justerte funksjonaliteten for studentoppgaver på plass og testes ut, og dette er under arbeid. Den eksterne testgruppen har sagt seg villig til å bistå Sikt i dette arbeidet.
I tiden fram mot overgangen skal systemet kjøre stabilt uten at det gjøres større endringer i funksjonalitet og brukergrensesnitt. Hensikten er at institusjonene skal kunne gjøre seg kjent med systemet og kunne forberede seg til overgangen, sier Kvalheim i Sikts nyhetsmelding.
— Flere runder med testing og utprøving gjør at vi har fått luket ut mange mindre og større feil, og gjør oss trygge på at systemet nå nærmer seg klart for bruk. Selv om vi selvsagt skulle vært alle forsinkelsene foruten, tror vi også at resultatet har blitt et bedre system for brukerne.
I utprøvingsperioden har prosjektet også mottatt flere innspill til forbedringer av NVA. Selv om all kritisk funksjonalitet skal være på plass, vil det fortsatt være behov for videreutvikling.
— Finansieringsmodellen tar høyde for videreutvikling av Nasjonalt vitenarkiv gjennom hele dets levetid. Vi tar med oss inn en plan for videreutvikling, og det blir også satt opp en rigg for prioritering i samråd med brukerne, sier Kvalheim.
Endringslogg
Klokken 11.40, 11. april 2025: Det heter Nasjonal vitenarkiv (NVA), ikke Norsk vitenarkiv som vi først skrev.