Forlagsavtaler

«Relativt stor avstand» i forhandlingene over to måneder på overtid

«Det er vanskelig å si når, eller om, vi kan få til en ny avtale» skriver Sikt i oppdateringen til deltakerne i forlagsavtalen.

Et bilde tatt inne i et bibliotek som viser en reol med aviser og tidsskrifter.
Kun en avtale står igjen å forhandle ferdig, men der er avstanden til gjengjeld stor flere måneder etter at den forrige avtalen gikk ut.
Publisert

Nesten to og en halv måned etter at avtalen med forlaget Wiley gikk ut, pågår forhandlingene fortsatt for å få til en billigere avtale med bedre publiseringsvilkår.

I en oppdatering til deltakerne i Wiley-avtalen skriver Sikt at forlaget gradvis har nærmet seg kravet om prisreduksjon og ubegrenset publisering, men at «det er fortsatt relativt stor avstand». Ifølge oppdateringen venter Sikt fortsatt på et nytt tilbud fra forlagskjempen etter at det forrige ble avslått.

«Det er vanskelig å si når, eller om, vi kan få til en ny avtale» skriver Sikt i oppdateringen.

Samtidig signaliserer flere institusjoner at de økonomiske forholdene gjør at de må vurderer hvilke avtaler de går inn i. Ved NTNU har de allerede sagt takk og farvel til avtalen med Wiley.

— Det er dette forlaget som i minst grad oppfyller de nasjonale forhandlingskravene om prisreduksjon og ubegrensede publiseringskvoter, sier bibliotekdirektør Sigurd Eriksson ved NTNU til Universitetsavisa.

NTNU anslår ifølge avisen at avgjørelsen vil spare universitetet for rundt fem millioner årlig.

— Den avgjørelsen er endelig, uavhengig av hva resultatet av forhandlingen blir. Det er ikke nok midler igjen på årets budsjett til enda en avtale, sier han.

Sikt: — Mer krevende forhandlinger

— Vi kommenterer aldri pågående forhandlinger, men forhandlingene med forlagene har generelt blitt mer krevende enn før, sier Nina Karlstrøm, ansvarlig for forhandlingene i Sikt.

Det er Sikt som forhandler frem publiseringsavtalene på vegne av institusjonene.

— Det er et vesentlig prinsipp for forhandlingene at det skal være en reduksjon i pris og at en ikke skal ende med å måtte betale ekstra for publisering på grunn av trange kvoter. Vi synes vi har kommet i mål med dette i de avtalene vi har fornyet så langt.

— Hva betyr det for forhandlingene at en stor aktør som NTNU varsler at de ikke ønsker å forlenge avtalen?

— Vi forhandler åpne konsortieavtaler, og det er først når avtalen er ferdig forhandlet at vi og forlagene vet hvor mange som melder seg på avtalene. Det er selvfølgelig ikke ønskelig for forlaget å miste en så stor kunde som NTNU hvis de sier nei til forlengelse, men dette er en stor avtale med over 50 deltakere, så det er fortsatt mange andre som kan bli med på avtalen.

Flere på gjerdet

Overfor Khrono opplyser både Universitetet i Oslo, Universitetet i Sørøst-Norge, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Bergen, Nord universitet, OsloMet, Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Tromsø at de avventer et nytt tilbud fra forlaget før de bestemmer seg for om de vil følge NTNUs eksempel og gå ut av avtalen, eller om de skal fornye den.

— Vi er i en svært krevende økonomisk situasjon, slik som mange andre institusjoner. Kravene våre om blant annet prisreduksjon og ubegrenset publisering er tydelig kommunisert til Wiley, skriver biblioteksdirektør Maria Carmen Torras Calvo ved Universitetet i Bergen i en e-post til Khrono.

— Vi har gjort mange harde prioriteringer, og det er som alle vet tøffere økonomiske tider. Flere sentrale litteraturkilder og databaser er sagt opp for å gi rom i budsjettet, og vi avventer nå tilbudet fra Wiley, skriver Johanne Raade, biblioteksdirektør ved Universitetet i Tromsø i en e-post.

Bibliotekdirektør Anna Løken ved Høgskolen i Innlandet, forteller at også de gjør fortløpende vurderinger rundt hvilke avtaler de fortsetter med.

— Økonomien er stram, og alt tyder på at den strammes ytterligere i årene som kommer. Resultatet av de pågående forhandlingene vil naturligvis være avgjørende. Vi tar stilling når resultatet er klart.

Ifølge en oversikt på Open Science er også avtalen med forlaget Sage utløpt, men Sikt opplyser at denne avtalen er reforhandlet og at det nå jobbes med å skrive ferdig kontraktene før den sendes ut til fornyelse.

Powered by Labrador CMS