Debatt ● Gard Aasmund Skulstad Johanson
Rektor ved UiB bør ikke velges på walkover
Universitetsdemokratiet er tjent med at det kommende rektorvalget ved Universitetet i Bergen blir et reelt valg. Vi trenger en letekomité.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Vi skriver 2024 og om et drøyt halvår har Team Hagen styrt Universitetet i Bergen i en periode. Vi går med andre ord mot nok et rektorvalg, men det er ikke garantert at valget blir reelt. Vi trenger en letekomité.
Våren 2021 var det valgkamp ved UiB, og studenter og ansatte gikk til urnene med et reelt valg fremfor seg. Til tross for enkelte humper i gjennomføringen var valget en reell mulighet til å velge mellom forskjellige retninger. Valget i 2025 ser foreløpig helt åpent ut.
Som professor er det nok en stor beslutning å stille til valg som rektorkandidat. En setter egen forskning på sparebluss for å lede universitetet på vegne av fellesskapet i fire, kanskje åtte, år. Ikke bare det, men en får et nytt og kritisk søkelys på seg selv og rektoratet en er en del av. Det skaper en høy terskel for å stille. Når det da er et sittende rektorat som kanskje kan finne på å ta gjenvalg, er det fristende å tenke at dette ordner seg.
Slik må vi ikke tenke.
Valget ved UiB i 2017 hadde også bare én rektorkandidat. Den gang var oppslutningen på knappe 25 prosent for vitenskapelig ansatte og 27 prosent for teknisk og administrativt ansatte, med 25 prosent blanke stemmer. I 2021, med to kandidater og hard valgkamp, var oppslutningen hhv. 60 prosent og 54 prosent. At valget er reelt, har en innvirkning på engasjementet blant ansatte og studenter.
Som stipendiat er det fristende å kalle dette en midtveisvurdering på steroider.
Gard Aasmund Skulstad Johanson
At rektorperiodene er fire år, med mulighet for gjenvalg, er ikke tilfeldig. Det gir universitetssamfunnet muligheten til å felle dom over jobber som er gjort og det skjerper sittende rektorat inn mot valget — som stipendiat er det fristende å kalle dette en midtveisvurdering på steroider.
Allerede i august 2020 var arbeidet med å sette sammen en komité som kunne saumfare kriker og kroker på campus etter gode rektorkandidater i gang. Denne gangen er saken en annen og sakslisten til universitetsstyret denne torsdagen vitner ikke om at det nærmer seg valg. Skal en letekomité ha tid til å gjøre en grundig jobb, må universitetsstyret kjenne sin besøkelsestid og komme på banen.
Universitetet i Bergen er i en privilegert situasjon. Som en av få statlige etater velger vi som ansatte og studenter vår egen toppledelse. Kritiske spørsmål omkring denne modellen viser at dette ikke er en selvfølge. Hvorvidt valg av rektor til rollen som daglig leder og styrets leder er en klok modell, er en annen debatt, men om inntrykket blir at rektor vinner på walkover er det legitimt at myndighetene er kritiske.
Det inntrykket kan vi imidlertid gjøre noe med og det bør begynne med oppnevningen av en letekomité.
Nyeste artikler
To nye og en gjenvalgt som dekan ved NTNU
Hoel: Fagmiljøene må bidra til hevet status for publisering på norsk
Akademiske ledere må ta standpunkt i studentpolitikk
Før var det kristendom og latin, nå er det matematikk
Fra protestaksjon til Norges største forskningsinstitutt
Mest lest
Ansatte reagerer på krav om høflighet på jobben i Sørøst
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Meiner NTNU-rektor må forklare seg om kontakt med PST. — Stalinistisk
Snart kan ingen lære norske elever fremmedspråk