Erasmus+
Rekordmange norske Erasmus-studenter og elever. Sigrid og Stella dro til Brussel
Norske studenter, elever og ansatte drar på utenlandsopphold med Erasmus+ som aldri før. På seks år er antallet som drar ut doblet. Disse to Erasmus-studentene får godkjent praksisopphold i Brussel som en del av studiene.
Brussel (Khrono): Grunnen til at Stella Fosheim Eide (24) søkte seg til Europastudiet ved Universitetet i Bergen var at hun hadde lest at praksisplasser ble godkjent som en del av studiet.
— Jeg hadde studert en del fra før, men visste ikke helt hva jeg ville gjøre. Spurte meg selv: Hva liker jeg egentlig? Svaret var en blanding av historie, politikk og samfunnsfag. Også ville jeg ha noe arbeidsrettet. Europastudiet hadde alt dette, sierP hun.
Sammen med Sigrid Sævik-Nilsen (21) har hun det siste halve året hatt praksisplass ved Universitetet i Bergens Brussel-kontor. De får begge Erasmus+-stipend og praksisplassene godkjennes som en del av graden. For å kapre praksisplassene måtte de skrive søknad og gjennomføre intervjuer. Etter jul kommer det to nye praksisstudenter og overtar etter dem.
Flere Erasmus+-studenter både til og fra Norge
Årsrapporten for Erasmus+ programmet viser at stadig flere norske studenter og elever har utvekslingsopphold med Erasmus-stipend. Antallet ansatte som reiser ut har også økt. Hele 12.081 studenter i 2023 mot 9159 studenter og elever i 2022. Antallet har økt jevnt og trutt siden 2017 om man ser bort fra koronaårene 2020 og 2021.
Erasmus+ stipendene gis for at studenter og elever skal kunne reise på studie- og praksisopphold, mens ansatte kan reise på undervisnings- og opplæringsopphold.
Flere ansatte ved skoler, universiteter og høgskoler har også utenlandsopphold med Erasmus-stipend. Antallet har økt fra 2285 i 2022 til 3226 i 2023. Dette er også det høyeste antallet siden 2017.
Antallet studenter, elever og ansatte som kommer med Erasmus+ fra andre land er enda høyere og har også økt i perioden fra 2017. I 2023 kom det i underkant av 16.000 studenter og elever og 4000 ansatte på utveksling til Norge gjennom programmet.
Erasmus+- programmet ga totalt støtte til 1,3 millioner utenlandsopphold i 2023. Med et totalbudsjett på over 4,5 milliarder euro finansierte programmet nesten 32.000 prosjekter, som involverte over 84.500 organisasjoner, ifølge årsrapporten.
Nye utfordringer
Studentene Sigrid Sævik-Nilsen og Stella Fosheim Eide er blant over 30 norske studenter med praksisplass i Brussel dette halvåret. De fleste gjør det som en del av mastergraden, men noen jobber også et år etter endt bachelorgrad før de går videre på master.
Deres hovedoppgaver i Brussel har blant annet bestått i å skrive nyhetsbrev en gang i uka, delta og arrangere arrangementer, delta i prosjekter og skrive referater og rapporter.
— Vi har blant annet fulgt nøye med på høringene i EU-kommisjonen og Heitor-, Letta- og Draghi-rapportene, forteller de.
Sævik-Nilsen studerer til vanlig sammenlignende politikk ved UiB.
— Jeg ante ikke at dette var noe man kunne gjøre før jeg startet på graden, men så fort jeg fikk vite om det var det noe jeg også hadde lyst til å gjøre. Det har vært deilig med et arbeidshalvår der jeg har sluppet å lese pensum og ha eksamen. Det har vært helt andre utfordringer, sier hun.
— Samtidig har jeg aldri jobbet mer enn det jeg har gjort det halvåret her, supplerer Eide.
— Men jeg var kanskje ikke en like flink student som deg, sier hun til Sævik-Nilsen.
Begge studentene har tidligere hatt flere verv, blant annet i ulike studentorganisasjoner og sier de erfaringene har kommet godt med her i Brussel.
Vil reise ut igjen
Neste uke reiser Sigrid Sævik-Nilsen og Stella Fosheim Eide hjem til studiene i Bergen, rike på inntrykk og nye venner. Etter jul starter arbeidet med bacheloroppgaven for dem begge.
— Her har vi fått relevant yrkeserfaring i en bransje det kan være vanskelig å komme inn i og praktisk erfaring med faget. I tillegg gir det oss et godt nettverk, sier Eide.
— Det er synd å dra hjem nå når vi endelig forstår så mye mer av sammenhengene og ikke minst alle forkortelsene, ler Sævik-Nilsen.
Begge har fått smaken på utenlandsopphold og ønsker å gjøre det igjen etter endt bachelorgrad. Eide drømmer om Japan. Sævik-Nilsen vet ikke helt hvor, men vil også søke flere praksisplasser.
— I tillegg til at dette har vært utrolig lærerikt, så kommer jeg til å savne alt det sosiale. Jeg trives så godt her. Det er alltid noe som skjer. Alltid noen sitter ute på uteservering. Hele året. Det er en helt annen kultur og bra måte å leve på. Også er vi veldig nært andre land. Jeg har vært i fem land dette halvåret, forteller hun.
Til andre som vurderer å søke på praksisplass i Brussel, har de denne beskjeden å komme med:
— Hvis du er interessert i politikk i Europa, så er det her det skjer. EU og alle andre som jobber med internasjonale spørsmål er her. Uansett hva man vil jobbe med innen internasjonal politikk vil det være nyttig.
Endringslogg: Erasmustallene for studenter gjelder både elever og studenter. Dette er endret 16. desember 2024.