ny statsråd

Hoel ble ny forsknings- og høyere utdannings­­minister: — Helt strålende

Oddmund Løkensgard Hoel (55) har vært statssekretær for Ola Borten Moe og Sandra Borch. Tirsdag ble han presentert som ny statsråd. 

Landets nye forsknings- og høyere utdanningsminister, Oddmund Løkensgard Hoel, sammen med statsminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen tirsdag.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag formiddag ble det offentliggjort at Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) er landets nye forsknings- og høyere utdanningsminister.

Stemmer fra universitets- og høgskolesektoren er positive til den nye statsråden. 

Rykker opp

Hoel tar over etter Sandra Borch (Sp), som før helgen måtte gå av etter avsløringer om at hun hadde jukset i forbindelse med masteroppgaven sin ved UiT Norges arktiske universitet i 2014.

55 år gamle Hoel har de siste tre årene vært statssekretær både for Borch og for forgjengeren hennes Ola Borten Moe (Sp), som også måtte gå av etter blant annet å ha brutt habilitetsregler og regler om aksjehandel.

Professor Hoel

Oddmund Løkensgard Hoel har i dag et professorat ved Høgskulen på Vestlandet.

Han er opprinnelig fra Trondheim og tok hovedfag i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Oslo i 1996. I 2009 fullførte han en doktorgrad i historie ved NTNU og i 2019 ble han professor ved HVL.

Fra 1999 til 2002 var Hoel leder i Noregs Mållag.

Som statssekretær i Støre-regjeringen har Hoel flankert to Sp-statsråder som begge har måttet gå av etter skandaler.

Khrono meldte allerede mandag at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) høyst trolig kom til å gå for Hoel når han nå måtte finne en erstatter for Sandra Borch.

Reaksjoner

UHR-leder Sunniva Whittaker.

Leder for Universitets- og høgskolerådet og rektor ved Universitetet i Agder, Sunniva Whittaker, sier til Khrono at hun synes Hoels statsrådtiltredelse er en veldig god løsning.

— Han kjenner sektoren fra innsiden og har vært delaktig i prosessene som nå skal videreføres. Dette er egentlig helt strålende, sier Whittaker.

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, er også godt fornøyd med Støre sitt statsrådsvalg.

— Med Hoel får regjeringen en svært kompetent statsråd for sektoren. Politikken endres naturligvis ikke med ny statsråd, den ligger fast og nedfelt i Hurdalsplattformen, men Hoel vil kunne iverksette den med klokskap, skriver Olsen i en e-post til Khrono.

UiO-rektor Svein Stølen skriver seg også på listen over de mange som er positive til at det er Hoel som tar over etter Borch.

— Det er veldig hyggelig. Det blir godt å få en statsråd som kjenner sektoren godt. Vi gleder oss til videre samarbeid, sier han til Khrono.

NTNU-rektor Tor Grande er positiv.

— Hoel har stor tillit i universitets- og høyskolesektoren, og han kjenner oss godt. Han har også god kjennskap til NTNU og vårt samfunnsoppdrag. Jeg forventer at han lytter til og involverer sektoren, og at vi får tett og god dialog, formidler Grande til Khrono.

Den nye statsråden var i dag invitert til å holde et foredrag på NTNUs ledersamling på Oppdal. Da NTNU på formiddagen fikk beskjed om at han ikke kom likevel, lå det i kortene hva som snart kom til å skje.

Konstituert rektor Tor Grande håper den nye statsråden kan sette forskningens egenart mer på dagsorden, noe som også var tema på Kontaktkonferansen for forskning og høyere utdanning nylig.

— Mens Ola Borten Moe var en omstridt statsråd, har mange akademikere vært veldig fornøyd med Oddmund Løkensgard Hoel. Men han har også stått for den samme politikken som sine forgjengere. Hvorfor er han likevel så populær?

— Han har vunnet respekt fordi han kjenner sektoren godt og på grunn av egen erfaring med den. Når han snakker er det åpenbart at han er veldig godt orientert om utfordringene sektoren står overfor. Han blir derfor en god samtalepartner fordi han forstår hvilke utfordringer høyere utdanning og forskning står overfor. Han er kunnskapsrik, klok og ikke minst en person som er godt likt, sier Grande fra NTNUs ledersamling på Oppdal.

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, har følgende å melde:

— Vi har fått en statsråd som vi kjenner godt fra før, og som kjenner oss. Han har selv professorbakgrunn, han kjenner sektoren godt innenfra og alle de viktige prosessene vi står i akkurat nå. Han har stor tillit i sektoren og jeg personlig har hatt stor glede av de samtalene jeg har hatt med ham.

HVL-rektor Gunnar Yttri er også fornøyd med at «hans» egen professor nå har blitt statsråd.

— Oddmund er veldig dyktig, og en handlekraftig og klartenkt person. Dette vil komme hele Norge til gode, sier Yttri til Khrono.

MDG: — Et godt tegn

Partileder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Arild Hermstad, ønsker Hoel lykke til med jobben.

MDG-leder Arild Hermstad.

— Etter at Ola Borten Moe overkjørte universitetene og kuttet støtten til utenlandsstudentene og Borch ønsket å ta studenter til høyesterett trenger vi en statsråd som er på lag med studentene, forskningen og universitetene, skriver Hermstad i en e-post til Khrono.

Utdanningspolitisk talsperson i SV, Grete Wold, ser frem til å samarbeide med den nye ministeren.

— Den kanskje viktigste utfordringen han har på bordet er å bedre studentenes økonomi. SV har kjempet gjennom en nødvendig økning i studiestøtten to ganger i budsjettforhandlinger med regjeringen. Jeg håper Hoel fortsetter å prioritere studentene inn i budsjettene, sier Wold.

Selma Matsdotter Bratberg er president i SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond).

— Vi håper først og fremst at den nye ministeren blir en forkjemper for fri forsking og dens integritet, og verne om prinsippene for akademisk frihet, sier hun til Khrono.

— Kultur spiser strategi til frokost

Styreleder i Den norske historikerforening (HIFO), Peter S. Hatlebakk, skriver i en melding til Khrono at historikerforeningen «selvsagt har troen på en historiker ved Kongens bord».

— Kultur spiser strategi til frokost. Det historiske og humanistiske blikket på samfunnsspørsmål vil hjelpe statsråden med å sette saker i større og flere perspektiver, og dermed også flere løsningsalternativer på politiske problemer enn de mest iøynefallende. Vi ønsker Oddmund Løkensgard Hoel lykke til med krevende oppgaver, melder Hatlebakk.

Leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg syns dette er et klokt valg.

— Den nye ministeren må prioritere tiltak som sikrer at Norge fortsatt skal være et land der alle har like muligheter til å ta høyere utdanning. Stortingsmeldingen om nytt opptakssystem er viktig, studiestøtten er fremdeles for lav, og norske studenter i utlandet får mer gjeld enn før. Dette må statsråden ta tak i. Ellers frykter vi at vi får et utdanningssystem som forsterker de sosiale forskjellene, sier Randeberg. 

Norges største fagforening for ingeniører og teknologer, NITO, har også forventninger til den nye statsråden.

Tor Grande er rektor ved NTNU, og positiv til Oddmund Løkensgard Hoel.

— Vi forventer vi at han girer opp satsingen på flere studieplasser for å løse kompetansekrisen vi står overfor, mer etter- og videreutdanning, også for de som står utenfor arbeidslivet og en storstilt satsing på forskning og innovasjon innen kunstig intelligens og automasjon for å sikre at Norge ikke blir digitalt frakjørt, skriver president Trond Markussen i en e-post til Khrono.

— Vi er optimistiske

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB), Kaja Ingdal Hovdenak, har følgende kommentar til den ferske statsråden:

— Med en så stor omstilling trenger vi en statsråd med fartstid og god innsikt i sektoren. Vi forventer at Hoel prioriterer studentenes sak. Vi er optimistiske og ser fram til å fortsette samarbeidet som Borch startet på.

Powered by Labrador CMS