Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
No blir det universitet på «kvart nes». — Vi berre justerer kartet etter terrenget Ti universitet i Oslo. Tre i Bergen. Universitetsbyen Molde. No går nye og enklare krav for å få vere universitet ut på høyring.
Høyre mener regjeringen lemper på kravene for å få utdanning i distriktene — Det må være et mål at flest mulig skal ta utdanning på campus, sier Kari-Anne Jønnes (H). Hun mener regjeringen styrker desentraliserte utdanninger på bekostning av studier på campus.
Det burde handlet om demokrati En sann tillitsreform i UH-sektoren kan ikke gjennomføres fra toppen. De ansatte må virkelig vises tillit og involveres i både reform og styring gjennom demokratiske prosesser og organ.
Har frose opptak i kyrkjemusikk NTNU har frose opptaket til kyrkjemusikkstudiet. Fagmiljøa må ha ein berekraftig storleik, svara statsråden då han vart utfordra i Stortinget.
No blir KI-milliarden lyst ut Forsknings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel oppmodar til samarbeid.
Hoel med marsjordre til universitet og høgskular: — Har ein jobb å gjere Landets universitet og høgskular har fått brev frå Kunnskapsdepartementet med føringar om korleis dei skal følgje opp den nye universitets- og høgskulelova.
Vil beholde treer-krav for sykepleiere En allianse bestående av to Høyre-topper og to sykepleiere sier nei til å fjerne karakterkrav.
Nedslående Nesna-beskjed fra Oddmund Hoel Senterpartiet i Nordland er ikke fornøyde med uttalelsen fra partikollega Oddmund Hoel. Nord-rektor Hanne Solheim Hansen tar beskjeden fra statsråden til etterretning.
Dette diskuterte den «hemmelige» Forskningsrådet-gruppa Utenriksminister Espen Barth Eide, klimaminister Andreas Bjelland Eriksen og fire statssekretærer var blant de som i høst var med på diskusjonene om Forskningsrådets framtid.
Gir over 20 millioner kroner til 500 nye studieplasser Oslo, Rogaland, Innlandet og Trøndelag får de fleste plassene.
Skriver og selger masteroppgaver til studenter Etter at Martin Thaulow (39) fortalte på TV 2 at han skriver masteroppgaver mot betaling, har nye bestillinger strømmet inn.
Dette bruker studentene kunstig intelligens til Studiebarometeret for 2023 er klart, og for første gang har landets studenter blitt spurt om forholdet deres til kunstig intelligens (KI).
Ingen garantier for full uttelling for EU-prosjekter Norske universiteter, og ikke minst institutter, henter hjem mye EU-midler. Nå er det usikkert om instituttene får de tildelingene de hadde forventet.
Norske forskingsmiljø henta heim 6 milliardar kroner frå EU i 2023 — Norske forskarar markerer seg i europatoppen, seier forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).
Dette står øverst på listen over det statsråd Hoel ser veldig kritisk på Oddmund Hoel (Sp) peker på at alderspoengene er de av tilleggspoengene som direkte stimulerer mest til en utsatt studiestart.
Ny statsråd, men politikken ligg fast Dag Rune Olsen ønskjer UH-sektoren og nordområda si nye minister Oddmund L. Hoel velkomen til jobben som statsråd. Han vil både kritisere og utfordre regjeringa — og lovar ein prat om det nye museet i Tromsø.
NSO: Følg i Sandras fotspor, Oddmund – bli studentenes minister! NSO vil gratulere Oddmund Hoel med den aller viktigste ministerposten! Vi håper du vil ta stafettpinnen videre etter Borch, og bli studentenes minister. Å sikre studentenes velferd har aldri vært viktigere.
Her presenteres HVL-professoren som ny statsråd Jonas Gahr Støre (Ap) viste frem regjeringens ferskeste minister, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), på Slottsplassen.
Hoel ble ny forsknings- og høyere utdanningsminister: — Helt strålende Oddmund Løkensgard Hoel (55) har vært statssekretær for Ola Borten Moe og Sandra Borch. Tirsdag ble han presentert som ny statsråd.
Professor Hoel er favoritt til å bli ny statsråd Ny forsknings- og høyere utdanningsminister utnevnes en av de nærmeste dagene.
Færre vil ta etter- og videreutdanning, men nå blir det enklere å tilby det Færre arbeidstakere vil ha etter- og videreutdanning, eller føler de kan ta seg tid til det, eller har mulighet. Samtidig skal det bli enklere for universiteter og høgskoler å tilby dette.
Her er snakkisene om hvem som kan bli NTNU-rektor To interne ledere har allerede meldt fra at de ønsker å bli rektor ved NTNU. Men det snakkes om flere.
Bekymret over hvordan «big-tech» støvsuger sentrale forskningsmiljø — Tida er definitivt inne for politisk styring, regulering, brei satsing på forsking og innovasjon, internasjonalt samarbeid og nasjonal kontroll om dette skal gå bra, mener statssekretær Oddmund Løkensgaard Hoel.
Campusstrid: — USN har i all hovedsak fått det de har bedt om Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel reagerer på at Universitetet i Sørøst-Norge ikke er fornøyd med Hallingdal-penger.
Ingen løfter om å opprettholde veterinærplasser I Ås hadde de forventet å kunne opprettholde 90 studieplasser på veterinærstudiet. Nei, sier Kunnskapsdepartementet.
Kritisk til prosessen rundt Forskningsrådet: — Snubler i sine egne bein — Det vorspielet man har hatt rundt Forskningsrådet gjør ikke at man blir rolig, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet.
NTNU-professor: — Pinlig, dårlig og flaut for Norge NTNU-professor Mats Ehrnstrøm er svært kritisk til det lave utdanningsnivået til norske topp-politikere. Forsker og jurist Cecilie Hellestveit mener det tvert imot er bra at det er slik.
Universitetet i Oslos campusplaner i Innlandet satt på vent Regjeringens gladmelding til NTNU har skapt hodebry for Universitetet i Oslo (UiO). Ved Sykehuset Innlandet karakteriseres det hele som en svært krevende situasjon.
Vil ha eget «forskningsråd» for forsvar og sikkerhet Forskningsrådet kommer til kort når det gjelder forskning på forsvar og sikkerhet, mener Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Det foreslår en ny måte å fordele penger til sensitiv forskning på.
AYF: Hugs garantien i Arendal, Hoel! Det er viktig når statssekretæren seier at forskarar i Noreg også om ti år sjølve skal få styre kva me forskar på.
Reagerer på halvering av midler til rusforebygging Midler til forebygging av ruslidelser blant studenter er halvert, samtidig som nye tall viser at hver åttende student får helseproblemer på grunn av rusbruk. Svært uheldig, ifølge styreleder i Samskipnadsrådet.
Åtte timer, sju debatter. — Jeg er ikke sendt hit fordi det er en type «skitjobb» Når statsråden glimrer med sitt fravær, må regjeringens «skjold» på jobb. Vi fulgte statssekretær Oddmund Løkensgard Hoels åtte timer lange forsvarstale for regjeringens politikk på Arendalsuka.
En av fem mener Høyre er best på forsknings- og utdanningspolitikk Alle virker enige i at forskning og utdanning er viktig, men bare drøyt halvparten av landets befolkning mener noe om hvilket parti som har den beste politikken på feltet.
Hvordan skal vi gire opp omstilling når regjeringen girer ned? Oppussing av forskningssystemet krever samspill med andre politikkområder enn det Sandra Borch sitter med alene.
Ble grillet om skolepenger, lærerutdanning og midlertidighet — Det er veldig dramatiske tall, og jeg synes ikke statssekretæren svarer veldig bra for seg, sier leder av Pedagogstudentene, Kaspara Halkjelsvik. Hun ønsket å vite hva regjeringen skal gjøre med lærerrekrutteringen.
Sandra Borch blir ny forsknings- og høyere utdanningsminister Landbruks- og matminister Sandra Borch bytter statsrådpost og overtar som ny forsknings- og høyere utdanningsminister.
Ny statsråd: Disse snakkes det om nå Hvem overtar etter Ola Borten Moe? De heteste kandidatene er Oddmund Løkensgard Hoel, Sandra Borch og Geir Pollestad, men en helt ny løsning nevnes også.
Nær 80 prosent av studentene forsvant Bare 332 studenter fra land utenfor EU og EØS starter på nasjonale gradsstudier ved norske universiteter og høgskoler i høst. I fjor var tallet 1533.
Reagerer på at det nye styret er dominert av folk fra næringslivet Tre av fire eksterne representanter i styret til Universitetet i Stavanger har bakgrunn fra næringslivet. — Uforståelig snever representasjon, sier statsviter Svein Erik Tuastad.
— Eit signal frå statsråden som uroar oss djupt SV fryktar «nedbygging av internasjonal solidaritet», etter at regjeringa har sett program for globalt samarbeid på pause.
Regjeringa garanterer ikkje for samarbeidsprogram med land utanfor EU — Naturleg å sjå på verkemidla på heile internasjonaliseringsfeltet, seier statssekretær etter at utlysing av 175 millionar kroner er lagt på is.
Skulane meiner at utdanninga til lærar ikkje dekkjer behova deira Kommunar sender relativt nyutdanna rett til vidareutdanning for å dekka behova i norske grunnskular, syner KS-rapport.
Ser rekruttering til lærarutdanningane som ei av dei største utfordringane Framtida er meir skiftande og usikker enn før. Det gjer at statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel ser (minst) tre store utfordringar som må møtast i tida som kjem.
Kunstnere som nøkkelen til det grønne skiftet Er regjeringen virkelig så historieløs at de overser den avgjørende rollen kunst og kultur har for å påvirke mennesker tanker og evne til å utfordre etablerte sannheter? spør Ole Fredrik Norbye.
Forenkla finansieringssystem gjev handlingsrom for kunstfaga Ein lågare finansieringssats og dermed lågare risiko er betre for stabiliteten og handlingsrommet til ein institusjon, meiner statssekretær Oddmund L. Hoel.
Retorikk om kunstfag på feil (tall)grunnlag Kritiserer statssekretærens forslag om finansiering: Musikkhøgskolen ber om å få beholde økonomisk handlingsrom for å bidra til å løse samfunnsutfordringene.
Kva betyr eigentleg endringane i finansieringssystemet? Finansieringssystemet er komplekst og samansett, så det er ikkje overraskande at det blir mistydingar når det blir endringar. Her kjem nokre oppklaringar og døme på kva me no gjer, og kvifor me gjer det, skriv statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp).
Jønnes og andre må gjerne spinne ei historie om «stil» og «retorikk» — Kritikk frå Høgre for å drive ein aktiv distrikts- og Nord-Noreg-politikk er noko denne regjeringa lever svært godt med, skriv statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Kaller dagens finansiering av fagskolene for elendig Mens fagskolene opplever en sterk vekst i antallet studenter, fortviler flere rektorer over at dagens finansiering er uforutsigbar og mangelfull.
Ber regjeringen heve studiestøtten til EUs fattigdomsgrense EU definerer fattigdomsgrensen for enslige til 251.600 kroner. Det er over 120.000 kroner mer enn det studentene har å rutte med i dag.
Sykepleierne vil også ha slettet studielån — krever samme ordning som lærerne Norsk Sykepleierforbund ber om å bli behandlet likt som lærerne. Kunnskapsdepartementet svarer at de tar med seg innspillet.
Vurderer nasjonal veileder for å møte ChatGPT-utfordringene Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel avviser ikke at det kan komme et eget regelverk for å komme problematikken rundt ChatGPT i møte. NSO er positive.
Mener mål- og resultat-styring i akademia er for rigid — Vi trenger ikke å styre ut fra et like rigid system som vi har hatt, sier statssekretær Oddmund L. Hoel. Han mener universitetene og høgskolene selv må sørge for at ansatte ikke jobber for mye.
— Knusende rapport om midlertidighet ved universiteter og høgskoler Forskerforbundet krever hastetiltak etter fersk rapport som kritiserer bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høgskoler.
Norske bedrifter trenger 700 flere med doktorgrad Norske bedrifter melder om stor mangel på personer med riktig høyere utdanning. — Vi må dimensjonere utdanningssystemet mer etter arbeidslivets reelle behov, sier NHO-sjefen.
Frp vil avslutte «dyptgående» forsknings-samarbeid med Kina Frp fremmet onsdag forslag i Stortinget om at regjeringen skal avslutte forskningssamarbeid med blant andre Kina og Iran.
Politikk-topper til Antarktis for å velge milliardprosjekt Norsk polarinstitutt får trolig klarsignal til å investere 2-3 milliarder kroner i forskningsstasjonen Troll. En topptung politikerdelegasjon og noen forskere reiser til Antarktis for å velge endelig utbyggingsprosjekt.
Varslar handlingsplan for norsk fagspråk Det står så dårleg til med norsk fagspråk at statssekretær Oddmund L. Hoel har samla gode krefter for å laga ein eigen handlingsplan.
En av fire i Forskningsrådet tjener mer enn 900.000 i året: — En lønnsadel innenfor forskning 55 ansatte i Forskningsrådet har millionlønn. Nå krever Kunnskapsdepartementet at Forskningsrådet drar i bremsen.
Vil at flere universitets- og høgskoleansatte skal få jobbe fra Distrikts-Norge Regjeringen ber universiteter og høgskoler legge til rette for at ansatte kan jobbe mer utenfor campus. Slik vil de sikre statlige arbeidsplasser i distriktene.— Vi kan ikke ha en professor her og en professor der, svarer rektor.
Har kuttet nesten en tredjedel av bevilgningen til regionale fond på tre år Regioner med store forskningsmiljø straffes når midlene til regionale forskningsfond bevilges for 2023. I Oslo forsvinner fondet helt.
Retur-EU: — Vil mangle dramatisk mye penger Forskningsinstituttenes bransjeforening frykter at det ikke vil være mer penger igjen i støtteordningen Retur-EU i 2024 og 2025.
Varsler kutt i Retur-EU ved større suksess enn antatt 2022 blir trolig et rekordår for EU-finansiering av norsk forskning. Skulle suksessen fortsette varsler regjeringen mindre penger til hvert prosjekt.
Borten Moe på tur til USA for å hente inspirasjon Politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet er i USA for å hente inn mer kunnskap og andre perspektiver på utfordringer i universitets- og høgskolesektoren.
Færre midlertidig ansatte i akademia:— Fortsatt et godt stykke igjen Andelen midlertidig ansatte ved høgskoler og universiteter har gått litt ned det siste året. Men verken statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) eller fagforeningene er fornøyd.
I 40 år har norske studentar lært fransk i Caen. No kan det vera slutt Støtte til det fransk-norske senteret i Caen og til utvekslingsprogam for lærarstudentar kan forsvinna dersom statsbudsjettet vert vedteke.
Mener staten må gå foran og ta vitenskapen i bruk Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning vil at samfunnet må ta forskningen i bruk for å løse utfordringer. — Staten må gå foran. Det står ingenting om hvordan dette skal skje, sier Lars Holden.
Månelandingar eller tåkeprat? Debatt om langtidsplanen Regjeringa har nettopp lagt fram langtidsplan for forsking og høgare utdanning. Det blir det debatt om — torsdag kveld på kulturhuset i Bergen og direkte på khrono.no.
Statssekretæren fikk blomster for å sikre EU-ordning — Det er veldig hyggelig. Det er ikke først og fremst blomster vi får om dagen, sier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp).
Regjeringen vil kutte 25 millioner til studentvelferd — Det er virkelig et reelt kutt i samskipnadenes mulighet til å opprettholde eller utvikle de tilbudene som i aller høyeste grad er etterspurt, sier leder av Samskipnadsrådet.
Rektorar misnøgde med budsjettet: — Ein svart dag Isolasjonisme, gravøl og sterk uro, var ord som blei brukt etter framlegging av statsbudsjettet torsdag.
Krever at også russiske studenter i Norge skal få akutt-stipendet Russiske studenter i Norge sliter økonomisk fordi bankkontiene deres er sperret på grunn av vestlige sanksjoner. Leder Maika Godal Dam i Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer.
Linn (21) har stålkontroll: — Pastaskruer er billigere enn pastarør Det koster i snitt nesten 17.000 kroner i måneden å være student, ifølge tall fra Norsk studentorganisasjon. Selv med deltidsjobb og sommerjobb går student Linn Mårstig Raaen i minus hver måned.
Nei, vi foreslår ikkje å fjerne professor II-stillingane — Det vi foreslår, er å forenkle lovverket, skriv statssekretær Oddmund L. Hoel.
KPMG seier at NFR har mangla kontroll over tildelingsnivået Rapporten frå KPMG underbyggjer behovet for nytt styre i Forskingsrådet, skriv statssekretæren i Kunnskapsdepartementet.
Stipendordning for ukrainske studentar held fram Ukrainske studentar som var i Noreg før krigen, kan også neste år studieår få stipend for livsopphald.
Kan bli forsinket likevel: Fra glede til tristhet på et halvt døgn — Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro lenger, sier UiO-rektor Svein Stølen.
Torsdag leverer de rapporten: — Jeg vil ikke spekulere i reaksjonene Museumsdirektør Håkon Glørstad forteller at det jobbes på spreng med å få klar rapporten som skal belyse effekten av et eventuelt milliardkutt.
Vil ha svar på hvilken rolle ekstern finansiering spiller for midlertidighet Påvirker ekstern finansiering midlertidigheten? Kunnskapsdepartementet har lyst ut et analyseoppdrag for å finne ut av dette.
Jobber med avklaringer for fleksibelt opptak for flyktninger Ledelsen ved norske universiteter og høgskoler synes arbeidet med tilrettelegging for flyktninger går sakte, departementet jobber med avklaringer.
To ekspertutvalg skal forberede oss på nye kriser Økonomiprofessor Mari Rege og seniorforsker Simen Markussen skal lede hver sin ekspertgruppe som skal bidra til å gjøre landet bedre forberedt på neste krise.
Kolleger av NUPI-forsker på Putins forræderliste NUPI-forsker Julie Wilhelmsen karakteriserer situasjonen som dramatisk.
Russiske forskere forteller om skam, frykt og følelse av maktesløshet Forskere ved OsloMet har de siste ukene hatt mye kontakt med russiske kolleger. De russiske forskerne forteller om tøffe tider, og om å måtte ta antidepressiva for å komme seg gjennom dagene.
Vil ha øyremerkt pott for å få ned mellombels-talet Magnus Marsdal frå Manifest Tankesmie meiner statsråden må ta tak for å få ned talet på mellombels tilsette forskarar. Han vil ha ein eigen pengepott som kan brukast når tilsette er mellom eksternfinansierte prosjekt.
Statssekretæren vil ha debatt om det forskes nok på Norge Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) spør om forskning på norske forhold har havnet i skyggen av internasjonalisering.
— Krigen vil få følger for samarbeidet med Russland — Russlands invasjon i Ukraina vil helt åpenbart få følger for vårt utdannings- og forskningssamarbeid med Russland, sier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Trøndere styrer høyere utdannings-politikken Trøndere innehar nå de mektigste utdanningspolitiske posisjonene. Det kan komme til å merkes.
Ble suspendert fra europeisk universitetsledelse, med Norge i en hovedrolle Norge jobbet aktivt for å hindre at Hviterussland fikk styringen over Bolognaprosessen.
«Finnmarksfradrag» kan bli lokkemiddel for nye Nesna Gratis studentboliger og studielånsfordeler er noe ledelsen ved Nord universitet vil diskutere for å trekke flere studenter til et gjenoppbygget Nesna-tilbud.
Dei har venta sidan 1930. No vil SV redda veksthuset Først sa Solberg-regjeringa nei, så Støre og hans mannskap. No er SV håpet for Naturhistorisk museum.
Et usnobbete, politisk svar til Eide — Ifølge Kristin Melum Eide har kritikken mot Moe handlet om at han ikke har høyere utdanning, at han hevdes å være anti-intellektuell og at han er bonde!
Den nye statssekretæren: — En drømmejobb for en med min bakgrunn Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) er nå Ola Borten Moes (Sp) nestkommanderende i Kunnskapsdepartementet, og der kan alle vente seg kurs i nynorsk.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe