Universitetsrangering

Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter

Norge kommer på jumboplass i Norden i ny rangering, men én norsk rektor har grunn til å juble. 

Billedmontasje av 8 rektorer, hvorav to av dem er kvinner.
Disse rektorene har alle til felles at deres universitet er rangert blant de 200 beste i verden. Øverst fra venstre: Henrik C. Wegener (Københavns universitet) , Anders O. Bjarklev (Danmarks tekniske universitet), Annika Ö. Wernerson (Karolinska institutet), Erik Renström (Lund universitet), Brian B. Nielsen (Aarhus universitet), Sari Lindblom (Helsingfors universitet), Svein Stølen (Universitetet i Oslo) og Anders Söderholm (Kungliga Tekniska högskolan).
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono.no): Sverige har fem, Danmark har tre, Finland to og Norge har kun ett universitet som når opp blant de 200 beste på Times Higher Education World University Ranking over de 2092 beste universitetene og høgskolene i verden.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo har grunn til å være fornøyd. Ikke bare er universitetet det eneste norske som når opp blant de 200 beste. Det er i tillegg det eneste norske universitetet som klatrer på lista. Alle de andre norske står enten på stedet hvil eller rykker nedover.

— Jeg er stolt av at vi klarer å holde nivået og til og med gjøre det bedre, men med statsbudsjettet som ble presentert i går, så vil vi slite med å holde på en slik posisjon fremover, sier Stølen til Khrono.

Sverige best i Norden

FAKTA

Om rangeringen

  • Dette er den 21. utgaven av rangeringen. 2092 universiteter fra 115 land og regioner er rangert . I fjor var det 1907 på listen.
  • 2860 høyere utdanningsinstitusjoner fra 133 land og regioner sendte inn data for å bli med på listen. 768 universiteter kvalifiserte ikke til å bli med på listen.

Kilde: Times Higher Education

De svenske universitetene holder seg fortsatt i teten, med både flest på topp og flest blant de 200 beste. Karolinska institutet stikker av med en nordisk førsteplass og har krøpet en plass oppover fra 50. til 49. plass og er dermed eneste nordiske universitet på topp 50-lista. Universitetet er dessuten rangert som det nest beste i EU etter belgiske KU Leuven.

Norden stiller sterkt blant universitetene i EU og EØS i rangeringen. Kungliga Tekniska Högskolan, Lunds universitet og Københavns universitet er også blant de fem beste.

Sverige har totalt 13 universiteter som er rangert på listen over de 2092 beste i verden. Sju av disse gjør det bedre enn i fjor, og tre gjør det dårligere. På QS University Rankings som ble offentliggjort tidligere i år, gjorde også svenske universiteter det svært godt. Der havnet Lund, Uppsala og Den Kungliga Tekniska Högskolan i tet i Norden

Times Higher Education sammenligner forskningsintensive universiteter ut fra 18 indikatorer som måler undervisning, forskning, kunnskapsoverføring og internasjonalisering. Les mer om metodikken her.

Her er listen over de beste nordiske universitetene: 

To rykker nedover på listen

I Norge er det seks norske forskningsintensive universiteter som får plass blant verdens drøyt 2000 beste universiteter i rangeringen. Universitetet i Oslo går fram 11 plasser fra året før og ender på 116. plass. Deretter kommer Universitetet i Bergen på 251.-300. plass og NTNU på 301.-350. plass, som er samme plassering som året før.

UiT Norges arktiske universitet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) rykker begge nedover på listen, mens Universitetet i Stavanger holder stand.

Her er de norske universitetene som er kåret til å være blant verdens beste av Times Higher Education:

— Politikken gjør det vanskeligere å lykkes

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo sier at de alltid tar slike kåringer med en klype salt. Likevel betyr slike kåringer noe for internasjonal anseelse, for studenter og for mulige samarbeid.

Arendal 20220818 – Arendalsuka. Svein Stølen. Foto: Siri Øverland Eriksen

— Det som spesielt trekkes fram som positivt for Universitetet i Oslo i denne kåringen, er forskningskomponenten, der vi rangeres som nummer 95 i verden. Dette er konsistent enten vi ser på tildelinger fra ERC (Det europeiske forskningsrådet) eller andre forskningsmidler, så gjør UiO det veldig godt. Dette skal vi jobbe hardt for å fortsette med i fremtiden også, sier han.

Stølen trekker fram at det har vært ekstra krevende å klare å opprettholde et slikt nivå på forskningen samtidig som de har hatt en realnedgang i budsjettene. 

Stølen mener den politiske utviklingen i Norge går motsatt vei av det som anbefales i Draghi-rapporten

— Det blir stadig mindre midler til fri forskning og konkurransearenaer uten at rammene er politisk satt, sier han og legger til:

— En annen ting som vektlegges i denne kåringen er internasjonalt samarbeid og internasjonale studenter. Det sier seg selv at det blir utfordrende med dagens politikk i Norge.

Færre europeiske universiteter i toppen

Andelen europeiske universiteter blant de 200 beste i verden krymper. I 2019 var det 99 universiteter i Europa som nådde opp, nå er det 91. Universiteter og høgskoler i Asia rykker derimot oppover på listen og har flest blant de 200 høyest rangerte. Universiteter i Kina, Japan og Sør-Korea rykker alle oppover på rangeringen.

Times Higher Education trekker spesielt fram disse trendene: 

  • Universitetet i Oxford stikker av med topplassering for niende året på rad.
  • På andre- og tredjeplass kommer de to amerikanske universitetene Massachusetts Institute of Technology og Harvard University.
  • Blant universitetene som er rangert i Europa, er nesten alle i Vest-Europa. 
  • Storbritannia har 107 rangerte universiteter, Italia og Spania har 55 hver, Frankrike og Tyskland har 50 hver.
  • To tredjedeler av nederlandske universiteter faller på årets liste. Dette inkluderer Delft University of Technology, som rykker ned fra 48. til 56.-plass.
  • Ti franske universiteter får sin verste rangering noensinne.
  • Nesten halvparten av de sveitsiske universitetene får dårligere rangering.
  • 40 polske universiteter er på listen. Det er tre flere enn året før. Wroclaw Medical University gjør det best med en 501. — 600. plass.

Times Higher Educations utenlandssjef Phil Baty sier at konkurransen mellom universitetene tilspisser seg hvert år. 

— Europeiske universiteter må jobbe hardere om de ønsker å holde sin posisjon blant de beste i vår rangering, sier han i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS