Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Ut med engelsk: Vil at to tredjedeler av undervisningen skal være på nederlandsk Utdanningsministeren i Nederland vil innføre strengere språkkrav. Slik kan man spare 3,4 milliarder kroner, mener han. Universitetene raser.
Rektorens reform vil gjøre 280 årsverk overflødige Det stormer rundt rektor Henrik C. Wegener som har valgt å gjøre store endringer i strukturen ved Danmarks største universitet. Mange ansatte må finne noe annet å gjøre.
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter Norge kommer på jumboplass i Norden i ny rangering, men én norsk rektor har grunn til å juble.
Københavns Universitet kutter 450 studieplasser Kuttene går hardest utover det humanistiske fakultetet.
Reagerer på at statsråden ikke avviser sykepleierimport Danmark vil importere sykepleiere fra India. Norsk Sykepleierforbund-leder Lill Sverresdatter Larsen minner om at sykepleierkrisen er global. — Vi må løse utfordringer uten å skyve problemene over på andre land.
Danskene vil utdanne og importere sykepleiere fra India og Filippinene Danskene får kritikk for en avtale de har inngått med India om å utdanne og importere sykepleiere til Danmark. Statsråd Oddmund Hoel avviser ikke ideen og følger interessert med på det danske initiativet.
Skrekkscenario: At KI skal brukes til å undervise 62 prosent av de som svarte på en dansk undersøkelse sier at de frykter at kunstig intelligens skal brukes til både å forberede og gjennomføre undervisning av studenter.
Ble strøket som forfatter da artikkelen ble publisert Brasilianske Anna Xavier fikk ikke medhold etter å ha klaget til det danske Uredelighedsnævnet. — Som forventet, sier forskeren.
Å få barn bidrar til at kvinner dropper hele forskerkarrieren Forskning og undervisning virker vanskelig å kombinere med livet som småbarnsforeldre, sier forsker bak dansk studie.
Bryt samarbeid med universitet i Kina og Iran Fleire danske universitet bryt samarbeid med eitt eller fleire kinesiske eller iranske universitet.
«Ingen» støtter vedtaket. Skal kutte 280 årsverk i administrasjonen Styret ved Københavns Universitet har måttet kjempe gjennom et vedtak som har som mål å spare universitetet for 300 millioner danske kroner i året.
Vern universitetene og styrk fagskolene Flere har reagert på Aftenpostens forslag om danske tilstander, men vi trenger mer arbeidsdeling og mangfold i utdanningen. Og fagskolene kan levere på det som er bakgrunnen for endringene som har blitt gjennomført i Danmark.
Kunnskapsfiendtlig argumentasjon i Aftenposten skremmer Et forslag om å kutte blindt i utdanningers lengde er usedvanlig uklokt, og argumentasjonen er overraskende unyansert.
Trangere økonomi i Europa: Flere varsler underskudd og oppsigelser i 2024 Universiteter i Sverige, Danmark og Storbritannia sliter med økonomien. Fire av ti universiteter i Storbritannia går i minus.
Mer enn 1 av 3 kvinnelige stipendiater utsatt for sexisme. — Fullstendig uakseptabelt En dansk undersøkelse har kartlagt ulike former for sexisme rettet mot kvinnelige stipendiater. — Kan føre til et enormt tap av forskertalenter, sier utdannings- og forskningsminister Christina Egelund.
Kvinner tar fortsatt det meste av husarbeidet i akademia Kvinner i akademia blir oftest sittende igjen med servicejobbene, viser en dansk studie. Sosialantropolog Lene Pettersen tror det samme gjelder for Norge.
Legeforeningen tar ut søksmål mot staten På vegne av norske leger som har tatt sin utdanning i Danmark velger nå Legeforeningen å gå til sak mot staten. Det handler om spesialisering av leger.
Influenceren har innrømmet plagiat. Nå stilles det spørsmål ved bachelorgraden Influenceren sier hun har hatt en uansvarlig, slurvete og usystematisk arbeidsmetode, som har medført en rekke feil. Hun sier også at hun har bachelorgrad, men det kan ikke universitetet bekrefte.
Timeregistrering er på bordet for danske forskere. Ikke ønsket, sier norske fagforeninger En ny lov kan bety at vitenskapelige ansatte i likhet med andre dansker må skrive ned hvor lenge de jobber. Norske forskere ønsker ikke det, sier Forskerforbundet.
Danmark: Berre 14 prosent trur på fast forskarstilling Danske stipendiatar har vanskeleg å sjå føre seg at det ventar ei fast forskarstilling på dei. Kvinnene er minst optimistiske.
Etter tjue år med omstridt lov i Danmark: Vil at rektor skal velges av ansatte Danske tillitsvalgte vil at ansatte skal kunne velge og kaste ledere.
Forskere plages av stress: — En bransje som ødelegger mennesker Danske forskere går oftere på jobb når de er syke og er mer stresset enn andre, viser undersøkelse. Også i Norge er mange forskere overarbeidet.
Han står bak en gruppe på 160 leger og studenter som varsler søksmål mot staten Sigurd Stette vil ha sin videreutdanning som lege i Danmark godkjent i Norge. Helse- og sosialminister Kjerkol er uenig. Det går mot rettssak.
Stortinget påla regjeringen å rydde opp. Nå går det mot rettssak Studerer du til medisin i Danmark, må du ta dobbel turnustjeneste. Nå går leger og studenter til sak.
Unge akademier med opprop mot nordisk forskningspolitikk Uten forvarsel kuttet Sverige finansiering av utviklingsforskning. Det ble dråpen for nordiske akademier for yngre forskere. I et felles opprop uttrykker de bekymring for blant annet sterkere politisk styring.
Kutter i masterutdanninger og opptak til universitetene Kortere masterutdanninger og mindre opptak til bachelorutdanning, er blant innholdet i dansk universitetsreform.
Stenger ikke dørene for kontroversielt kinesisk stipendprogram Danske universiteter suspenderer opptak av studenter fra kinesisk stipendprogram. Universitetet i Oslo ønsker dem velkommen.
Danske tilstander: Halvparten av forskerne frykter eller er utsatt for represalier Danske universiteter har åpnet seg mot samfunnet, men forskningsfriheten står under press, viser rapport om 20 år med dansk universitetslov.
Store kutt og masseoppsigelser ved danske universiteter Høyere priser og færre studenter går hardt ut over danske universiteter. Danmarks tredje største universitet legger ned 19 utdanninger og kutter over 100 årsverk.
Forskningssystemene i Danmark, Norge og Sverige — en sammenlikning Forskningssystemet i Norge er under vurdering. Vi mener det er klokt også å se utover landets grenser og vi bidrar her med en liten overordna sammenlikning med forskningssystemet i Sverige og Danmark; sterke industrinasjoner og sterke forskningsnasjoner, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Endelig åpner bygget de kaller «en tikkende økonomisk bombe» Københavns universitets skandalebygg Niels Bohr skal åpne denne måneden. Det er tre ganger dyrere enn anslått - og mer kan det bli.
Sier opp og tar et kraftig oppgjør: «En giftig fryktkultur gjennomsyrer universitetene» Forsker Maria Toft har fått nok. I et sju sider langt brev og kronikk i Politiken sier hun opp stillingen sin og forbereder søksmål mot Københavns Universitet.
Står under press for å droppe planer om halvert masterutdanning Den danske regjeringen møter motstand for forslag om ettårig masterutdanning fra universitetshold, studenter og arbeidsgivere.
Quo vadis, USN? Kunnskap kommer fra antagelsen om at status quo på en eller annen måte er feil. Akademisk frihet lar akademikere reise seg og si: «Jeg vet at det er slik vi har sett det før - men jeg synes det er feil». Denne friheten er viktig, men vi synes den er i fare ved USN, mener professorene Jörgen Klein og Bengt Eirik Karlsson.
Akademikeropprop mot oppsigelser: — Forsterker et fryktregime Danske akademikere legger press på ledelsen ved Aarhus Universitet for å stanse varslede oppsigelser, blant annet av en profilert kritisk forsker.
Fikk varsel om oppsigelse etter 14 år. Mener det er ideologisk motivert Varsel om oppsigelse av kritisk lektor vekker debatt i Danmark. Saken er «skandaløs», mener psykologiprofessor. Universitetet peker på økonomien.
Marxistisk misjonsskole? Næringslivets kjæledegge? Eller bare et ordinært provinsuniversitet? Universitetet var knapt åpnet før det ble truet med nedlegging. Hvordan står det til med opprørsånden i Roskilde femti år etter oppstarten?
Ble anklaget for aktivisme og kalt «notorisk enøyd»: — Har kostet meg nattesøvnen Den danske forskeren havnet i sentrum for en hard politisk forskningsstrid. Det var ikke første gang nattesøvnen forsvant.
Sverige mistet 80 prosent av studentene utenfra EU/EØS Da Sverige innførte skolepenger for utenlandsstudenter i 2011, forsvant fire av fem studenter fra land utenfor EU/EØS. — Jeg håper Norge gjør en grundig analyse før de beslutter skolepenger for denne gruppen, sier Uppsala-forsker.
Danmark: Vil halvere mastergraden for halvparten av studentene Halvparten av studentene skal heretter ta en yrkesrettet masterutdanning, om den danske regjeringen får det som den vil.
Danske studenter rømmer fra humaniora Antall humaniora-studenter kan være halvert om noen år, ifølge nye beregninger. Nedsnakking av humanistiske fag pekes på som en del av årsaken.
Forskningstyveri granskes etter kampanje fra forskere Danske forskere advarer mot toppstyrte universiteter og press på forskningsfriheten. Nå skal universitetsloven evalueres og forskningstyveri kartlegges.
Rekruttering til lærarutdanning — sjå til Danmark I Danmark har frihetsforsøket skapt engasjement i kommunane. I Noreg står ei tillitsreform på planen. Kanskje styremaktene kan henta inspirasjon og idear frå naboane i sør? Det trur Sigmund Sunnanå.
Stor oversikt: Dette tjener rektorene i Skandinavia En gammel kjenning er på topplisten i Sverige, men hvem er egentlig best betalt i Skandinavia? Se oversikten.
Danske forskere ser til Norge: Vil granske press på forskningsfriheten Over 1000 danske forskere med åpent brev: Advarer mot toppstyrte universiteter, frykter for forskningsfriheten. I Norge har man tatt problemene på alvor, mener de.
Forskeropprør mot dansk tv: — Jeg er blitt misbrukt til å spre «fake news» — Hvordan har du det med at navnet NASA er så tæt på «nazi», spurte programlederen. Nå gjør forskere opprør mot dansk tv.
Vil åpne opp for å godkjenne legepraksis fra EU/EØS-land Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget vil utrede mulighetene for å godkjenne utenlandsk praksis for leger. Regjeringa er negative.
— Det er jo noen som føler seg krenket av at noen føler seg krenket Først fikk de beskjed om å sikre at «politik ikke forklædes som videnskap». Så fikk de beskjed om å flytte eller kutte studieplasser. Det har stormet rundt danske universiteter.
Veiledere er ikke røvere og tjuvradder, mener rektor — Når 120 unge forskere ytrer seg om problemer med at forskningen deres blir stjålet, må vi ta en debatt om dette, sier dansk universitetsleder. Ukultur og dårlig ledelse, mener stipendiat om omfattende forskningstyveri.
Professor og universitet saksøkes for hjernevasking, religiøs og seksuell sjikane Både Syddansk universitet og professoren avviser sterke anklager fra en tidligere student.
Har startet kampanje mot forskningstyveri: — Jeg vet jeg skal klare dette Initiativtaker og ph.d.-stipendiat Maria Toft forteller at historiene bare renner inn.
Danmark kutter i planene om utdanning på landet Den danske regjeringen ville etablere 7500 nye studieplasser utenfor storbyene og kutte i studieplasser hos universitetene. Nå har de blitt enige om å redusere antallet.
Norske leger er mer fornøyde med studier i Danmark enn Norge Nyutdannede leger er mest fornøyde etter studier i Danmark. De er mindre fornøyd med lærestedene i Øst-Europa, men der er de mest fornøyd med studiemiljøet, ifølge studie.
Danske universiteter stanser samarbeid med Russland og Hviterussland I en felles uttalelse fordømmer danske universiteter den russiske invasjonen av Ukraina og varsler stans i forskningsamarbeid.
Håper å unngå langvarig strid: — Dokumentene er unike i norsk historie Et blankt nei fra Københavns Universitet setter kjepper i hjulene for en fremtidig utstilling på Nasjonalbiblioteket verdt flere titalls millioner kroner. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre håper danskene snur.
Danskene «fryser» tellekantene De danske myndighetene har bestemt seg for å droppe tellekantene i forskning. «Unge» universiteter blir økonomisk kompensert.
Danmark gir sjelden tromme tilbake til samene Danmarks kulturminister godkjenner at eierskapet til en sjelden tromme fra 1691 kan overføres til det samiske museet i Karasjok, slik mange i Norge har krevd.
Åtvarar om kinesisk spionasje ved danske universitet Dansk etterretning åtvarar danske forskarar og studentar mot spionasjetrusselen frå Kina, Russland og Iran.
Høy temperatur rundt tvangsutflytting av studieplasser Onsdag denne uken hadde danske storbyuniversiteter frist på seg til å sende inn sine planer for utflytting og eventuelt nedlegging av egne studieplasser.
Vil legge ned seks studier. — Politikerne har ikke gjort det lett for oss Rektor ved danske Copenhagen Business School kan ikke utelukke at ansatte vil måtte bli sagt opp.
Toppolitiker søkte innsyn i forskeres lønn, reiser og telefonbruk Poltikeren ville ha informasjon om sju islam- og midtøstenforskere. Sjikane, mener professor.
Yngre forskere advarer Borten Moe mot å se til Danmark Nyvalgt leder av Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein, frykter kutt i humaniora dersom Støre-regjeringen lar seg inspirere for mye av Danmarks desentraliseringsreform i høyere utdanning.
Omstridt bh-regel fra 2013 skaper debatt Syddansk Universitet i Odense har innført en regel om at det ikke er tillatt å trene i sports-bh på treningsstudioet som er tilknyttet universitetet.
Nest høyeste studieopptak i Danmark noensinne Årets studieopptak hos våre danske venner er ikke like høyt som i fjor.
Norske studenter i utlandet:— Har grunn til å føle seg lurt av norske myndigheter — Vi har en fastlegeordning som holder på å knele og et helsevesen med for få fagfolk, sier stortingsrepresentant og kritiserer det han mener er firkantet behandling av norske studenter i utlandet.
Urovekkende tendenser i Danmark Når politikere blander seg inn i forskningsdebatt mot fagene som fungerer som et speil for samfunnet, er det på tide å reflektere dypt over oss selv.
Vedums danske «flørt»: Derfor vil de ha studenter ut av storbyene Den danske innenriksministeren advarer mot å lokke unge «inn i abstrakte universitetsutdanninger uten jobbmuligheter» og vil flytte flere tusen studieplasser ut av storbyene.
Han anklager forskere for pseudovitenskap og aktivisme Henrik Dahl satte fyr på den danske forskningsdebatten. Han mener reaksjonene fra forskere og universitetsledere er overdrevet.
Forsker om dansk strid: — I ytterste instans en McCarthy-logikk fra femtitallet Danske politikere ber universiteter sikre at «politikk ikke er forkledd som vitenskap». — Grunn til å bli alvorlig bekymret, mener Sindre Bangstad.
Politikerne ber universiteter sikre at «politikk ikke er forkledd som vitenskap» — Et angrep på forskningsfriheten, sier universitetstopp om vedtak i det danske Folketinget.
Universitet herjes av kjøttskandale. Styret slår ring om rektor etter lovbrudd Det stormer fortsatt rundt Aarhus Universitet etter avsløringer av hvordan lobbykrefter fikk være med på å skrive forskningsrapport.
Nederlag og seier for staten i Efta-domstolen, nå går tannpinen til Høyesterett Efta-domstolen har uttalt seg om statens manglende godkjenning av dansk tannlegeutdanning i Norge. Nå skal Høyesterett bore i saken som har betydning langt utover tannlegekontorene.
Norsk forsker i hard politisk forskningsstrid i Danmark — Kilometervis fra mitt politiske ståsted, sa den danske ministeren. — At en forskningsminister kan uttale seg om prosjektene til enkeltforskere uten en gang å ha lest forskningen er et varsku, svarer den norske forskeren.
Tar generaloppgjør med toppstyrte universiteter — Det er som en sportsgren for ledere, de har interesse av å ta en beslutning selv om den ikke har noe faglig grunnlag, sier Peter Harder og refser moderne universitetsledelse.
Skjellsordene hagler i dansk forskningskrangel: «Redeskidere» og «bavianer» Den mektige styrelederen for et privat forskningsfond ba i sterke ordelag rektor stoppe kritikk fra professorer, avslører e-postlekkasje.
Nå kan du søke stilling som styremedlem i Danmark Forsker og lyst på et styreverv ved et universitet? Roskilde universitet har lyst ut stilling som styremedlem.
Danskene vil masseteste elever og studenter før jul Det er snakk om opp mot 200.000 tester i 17 kommuner for å stoppe smitte.
Full «krig» om avkolonisering på Kunstakademiet i København Instituttleiar måtte gå på dagen etter å ha tatt på seg ansvaret for å ha kasta byste av kong Frederik V på sjøen.
Opprop mot sexisme: «Det er vanskelig å veilede deg når du har en så erotisk utstråling» 689 personer har skrevet under på et opprop mot sexisme ved danske universiteter.
Saddams lege knyttes til falskt universitet: – Uforståelig Dr. Ala Bashir står oppført som redaktør for et av Aalborg Academy of Science sine «vitenskapelige tidsskrift». Men han nekter for at det stemmer.
Tusenvis av studenter kom – men blir de værende? 20 til 30 prosent av de som begynner på studier slutter. Frafall koster. Her deler innleggsforfatteren sine erfaringer med danske tiltak mot frafall.
Ingen søkerrekord i Danmark, men solid økning fra i fjor Totalt 94.604 har søkt opptak til høyere utdanning i Danmark før det kommende semesteret. Det er en økning på syv prosent fra i fjor.
Hver fjerde danske forsker sier de frykter for egen jobb Peker på resultatkrav, midlertidighet og publiseringspress.
Danmark: Studentene blokkerer adgangen til ansattes kontor Student. Humanistiske studenter ved Københavns Universitet stenger femti ansatte ute fra kontorene deres. Bakgrunnen er endring i utdanningstilbudet.
Skal utrede tiltak for små og utsatte humaniorafag Humaniora. En ekspertgruppe skal utrede tiltak for små fag i humaniora. Det henvises blant annet til en dansk løsning. Professor Einar Lie skal lede arbeidet.
De som dropper alkohol, dropper også lettere ut Studenters alkoholforbruk kan være avgjørende for trivselen og sjansen for å droppe ut av studiene, viser dansk undersøkelse.
Mer selvstyre til danske universiteter Danmarks regjering har inngått avtale om større autonomi og mindre detaljstyring av dansk akademia. Mens Norge innfører utviklingsavtaler mellom universiteter og myndigheter, avslutter danskene sin ordning.
Studenter får ikke ta mer enn én bachelor- og mastergrad En ny lov i Danmark gjør at studenter ikke får finansiert mer enn én bachelorgrad og én mastergrad. I Norge møter lovendringen skepsis.
Danske «badestudier» med stor suksess Mens Norge velger å avvikle sine «badestudier», har det blitt mer og mer populært for danskene.
Universitet vil gamble på børsen Københavns Universitet vil investere 170 millionar danske kroner på børsen. Ein dårleg idé, meiner professor i internasjonal økonomi.
Student saksøkt etter klage på undervisninga Ein juss-student ved Københavns Universitet er saksøkt for ærekrenking av forelesar. Årsaka er at studenten klaga på undervisninga.
115 mill. på ett fakultet Eksternt konsulentfirma konkluderer med at Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet kan klare å spare 115 millioner kroner.
Kutt i bevilgninger skal gi mindre dansk frafall Institusjoner hvor studenter bruker lenger tid på studiene sine enn det som forventes, skal straffes på pungen i Danmark. Lav gjennomstrømning er institusjonenes ansvar og ikke studentenes, mener danskene.
Bagatellmessig plagiat hos dansk minister Danmarks tidligere utdanningsminister er frikjent i beskyldninger om fusk og plagiat i sin doktorgradsavhandling. «Bagateller», mener granskinsutvalg.
Flere anklager mot dansk minister Anklager mot den danske kunnskapsministeren fortsetter. Nå er det snakk om uredelighet i forskning.
Kutt for de danske universitet vedtatt Den danske regjeringen har fått flertall for sin finanslov for 2016. Vedtaket innebærer at universitetene får kutt på to prosent hvert år de neste fire årene.
Norsk høgskule med i dansk minister-suppe Misjonshøgskulen i Stavanger blir skulda for å vere ein «diplom-agent» for dansk «piratutdanning» i ein krangel om den danske utdanningsministerens CV-fjusk.
Seier opp folk, men betalar ut millionbonusar Budsjettkutt gjer at Københavns Universitet må seie opp folk. Samstundes betalar dei ut millionar av kroner i bonusar til folk dei vil behalde.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år