NTNU

NTNU vil tvinge ansatte inn i ny jobb hvis ikke flere søker seg over til nasjonalt senter

NTNU vil bruke arbeidsgivers styringsrett hvis ikke flere ansatte på lærerutdanninga frivillig søker seg til Matematikksenteret. 

— Arbeidsgiver har nok stor mulighet for å bruke styringsretten, men jeg tror verken arbeidsgiver eller Forskerforbundet ønsker det, sier Patric Wallin i Forskerforbundet

— Å prøve å løse dette med frivillighet, er absolutt det beste, sier Forskerforbundets Patric Wallin.

Ledelsen og de tillitsvalgte på utdanningsfakultetet ved NTNU i Trondheim møttes onsdag for blant annet å diskutere problemet som har oppstått ved at ikke nok ansatte vil søke seg over til Matematikksenteret. 

I siste instans vil NTNU bruke styringsretten på Institutt for lærerutdanning. Dette betyr at ansatte på lærerutdanninga kan flyttes over til Matematikksenteret mot sin vilje. 

4 stillinger, én søker

Bakgrunnen er at ansatte på lærerutdanninga rett før jul fikk beskjed om at det ikke blir oppsigelser ved instituttet likevel. Matematikksenteret og Skrivesenteret på samme institutt var blitt tildelt ekstra midler over statsbudsjettet som tilsvarte åtte nye stillinger. 

FAKTA

Penger fra oven berget ansatte fra å bli oppsagt

Ingfrid Thowsen og Tor Grande

I desember kom beskjeden fra instituttleder Ingfrid Thowsen om at det likevel ikke blir oppsigelser på Institutt for lærerutdanning. Til stede var også rektor Tor Grande.

  • Etter at det kom penger over statsbudsjettet til åtte nye stillinger ved to av NTNUs nasjonale sentre, var planen at ansatte kunne flyttes over dit. 
  • Skrivesenteret har fått nok søkere fra ansatte på lærerutdanninga, mens Matematikksenteret fikk bare én søker til fire utlyste stillinger.
  • Hvis det ikke blir frivillige løsninger, vil NTNU bruke styringsretten for å omplassere ansatte til senteret. 

Planen ble deretter å få ansatte på lærerutdanninga til å søke seg over til de to sentrene. Men da søknadsfristen gikk ut 13. januar, var det bare én søker fra matematikkseksjonen til de fire stillingene på Matematikksenteret. Det gikk lettere på Skrivesenteret, der det var seks søkere som meldte sin interesse for de fire stillingene der. 

Nå skal instituttleder ha samtaler med hver enkelt ansatt på seksjonen. I tillegg er søknadsfristen for å melde sin interesse for de fire stillingene på senteret for matematikk utvidet. Hvis det fortsatt ikke er nok ansatte som søker seg til stillingene, vil arbeidsgiver bruke styringsretten for å flytte ansatte. 

Målet med dette er å unngå oppsigelser. 

— Vi har ønsket at dette skulle løse seg med frivillighet, men ser at vi ikke har kommet i mål med det. Å benytte seg av styringsretten er ikke noe vi ønsker i utgangspunktet, men det er langt bedre enn oppsigelser, har dekan Tine Arntzen Hestbek tidligere uttalt til Universitetsavisa.

Foreslo midlertidig omplassering

— Vi har en felles forståelse om at dette er en krevende situasjon for alle, som har vart ganske lenge. Vi har sammenfallende interesser i å finne løsninger, sier styreleder i NTNU Forskerforbundet Patric Wallin, som deltok på møtet med ledelsen. 

Budskapet fra møtet er at NTNU fortsatt baserer seg på frivillighet. 

— Går ikke det, så vil NTNU bruke styringsretten. Da er det viktig at det er gode og transparente prosesser. Men å prøve å løse dette med frivillighet, er absolutt det beste, sier Wallin til Khrono. 

På møtet foreslo Forskerforbundet at en midlertidig omplassering kan være en løsning. 

— Da kan de som melder sin interesse, prøve seg i en stilling på Matematikksenteret i 2 eller 3 år. Det kan gjøre at flere kan ønske å søke seg til senteret. Det håper vi  arbeidsgiver vurderer.

Alle vil det beste, understreker Patric Wallin.

— Arbeidsgiver har nok stor mulighet for å bruke styringsretten, men jeg tror verken arbeidsgiver eller Forskerforbundet ønsker det. Det kan skape gnisninger i arbeidsmiljøet. 

— Har behov for folk

Kjersti Wæge er leder for Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen, også kalt Matematikksenteret. Senteret skal bidra til økt kvalitet i matematikkopplæringa. Kunnskapsdepartementet har nå gitt senteret ansvar for en omfattende nasjonal satsing. 

— Det innebærer at vi øker innsatsen på mange områder, og har behov for flere folk, sier Wæge til Khrono. 

Kvinne står ute i naturen med trær i bakgrunnen. Hun har langt lyst hår, svart genser og svart bukse. Hun smiler.
Senterleder Kjersti Wæge er forbauset over at ikke flere søkte seg til dem.

— Når vi lyser ut stillinger pleier det å være svært mange søkere, så vi forstår heller ikke bare én ansatt fra Institutt for lærerutdanning (ILU) søkte. Ettersom søknadsfristen nå blir utvidet, får de ansatte mulighet til å lære mer om stillingene og hva den nasjonale satsinga går ut på. Vi håper at det fører til at flere søker, sier senterlederen. 

Ansiennitet vil telle

NTNU-ledelsens konklusjon er at det er innenfor styringsretten å flytte ansatte på denne måten. Framgangsmåten framover blir slik hvis styringsretten tas i bruk:

  • Ansatte som oppfyller kravene i stillingsutlysninga til senteret vil bli innkalt til en kartleggingssamtale, og et kartleggingsskjema skal fylles ut. 
  • Basert på dette skjemaet vil instituttleder ta hensyn til ansiennitet og sosiale forhold. De med lengst ansiennitet slipper å flytte på seg. Sosiale forhold kan for eksempel bety at det blir ekstra tyngende å flytte. 
  • Ansatte med kritisk kompetanse vil ikke bli flyttet.

NTNU-ledelsen har gjort en juridisk vurdering og konkluderer med at de har anledning til å benytte styringsretten. I sakspapirene før Losam-møtet med de tillitsvalgte operer de med begrepet «grunnpregstandarden». 

Dette betyr at arbeidsgiver ikke ensidig kan gjøre så store endringer at stillingas grunnpreg eller innholdet i arbeidsavtalen blir vesentlig endret. 

Arbeidsgiver NTNU mener de holder seg innenfor denne «grunnpregstandarden.» 

Samme tittel og lønn

Det blir vist til at arbeidsavtalen åpner for adgang til å flytte ansatte. Samtidig påpekes det at Matematikksenteret er en del av Institutt for lærerutdanning. Videre skal de ansatte få beholde tittel og lønn. Det kan bli mer reising, men ikke så mye at det er snakk om pendling. Her legger universitetet til grunn at universitetslektorer og førsteamanuenser som flytter til Matematikksenteret beholder like stor andel undervisning og FoU-tid som i dag. 

Powered by Labrador CMS