NTNU
Ikke aktuelt med oppsigelser på NTNUs lærerutdanning likevel
Ekstra penger til matematikksenteret og skrivesenteret gjør at Institutt for lærerutdanning på NTNU ikke skal si opp ansatte likevel.
— Jeg hadde et møte med rektor på mandag. Der var beskjeden at vi kan klare oss uten oppsigelser hvis vi fortsetter med nedbemanning og stillingsstopp, sier dekan Tine Arntzen Hestbek.
På et personalmøte fredag den 13. desember fikk ansatte på Institutt for lærerutdanning tidenes julegave: Arbeidsgiveren deres unngår å si opp folk — i hvert fall nå.
Statsbudsjettet endte med ekstra penger til Skrivesenteret og Matematikksenteret ved instituttet, noe som innebærer minst 8 nye stillinger. Dette betyr at nye stillinger blir bekjentgjort før jul, og fristen for å melde interesse blir 13. januar. Deretter er planen rask behandling, og målet for oppstart blir mars eller april neste år.
Det opprinnelige varselet om oppsigelser kom som følge av at lønnskostnader overstiger bevilgning med 25-30 stillinger. Planen var å si opp om lag 15 ansatte.
— Kjempeglad
Status for nedbemanningen nå er at 14 ansatte har inngått sluttavtaler. I tillegg er det 5 eller 6 naturlige avganger.
Ett sentralt premiss for at dette skal gå bra er hvordan det blir framover med antallet studenter som ønsker å utdanne seg til lærere.
— Vi har ikke vært overoptimistisk i budsjettene, men det å ha realisme i forhold til søkning ligger i budsjettene, sa dekanen.
Det var en lettet instituttleder Ingfrid Thowsen som deretter tok ordet.
— Jeg er kjempeglad for at vi er kommet hit vi er i dag, sa Thowsen.
— Vi kan få til dette uten oppsigelser nå. Det er jobbet godt på alle nivå, men vi har et stykke igjen å gå. Det er nå jobben starter for alvor, sa hun og mante til felles innsats. Jeg har tiltro til at vi kan få til dette.
Krisen ikke over
På møtet var ledelsen var opptatt av å understreke at krisen er ikke helt over.
— Vi må jobbe godt med rekruttering av studenter inn til lærerutdanninga. Jeg er glad for at oppmerksomheten rundt hvor viktig lærerutdanning er styrket, og hvor viktig skolen er for samfunnet. Så må vi unngå å komme i en så anstrengt situasjon framover. Men vi er ikke ferdig, en del kritiske spørsmål gjenstår fortsatt, sa Tor Grande.
Det ble stilt spørsmål om hvordan bygge tillit til ledelsen etter det som har skjedd.
— Tillit tar det tid å bygge opp og raskt å bygge ned. Det vi kan ha håp om, er at det i hver fall med det som nå ligger på bordet, så kan det fra ansattes side gi et godt grunnlag for videre arbeid og bygge tillit til ledelsen på NTNU, sa Thowsen.
— Forstår at folk er sinte
Nestleder Thomas Ferstad i NTL NTNU satt også i salen og hørte på nyheten om at oppsigelsene er avlyst.
— Jeg er veldig glad for at det nå ser ut som at vi unngår oppsigelser, og at situasjonen ser ut til å være berget, i hvert fall før jul. Men det er fortsatt viktig å understreke at at det er en jobb som skal gjøres ved Institutt for lærerutdanning og for NTNU med tanke på de utfordringene vi har, sa Ferstad.
Underveis på personalmøtet uttrykte noen ansatte både sinne og frustrasjon over det de har vært utsatt for. Det var tydelig at de siste månedene med kutt og oppsigelser hengende over hodet, har vært en stor belastning.
Ferstad pekte på at vitenskapelig ansatte har viet mye av livet sitt til å bli god på lærerutdanning.
— At de da plutselig risikerte å stå uten jobb, det er ikke vanskelig å forstå at det skaper mye sinne og bitterhet. Det kommer til uttrykk her, og det må vi ha forståelse for.
— Det som er viktig for oss i fagforeningssammenheng er å sørge for at vi drar lærdom av det som har skjedd og prøve å unngå å havne i en slik situasjon på nytt. Det er et arbeid vi må gjøre opp mot både NTNUs ledelse og hvordan virksomheten styres — og ikke minst sende tydelige politiske signaler til Kunnskapsdepartementet om at det er vanskelig å styre en slik sektor fra år til år-budsjettering. Vi må ha mer stabilitet og tenke mer langsiktig.
— Må dra lærdom
Rektor Tor Grande fikk kritikk på personalmøtet fra ansatte, som mente NTNU-ledelsen hadde vært for uklar og utydelig. Han måtte svare på en rekke kritiske spørsmål om måten nedbemanning, kutt og varsel om oppsigelser har foregått på.
— Det er viktig å være her, og da må jeg være forberedt på å få kritiske spørsmål. Det skjønner jeg også med tanke på den ekstreme situasjonen ansatte på instituttet har stått oppi.
— Tenker du at noe kunne vært annerledes?
— Hvis vi ikke er villige til å se tilbake og ikke lære av dette vi har lagt bak oss, da tror jeg vi i hvert fall ikke gjør det riktige. Det er helt sikkert mye lærdom i de erfaringene vi har høstet spesielt det siste året, og det må vi bare ta med oss videre.
Grande sier at han er glad for at ansatte i dag mottok nyheten om at det ikke blir oppsigelser.
— Spesielt med tanke på at vi nå går inn i julehøytida, er det fint at vi har tatt bort en god del av usikkerheten. Det tror jeg har mye å si for arbeidsmiljøet og den enkelte. Men det er viktig å få sagt at det kan oppstå situasjoner som gjør at vi er tilbake der vi var. Jeg frykter ikke at det vil skje, men å avblåse alvoret er også litt skummelt, sier rektor Tor Grande.
Artikkelen er oppdatert 12.30: NTL-tillittsvalgt Thomas Ferstad og rektor Tor Grande kommenterer nyheten om at oppsigelsene er avlyst.