FAKTAUNDERSØKELSER
NTNU vil fremdeles bruke faktaundersøkelser
Metodikken har blitt omtalt som konfliktøkende. Nå har NTNU lagt ut anbud på en ny rammeavtale for verktøyet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Flere universiteter og høgskoler bruker faktaundersøkelser for å løse konflikter. NTNU er et av de universitetene som bruker og har gjennomført flest faktaundersøkelser. Universitetet har også en egen rammeavtale med et advokatfirma som gjennomfører granskingene.
Nå har de anbud på en ny rammeavtale som skal gjelde fra 8. november 2021. Fristen for å komme med tilbud er 20. oktober, skriver Universitetsavisa.
I den pågående avskjedssaken mot Øyvind Eikrem ved NTNU er det gjennomført flere faktaundersøkelser, ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet har det vært sterk kritikk rettet mot ledelsens håndtering i en varslingssak, og Høgskulen i Volda har tidligere benyttet seg av metoden i en arbeidsmiljøkonflikt.
Anbudet som nå er sendt ut har en ramme på mellom halvannen og to millioner kroner årlig, med totalverdi på ti millioner kroner.
Interne ved NTNU reagerer
Tidligere i år gikk NTL-leder Kjersti Barsok hardt ut mot faktaundersøkelser, og etterlyste en tydelig politikk fra toppen som ville «skrote» metoden for godt. Hun fikk støtte fra NTL-leder ved NTNU, Sturla Støpstad.
— Det er vanskelig å se gode grunner til at man skal bruke dem i det omfanget som det gjøres i dag, sa han til Khrono den gang.
NTNU-styremedlem Aksel Tjora har tidligere uttalt i styremøter at han blant annet ønsker andre alternativ. Til Universitetsavisa forteller han at anbudet leses som at NTNU aktivt leter etter et firma som kan foreta faktaundersøkelser, selv om det ikke nevnes i behovsbeskrivelsen.
— NTNU bør forby bruken av faktaundersøkelser, da er vi kvitt dem en gang for alle. De er ikke et godt verktøy for å bedre arbeidsmiljøet. Metodikken er heller konfliktøkende, sier Tjora.
— Hva er man egentlig ute etter? Invitasjonen kan kanskje gi spillerom til flere ting, men peker i retning av at det er faktaundersøkelser. Det hadde vært fint hvis noen legger inn et tilbud som handler om bedre måter å løse arbeidskonflikter på.
Ikke svar fra ledelsen
Tjora har blant annet vært tydelig på at ledelsen må ta et tydelig standpunkt når det kommer til bruken av faktaundersøkelser.
— Mitt engasjementet i styret har handlet om at det nettopp skal være forankret i ledelsen at vi ikke skal bruke disse undersøkelsene, sier Tjora til Universitetsavisa.
Universitetsavisa skriver at ledelsen ved HR- og HMS-avdelingen fikk tilbud om å svare på hvorfor NTNU vil inngå nye avtaler om faktaundersøkelser etter den kritikken som har vært. Forespørselen er ikke blitt besvart fredag.