Klima og miljø

NTNU-studenter erklærer klimakrise

Studentene ved NTNU følger etter Norsk studentorganisasjon (NSO) og erklærer global klima- og naturkrise.

Studentrepresentant i NTNUs universitetsstyre har sammen med kollega, Jørgen Valseth, dratt i gang klimaoppropet ved NTNU.
Publisert

50 studentorganisasjoner- og foreninger ved NTNU har undertegnet et opprop som erklærer klimakrise. De krever at universitetet og dets samarbeidspartnere aktivt jobber for å motvirke klimaendringer og naturkrise, heter det i oppropet.

— Det handler om å skape oppmerksomhet rundt et viktig tema, sier studentrepresentant i NTNU-styret, Amalie Farestvedt.

Andre opprop

På landsmøtet til Norsk studentorgansiasjon (NSO), som ble gjennomført i april, ble det også vedtatt en resolusjon som erklærte klima- og naturkrise.

— At vi nå sier at dette er en krise er å gå ganske langt. Jeg mener det er på høy tid at studentbevegelsen tar tydelig standpunkt til dette. Klima og natur påvirker også studenter over hele verden, sa NSO-leder Tuva Todnem Lund til Khrono etter landsmøtet.

Kuttet noen av de politiske punktene

Amalie Farestvedt og Jørgen Valseth er studentrepresentanter i styret ved NTNU. Det er de som har dratt i gang klimaoppropet.

Valseth var en av forslagsstillerne bak klimaresolusjonen som ble vedtatt på NSO sitt landsmøte. Det inspirerte til å ta saken lokalt også.

Jørgen Valseth er en av initiativtakerne.

— Det er stort sett mye av det samme innholdet. Det baserer seg på den samme forskninga, men vi har kutta ned på en del av de politiske punktene, sier Valseth.

— For å gjøre det enda lettere for flere studentorganisasjoner å koble seg på, legger Farestvedt til.

De prøvde også å få til en mer lokal vri, med å gjennomføre det som et opprop studentorganisasjonene ved NTNU ble invitert til å skrive under på.

— Gjennomsyrer alt

— Er det riktig at studentpolitikken skal bevege seg inn på områder som tradisjonelt ikke regnes som studentpolitikk?

— Jeg vil si at akkurat denne saken er noe som allerede gjennomsyrer alt, men i større grad bør være viktige for alle organisasjoner og studenter. Det vil kanskje alltid ha et politisk aspekt ved seg, men det handler mer om si at «hei, det brenner, det er krise», sier Farestvedt.

— Vi har sett at dette er et tema som har engasjert studenter verden over, så vi tenkte det var riktig å bringe det inn i den lokale studentpolitikken, sier Valseth.

Farestvedt mener oppslutninga på oppropet tyder på at dette er noe de fleste studenter kan stille seg bak.

— 50 organisasjoner er et godt knippe. Vi har fått med samtlige av de lokale studentrådene ved NTNU også, noe som tyder på at dette engasjerer på tvers av fagområder, sier Farestvedt.

Valseth legger til at de også har fått med seg organisasjoner som studentidrettslaget ved NTNU, NTNUI, og studentfestivalen UKA.

— Så det engasjerer på tvers av samfunnsområder også, sier Valseth.

— Vi ser at det er noen saker der det er vanskelig å få engasjement, men klima og natur virker som noe alle kan samles ved, avslutter Farestvedt.

I fjor høst gikk flere forfattere, deriblant forskere som Anne Sverdrup Thygeson og Dag O. Hessen, ut med en klar anbefaling om å stemme «for naturen». Nærmere bestemt på SV, MDG, Rødt eller Venstre. Det skapte reaksjoner.

— Viktig å si tydelig ifra

Viktor Mikalsen er leder av linjeforeningen for matematikk og fysikk ved NTNU, Delta. De er en av flere linjeforeninger som har skrevet under på oppropet.

Viktor Mikalsen leder en av foreningene som har skrevet under oppropet.

— Hvorfor skal dere som linjeforening engasjere dere i en sånn sak?

— Det er fordi en sak som det her handler om vår framtid. Ikke bare nå, men også for andre generasjoner som kommer etter oss. Valgene vi tar i dag er viktige for hvordan framtida vil se ut, derfor mener vi det er viktig å si tydelig ifra, sier Mikalsen.

Mikalsen erfarer også at dette er en sak som engasjerer veldig mange unge, og derfor også i deres forening.

— Dere erfarer at alle medlemmer kan stille seg bak dette oppropet?

— Ja, absolutt, sier Mikalsen.

Powered by Labrador CMS