UiB-rektor Dag Rune Olsen på klimademonstrasjon i Bergen. Foto: Tor Farstad

11.000 forskere erklærer klimakrise

Klima. Over 11.000 forskere fra 153 land har signert oppropet som advarer om klimakrise.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono har skrevet om forskerne som har signert på at de mener at klimaendringene ikke er menneskeskapte. Nå er det forskere som gjør det motsatte. Over 11 000 forskere fra totalt 153 land har signert et opprop som advarer om klimakrise. Dette skriver forskning.no. Teksten er publisert i tidsskriftet BioScience. Der heter det at «forskere har en moralsk forpliktelse til å advare menneskeheten om alle katastrofale trusler» og at forskerne «tydelig og utvetydig erklærer at jorden står overfor en klimakrise».

Jobber med sjøfugl

— Klimaendringer er forventet å ramme livet i havet, i ferskvann og på landjorda, fra plankton og koraller til fisk og skog. Disse problemene markerer et pressende behov for handling, står det i oppropet.

Flere norske forskere har skrevet under på oppropet. Vigdis Vandvik er professor ved Institutt ved biovitenskap ved Universitetet i Bergen, og også medlem i Det norske vitenskapsakademiet.

Fakta

Klima i akademia

Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB) og NTNU har publisert detaljerte klimarekneskap i 2019. Indirekte klimagassutslepp frå fly er kring 20 prosent ved alle institusjonane.

NTNU har lansert Reiseløftet, som blir kalla «tidenes reiseutfordring» for å få heile universitetet til å reise mindre og meir miljøvennleg.

Både ved UiB og UiO har fleire hundre tilsette skrive under på opprop for å få leiinga til å regulere og kutte flyreiser.

Forskings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø (V) har tatt initiativ til ein konkurranse mellom institusjonane i universitets- og høgskulesektoren om å kutte mest i sine klimagassutslepp.

— Som forskere er vi vant til å være konservative og forsiktige i måten vi uttaler oss på. Vi sier hva vi vet og hva vi bør gjøre. Men samtidig så opplever vi at måten vi kommuniserer på ikke når frem, sier Vandvik til forskning.no.

Geir Helge Systad ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Han har også skrevet under på oppropet. Systad forsker på nordlige økosystemer ved kysten, og jobber mye med sjøfugl.

— Vi ser at klimaet blir varmere, vi ser at bestander flytter seg lenger nord og får begrenset leveområdet sitt. Det sammenfaller med vårt forbruk av fossile brensler. Jeg synes også det er problematisk at vi i de samme områdene som fuglene har som leveområde, driver med utvinning av olje og gass, sier Systad til forskning.no.

Klimaopprop

Klima er en av sakene som virkelig engasjerer i akademia. Flere av universitetene i Norge har hatt egne klimaopprop, i form av underskriftslister. Vandvik var en av dem som stod bak oppropet ved UiB. Fredag 1. november var det en stor klimadebatt ved UiB, der det blant annet ble kjent at UiB skal ha kjøttfritt julebord for administrasjonen i år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS