Debatt ● Bassam Hussein, Eline Drury Løvlien og Ulrika Mårtensson

NTNU må revurdere avtalen med Kongsberg Gruppen i lys av den siste ICJ-uttalelsen

Kjennelsen i den internasjonale straffedomstolen skaper behov for en ny vurdering av NTNUs samarbeid med Kongsberg Gruppen. NTNU må derfor fryse samarbeidsavtalen inntil selskapet kan fremlegge tilstrekkelig bevis for at deres våpen ikke blir brukt i folkemord eller for opprettholdelse av okkupasjonen.

Tidligere NTNU-rektor Gunnar Bovim og tidligere toppsjef i Kongsberg Gruppen Walter Qvam undertegnet en samarbeidsavtale i 2022.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Den siste uttalelsen fra Den internasjonale domstolen (ICJ) tok opp lovligheten av Israels okkupasjon av Palestina. Domstolens uttalelse den19. juli 2024, erklærte kategorisk Israels okkupasjon av palestinske territorier som ulovlig. 

På tross av at uttalelsen er rådgivende, er den betydningsfull fordi den ikke bare fordømmer Israels handlinger, men også oppfordrer til omfattende tiltak for å stoppe militær, politisk og økonomisk medvirkning til Israels okkupasjon av palestinske områder. Uttalelsen slår fast at å bestå okkupasjonen utgjør en alvorlig overtredelse av folkeretten, og understreker behovet for å sikre det palestinske folkets nasjonale og menneskelige rettigheter.

Viktige punkter i uttalelsen fra ICJ:

  •  ICJ fastslår at Israels okkupasjon av palestinske territorier er ulovlig i henhold til internasjonal lov, og beskriver styringen i de okkuperte områdene som en form for apartheid.
  • Israel må demontere alle bosettinger i de okkuperte områdene, da disse bryter med internasjonal lov, spesielt den fjerde Genève-konvensjonen. 
  • ICJ krever umiddelbar tilbaketrekking av israelske styrker fra palestinske områder for å sikre en fredelig løsning og gjenopprette palestinsk suverenitet.
  • Israel pålegges å kompensere palestinerne for tiår med okkupasjon og apartheid.

ICJ-uttalelsen er viktig fordi domstolen utfordrer Vestens medvirkning til okkupasjonen gjennom blant annet, våpensalg, diplomatisk støtte og spesielle handelsavtaler. ICJ-uttalelsen antyder at fortsatt støtte til Israel under disse omstendighetene er å anse som medvirkning til brudd på internasjonal lov.

Ved å slå fast at eksport av våpen og militære komponenter bidrar til å opprettholde okkupasjonen, understreker uttalelsen at alle som er involvert i alle ledd produksjon og eksport, inkludert selskaper og stater, er ansvarlige i henhold til internasjonal rett.

Denne uttalelsen er spesielt relevant for land som Norge, hvor selskaper som Kongsberg Gruppen er involvert i produksjon av komponenter brukt i militære operasjoner av Israel. 

Kongsberg Gruppen, hvor den norske stat er den største aksjonæren, er en sentral aktør i produksjon av avansert våpenteknologi, inkludert komponenter til F-35 jagerflyene brukt av Israel. Fra 2026 skal Kongsberg Gruppen også produsere missiler til disse flyene. Kongsberg Gruppen samarbeider med det israelske våpenfirmaet Rafael om produksjon av Spike-missiler, som brukes i Gaza.

NTNUs samarbeidsavtale med Kongsberg Gruppen kan i lys av denne uttalelsen medføre flere juridiske og etiske utfordringer.

Hussein, Løvlien og Mårtensson

Kongsberg Gruppen er dessuten deleier i våpenprodusenten Nammo. Nammosfabrikk i Arizona produserer M72-granater som eksporteres til Israel. I oktober 2023 ble 1800 M141 rakettkastere sendt fra Nammos fabrikk i Arizona til Israel.

Nicholas Marsh, seniorforsker ved PRIO, har påpekt at ansvaret for folkemord og krigsforbrytelser strekker seg utover de endelige produsentene av våpen til de som er involvert i alle stadier av produksjon og eksport. Internasjonale lover som regulerer eksport av våpen er designet for å forhindre medvirkning til krigsforbrytelser, og ICJ-uttalelsen forsterker behovet for strengere overholdelse av disse lovene.

Mads Harlem, juridisk ekspert fra Redd Barna, argumenterer for at Norge har både en moralsk og juridisk forpliktelse til å sikre at deres selskaper, som Kongsberg Gruppen, ikke bidrar til å opprettholde en ulovlig okkupasjon eller til folkemord i Gaza. Han er tydelig på at manglende handling kan implisere Norge i brudd på folkeretten.

ICJ-uttalelsen som erklærer Israels okkupasjon av Palestina som ulovlig, og understreker det internasjonale samfunnets ansvar for å unngå medvirkning til okkupasjon, har betydelige konsekvenser for institusjoner som også samarbeider med våpenprodusenter. 

NTNUs samarbeidsavtale med Kongsberg Gruppen kan i lys av denne uttalelsen medføre flere juridiske og etiske utfordringer:

  1. I henhold til internasjonal lov kan både organisasjoner og individer som samarbeider med våpenprodusenter som bryter internasjonal lov, selv indirekte anses som medskyldige. ICJ-uttalelse understreker viktigheten av å overholde internasjonale rettsprinsipper, inkludert FNs veiledende prinsipper for menneskerettigheter. NTNU har derfor en juridisk forpliktelse til å gjennomføre grundige due diligence-prosesser for å sikre at deres partnerskap med Kongsberg Gruppen ikke støtter eller styrke aktiviteter som bryter internasjonal lov. Manglende overholdelse vil føre til både juridiske og omdømmemessige konsekvenser.

  2. Som en akademisk institusjon har NTNU et ansvar for å opprettholde høye etiske standarder, inkludert fremme av menneskerettigheter. Samarbeid med et selskap som er involvert i produksjon av militære komponenter som blir brukt i folkemord eller trosser folkeretten, er uforenlig med disse verdiene. NTNUs fortsatte samarbeid med Kongsberg Gruppen kan derfor reise spørsmål om institusjonens forpliktelse til menneskerettigheter og folkeretten.

ICJ-kjennelsen skaper behov for en ny vurdering av NTNUs samarbeid med Kongsberg Gruppen. NTNU må derfor fryse samarbeidsavtalen med Kongsberg Gruppen inntil selskapet kan fremlegge tilstrekkelig bevis for at deres våpen ikke blir brukt i folkemord eller for opprettholdelse av okkupasjonen. 

Videre må NTNU gjennomføre en omfattende due diligence-prosess for å vurdere om partnerskapet samsvarer med internasjonale rettslige standarder og NTNUs etiske forpliktelser.

Innlegget er skrevet på vegne av Akademisk nettverk for Palestina ved NTNU

Powered by Labrador CMS