Relatert innhold
Ny stabssjef for rektor ved Nord
Ida Pinnerød er Nords nye stabssjef, annonserer Nord universitet i en pressemelding.
— Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede og utvikle rektors stab, en stab med veldig dyktige og dedikerte folk, og tilstedeværelse i hele Nords region, sier Pinnerød.
Pinnerød satt som ordfører i Bodø kommune mellom 2015—2023 for Arbeiderpartiet. Hun har erfaring fra universitets- og høgskolesektoren fra før, og var tett på prosessen med universitetssøknad da Høgskolen i Bodø ble Universitetet i Nordland, nå Nord universitet.
— Det er veldig moro å være tilbake på Nord universitet. Universitetet har et enormt viktig samfunnsoppdrag. Hver dag utgjør vi en forskjell for flere tusen studenter og ansatte i Trøndelag og Nordland. Jeg håper at min erfaring vil komme til nytte når vi skal løse samfunnsoppdraget framover, sier Pinnerød.
Stillingen hadde ni søkere. Rektor Hanne Solheim Hansen er svært glad for å få med Pinnerød på laget.
— Hun har allsidig og relevant erfaring som vil bli til stor nytte i rollen som stabssjef. Universitetet er i en spennende omstilling og Idas personlige egenskaper kommer godt med i de prosessene, sier Hansen.
Nord universitet går inn i Arktisallianse
Nord universitet går inn i alliansen Arctic Five, som nå blir Arctic Six, melder universitetet i en pressemelding.
— Dette er bare begynnelsen, sier Nord-rektor Hanne Solheim Hansen.
Arctic Six er en allianse mellom seks arktiske universiteter i Norge, Sverige og Finland. Universitetene har kombinert 10.000 forskere og 90.000 studenter, noe som gjør den til den mest omfattende slike alliansen i europeisk Arktis.
— Vi får en sterkere stemme internasjonalt. Jeg tror beslutningen universitetene tok i dag er et veldig godt svar på den geopolitiske situasjonen vi er i nå, sier rektor Hansen.
Alliansen samarbeider om utdanning, forskning og innovasjon som kan bidra til å utvikle Arktis som en bærekraftig region. De samarbeider også med næringsliv og industri.
Fra mars 2025 skal UiT Norges arktiske universitet overta lederskapet for Arctic Six.
Nord får 35 millioner til EU-prosjekt
EU har tildelt 35 millioner kroner til et stort internasjonalt forskningsprosjekt ledet av Nord universitet, skriver universitetet i en pressemelding.
Med tildelingen fra Horisont Europa skal kunstnere og akademikere fra 12 land forske på kulturelt demokrati. Det betyr at forskerne vil sikre at alle samfunnsgrupper har lik mulighet til å delta i og påvirke kulturlivet.
Prosjektet heter Intracomp og varer i tre år. Nicholas Rowe, professor i dansestudier ved Nord universitet og Universitetet i Auckland, leder prosjektet.
— Hvilken rolle spiller kunst- og kulturutdanning i en tid med tvungen masseforflytning? Etter hvert som vi ser effekter av klimaendringer, miljømessige katastrofer, politisk ustabilitet og økonomisk kollaps, vil samarbeid og deltakelse gjennom kunst og kultur ha stor innvirkning på sosial inkludering, mangfold og likestilling, sier Rowe.
— Vi må etablere et mer rettferdig rom for kulturelt samarbeid som utfordrer hvordan eurosentriske kulturelle idealer har dominert verden, og gir alle mennesker og alle kulturer et sted å høre hjemme.
Student omkom
En kanadisk utvekslingsstudent omkom i Levanger i helgen. Kvinnen ble meldt savnet da hun ikke kom tilbake fra en avtalt tur fredag, og ble funnet omkommet under en leteaksjon lørdag.
— Vi har i dag fått den triste nyheten om at det var Kaisa Wiens som ble funnet omkommet etter en tur i Moskenes i Lofoten. Hun er student ved et universitet i Canada, og var på utveksling til et studieprogram i Levanger. Det sier rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, i en pressemelding.
Hansen sier at hennes tanker nå går til familie, medstudenter, venner og andre pårørende.
Nord universitet har satt beredskapsstab og er i kontakt med politiet for å bistå der de kan. Universitetet er også i dialog med studentens universitet i Canada.
Politiet opplyser til Dagbladet at kvinnen ble funnet i bratt terreng, og at det ikke noe som tilsier at dette er noe annet enn en tragisk ulykke.
Bonuspraksis for ferske lærerstudenter
Nord universitet har denne høsten, i samarbeid med en rekke skoler i Trøndelag, innført bonuspraksis for lærerstudentene, skriver universitetet i en pressemelding.
— Profesjonsmeldinga som kom i vår er tydelige på at det er et ønske om mer praksisretta undervisning, og sterkere kobling mellom teori og praksis. Denne bonuspraksisen er et svar på dette, sier Silje Dybdahl ved Nord universitet, som leder prosjektet.
Studentene ved Nord universitet får nå allerede fra studiestart være ute i praksis fast en dag i uka. Vanligvis kommer ikke første praksisperiode før godt utpå høsten i det første semesteret av lærerutdanningen. Da sender ofte studentene i grupper og flere uker sammenhengende.
41 ferske lærerstudenter får denne bonuspraksisen, og de er ute i praksis hver eneste torsdag. Det skal også forskes på effektene av den nye ordningen.
— Hver student følger en fast lærer og klasse hver uke, så her er det mange lærere som også gjør en viktig og verdifull jobb for våre studenter, sier Dybdahl.
Hoel åpnet storsatsning i nord
Oddmund Hoel deltok i åpningen av et nytt utdannings- og forskningsbygg på Nord universitet, skriver de på sin nettside.
Torsdag var det storstilt feiring av nybygget Noatun, der Fakultet for akvakultur og biovitenskap holder til. 80 prosent av bygningsmassen er tiltenkt forskning og utdanning. Rektor Hanne Solheim Hansen kaller det Norges mest moderne laboratoriebygg.
– Dette bygget vil være med på å forme landsdelen i fagfeltet blå næring, som er et prioritert forskningsfelt. Når vi i tillegg vet at Nord universitet dekker rundt 40 prosent av vår totale kystlinje, gir dette bygget universitetet et unikt utgangspunkt for å drive forskningsbasert undervisning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.
Bygget er 8.400 kvadratmeter stort, og inneholder blant annet to kjemilaboratorium og biologilaboratorium med kapasitet for opptil 50 studenter. Det er også dyrepleieklinikk, simuleringslab koplet til oppdrettsanlegg, og auditorium for undervisning.
Opna kreativt hus
Nord universitet og Statsbygg markerte onsdag den offisielle opninga av «Kreativt bygg» i Levanger.
Det nye signalbygget er på 1300 kvadratmeter og har ein prislapp på 100 millionar kroner. Det skal huse skodespelarutdanninga ved universitetet og rommar ein teatersal og tre øvingssalar.
Tre kull med totalt 60 studenter er allereie i full gang med undervisninga i dei nye lokala.
– Kreativt bygg er ei stjerne av eit bygg der arkitekturen gir ein naturnærleik og eit innslipp av lys som tek pusten frå deg, sa rektor Hanne Solheim Hansen under opninga.
Med skodespelarutdanninga på plass i dei nye lokala er Nords mange kreative fagmiljø og kreative studentar samla på ein stad: Musikk, teater, drama, kunst- og handverk, film og TV, spel- og opplevingsteknologi og CG art and Animation. Til saman er det kreative fagmiljøet på om lag 60 vitskapelege tilsette og kring 500 studentar.
Ny it-direktør ved OsloMet
Guro Berild er ansatt som ny IT-direktør ved OsloMet. Hun kommer fra Bane NOR der hun har jobbet siden 2020, de siste to årene som avdelingsleder for IKT forretningstjenester.
Berild overtar etter Ketil Are Lund, som sluttet som IT-direktør før sommeren.
– Jeg er veldig glad for at vi får Guro Berild som ny IT-direktør. Hun har bred og lang erfaring innenfor IT-ledelse og blir viktig for oss fremover i digital tjenesteutvikling og sikker drift av våre systemer, sier direktør for organisasjon og infrastruktur ved OsloMet, Vigdis By Kampenes.
Første master i samisk språk- og litteraturvitskap
Nord universitetet tilbyr for første gong masterprogram i samisk språk- og litteraturvitskap. Seks studentar har takka ja til studieplass på det historiske studiet, melder universitetet.
Dei seks studentane hadde første samling ved Nord universitets campus i Levanger seint i august.
— Eg veit ikkje når dette tilbodet kjem neste gang, så for min del var det berre å sleppe alt ein har i hendene, søke og hoppe på, seier Irja Kappfjell, som er lærar i sørsamisk, og ein av dei som no tar fatt på mastergraden.
Det nye samiske mastertilbodet blir gjennomført i samarbeid mellom Nord universitet og Universitetet i Tromsø (UiT). I forelesingane, som UiT har ansvar for, er undervisningsspråket norsk. Medan Nord universitet har ansvar for språkstøtte og rettleiing av studentane undervegs, blant anna i form av ei rekkje seminar på sørsamisk.
Bachelor utenfor campus
Nord universitet tilbyr for første gang en bachelorutdanning utenfor et fast studiested. Det skjer i Nærøysund kommune, der 27 studenter i disse dager starter på en deltidsbasert barnehagelærerutdanning.
Tilbudet er et samarbeid mellom Nord universitet, Nærøysund kommune og Namdal studiesenter, skriver Namdalsavisa.
Det er stort behov for kvalifiserte barnehagelærere i kommunale og private barnehager i Nærøysund. Det er bakgrunnen for at kommunen tilbake i 2022 tok kontakt med Nord universitet for å få etablert en desentralisert barnehagelærerutdanning.
– Vi har et ansvar for å distribuere utdanningene der behovene er størst. Dette er et viktig prinsipp for regjeringa, å få utdanningene ut i distriktene, sier Vegard Sellæg fra Nord universitet til avisa.
Utdanningen har tre fysiske samlinger per semester med mulighet for praksis i egen barnehage. I tillegg har studentene tilgang på 80.000 kroner årlig i tilskuddsmidler fra Statsforvalteren.
Blått bygg klart til studiestart
Blått bygg i Bodø åpner 12. august. Nybygget, som skal huse Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA), er 8400 kvadratmeter stort. Når FBA flytter på seg, frigjøres 1700
kvadratmeter. De skal huse Fakultet for sykepleie og helsevitenskap (FSH). Det prosjektet skal være ferdig i 2025. Dette skriver Avisa Nordland.
I bygget finner man blant annet et av landets mest avanserte laboratorium, sier brukerkoordinator Øivind Torslett til Avisa Nordland.
Når bygget, som nå har fått navnet Noatun, er ferdig, er det 20 millioner kroner igjen på konto.
– Mye av årsaken til at vi har holdt budsjettet er at vi har en
totalentreprise, sier direktør for digitalisering og infrastruktur ved Nord universitet, Lasse Finsås.
— I tillegg ble det satt av nok ressurser ved universitetet slik at vi har vært i forkant av problemene som jo
alltid dukker opp i slike komplekse prosesser.
Fikk undervisningspris og 250.000 kroner
Professor Steffen Juranek har fått Norges Handelshøyskoles undervisningspris, «Inspirational Teaching Award».
Han fikk prisen på avslutningsmarkeringen for årets avgangskull i Grieghallen tidligere denne uken. Prisen er på 250.000 kroner, og Juranek får den for sin innsats som leder for Innovation School, et sommerprogram for masterstudenter som er nysgjerrige på innovasjon, melder NHH Bulletin
Prisen ble overrakt av rektor Øystein Thøgersen og Henrik Müller-Hansen. Sistnevnte er administrerende direktør og grunnlegger av Gelato og har sammen med sin kone Isabella Müller-Hansen donert 1,25 millioner kroner til prisen, som delses ut årlig. I år ble prisen delt ut for tredje gang.
Nye styremedlemmer i nord
Styret ved Nord universitet får Anders Christoffer Edstrøm som nytt fast medlem i kategorien «fast tilsett i undervisnings- og forskarstilling» for fire år, etter at det er blitt avhalde val ved institusjonen.
Som varamedlem er Marianne Kollerøs Nilsen valt inn.
Varamedlem Hanne Thommesen har rykt opp som fast medlem ut juli 2025, etter at Ellen Sætre-McGuirk gjekk ut i 2023.
1000 forskere inntar Bodø
For aller første gang blir urfolkskonferansen NAISA (Native American and Indigenous Studies Association) arrangert i Europa. Fra 6. til 8. juni samles nesten 1000 forskere i kulturhovedstaden, de aller fleste med urfolksbakgrunn, skriver Nord universitet i en pressemelding.
NAISA er den største internasjonale akademiske organisasjonen for urfolksforskning. Hvert år arrangerer de en konferanse som tiltrekker seg akademikere, studenter, uavhengige forskere og lokale utdanningsaktører som er interessert i urfolkstema fra hele verden.
Folk flest i Bodø vil også kunne nyte godt av flere NAISA-arrangement. Byen blir preget av både utstillinger, samisk marked, pubinarer og konserter, står det i pressemeldingen fra Nord universitet.
— Folk flest har fortsatt for lite kunnskap om urfolk og det samiske. Det jeg brenner for er at vi må gå over fra ord til handling, og at det må bli naturlig å være opptatt av disse temaene hver dag hele året, sier leder ved Senter for samisk og urfolksstudier ved Nord universitet, Tove Mentsen Ness.