Relatert innhold
Ny stabssjef for rektor ved Nord
Ida Pinnerød er Nords nye stabssjef, annonserer Nord universitet i en pressemelding.
— Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede og utvikle rektors stab, en stab med veldig dyktige og dedikerte folk, og tilstedeværelse i hele Nords region, sier Pinnerød.
Pinnerød satt som ordfører i Bodø kommune mellom 2015—2023 for Arbeiderpartiet. Hun har erfaring fra universitets- og høgskolesektoren fra før, og var tett på prosessen med universitetssøknad da Høgskolen i Bodø ble Universitetet i Nordland, nå Nord universitet.
— Det er veldig moro å være tilbake på Nord universitet. Universitetet har et enormt viktig samfunnsoppdrag. Hver dag utgjør vi en forskjell for flere tusen studenter og ansatte i Trøndelag og Nordland. Jeg håper at min erfaring vil komme til nytte når vi skal løse samfunnsoppdraget framover, sier Pinnerød.
Stillingen hadde ni søkere. Rektor Hanne Solheim Hansen er svært glad for å få med Pinnerød på laget.
— Hun har allsidig og relevant erfaring som vil bli til stor nytte i rollen som stabssjef. Universitetet er i en spennende omstilling og Idas personlige egenskaper kommer godt med i de prosessene, sier Hansen.
Nord universitet går inn i Arktisallianse
Nord universitet går inn i alliansen Arctic Five, som nå blir Arctic Six, melder universitetet i en pressemelding.
— Dette er bare begynnelsen, sier Nord-rektor Hanne Solheim Hansen.
Arctic Six er en allianse mellom seks arktiske universiteter i Norge, Sverige og Finland. Universitetene har kombinert 10.000 forskere og 90.000 studenter, noe som gjør den til den mest omfattende slike alliansen i europeisk Arktis.
— Vi får en sterkere stemme internasjonalt. Jeg tror beslutningen universitetene tok i dag er et veldig godt svar på den geopolitiske situasjonen vi er i nå, sier rektor Hansen.
Alliansen samarbeider om utdanning, forskning og innovasjon som kan bidra til å utvikle Arktis som en bærekraftig region. De samarbeider også med næringsliv og industri.
Fra mars 2025 skal UiT Norges arktiske universitet overta lederskapet for Arctic Six.
Nord får 35 millioner til EU-prosjekt
EU har tildelt 35 millioner kroner til et stort internasjonalt forskningsprosjekt ledet av Nord universitet, skriver universitetet i en pressemelding.
Med tildelingen fra Horisont Europa skal kunstnere og akademikere fra 12 land forske på kulturelt demokrati. Det betyr at forskerne vil sikre at alle samfunnsgrupper har lik mulighet til å delta i og påvirke kulturlivet.
Prosjektet heter Intracomp og varer i tre år. Nicholas Rowe, professor i dansestudier ved Nord universitet og Universitetet i Auckland, leder prosjektet.
— Hvilken rolle spiller kunst- og kulturutdanning i en tid med tvungen masseforflytning? Etter hvert som vi ser effekter av klimaendringer, miljømessige katastrofer, politisk ustabilitet og økonomisk kollaps, vil samarbeid og deltakelse gjennom kunst og kultur ha stor innvirkning på sosial inkludering, mangfold og likestilling, sier Rowe.
— Vi må etablere et mer rettferdig rom for kulturelt samarbeid som utfordrer hvordan eurosentriske kulturelle idealer har dominert verden, og gir alle mennesker og alle kulturer et sted å høre hjemme.
Student omkom
En kanadisk utvekslingsstudent omkom i Levanger i helgen. Kvinnen ble meldt savnet da hun ikke kom tilbake fra en avtalt tur fredag, og ble funnet omkommet under en leteaksjon lørdag.
— Vi har i dag fått den triste nyheten om at det var Kaisa Wiens som ble funnet omkommet etter en tur i Moskenes i Lofoten. Hun er student ved et universitet i Canada, og var på utveksling til et studieprogram i Levanger. Det sier rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, i en pressemelding.
Hansen sier at hennes tanker nå går til familie, medstudenter, venner og andre pårørende.
Nord universitet har satt beredskapsstab og er i kontakt med politiet for å bistå der de kan. Universitetet er også i dialog med studentens universitet i Canada.
Politiet opplyser til Dagbladet at kvinnen ble funnet i bratt terreng, og at det ikke noe som tilsier at dette er noe annet enn en tragisk ulykke.
Han er ny studiedirekør i Volda
Høgskulestyret ved Høgskulen i Volda har konstituert Håkon Bø som studiedirektør ved Høgskulen i Volda. Han er i dag tilsett som seniorrådgivar ved høgskulen.
Som Khrono har skrive, har den tidlegare studiedirektøren ved Høgskulen i Volda slutta - og fått med seg ein sluttpakke. Høgskulestyret vedtok tidlegare i haust at stillinga som studiedirektør ikkje skal lysast ut no.
Høgskulen melder at Bø tok til i stillinga måndag 14. oktober. Han er konstituert i inntil seks månader, slik at ein får tid til ein god prosess knytt til vidare utlysing av stillinga som studiedirektør ved Høgskulen i Volda. Rolla til studiedirektøren er mellom anna å leia studieadministrasjonen ved høgskulen.
Bonuspraksis for ferske lærerstudenter
Nord universitet har denne høsten, i samarbeid med en rekke skoler i Trøndelag, innført bonuspraksis for lærerstudentene, skriver universitetet i en pressemelding.
— Profesjonsmeldinga som kom i vår er tydelige på at det er et ønske om mer praksisretta undervisning, og sterkere kobling mellom teori og praksis. Denne bonuspraksisen er et svar på dette, sier Silje Dybdahl ved Nord universitet, som leder prosjektet.
Studentene ved Nord universitet får nå allerede fra studiestart være ute i praksis fast en dag i uka. Vanligvis kommer ikke første praksisperiode før godt utpå høsten i det første semesteret av lærerutdanningen. Da sender ofte studentene i grupper og flere uker sammenhengende.
41 ferske lærerstudenter får denne bonuspraksisen, og de er ute i praksis hver eneste torsdag. Det skal også forskes på effektene av den nye ordningen.
— Hver student følger en fast lærer og klasse hver uke, så her er det mange lærere som også gjør en viktig og verdifull jobb for våre studenter, sier Dybdahl.
Hoel åpnet storsatsning i nord
Oddmund Hoel deltok i åpningen av et nytt utdannings- og forskningsbygg på Nord universitet, skriver de på sin nettside.
Torsdag var det storstilt feiring av nybygget Noatun, der Fakultet for akvakultur og biovitenskap holder til. 80 prosent av bygningsmassen er tiltenkt forskning og utdanning. Rektor Hanne Solheim Hansen kaller det Norges mest moderne laboratoriebygg.
– Dette bygget vil være med på å forme landsdelen i fagfeltet blå næring, som er et prioritert forskningsfelt. Når vi i tillegg vet at Nord universitet dekker rundt 40 prosent av vår totale kystlinje, gir dette bygget universitetet et unikt utgangspunkt for å drive forskningsbasert undervisning, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.
Bygget er 8.400 kvadratmeter stort, og inneholder blant annet to kjemilaboratorium og biologilaboratorium med kapasitet for opptil 50 studenter. Det er også dyrepleieklinikk, simuleringslab koplet til oppdrettsanlegg, og auditorium for undervisning.
Ketil Eiane får fire nye år som prorektor ved Nord universitet
På torsdagens styremøte vedtok styret ved Nord universitet at Ketil Eiane tilsettes i stillingen i åremålsperioden 01.01.25 — 31.12.2028, skriver universitetet i en pressemelding.
— Styret er fornøyd med at Ketil Eiane har takket ja til å fortsette den viktige jobben med å utvikle forskningsfeltet ved Nord universitet. Han har gjort en solid jobb og har klare tanker om hvordan arbeidet skal utvikles videre, sier Øyvind Fylling-Jensen, styreleder ved Nord universitet.
Som prorektor for forskning og utvikling blir Eiane sentral i utviklingen av forskningsfeltet.
– Nord universitet har mange fremragende forskningsmiljø som hevder seg godt nasjonalt og internasjonalt. Å arbeide med å løfte Nords eksternfinansiering av forskning blir viktig i tiden fremover, sier Eiane i pressemeldingen.
Eiane har doktorgrad i biologi fra Universitetet i Bergen og er professor i marin økologi ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet.
Han har siden 2021 vært prorektor for forskning og utvikling ved Nord universitet, og har tidligere vært prorektor for strategi og omstilling (2020) og dekan ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (2017 — 2019).
Opna kreativt hus
Nord universitet og Statsbygg markerte onsdag den offisielle opninga av «Kreativt bygg» i Levanger.
Det nye signalbygget er på 1300 kvadratmeter og har ein prislapp på 100 millionar kroner. Det skal huse skodespelarutdanninga ved universitetet og rommar ein teatersal og tre øvingssalar.
Tre kull med totalt 60 studenter er allereie i full gang med undervisninga i dei nye lokala.
– Kreativt bygg er ei stjerne av eit bygg der arkitekturen gir ein naturnærleik og eit innslipp av lys som tek pusten frå deg, sa rektor Hanne Solheim Hansen under opninga.
Med skodespelarutdanninga på plass i dei nye lokala er Nords mange kreative fagmiljø og kreative studentar samla på ein stad: Musikk, teater, drama, kunst- og handverk, film og TV, spel- og opplevingsteknologi og CG art and Animation. Til saman er det kreative fagmiljøet på om lag 60 vitskapelege tilsette og kring 500 studentar.
Lager hull i Høgskoleparken
Det er hull i Høgskoleparken i Trondheim. I forbindelse med campussamlingen gjennomfører NTNU Vitenskapsmuseet arkeologiske utgravinger.
– Den foreløpige hypotesen er at vi befinner oss i utkanten av et gårdstun, trolig fra vikingtiden eller tidlig middelalder, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen til Under Dusken.
Hun sier at utgravingene ligger i området som senere skal gi plass til utbygging av campus, og det er derfor de har fått tillatelse til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser der.
Kommunikasjonsleder Mette Siri Brønmo hos byggherreavdelingen hos Statsbygg forteller at de arkeologiske utgravningene vil pågå frem til midten av september.
– Områdene der det gjennomføres arkeologiske utgravinger skal deretter istandsettes som de var før utgravingsarbeidet startet, men trærne som er felt vil ikke bli reetablert, sier Brønmo.
Første master i samisk språk- og litteraturvitskap
Nord universitetet tilbyr for første gong masterprogram i samisk språk- og litteraturvitskap. Seks studentar har takka ja til studieplass på det historiske studiet, melder universitetet.
Dei seks studentane hadde første samling ved Nord universitets campus i Levanger seint i august.
— Eg veit ikkje når dette tilbodet kjem neste gang, så for min del var det berre å sleppe alt ein har i hendene, søke og hoppe på, seier Irja Kappfjell, som er lærar i sørsamisk, og ein av dei som no tar fatt på mastergraden.
Det nye samiske mastertilbodet blir gjennomført i samarbeid mellom Nord universitet og Universitetet i Tromsø (UiT). I forelesingane, som UiT har ansvar for, er undervisningsspråket norsk. Medan Nord universitet har ansvar for språkstøtte og rettleiing av studentane undervegs, blant anna i form av ei rekkje seminar på sørsamisk.
Bachelor utenfor campus
Nord universitet tilbyr for første gang en bachelorutdanning utenfor et fast studiested. Det skjer i Nærøysund kommune, der 27 studenter i disse dager starter på en deltidsbasert barnehagelærerutdanning.
Tilbudet er et samarbeid mellom Nord universitet, Nærøysund kommune og Namdal studiesenter, skriver Namdalsavisa.
Det er stort behov for kvalifiserte barnehagelærere i kommunale og private barnehager i Nærøysund. Det er bakgrunnen for at kommunen tilbake i 2022 tok kontakt med Nord universitet for å få etablert en desentralisert barnehagelærerutdanning.
– Vi har et ansvar for å distribuere utdanningene der behovene er størst. Dette er et viktig prinsipp for regjeringa, å få utdanningene ut i distriktene, sier Vegard Sellæg fra Nord universitet til avisa.
Utdanningen har tre fysiske samlinger per semester med mulighet for praksis i egen barnehage. I tillegg har studentene tilgang på 80.000 kroner årlig i tilskuddsmidler fra Statsforvalteren.
Norsk forsker vant pris
Førsteamanuensis Nina Holden vant i forrige uke pris på den niende Europeiske kongressen for matematikk, skriver Den europeiske matematiske forening på nettsiden sin.
Hun er en av 14 forskere som vant prisen for fremragende forskning under konferansen. Vinnere må være under 35 år gamle, og får et diplom og pengebeløp, som i år er på rett i underkant av 60.000 kroner.
Holden vinner prisen for hennes vesentlige bidrag til forskning på sannsynlighetsteori og hvordan den kan brukes på statistisk fysikk. Holden er førsteamanuensis ved Universitetet i New York, ved Courant Institute of Matematical Sciences.
Seks drepne. Vil stenge alle universitet
Styresmaktene i Bangladesh har oppmoda alle universiteta i landet om å stenge, etter at minst seks menneske døde i valdelege samanstøyt, melder nyheitsbyrået AP.
Bakgrunnen for uroa er motstand mot ei kvoteordning som reserverer jobbar i det offentlege for bestemte grupper. Oppstanden har utspring ved universitetet i hovudstaden Dhaka, men har spreidd seg til fleire stader i landet.
Samanstøyten har stått mellom studentdemonstrantar som er imot kvoteordninga og regjeringsvennlege studentar og politiet. Politiet skal også ha gjennomført ein razzia i hovudkvarteret til det største opposisjonspartiet, ifølgje AP.
Forsker utnevnt til tre utvalg
Stipendiat Ingrid Hjorth ved institutt for samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI skal lede et regjeringsutnevnt ekspertutvalg om klimaendringer, og utnevnes i tillegg som medlem i to nye utvalg nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Det skriver høyskolen på sine nettsider.
– Jeg ser frem til å lede dette ekspertutvalget om klimatilpasning, og så vil nok beregning av klimatilpasningskostnader bli mer og mer aktuelt i årene som kommer – og med erfaring og mer kunnskap må estimatene fra vår rapport bli kontinuerlig oppdatert, sier Hjort.
Hensikten med klimautvalget er å skaffe kunnskap om samfunnsøkonomiske konsekvenser av klimaendringer for utsatte sektorer og regioner i Norge. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. juli 2026.
– Vi vet at klimaet vil endre seg fremover. I tillegg til å kutte utslipp raskt må hele samfunnet tilpasse seg. For å gjøre det på best mulig måte må vi vite hva klimaendringene koster oss nå og i framtiden, og hvilke tiltak som lønner seg, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding fra regjeringen.
De to utvalgene fra Helse- og omsorgsdepartementet skal fokusere på henholdsvis råd om prioritering for folkehelsetiltak, og utsikter for sykehusøkonomi.
Høyere lønn for samme studium som foreldre
Studenter som går i foreldrenes fotspor i høyere utdanning tjener mer enn dem som ikke gjør det, skriver Forskning.
En dansk forsker har sammenlignet lønn etter studier for dem som har studert det samme som en forelder og dem som ikke har det.
10 prosent av dem med høyere utdanning i Danmark har minst en forelder med lignende utdanning. Først og fremst innen medisin, 20 prosent; undervisning, 19 prosent; og ingeniørfag, 18 prosent.
Det har økonomiske fordeler. 2 prosent mer tjener de som går i foreldrenes fotspor. Dette gjelder på tvers av alle utdanningsområder.
Det øker innenfor juss, der det er 9 prosent høyere lønn, og medisin, der det er 6 prosent høyere lønn. For lærere og sykepleiere, derimot, gir det ingen utslag.
Mel B får æresdoktorgrad
Mel B, kjent fra musikkgruppen Spice Girls, får æresdoktorgrad fra Leeds Beckett universitet, skriver BBC. Utdelingen vil skje på en seremoni senere i juli.
Sangeren får ærestittelen på grunn av sitt engasjement og veldedighetsarbeid for ofre for vold i nære relasjoner. Hun har tidligere fått tittelen MBE, forkortelse for member of the british empire, av dronningen. MBE deles ut til personer som har hatt stor innvirkning på sine fagfelt.
— Gratulerer til Mel B som får denne ærestittelen, sier visekanseller Peter Splee ved Leeds Becket universitet.
Mel B kaller det en stor ære. Hun forteller at hun den siste tiden har studert og fullført et emne i traumebevisst omsorg ved Leeds Beckett. Hun ville ikke kun ta imot en pris, hun ville også være student.
Mel B har tidligere fortalt om et voldelig forhold hun var i. Hun beskrev vold, emosjonell vold og økonomisk overstyring fra hennes daværende ektemannen. Eksmannen, Stephen Belafonte, nekter for anklagene fra Mel B.
Ny direktør får ikke like gode pensjonsvilkår
Som Khrono har skrevet går Norges arktiske studentsamskipnad til sak mot tidligere administrerende direktør Hans Petter Kvaal. Bakgrunnen er Kvaals pensjonsavtale. Avtalen han inngikk i 2022 gir Kvaal rett til 75 prosent lønn fra 64 til 69 år – og i tillegg også en livslang pensjonspakke fra 67 år tilsvarende 69 prosent av lønnen sin, skriver Nord24.
Kvaal sluttet i studentsamskipnaden en drøy måned etter at han fylte 64 år.
Nå er det Grete Kristoffersen som er toppsjef i samskipnaden. Nordlys har bedt om innsyn – og fått – hennes pensjonsavtale.
– Hun har akkurat den samme innskuddsbaserte avtalen som øvrige ledere og alle ansatte i Norges arktiske studentsamskipnad. En vesentlig forskjell er likevel at hun ikke har en AFP-avtale slik andre ansatte i Norges arktiske studentsamskipnad har, svarer skriver samskipnadens kommunikasjonssjef Sarah Yttermo Reibo i en e-post.
Har tatt 800 studiepoeng på seks år
Ho utdanna seg først til lektor i matematikk. Men undervegs fann Malene Seljeskog Østebø at det gjekk an å ta fleire fag medan ein var student. Etter å ha studert i seks år, har ho no totalt 835 studiepoeng - ei mastergrad og fire bacheloroppgåver.
Dette skriv Stavanger Aftenblad.
I sommar tek 25-åringen eit nettstudium, og til hausten skal ho kombinera 80 prosent lektorstilling med å fullføra nok ei bachelorgrad.
— Eg har alltid likt å lesa, og foreldra mine las mykje høgt til meg då eg var lita, seier Østebø til Aftenbladet.
Ut mot spionsiktelse
En norsk statsborger er siktet for spionasje til fordel for Kina. Som Khrono har skrevet, har mannen utdanning både fra Norge og Kina. Nå går det kinesiske Utenriksdepartementet ut mot siktelsen, melder NRK.
– Anklager om spionasje er ikke nytt. De er fremsatte for sverte forholdet mellom Norge og Kina, sier en talsperson for det kinesiske Utenriksdepartementet til NRK på den daglige pressekonferansen til departementet.
Khrono har skrevet at mannen blant annet har vært i kontakt med UiO-professor Janne Haaland Matlary. Han skal også ha vært aktiv i Arbeiderpartiet i Oslo.