Relatert innhold
Tre nye professorer i Volda
På samme dag fikk Høgskulen i Volda hele tre nye professorer.
Torsdag fikk Mathias Nygaard og Jonas Gamborg Lillebø ved Institutt for religion og Livsyn, og Marit Ulvund ved Seanse — Senter for kunstproduksjon opprykk til professor, skriver Høgskulen i Volda på sin nettside.
— Det var som å stå på siste eksamen, og det var deilig! Jeg regner det som et av de store privilegiene jeg har fått i livet, at jeg har fått en såpass omfattende utdanning, og at jeg får fortsette å lære, sier professor Marit Ulvund.
— Jeg har jobbet for dette en del år, så det betyr jo selvsagt en god del å «få det til». Det er mye hardt arbeid som ligger bak. Som filosof kan jeg ikke dy meg for å gi et filosofisk svar også, selvsagt. Det filosofiske svaret er da at en lever framlengs, men forstår bakover. Hva noe betyr, vet en først senere, sier professor Jonas Gamborg Lillebø.
— Ofte blir veien til mens man går, og det er ikke alltid lett å sjå hvor ferden går. Iblant gjør man feil og må begynne på nytt. Men plutselig har man passert en slik milepæl. Det betyr vel at noe av det jeg har gjort, ble riktig, sier professor Mathias Nygaard.
Lager hull i Høgskoleparken
Det er hull i Høgskoleparken i Trondheim. I forbindelse med campussamlingen gjennomfører NTNU Vitenskapsmuseet arkeologiske utgravinger.
– Den foreløpige hypotesen er at vi befinner oss i utkanten av et gårdstun, trolig fra vikingtiden eller tidlig middelalder, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen til Under Dusken.
Hun sier at utgravingene ligger i området som senere skal gi plass til utbygging av campus, og det er derfor de har fått tillatelse til å gjennomføre arkeologiske undersøkelser der.
Kommunikasjonsleder Mette Siri Brønmo hos byggherreavdelingen hos Statsbygg forteller at de arkeologiske utgravningene vil pågå frem til midten av september.
– Områdene der det gjennomføres arkeologiske utgravinger skal deretter istandsettes som de var før utgravingsarbeidet startet, men trærne som er felt vil ikke bli reetablert, sier Brønmo.
Norsk forsker vant pris
Førsteamanuensis Nina Holden vant i forrige uke pris på den niende Europeiske kongressen for matematikk, skriver Den europeiske matematiske forening på nettsiden sin.
Hun er en av 14 forskere som vant prisen for fremragende forskning under konferansen. Vinnere må være under 35 år gamle, og får et diplom og pengebeløp, som i år er på rett i underkant av 60.000 kroner.
Holden vinner prisen for hennes vesentlige bidrag til forskning på sannsynlighetsteori og hvordan den kan brukes på statistisk fysikk. Holden er førsteamanuensis ved Universitetet i New York, ved Courant Institute of Matematical Sciences.
Seks drepne. Vil stenge alle universitet
Styresmaktene i Bangladesh har oppmoda alle universiteta i landet om å stenge, etter at minst seks menneske døde i valdelege samanstøyt, melder nyheitsbyrået AP.
Bakgrunnen for uroa er motstand mot ei kvoteordning som reserverer jobbar i det offentlege for bestemte grupper. Oppstanden har utspring ved universitetet i hovudstaden Dhaka, men har spreidd seg til fleire stader i landet.
Samanstøyten har stått mellom studentdemonstrantar som er imot kvoteordninga og regjeringsvennlege studentar og politiet. Politiet skal også ha gjennomført ein razzia i hovudkvarteret til det største opposisjonspartiet, ifølgje AP.
Forsker utnevnt til tre utvalg
Stipendiat Ingrid Hjorth ved institutt for samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI skal lede et regjeringsutnevnt ekspertutvalg om klimaendringer, og utnevnes i tillegg som medlem i to nye utvalg nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Det skriver høyskolen på sine nettsider.
– Jeg ser frem til å lede dette ekspertutvalget om klimatilpasning, og så vil nok beregning av klimatilpasningskostnader bli mer og mer aktuelt i årene som kommer – og med erfaring og mer kunnskap må estimatene fra vår rapport bli kontinuerlig oppdatert, sier Hjort.
Hensikten med klimautvalget er å skaffe kunnskap om samfunnsøkonomiske konsekvenser av klimaendringer for utsatte sektorer og regioner i Norge. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. juli 2026.
– Vi vet at klimaet vil endre seg fremover. I tillegg til å kutte utslipp raskt må hele samfunnet tilpasse seg. For å gjøre det på best mulig måte må vi vite hva klimaendringene koster oss nå og i framtiden, og hvilke tiltak som lønner seg, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding fra regjeringen.
De to utvalgene fra Helse- og omsorgsdepartementet skal fokusere på henholdsvis råd om prioritering for folkehelsetiltak, og utsikter for sykehusøkonomi.
Høyere lønn for samme studium som foreldre
Studenter som går i foreldrenes fotspor i høyere utdanning tjener mer enn dem som ikke gjør det, skriver Forskning.
En dansk forsker har sammenlignet lønn etter studier for dem som har studert det samme som en forelder og dem som ikke har det.
10 prosent av dem med høyere utdanning i Danmark har minst en forelder med lignende utdanning. Først og fremst innen medisin, 20 prosent; undervisning, 19 prosent; og ingeniørfag, 18 prosent.
Det har økonomiske fordeler. 2 prosent mer tjener de som går i foreldrenes fotspor. Dette gjelder på tvers av alle utdanningsområder.
Det øker innenfor juss, der det er 9 prosent høyere lønn, og medisin, der det er 6 prosent høyere lønn. For lærere og sykepleiere, derimot, gir det ingen utslag.
Mel B får æresdoktorgrad
Mel B, kjent fra musikkgruppen Spice Girls, får æresdoktorgrad fra Leeds Beckett universitet, skriver BBC. Utdelingen vil skje på en seremoni senere i juli.
Sangeren får ærestittelen på grunn av sitt engasjement og veldedighetsarbeid for ofre for vold i nære relasjoner. Hun har tidligere fått tittelen MBE, forkortelse for member of the british empire, av dronningen. MBE deles ut til personer som har hatt stor innvirkning på sine fagfelt.
— Gratulerer til Mel B som får denne ærestittelen, sier visekanseller Peter Splee ved Leeds Becket universitet.
Mel B kaller det en stor ære. Hun forteller at hun den siste tiden har studert og fullført et emne i traumebevisst omsorg ved Leeds Beckett. Hun ville ikke kun ta imot en pris, hun ville også være student.
Mel B har tidligere fortalt om et voldelig forhold hun var i. Hun beskrev vold, emosjonell vold og økonomisk overstyring fra hennes daværende ektemannen. Eksmannen, Stephen Belafonte, nekter for anklagene fra Mel B.
Ny direktør får ikke like gode pensjonsvilkår
Som Khrono har skrevet går Norges arktiske studentsamskipnad til sak mot tidligere administrerende direktør Hans Petter Kvaal. Bakgrunnen er Kvaals pensjonsavtale. Avtalen han inngikk i 2022 gir Kvaal rett til 75 prosent lønn fra 64 til 69 år – og i tillegg også en livslang pensjonspakke fra 67 år tilsvarende 69 prosent av lønnen sin, skriver Nord24.
Kvaal sluttet i studentsamskipnaden en drøy måned etter at han fylte 64 år.
Nå er det Grete Kristoffersen som er toppsjef i samskipnaden. Nordlys har bedt om innsyn – og fått – hennes pensjonsavtale.
– Hun har akkurat den samme innskuddsbaserte avtalen som øvrige ledere og alle ansatte i Norges arktiske studentsamskipnad. En vesentlig forskjell er likevel at hun ikke har en AFP-avtale slik andre ansatte i Norges arktiske studentsamskipnad har, svarer skriver samskipnadens kommunikasjonssjef Sarah Yttermo Reibo i en e-post.
Har tatt 800 studiepoeng på seks år
Ho utdanna seg først til lektor i matematikk. Men undervegs fann Malene Seljeskog Østebø at det gjekk an å ta fleire fag medan ein var student. Etter å ha studert i seks år, har ho no totalt 835 studiepoeng - ei mastergrad og fire bacheloroppgåver.
Dette skriv Stavanger Aftenblad.
I sommar tek 25-åringen eit nettstudium, og til hausten skal ho kombinera 80 prosent lektorstilling med å fullføra nok ei bachelorgrad.
— Eg har alltid likt å lesa, og foreldra mine las mykje høgt til meg då eg var lita, seier Østebø til Aftenbladet.
Ut mot spionsiktelse
En norsk statsborger er siktet for spionasje til fordel for Kina. Som Khrono har skrevet, har mannen utdanning både fra Norge og Kina. Nå går det kinesiske Utenriksdepartementet ut mot siktelsen, melder NRK.
– Anklager om spionasje er ikke nytt. De er fremsatte for sverte forholdet mellom Norge og Kina, sier en talsperson for det kinesiske Utenriksdepartementet til NRK på den daglige pressekonferansen til departementet.
Khrono har skrevet at mannen blant annet har vært i kontakt med UiO-professor Janne Haaland Matlary. Han skal også ha vært aktiv i Arbeiderpartiet i Oslo.
Blått bygg klart til studiestart
Blått bygg i Bodø åpner 12. august. Nybygget, som skal huse Fakultet for biovitenskap og akvakultur (FBA), er 8400 kvadratmeter stort. Når FBA flytter på seg, frigjøres 1700
kvadratmeter. De skal huse Fakultet for sykepleie og helsevitenskap (FSH). Det prosjektet skal være ferdig i 2025. Dette skriver Avisa Nordland.
I bygget finner man blant annet et av landets mest avanserte laboratorium, sier brukerkoordinator Øivind Torslett til Avisa Nordland.
Når bygget, som nå har fått navnet Noatun, er ferdig, er det 20 millioner kroner igjen på konto.
– Mye av årsaken til at vi har holdt budsjettet er at vi har en
totalentreprise, sier direktør for digitalisering og infrastruktur ved Nord universitet, Lasse Finsås.
— I tillegg ble det satt av nok ressurser ved universitetet slik at vi har vært i forkant av problemene som jo
alltid dukker opp i slike komplekse prosesser.
Mel B blir æresdoktor
Spice Girls-medlemmet Mel B blir æresdoktor ved Leeds Becket-universitetet. Det melder BBC.
Melanie Brown ble selv en forkjemper for familievoldsofre etter å ha forlatt det hun beskriver som et voldelig forhold.
Hun har høstet stor anerkjennelse for innsatsen og ble i 2018 utnevnt til beskytter av organisasjonen Women’s Aid.
– En utrolig ære, sier Mel B i en uttalelse om æresdoktoratet ved universitetet i hjembyen, der hun selv har studert traumebevisst omsorg i voksen alder.
– Da jeg forlot ekteskapet, sa jeg til venner og familie at jeg drømte om å gå på universitetet, men jeg tror ikke de tok det på alvor. Dette ga meg en mulighet til faktisk å gjøre det, sier hun.
Professor Peter Slee, viserektor ved Leeds Beckett-universitetet, roser hvordan Spice Girls-kjendisen har brukt sin plattform for å kjempe for dem som har opplevd det samme som henne.
Vil utdanne flere samisktalende leger
Hilde M.G. Danielsen(SV), vararepresentant til Stortinget
fra Sør-Trøndelag, vil ha en egen kvote på lege- og sykepleierutdanningeneide sørsamiske områdene. Det skriver Adresseavisen.
Det er snakk om NTNU, Nord universitet og Høgskolen i Innlandet. Sammen med Rødt og Venstre foreslår SV «at det settes av minst to plasser til studenter med samisk bakgrunn som behersker sørsamisk.»
UiT Norges arktiske universitet har studieplasser reservert søkere med samisk språkkompetanse på mange studieprogram. På medisinstudiet er det inntil seks studieplasser for folk som snakker samisk. På andre helsefaglige profesjonsstudier er det ti prosent av kvoten for nordnorske søkere.
– Jeg syns umiddelbart at det er et godt forslag, sier dekan Siri
Forsmo på Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU til Adressa.
– Jeg kommer ikke på noen innvendinger til forslaget. Vi må
bare finne ut hvordan det rent praktisk skal ordnes.
Forsmo slår fast at søkerne må oppfylle minstekravene for å
komme inn på medisin- eller sykepleie utdanningen.
Medieprofessor er prestevikar
Professor og medievitar Arne H. Krumsvik er i sommar prestevikar i Søre Sunnmøre prosti. Det skriv Sunnmørsposten.
Krumsvik, som var rektor ved Høyskolen Kristiania fram til 2022, har delt på Linkedin og Facebook at han har byrja å lese teologi på si.
No har han fått biskopen si godkjenning, annonserte han på sin Linkedin-profil for ein månad sidan. Det står i innlegget:
Brevet frå bispen er høgtideleg lest opp i Volda kyrkje. Eg har lest teologi på si ei tid. No er det tid for å prøve seg i praksis, nokre sommar-søndagar på Søre Sunnmøre.
Dette gir han fullmakt til å forrette gudstenester, dåp, nattverd og gravferd i Sunnmøre Prosti.
På Facebook kjem det fram at han har vore delaktig i fleire kyrkje.
Krumsvik ønskjer ikkje å kommentera saka, skriv Sunnmørsposten.
Nobelprisvinner er død
Den svenske nobelprisvinneren Bengt Samuelsson er død 90 år gammel, opplyser hans pårørende til avisen Aftonbladet. Det melder NTB.
Samuelsson døde 7. juli etter å ha vært syk en periode.
I 1982 vant han nobelprisen i fysiologi og medisin sammen med Sune Bergstöm og John R. Vane for oppdagelsen av prostaglandiner og relaterte stoffer.
Vil gi fire millioner til romsenter
Institutt for elektroteknologi ved UiT Norges arktiske universitet, avdeling Narvik, står i bresjen for etableringen av Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) ved navn Center for Sustainable Space Operations (CUSP).
UiT avdeling Narvik har på vegne av prosjektet søkt fylkeskommunen og fått tilskudd til etableringen.
Med forbehold om at søknaden om SFI CUSP støttes av Norges forskningsråd, tildeler fylkesrådet UiT Norges arktiske universitet inntil 4 millioner kroner i tilskudd til prosjektet fordelt over 8 år. Det melder NRK.
– Det ligger et stort potensial i næringsutvikling i romsektoren fremover. En etablering som denne vil gi forskningsmessig tyngde og bidra positivt til oppbygging av en romindustri i regionen, gitt målrettet satsing for økt aktivitet ved UiT Narvik og Andøya Space.
Det sier fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune, Bjørn Larsen (Frp), i en pressemelding.
Senteret planlegges oppstart 1. januar 2026 og vil ha en levetid på åtte år.
Senteret skal etableres i samarbeid med NTNU som en akademisk partner, Norce som et forskningsinstitutt med tilknytning til randsonen mellom akademia og næringsliv, samt industripartnere.
Oslo Nye Høyskole satser i Kristiansund
Fra før har både Høgskolen i Molde, Høgskolen i Volda, Dronning Maud Minne Høgskole, Høgskulen på Vestlandet og Fagskolen Møre og Romstad utdanningstilbd i Kristiansund, under paraplyen Campus Kristiansund. Nå er det klart at også Oslo Nye Høyskole skal gi et tilbud i byen på Nordmøre. Roland Mauseth, campusprosjektleder hos fylkeskommunen, er svært fornøyd. Han sier til Tidens Krav at tilbud fra den sjette aktøren blant annet vil bli viktig for etter og videreutdanning i regionen. Han sier også at det i dag er en del personer i og rundt Kristiansund som tar nettstudier i regi av Oslo Nye Høyskole. Nå kan disse få et felles miljø på Campus Kristiansund.
Forskningsmidler fra Riksantikvaren
Riksantikvaren inngår fem forsknings- og utviklingskontrakter for 2024. Det skriver de på egne nettsider.
Kontraktene har en verdi om lag 1,6 millioner kroner og går til NTNU Vitenskapsmuseet, Telemarksforsking og Norsk Folkemuseum og Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).
NTNU Vitenskapsmuseet har fått rett i overkant av 700 000 kroner til prosjektet «Skogen som kunnskapsbank: forvaltning av kulturmiljøer i skog basert på fjernmåling og folkeforskning.»
Telemarksforsking og Norsk Folkemuseum får kr 450 000 til prosjektet «Gift i bygningsvernet».
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har fått tre FoU-kontrakter. Det første er knyttet til muggsopp og malerier for å undersøke metoder for overvåking og fjerning fra sårbare malte overflater. Denne kontrakten er på totalt 120 000 kroner. Videre har de fått en kontrakt knyttet til pilotprosjekt på 3D-dokumentasjon som hjelpemiddel for helhetlig beredskap og 150.000 kroner til å utvikle digital dokumentasjon, sikring og formidling av bergkunst i Møre og Romsdal.
800.000 for å få flere kirkemusikere
Sparebankstiftelsen DnB bevilger 800.000 kroner til et pilotprosjekt som skal sørge for at flere unge ønsker å søke studier innen kirkemusikk. Det melder Den norske kirke i en pressemelding.
Det er Oslo domkirke som sammen med Norges musikkhøgskole har søkt om midler til prosjektet. Pengene skal brukes til å tilrettelegge for at kirkemusikkstudenter i større grad skal få tilgang til domkirken, og kompetansen som finnes der. Studentene skal få tilgang til instrumentene, de skal få delta under gudstjenester, spille konserter og ha korpraksis med kirkens kor.
– Håpet er at dette samarbeidet stimulerer flere til å ønske å søke seg til kirkemusikkstudiet, sier daglig leder i Oslo domkirke, Geir Rebbestad.
Som Khrono har skrevet er det stor mangel på kirkemusikere.
– Hvis kirkemusikerutdannelsen blir lagt ned, slik den nesten er i ferd med å bli, så vil verk av komponister som Bach, Händel og Mozart gradvis forsvinne ut at kirken. Det vil være en tragedie, sier Rebbestad.
Ved Norges musikkhøgskole (NMH) er det også glede over tildelingen.
– Både nåværende og framtidige kirkemusikkstudenter ved NMH vil nå få mulighet til å bruke Oslo domkirke som utviklingsarena, og få delta i både gudstjenester, konserter og korarbeid, sier Otto Christian Odland, fagseksjonsleder for dirigering, sang og kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole, i pressemeldingen.